Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rák végveszélyben

Egy ausztrál búvár, PT Hirschfield örökítette meg azt, hogy fal fel egy rája egy rákot.

Hirschfield szenvedélyes búvár, és miután súlyos betegséget diagnosztizáltak nála, idejét arra fordítja, hogy minél több élményt gyűjtsön, és amit lát, meg is örökítse. Így készített például már videót a rákok piramisáról is. Ezúttal a természet egyik drámája volt a téma: be akarta mutatni, hogy vadászik a rája. Ehhez persze türelemre és előkészületre volt szüksége, mert olyan rákot keresett, ami épp vedlik, és ez idő alatt nem védi vastag páncélja.

A jelenet egyrészt azért érdekes, mert bemutatja, hogy is működik a tengermélyi tápláléklánc. A természetben talán merülés közben lehet a legjobban megfigyelni, hogy lehet ugyanazon állapotból akkor vadász, akár préda. Én is nem egy alkalommal láttam már hasonló drámát.

A másik fele a történetnek az, hogy ez a felvétel Melbourne közelében készül, ami messze nem számít olyan ismert helynek a búvárok körében Ausztráliában, mint mondjuk a Nagy korallzátony. De a még elsőre kevéssé vonzó tengereknek, tavaknak is vannak olyan különleges élőlényei, amelyek miatt érdemes a víz alá merülni. Nem csak korallos trópusi tengerekben jó búvárkodni, akár az Adrián, vagy hazai tavakban is sok élmény várhatja a mélység szerelmeseit.

0 Tovább

Rák bokszkesztyűkkel

Van egy különleges, pár centis rák, amit indopacifikus tengerekben csodálhatnak meg a búvárok: a bokszoló vagy más néven pompon rák. Ha egy képet vagy videót látunk róla, egyértelmű, miről is kapta a nevét ez a Lybia nembe tartozó kis gerinctelen állat. Ollói végén ugyanis pomponszerű dolog látható- ám meglepő módon ezek másik állatok!

A kis rákocska módosult ollóival ugyanis pici anemonákat lóbál maga előtt. Ezeknek a mérgező csápjaival akarja elijeszteni a ragadozókat, sőt, még a táplálékszerzésre is felhasználja őket. A csápokra ugyanis sok ehető dolog rátapad, amit a rák elfogyaszthat- és értelemszerűen az anemona sem jár rosszul, mert neki is jut pár falat.

A kicsi, de színes rákokat szívesen fotózzák a búvárfotósok, és akváriumban is gyakran tartják őket. Ha az ember jobban megnézi, az anemomákkal szambázó rákok inkább pomponlányra emlékeztetnek, ám ha arra gondolunk, hogy védekezésre használja a "kesztyűket", akkor mégis helytálló az utalás a névben az ökölvívásra. Ki-ki válaszhat ízlés szerint, melyik elnevezés áll a legközelebb a szívéhez, bár aki pontos akar lenni, a latin nevet választja: Lybia tessellata.

0 Tovább

Rákok egy rakáson

A búvárkodás egyik érdekessége az, hogy gyakran jól körül lehet határolni, melyik időszakban hol várható valami különleges látványosság. Számon szokták tartani a bálnák vándorlását, a cápák felbukkanását, ám sok, csak helyileg ismert esemény is van. Ezekről ritkábban hallanak a világ más részein, nem lesz belőlük internetes szenzáció, de aki épp ott van és megnézheti, az mindig roppant módon élvezi a kalandot.

Ausztráliában például Melbourne előtt a téli hónapokban a tengeri pókok együtt indulnak el a párosodásuk helyszínére. Időnként az egész tengerfeneket beborítják az ízeltlábúak, akik szinte rémfilmeket idézve ezerszámra nyüzsögnek és masíroznak a közös cél felé. Természetesen teljesen ártalmatlanok, és a helyi búvárok lelkesen örökítik meg a rákok nagy kalandját.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is! 

0 Tovább

Szerviz a tengerfenéken

Azt mondják, nagyon hatásos tud lenni, ha állatokról készült fotók, videók emberi tevékenységet, gesztusokat idéznek, mert ezekkel könnyen tudunk azonosulni. Meglehet, így van, mert mostanában kis videós versenyünk legnépszerűbb darabja lett egy barátom által készített remek alkotás. (És utólag nagyon örülök, hogy engem kért meg a narrálásra, így egy minimális rész nekem is jutott a sikerből.)

Szóval ha valaha eszünkbe jut, hogyan tudna kijavítani két szorgos rák egy durrdefektet a víz alatt, nos, itt van rá a válasz.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Az én házam az én váram

A remeterák szerencsés helyzetben van, mert lakhatásának megoldásához nem kell hitelt igényelnie. Egyszerűen csak keres egy megfelelőnek látszó csigahéjat, "beköltözik", és házát magával hurcolva biztonságban tudhatja lágy testrészeit.

Mivel a csigaházon megtelepednek a növények, ha a remeterák nem mozog, nem is könnyű kiszúrni az állatot, mert egy egyszerű kavicsnak látszik a háza. De ha a part közelében, sekély vízben búvármaszkkal a víz alá nézünk akár már Horvátországban, Görögországban is, gyakran tűnnek fel "mászkáló kövek". Ha sikerül nagyjából velük egy szintre lemerülni, akkor pedig láthatóvá válik a remeterák két kikandikáló szeme. Ha türelmesek vagyunk, a ház védelmébe bújó rák végül megszokja a jelenlétünket, és szépen tovább araszol, miközben ennivaló után kutat. Megfogni illetlenség, egyszerűen csak figyeljük közelről ezt a különleges kis állatot, aki sajátos stratégiát alkalmazva "páncélt ölt" a rá veszélyes ragadozók ellen.

Fényképezésnél is a türelem a kulcsa a jó fotónak, ki kell várni, amíg eléggé kibújik a rák a házból. Általában nem kell mélyre menni a kedvükért, tehát időnk és levegőnk bőven lesz a várakozásra: ez a fotó is alig pár méteres mélységben készült Krétán.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Az íjrák

Vannak különös teremtményei a tengernek. Az egyik kedvencem az íjrák, ami ugyan kicsi, de meglehetősen morcosan tud "feszíteni" a búvárral szemben. Érdekes, hogy állóképen kicsit úgy néz ki, mint valami harcra kész, morcos szumós:

Ehhez képest mozgás közben meg a pipaszár lábait emelgetve inkább táncosra hasonlít:

Eddig még csak a Kanári-szigeteken találkoztam ezzel a furcsa jószággal, ott viszont nagyon sok üregben láttam őkelméket, gyakran pedig a sziklákon oldalaztak. Ugyan igyekszik vigyázni magára, de nem egy betegesen rejtőzködő állat. Noha ollói aprónak látszanak még a 10 centis testükhöz képest is, egy ragadozóról van szó, aki kisebb puhatestűekre vadászik. Szabadidejében pedig a fotósoknak és a videósoknak pózol...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog