Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fél tonna szemét

Floridai búvárok szorgos munkájának köszönhetően tisztul a tenger.

környezetvédelem szemét

Bizonyára unalmas már, amikor sorozatosan arról beszélünk, mennyi hulladék, szennyező anyag kerül a tengerbe. Ha hatása lenne a sok beszédnek, nem is kellene újra elővenni a témát- de a valóság egészen más.

Még 2018 júliusában kezdett bele az islamoradai Key Dives maroknyi, ám rendszeres csapata abba,  hogy rendszeresen lemerülve begyűjtsék a környék ismertebb zátonyairól a hulladékot, a beszakadt hálókat. Ennek fontos mérföldköve lett az, hogy a közelmúltban elérték a 10,000 fontos (4500 kilós) kiemelt mennyiséget. 

Ez a közel fél tonna már nem csúfítja, károsítja a tenger fenekét. És az, hogy még akár egy kis csapat rendszeresen munkája is lehet komolyan eredményes, nem csak a komoly összmennyiségből látszik. Cortney Benson szerint az elején volt olyan szemétszedés, amikor 500 vagy akár 700 fontnyi hulladékot gyűjtöttek be, ám amikor mostanában visszatérnek a korábban felkeresett helyekre, 100, 200 fontnyi szemetet hoznak "csak" a felszínre.

környezetvédelem szemét

Az viszont, hogy így is mindig találnak valamit, jelzi, ez a munka nem állhat meg, mert sajnos hulladékból mindig van utánpótlás. Különösen ott van mit keresni, ahol horgászok is gyakran megfordulnak: a tízezer fontnyi szemét jelentős része beszakadt zsinór, ott hagyott csapda. 

A merüléseken helyi önkéntesen vesznek részt. Az elején kaptak támogatást, de mára már mindenki lelkesedésből szedi a szemetet a víz alatt- a búvárközpont a hajót biztosítja. Más cégek is bekapcsolódtak, mert kiderült, a vendégeik jelentős része számára egyáltalán nem derogál ilyen munkában részt venni a szabadidejükben.

Folytatódik tehát a floridai zátonyok megtisztítása, és a búvároknak ötleteik is vannak. Egyrészt arra figyelmeztetnek, hogy a hajóra szállók legyenek odafigyelőbbek, nagyon sok gazdátlan horgonyt, láncot találnak. Hasonló módon a horgászok felszerelései közül is sok végzi a tenger fenekén. A fedélzeten hagyott szemetet könnyen felkapja és a tengerbe sodorja a szél, amit aztán nekik kell kiszedni. Nem ártana kikötési pontokat kialakítani mint a világ sok más részén, mert a horgonyzással sokaknak akad gondja.

No persze a búvároknak is meg kell mutatni, mennyire más, mégis jó, érdekes dolog részt venni olyan merülésekben, ami nem élményszerzésről szól, hanem önkéntes, hasznos munkáról egy fontos cél érdekében. És a példa azt bizonyítja: erre nyitottak is az emberek.

környezetvédelem szemét

0 Tovább

Karanténszegő búvárok

A szó minden értelmében lebuktak, és a bírság sem maradt el. És még így is van okuk az örömre!

sztori

Az Egyesült Királyságban is szigorú kijárási korlátozások vannak. A mienkhez hasonló módon csak a munkába járás, a bevásárlás, az idősek ellátása illetve a futáshoz, kerékpározáshoz hasonló szabadidős tevékenység számít elfogadható indoknak. A búvárkodás, pláne kihajózással egybekötve, nem tartozik azon tevékenységek közé, amiért meg lehet szegni a karantént.

Két cimbora viszont úgy gondolta, megúszhatják szárazon, ha elmennek egy kicsit merülgetni. Csónakba szálltak, de oda már csak az egyikük tért vissza. Hiába kereste a barátját, a másik férfinak nyoma veszett. Így aztán, noha ezzel lebuktatta magukat, riasztotta a hatóságokat. 

sztori

Az életmentők csónakjai, halászhajók, egy haditengerészeti hajó és két helikopter kapcsolódott be a kutatásba. Jó döntés volt szólni, mert csak két óra múltán, a merülés helyétől három mérföldnyire elsodródva látták meg a búvárt a hadihajó fedélzetéről. Így viszont kihúzták a vízből a sötétség leszállta előtt, és épségben a partra vitték, nem lett semmi baja.

Hacsak az nem érintette rosszul, hogy erős fejmosást kaptak mind a ketten a hatóságoktól. Nem elég, hogy ők maguk megszegték a kijárási korlátozást, a felelőtlenségük miatt több legénységnek kellett a segítségükre sietni. Utána a rendőröknek is volt pár szava hozzájuk, s természetesen a bírság sem maradt el. 

Dicséretet ezúttal egyedül azok érdemelnek, akik ebben a helyzetben is vízre szállnak, hogy életet mentsenek, s profizmusoknak köszönhetően sikerrel is járnak...

0 Tovább

Nők a búvárlaborban

50 éve volt a különleges NASA-expedíció.

sztori

Valószínűleg sokak számára ismert, hogy az űrutazásra felkészítés során elég gyakran vannak víz alatti feladatok, mert a környezet hasonló. Nem csak képzési feladatokat hajtanak végre a medencében, időnként több napos küldetésre kerül sor, ahol elég jól lehet szimulálni az összezártságban végzett munkát. 

sztori

Kezdetben csak férfiakat válogattak űrhajósnak. S nem kevés búvárfilmben is inkább csak kiegészítő szerepe volt a nőknek- már ha egyáltalán felbukkantak. A Cousteau-csapatban például egy sem volt.

sztori

Ezért volt különleges misszió a Tektite II, aminek öt fős csapatába csak nőket válogattak be. Az Amerikai Virgin-szigetek mellett víz alá süllyesztett laboratóriumban éltek a búvármunkát végző hölgyek. Természetesen folyamatosan vizsgálták őket, a testüket érő hatásokat, hogy bírják a bezártságot és így tovább. A víz alatt tengerbiológiai kutatások zajlottak, és a szaturációs búvárkodás hatásait is elemezték.

sztori

Az építmény 15 méteres mélységben volt, mindennel felszerelve, amire a két hetes tartózkodás során szükség volt. Több szoba volt a csapattagok számára, illetve lenn a "vizes" helyiségek, ahová érkeztek a merülés után, s innen is indultak a víz alatti munkára. 

sztori

Az 1970-ben zajlott küldetésről az egyik "akvanauta", Anna Szmet mesél ebben a videóban. Manapság kevesen ismerik az ilyen küldetések történetét, pedig nagyon fontos állomások voltak az űrkutatás fejlődése során. Az ilyen "földi űrutazások" résztvevői rengeteg értékes tapasztalattal gazdagították a tudományt. 

0 Tovább

Turisták a Mariana-árokban

Aki elég gazdag, 11 kilométer mélyen nyaralhat.

sztori

Láttam már szélsőséges utazási ötleteket, kiruccanási lehetőségeket. Elég az űrturizmust emlegetni, ami egy igen költséges, de kétségkívül egyedi formája annak, hogy az ember új kalandokba kóstoljon bele. Bátran tehető emellé az olyan tengermélyi expedíció, mint a tengeralattjárós kirándulás a Titanic-roncsához- vagy a most meghirdetett merülés a Marina-árokba.

A Mariana-áron ugyanis a világóceán legmélyebb pontja. Laza 11,000 métert kellene tempózni annak, aki szívesen leúszna a fenekére- természetesen egy ilyen vállalkozás több okból is öngyilkossággal érne fel. Megfelelő eszköz védelmében viszont elméletileg lehetséges a nagy expedíció. 

sztori

Az EYOS Expedetions által meghirdetett júniusi tengeri utazás 8 napos, és ennek keretén belül lehetne részt venni a merülésen, ami alkalmanként 14 órás. Csak az ereszkedés több, mint négy órán át tart 11 kilométeres mélységbe, majd négy órát tölt a turistával kiegészült legénység kutatással a fenéken, végül jöhet a visszaút.

A 90 mm vastag titániumból készült merülő eszköz elvileg még ennél nagyobb mélységet is elbír, és már több alkalommal megjárta a Mariana-árok mélyét. Így aztán bizonyított, bevált szerkezetről van szó, a merülés nem hazárdjáték. A fizető vendég kinézhet az ablakokon (vagyis inkább kis nyílásokról van szó), figyelheti a nagyfelbontású kamerák képeit, akár még segédkezhet is a kutatóknak. 

A kellemesnek ígérkező nyári túrának csak az ára lehet elsőre kicsit riasztó: 750,000 dollárt kérnek el, és összesen három jelentkező kap lehetőséget a részvételre. Aki először fizet, az mehet. 

sztori

A mai árfolyamon közel 250 millió forintnak megfelelő részvételi díj ugyan soknak tűnhet, de azért megvan az oka. Ilyen merüléshez igazi csúcstechnikájú felszerelésre van szükség, ami rettentően költséges.

És a cserébe kapott élmény meglehetősen egyedi. Ha már a szélsőségeket nézzük: több, mint négyezer mászó állt már a Mount Everest csúcsán. Jóval több, mint 500 ember járt az űrben. 12 ember lépett a Hold felszínére. És a Mariana--árok fenekén hányan jártak eddig? Összesen heten. Ehhez az exkluzív társasághoz lehet csatlakozni némi anyagi hozzájárulás fejében.

Simán megéri, nem?

0 Tovább

Orrba vert cápa

A búvár nem vacakolt, elzavarta a túl kíváncsi ragadozót.

A cápák megítélése gyorsan változik: manapság egyre többen érdeklődnek irántuk, és nem gonosz gyilkológépként kezelik őket. Sőt, a búvárok egy része kifejezetten keresi a cápás merülési lehetőségeket.

Kristy és férje, Dave is közéjük tartozik, és nyilván örültek neki, amikor Pápua Új-Guinea vizeiben merülve felbukkant egy. Csak éppen a videózó páros hölgytagja felé vette az irányt, ám Kristy nem jött zavarba: egy határozott ütéssel ijesztette el a cápát. Bár az ilyen szituáció ritkán veszélyes, nem árt az, ha valaki ilyenkor nem pánikol, hanem jelzi a cápának, eddig és ne tovább!

0 Tovább

Titokzatos szkúner

A búvár álma: teljesen érintetlen roncsra bukkanni.

Becky Kagan Schott videója egy olyan hajóról készült, amit még nem sikerült azonosítani. Ám így is páratlan az Ontario-tó mélyén nyugvó, fából épült vitorlás, hiszen olyan döbbenetesen jó állapotban maradt meg, ami meghazudtolja a korát. Mindenesetre nem ezen fog múlni a sikeres beazonosítás, mert a kormány, az árbocok, a  horgony is a helyükön vannak.

Nekünk pedig így látványként is nagyon érdekes a felvétel, hiszen roncs ritkán marad meg ennyire egyben. Persze a sötét, zöld színű víz egy kicsit borzongató, s ha arra gondolok, milyen hideg, akkor meg főleg- elég videón látni ezt a szkúnert.

0 Tovább

Gyerek a cápaketrecben

Elgondolkodtató családi búvárkaland borzolja a kedélyeket.

sztori

A Bucket List Family videocsatornájának majdnem egy millió követője van. A kicsi gyerekeikkel mindenféle kalandba belevágó szülők bizonyára vannak, akiknek például szolgálnak. De ahogy az szokott lenni, akit sokan követnek, azt sokan szidják is- vagy okkal, vagy ok nélkül.

Most azt a videójukat sodorta elém az élet, amiben a két gyerekkel együtt cápaketreces búvárkalandban vettek részt. Természetesen a kimondott cél az, hogy a kicsik megismerjék az élővilág szépségét, rájöjjenek hogy a cápák nem gonoszak, és így tovább. Nemes szándéknak is mondható.

De azért van itt pár dolog. A ketreces, csalizós nagy fehér cápás merülés mindenről szól, csak az állatok természetes viselkedéséről nem nagyon. (És időnként a cápákra veszélyesebb, mint az emberre, nemrég sérült meg súlyosan egy beakadt ragadozó, erről alapos cikk is jelent meg az Origón.) Ez egy jól fizető üzletág- nem több. 

Az aggódók rámutattak, hogy a ketrec nagyobb résein egészen simán ki tudna csúszni a kisebb gyerek, de a nagyobb is könnyedén. Persze mindenki arról beszél, a szülők óvatosak, de én azt látom, hogy úgy vigyáznak a gyerekre, hogy közben végig videóznak is, azaz a figyelmük megoszlik.

Másrészt a légzőkészülékes merülésnek nem véletlenül vannak szabályai, nem véletlenül van meghatározott minimum életkor- sajnálatos módon ennek a hobbinak megvannak a veszélyei. Én nem annyira a cápa harapásától féltenék egy ilyen kicsi gyereket, hanem attól, hogy a merülésbe belefeledkezve, vagy valamitől megijedve történik baj vele. 

Nekem ez így inkább csak mutatvány, ami nyilván jól mutat a videocsatornán, ahol mindig egyre újabb, egyre vagányabb kalandok kellenek hogy fenntartsák az érdeklődést. (A videó nyitóképe is manipulált, hogy úgy tűnjön, a kissrác kilóg miközben jön a cápa.) Azt nem gondolom, hogy kifejezett életveszélyben lettek volna a gyerekek (bár pont a fent említett cápasérüléses esetnél elég durván rángatja az állat ahhoz a ketrecet, hogy történhetne akármi). De azt gondolom, hogy ez nem éppen jó és követendő példa senki számára. 

Igazság szerint a búvárszervező céget nem értem, miért partner ilyenben. Mert lássuk be, tengerben úszkálni csak úgy saját kedvünkre is lehet, de efféle merülésre nem mehet akárki. Nekik megéri ez? Vajon új piacot jelent, hogy 5-6 éves gyerekekkel utazó szülők is menni akarnak a méregdrága túrákra? Hát, nem tudom...

Azt gondolom, lehet vinni a gyerekeket is tengerbe, úszkálhatnak, a felszínről nézelődhetnek maszkkal, de bőven ráér mindenkinek később belekóstolni a cápás merülésekbe. 

0 Tovább

Bollywood búvár sztárjai

Az indiai hírességek körében divatos lett a merülés.

híresség sztori

Tudom, alapvetően csak sztori szintjén lett érdekes, melyik sztár vagy celeb lelkes búvár. Érdekességként azért szívesen írok ilyesmiről- pont nem azért, mert az ő víz alatti kalandjaik annyira mások lennének, hanem épp ellenkezőleg, azért, mert nincs benne semmi különbség.

híresség sztori

Kifejtettem már párszor, hogy a búvárkodás milyen rettentően demokratikus dolog. A tenger mélyén nincsenek társadalmi vagy nemi különbségek, nem számít a vagyon, a nemzetiség sem. És ez így van jól, mert azt is magával hozza, hogy a felszínen töltött idő során is eltűnnek a minket elválasztó dolgok. Kialakultak bizonyos közös alapok, amikben konszenzus van. Teljesen mindegy, honnan kerül elő egy búvár, szinte biztos, hogy fontosnak tartja a környezetvédelmet, nem tartja emberevő gyilkológépnek a cápákat, és ha épp nem búvártúrán van, akkor a következő merüléseket tervezi.

híresség sztori

Ezek aztán szót ejthetek azokról a sokak által rajongott indiai színésznőkről, akik így vagy úgy kapcsolatba kerültek a víz alatti kalandozással. Van, aki egyszerűen maga érdeklődött, de volt olyan is, aki egy filmforgatás miatt tanult meg búvárkodni, aztán "úgy maradt". Még mielőtt legyintene bárki az ismeretlen nevek hallatán, azért jegyezzük meg, odahaza rengeteg rajongója van a bollywoodi filmeknek, és ezek a sztárok a különböző internetes oldalakon több tíz millió követővel bírnak.

híresség sztori

Shradda Kapoor például közel 38 millió instagram-rajongójával meglehetősen népszerűnek számít. Ő filmben is dolgozott víz alatt, de saját kedvére is merülget, például a Maldív-szigeteken volt búvárszafarizni. A hozzá képest sokkal inkább kezdő, a búvárkodásba még csak belekóstoló Kriti Sanon is a Maldív-szigetekről tudott mesélni- úgy fest, az indiai színésznők szívesen mennek a hozzájuk közel eső, trópusi szigetre egy kis tengeri kaland kedvéért.

híresség sztori

Parineeti Chopra hozzájuk képest szenvedélyes búvár, merült már többször Ausztráliában, Malajziában, Palaun és Thaiföldön is. Azt tervezi, hogy valamikor a Galapagosra is elmegy merülni- nincs mese, jó ízlése van! Szívesen nyilatkozik a kalandjai mellett arról is, milyen fontos lenne megóvni tengereink épségét- a rettentően zsúfolt Ázsiában fontos felhívni a figyelmet a problémákra. Sonakshi Sinha is olyan búvárrá vált, aki már a nyaralásait is a merülés köré tervezi. Így jutott el thai és ausztrál vizekbe, és persze neki is megvolt a közös nevezőnek számító Maldív-szigetek. Ő a Bahamákra szeretne eljutni. 

híresség sztori

Katrina Kaif egy bollywoodi mércével kifejezetten nagy költségvetésű, igényes film kedvéért tanult meg merülni, ahol búvároktatót kellett alakítania. Sikeresen faragott búvárokat a filmben a körülötte legyeskedő férfiakból, de állítólag sok embert is inspirált arra, hogy belevágjon a búvárkodásba. Taapsee Pannu azok közé tartozik, aki csak egy nyaraláson tett próbát a merüléssel, de a képei és videói olyan elképesztő sok emberhez jutottak el, ami egy átlagos búvár esetében szinte elképzelhetetlen. 

híresség sztori

Sushmita Sen negyvenen túl kezdett el búvárkodni, és annyira megszerette, hogy lányait is megtaníttatta merülni. A legkisebb még nem volt elég idős hozzá, amikor a nagyok már búvárkodhattak, de a közelmúltban ő is csak csatlakozhatott a többiekhez- hol máshol merült volna együtt a család a kislány tizedik szülinapján, mint a Maldív-szigeteken? A nála fiatalabb és kevésbé ismert Rasika Sunil viszont a közelmúltban amerikai tanulmányai során szakított időt arra hogy megtanuljon búvárkodni, méghozzá a hideg Csendes-óceánban. Aki igazán lelkes, azt a nehézségek nem tarthatják vissza, és már ő is a továbbképzést tervezi.

híresség sztori

Hogy ki mit gondol arról, amikor hírességek magánéletéről, hétköznapi hobbijaikról, az felfogás kérdése. De tény, hogy az ő szerepük is igen fontos lehet, amikor arról beszélünk, rájuk jobban odafigyelnek, így aztán egy pozitív üzenet a tenger szépségéről vagy a környezetvédelemről sokakat elér. És ha még közben jól is érzik magukat búvárkodás közben? Dupla öröm...

0 Tovább

Karácsony a bányatóban

A merész búvárok idén is a víz alatt ünnepelnek.

Ahogy a világ más részein, úgy mifelénk is rendeznek búvárkarácsonyt. Persze ahol hidegebb, téliesebb az időjárás, a fenyőfa felállítása nagyobb kihívás a mélyben. Azért idén is több helyszínen merültek a merészek.

A Dorog és Esztergom határán található Palatinos-tó egyik búvárbázisán készült az alábbi rövid videó. Az Öbölbeach búvárcenter által vendégül látott bátrak és felszínen maradó kísérőik idén is meghitt eseményen vehettek részt- és ugyan hideg volt a víz, ilyenkor legalább kicsit jobb a látótávolság. 

0 Tovább

Versenybúvárok

Magyarok nemzetközi vizek mélyén.

sztori

Kissé szokatlan módon egy picivel nagyobb figyelmet kapott a búvárkodás az utóbbi időben. Azt kell mondjam, manapság a merülés nem számít igazán divatos kedvtelésnek, huszonéveseket nem is nagyon látni a búvártúrákon. Így aztán amikor téma lesz bármilyen okból ez a világ, örülök- és figyelek.

Mivel viszonylag kevesen űzzük ezt a hobbit, időnként engem is megkérdeznek ismerősök, mit gondolok erről-arról a hírről. A versenyekről szóló beszámolók sem kivételek. Le kell szögezzem, a búvárkodás mint tevékenység alapvetően igen távol áll minden jól összemérhető, versenyformában űzhető sporttól. Nézegetjük a halacskákat, úszkálunk történelmi roncsok körül- alapvetően élvezzük a mindennapjainkhoz képest gyökeresen eltérő élményeket.

Szóval bármi, ami búváros "verseny", az valami kitalált műfaj. Születhetnek nagy teljesítmények, de ettől még az átlagbúvár hasonlót sem csinál, mint egy versenyző. (Azaz jóval nagyobb a különbség mondjuk egy szabadtüdős mélymerülő versenyző és egy hobbibúvár között, mint egy élvonalbeli maratonfutó és egy rendszeresen kocogó ember között.) Emiatt igazán meg sem tudunk megítélni bizonyos teljesítményeket, egyszerűen számunkra is hihetetlenek.

Korok Fatima világbajnoki címe például a szabadtüdős (azaz egy légvétellel merülő) búvárok között olyan mélységekről szól, aminek több száz merüléssel sem járunk a közelében. Az ő példája nagyon jellemző: inspiráló történetét sok helyen elmesélte már arról, hogyan vált versenyzővé. Nem csak a magyar közvélemény számára volt ismeretlen, mi, búvárok sem ismertük- talán pont azért írtam az elsők között róla én is, mert meglepett a semmiből felbukkant, elszánt tehetség. 

A másik oldalról is ejtenék pár szót. Arról, hogy ennek a műfajnak a versenyzői nem állami támogatással, szponzori pénzzel kitömött versenyzők: jellemzően átlagemberek, dolgoznak, még ha munkájuk gyakran a búvárkodáshoz is köti őket. Fatima úgy kalapozta össze a részvételi díjat, hogy egyáltalán el tudjon indulni a nagy versenyen. És ugyan lehet mondani, nem csoda hogy ebből nem lehet megélni, hiszen itthon és a világon csak kevesen űzik, ám felmerülhet a kérdés, tulajdonképpen más sportok miért is érnek többet? Az, hogy a korábban mindenki számára ismeretlen, de eredményével bizonyító lányre most sokan kíváncsiak a sajtóban is, jár neki. A szabadtüdőzés szűk élmezőnyében magyarként helyt állni, úgy, hogy nálunk még tengeri edzéslehetőség sincs, óriási dolog!

sztori

Szintén sokat hallhattunk a búvárfotósok világbajnokságáról is. Megvallom őszintén, az, hogy ebből téma lett a sajtóban, meglepett. Igen, jópár éve már annak hogy magyar búvárfotós indult a világbajnokságon, de amikor ott voltak, születtek nagyszerű eredmények. Érmeket és nagyszerű helyezéseket értek el több kategóriában is a magyar búvárfotósok, és nyugodtan mondhatom, semmivel sem volt egyszerűbb dolguk, mint a mai versenyzőknek- sőt. A kilencvenes években egészen szerény háttérrel rendelkező magyar búvárok remekül helyt álltak az olasz, francia, német és más nemzeteket képviselő fotós között. Ne feledjük, a szabadtüdős lányhoz hasonlóan ők is kedvtelésből fotóztak és fotóznak, versenyeztek és versenyeznek, ebből nem lehet megélni! Mégsem hiszem, hogy valaha is beszéltek volna ennyit búvárfotózásról, mint mostanában.

Tudom, a fotósok versenyeztetése kívülállók számára ugyanúgy nehezen érthető. Pedig ilyen versenyek számtalan témában vannak. A természetfotósok versenyei általában nagyon népszerűek, a komolyabb megmérettetések dobogósai egészen lenyűgözőek. (Érdemes megnézni például Az Év természetfotósa honlapját, hol tart ma a magyar természetfotózás.) Ennek egy kis szelete a víz alatti fotózás. Ez ugyanúgy kicsit technikai sport, hiszen fontos a felszerelés minősége. Másrészt ott az ügyesség kérdése, a rutin sok-sok merüléssel szerezhető meg. Aztán nyilván fontos a tehetség. Végül a szerencse sem elhanyagolható- hogy megfelelő időben jöjjön a téma. Az eredmények pedig nem mérhetőek, hanem szubjektív ítéletet tükröznek.

A búvárfotózásban két jellemző versenyforma van. Az egyiknél egyszerűen csak legjobb képeiből választ és nevez a versenyző, és a zsűri dönt. Az ilyen versenyekre a világ minden sarkából küldenek képet, a mezőny óriási is lehet. A másik versenyen egy adott helyen gyűlik össze több búvárfotós, és egy adott időkeretben próbálnak adott témában nagyot alkotni. A búvárfotós világbajnokság, ahol korábban már voltak jó magyar eredmények, ilyen verseny. És azért nem voltak ott másfél évtizeden át magyarok, mert ilyen-olyan okokból nem tudták vállalni a kiküldetés, a részvétel költségeit.

Ebben az évben ifj. Lőrincz Ferenc búvárfotós utazott Tenerifére, hogy képviselje Magyarországot. Őszinte leszek, a hazai búvárfotós élet manapság nem pörög igazán. Feri egyike azoknak, akik aktívan dolgoznak és versenyeznek, akár nevezős, akár helyben rendezett versenyekről van szó. Mivel ez egy szűk kör, Ferit már régen ismerem, ő olyan versenyeken is letette annak idején a névjegyét, amit részben én szerveztem. Biztos vagyok benne, hogy nagyon komoly kihívás volt a világbajnoki részvétel, hiába alkot összeszokott csapatot ő és a vele tartó modell, Takár Yvette.

Így az ő esetükben az utólagos beszámolók inkább a tapasztalatokról szólhattak. Ahol az eredményekről a zsűri dönt, ott mindig csak a győztesek igazán elégedettek. Nem tudom, lesz-e folytatás, lesz-e ezen túl rendszeres magyar részvétel a búvárfotós világ- vagy Európa-bajnokságokon. Még azt sem tudom, a magyar búvárfotós versenyzés merre tart. (Hogy miért vannak vegyes érzéseim, abban most nem mennék bele.) Ki tudja, legközelebb is kíséri majd ekkora figyelem a szereplést? 

sztori

Azt mindenesetre javaslom, hogy ha valakinek az érdeklődését pont a látott szép víz alatti felvételek keltették fel, nézegesse a legjobb búvárfotósok munkáit, vagy ha még nem búvár, bátran próbálkozzon a merüléssel. A víz alatt tényleg elképesztő élményeket gyűjthetünk, és bátran állíthatom, a legjobb kép sem tudja visszaadni, amit ott megtapasztalunk időnként! És ehhez nem kell annyira elszánt és ügyes versenyzőnek sem lenni, mint egy szabadtüdős búvár...
 

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog