Help Sales ÁSZF

Korok Fatima új rekordja

86 méterre ereszkedett a magyar búvárlány egy lélegzettel.

sztori szabadtüdős

Még a tavalyi évben kapták fel sokan a fejüket, amikor kiderült, hogy az élete első világbajnokságán induló magyar lány, Korok Fatima első lett az egyik kategóriában. Talán még őt magát is meglepte, ahogy berobbant a szabadtüdős búvárkodás világának élvonalába.

Interjúk, tévés szereplések után többen megismerték, ám a koronavírus miatti káosz megakadályozta, hogy a versenyszerű sportra koncentrálhasson. Versenyek maradtak el, nehezebb volt utazni, és támogatóból is kevesebb volt. Fatima viszont úgy gondolta, csak azért is megmutatja. Nyáron az Adrián rendezett versenyen ért el szép eredményeket, majd pár hete Egyiptomban edz és készül.

A napokban ott tartott versenyen hajtotta végre a 86 méteres merülést, aminél a szabadtüdős búvárok világszervezete, az AIDA csak egy jobb eredményt tart számon ebben a kategóriában (Constant Weight Bi Fins), és természetesen magyar rekord. A versenyen ugyanebben a számban világcsúcs is született, Alekszej Molcsanov 113 méterre jutott. 

Fatimának jár a nagy gratuláció a magyar csúcsért és remek eredményért, és jövőre talán újabb célokat tűzhet ki maga elé. Mindannyian reménykedünk benne, hogy egyszer csak túljutunk ezen a világjárványon...

Korok Fatima Facebook-oldala

0 Tovább

114 méter mélyen

Új búvár világrekordot ért el egy szlovén sportolónő.

A szabadtüdős, avagy egy levegővel végrehajtott merülések különleges világában egészen elképesztő teljesítmények születnek. Ezúttal egy komoly rekordot adott át a múltnak Alenka Artnik, aki 114 méter mélyre süllyedt majd úszott vissza a felszínre egyetlen lélegzetvétellel. A rekordot Constant Weight (CWT) kategóriában állította fel, azaz a merülés során állandó súllyal, uszonnyal úszva merült le. 

Azt hiszem nem is nagyon van mit hozzáfűzni egy ilyen eredményhez. Talán csak annyit: le a kalappal!

0 Tovább

Magyar arany a búvár VB-n!

Korok Fatima élete első szabadtüdős búvár világbajnokságán egyből szerzett egy aranyérmet!

szabadtüdős sztori

Egészen hihetetlen, elképesztő teljesítménnyel Korok Fatima első lett a Free Immersion (FIM) versenyszámban. Ebben a kategóriában a búvárok uszony nélkül, magukat egy kötélen húzva mennek az általuk előre meghatározott mélységig, ott az igazoló címkét magukhoz veszik, majd szintén saját erőből a felszínre úsznak- mindezt természetesen egy levegővel! Ezt a műfajt mi főleg a Nagy kékség című, igazán emlékezetes filmből ismerhetjük, de bevallom, sose hittem volna, hogy a nemzetközi élmezőnyben honfitársunk is labdába rúghat. Szerencsére van, aki nálam nem csak ügyesebb, de kitartóbb is.

szabadtüdős sztori

Fatima 81 méteres eredményénél tegnap senki nem ért el jobbat, ami fantasztikus hír. A magyar lányról régebben már megírtam, hogy az életében történt változás után, tulajdonképpen viszonylag röviddel ezelőtt vágott bele a szabadtüdős búvárkodásba, jórészt önállóan készült s támogatókat keresve próbálta egyáltalán finanszírozni a részvételét a franciaországi AIDA búvár világbajnokságon.

szabadtüdős sztori

A verseny ráadásul nagyon rosszul indult számára, mert egy adminisztratív hibája miatt az első számban az eredménye érvénytelen lett. Ám ő hitt magában, s a következő alkalommal már minden rendben volt. Ilyen versenyeken magyar sportolók nem nagyon szoktak indulni (ugyan hol van nálunk 81 méteres mélység az edzéshez?...), és nagyon nagy szó, Fatima egyből a világ élmezőnyébe került. Ezt a dicsőséget ő szerezte nekünk, igazán büszke lehet magára, s mi, akik szurkoltunk neki, vele örülhetünk.

szabadtüdős sztori

A merülésekről felkerült a videó is, ez itt nézhető meg. Fatima mindjárt az első versenyző, a konkrét merülés 2:00 percnél kezdődik. Ha kíváncsi vagy rá, miért nagy dolog ez, amikor ő elindul a mélybe, tartsd vissza a lélegzeted, s próbáld ki, bírod-e a merülés végéig. Csk neked nem kell úsznod lefelé majd felfelé 81 métert...

Ez úton is gratulálok Fatimának a nagyszerű sikerhez!

Korok Fatima oldala

0 Tovább

Bátor magyar búvárlány

Egy lélegzettel merül rekordmélységbe Korok Fatima.

A légzőkészülék nélküli, szabadtüdős búvárkodásnak kevés a hazai űzője. Ez egy különleges sportág, a nagy teljesítményekhez komoly adottságok szükségesek, és a mélységi számokhoz természetesen nem is nagyon van merülőhely. A világban ismert szabadtüdős versenyzők elit csapata nagyon vegyes társaság, egészen eltérő korú és hátterű férfiak és nők hajszolják a csúcsokat. 

Ebben a műfajban, ahol a búvárok leginkább magukra vannak utalva egy-egy mélymerülésen, nem csak a világrekordok számítanak, hanem az is, ha valaki saját korábbi teljesítményét múlja felül. Mert itt olyan teljesítményekről van szó, amitől minden kívülállónak leesik az álla.

Ebbe a világba robbant be Korok Fatima. Az ő felbukkanása is jó példa arra, hogy nincs megírva, kiből lesz ügyes szabadtüdős búvár. Ő Budapesten dolgozott, tematikus túrákat vezetett, és bár mindig is szerette a vizet, arra aligha gondolt, egyszer búvárversenyző lesz. Egy szerencsétlen baleset után változtatott az életén, jó pár kilót leadott, majd Egyiptomba költözött, hogy a szenvedélyének éljen és búvár legyen.

Ott pedig a szabadtüdős merülésbe is belekóstolt- most pedig, alig pár hónappal később valamennyi magyar rekord birtokosa a 26 éves lány! Legutóbb Constant Weight kategóriában állított fel 71 méteres csúcsot. Igen, egyetlen levegővel úszott le oda majd tért vissza saját erejéből a felszínre.

Fatima következő terve az, hogy részt vesz a szabadtüdős búvárok világbajnokságán. Ebben a sportágban a legtöbben saját maguknak finanszírozzák a felkészülést és a versenyzést, ezért Fatima is támogatókat vár, akár kicsi adományok is segíthetik, hogy eljusson a versenyre. Aki szívesen segítene, az Korok Fatima Facebook oldalán találhat további információkat.

Én személy szerint nagyon szurkolok a lelkes, fiatal magyar versenyzőnek! 

(A fotók Fatima oldaláról vannak.)

0 Tovább

Sylvi és a mélymerülés

Pár gondolat Bódi Sylvi szabadtüdős búvárkodási kalandjairól.

Megvallom, elfogult vagyok a mostanában elsősorban tengerimádatáról ismert modellel. Akár már csak azért is, mert én is hasonlóan szeretem a tengernél tölteni az időt, másrészt pedig azért is, mert Sylvi ügyesen menedzseli a dolgait: sikerült hobbiját, a szörfözést összekötni a fizetős megbízásokkal. Szimpatikus az életöröme, és az, ahogy járja a maga útját.

Az olyan piszkálódásokra most ki se térek, "hogy finanszírozza az álomútjait", nem szorul senki védelmére- elmondja bárkinek, aki kérdezi. Inkább arról ejtek szót, hogy nemrégiben a közösségi oldalakon követhettük, hogy új kedvtelésbe vetette bele magát nagy szenvedéllyel: a felszín alatti világban kalandozik.

Számomra az a természetes, hogy aki merül, az légzőkészülékkel teszi. Ebben van némi rutinom, de azért képben vagyok a szabadtüdős búvárkodással is. Itt azért érdemes említést tenni arról, hogy például angolul sokkal jobban megkülönböztetik a műfajokat. Amikor csak a víz felszínén, vagy egészen sekélyen úszkál, nézelődik valaki egy búvármaszkkal és uszonnyal felszerelve, azt snorkeling (magyarosan sznorizás) névvel illetik, amikor kifejezetten a nagyobb mélységre, hosszabb lenn töltött időre törekednek egy lélegzetvétellel, az a freediving vagy apnea (amit én szabadtüdős merülésnek nevezek).

Az előbbi egy milliók tengerparti időtöltésének számító, amatőrként is biztonságos kikapcsolódás, utóbbi viszont sokkal inkább sport. Szóval ha az a kérdés, Bódi Sylvi mélymerülései értelmezhetőek-e sportteljesítményként, akkor a válasz egyértelműen igen. Beszámolója szerint 20 méterre jutott el egyetlen lélegzetvétellel- én ilyen mélységben kizárólag palackkal jutottam el, egy levegővel lebukva a közelében sem jártam. Szóval az én szememben is szép eredmény ez.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ebben a szabadtüdős merülés különböző műfajaiban a világrekord 80, 100 vagy még több méteres mélység körül van, tehát a 20 méter nem világverő eredmény. (Megjegyzem, bár a laikusok körében megtehetné hogy magát fényezi, Sylvi sem állította soha, sehol, hogy valami iszonyú nagy búvárhős lenne. Ez is becsülendő.)

De nem is kevés ez a mélység, sőt. Ilyen mélységbe kezdőként eljutni szép teljesítmény, kell hozzá vagányság, ügyesség, és fejben is ott kell lenni, hiszen már a tudat is befolyással van az emberre, hogy ekkora vízoszlop van a feje felett. A legtöbb ember a 20 méteres medencét egy levegővel nem tudnál keresztül úszni- s a szabadtüdős merülésnél ez még csak az út egyik fele, a felszínre is fel kellene jönni valahogy. Tudjuk, a víz alatt 20 centi vagy 20 méter ugyanúgy halálos, ha elfogyott a levegő. S ezért van az, hogy ellentétben a sznorizással, a szabadtüdős merülést tanítják, felkészült oktatók vigyáznak a palack nélkül merülőkre. Jó dolog, hogy erről is szó esik a beszámolókban, mert nem árt tudni, ez a műfaj veszélyes is lehet, ha valaki egyedül űzi.

A végső jutalom persze nem az elért mélység, és ezt tisztán kell látni. Az csak egy mérhető érték, amivel lemérhető az ember fejlődése, ahogy egyre többre válik képessé- a szabadtüdőzés ugyanis a teljesítményről is szól. Aztán amikor magabiztosan mozog a vízben, akkor lehet igazán élvezni a mélyben töltött perceket. Nem a méterek számítanak már, hanem ahogy körülvesz a tenger az ezernyi csodájával. Hasonló ez, amit mi, légzőkészülékesek megélünk, mégis más, mert sokkal szabadabban mozog egy szabadtüdős a sok nehéz felszerelés nélkül. S ezért bizony még én is, pár száz merüléssel a hátam mögött tudom irigyelni Sylvit.

Ő pedig, ahogy megszokhattuk tőle, kitalálta hogy belevág, szenvedélyesen csinálja és élvezi ezt az egészet. Nem a smink, a felhajtás számít, hogy luxushotelben profi fotós által készített, gondosan beállított "elkapott pillanatfelvételen" pózoljon egy pohár pezsgővel a kezében, hanem az élmény amit a tengerben megél. Szerintem ez menő, s ez az, amivel én is tudok azonosulni, hiába nem vagyok híresség, akinek minden lépését rengetegen figyelik. Nagy igazság van abban ahogy a golfozó Tiger Woods fogalmazott annak kapcsán, miért szeret búvárkodni: a halak nem tudják, ki a celeb... Akik szeretik a tengert, a merülést, azokat egy titkos kötelék fűzi össze, nem számít, honnan jöttek, hány évesek, mivel foglalkoznak a felszínen. S ez az igazán szép ebben a hobbiban.

0 Tovább

A búvárvilágbajnokság királyai

A szomszédunkban, Szerbiában a napokban fejeződött be a szabadtüdős búvárok medencében rendezett világbajnoksága. Az egyetlen légvétellel merülő versenyzők az ilyenkor medencében mérik össze tudásukat abban, ki tud a legmesszebbre úszni vagy a legtovább víz alatt maradni.

Összesen tehát három szám van: a dinamikusból kettő, amikor távolságra mennek, uszony nélkül illetve uszonyban, valamint a statikus, amikor a versenyző gyakorlatilag csak egy helyben lebeg- de jó sokáig. A szabályos merülés végén a búvár nem lehet kába, nem ájulhat el, mert ha így történik, eredménye érvénytelen.

Az első döntőben az oroszok világklasszisa, az 53 esztendős Natalja Molcsanova hiába úszta le a leghosszabb távot uszony nélkül, elvesztette az eszméletét a végén, így az arany a brit Alice Hickson ölébe hullott, aki 174 métert úszott le egy levegővel. A férfiaknál lengyel győzelem született, Mateusz Malina 214 métere volt a legjobb eredmény.

A félelmetesen jó búvárnak számító Molcsanova állítólag nagyon ideges lett, amiért az első szám aranya nem az övé lett. De a jó versenyző felveszi a kesztyűt, pontosabban a búvárruhát, és a víz alatt bizonyít. Natalja jóval fiatalabb vetélytársait messze maga mögött hagyva, 236 méterrel győzött az uszonyos versenyszámban, míg a statikusban 8 percig és 38 másodpercig bírta, és ezzel itt is az övé lett az arany. Utóbbi eredményével a férfiak közt is dobogós lett volna! Elképesztő teljesítmény ez!

Azért kijár az elismerés az urak legjobbjainak is. Az uszonyos távúszásban 280 méterrel egy görög, Giorgos Panagiotakis győzött- a bronzérmes pedig Molcsanova fia, Alekszej Molcsanov lett, tehát az alma nem esett messze a fájától. Statikus versenyszámban a torna legjobb idejét Aleix Segura Vendell érte el: 9 percig és 32 másodpercig volt víz alatt a spanyol búvár. 

A világbajnokságon sorban dőltek meg a nemzeti rekordok, többek között brit, dán, francia, görög, svéd, szerb versenyzők is csúcsot állítottak fel, így aztán sikeresen zárult a rendezvény. Ugyan a kültéri medencében rendezett verseny miatt páran reklamáltak, mert hidegnek érezték a vizet, de minden jó ha a vége jó: az utolsó számra beköltöztek egy fedett uszodába...

0 Tovább

Három csinos búvárcsaj

A Bahamákon közösen edzett három szabadtüdős versenyző, akik eltérő hátterük ellenére remekül kijöttek egymással. A három csinos hölgyről sok kép készült víz alatt és felett is, és ezek azok számára is érdekesek lehetnek, akik egyébként mit sem tudnak a búvárkodás világáról. Szóval ebben a kis válogatásban a három főszereplő a svéd Annelie Pompe, a japán Tomoka Fukuda és a szlovák Katarina Linczenyiova. A közös szárazföldi és tengeri edzősek után pedig jött egy verseny is, ahol a lányok remekül szerepeltek, bizonyítva, nem csak szépek, de a sportban is jeleskednek...

0 Tovább

Jennifer Lawrence is alámerül

James Cameron régi filmterve egy rekordmerülés közben életét vesztő búvárról szóló alkotás, aminek a főszerepére Jennifer Lawrence az esélyes. A fiatal színésznő tehát az Éhezők viadala és az X-Men után újból testhezálló cuccba bújhat, de ezúttal a felszín alatti kalandok várnának rá.

Cameron a hírek szerint úgy döntött, hogy nem maga rendezné a filmet, csak producerként venne részt a munkában. A valós eseményen alapuló történet már a halálos baleset után nem sokkal tervezgetésre késztette őt, évek óta házal a projekttel, egy korábbi pletyka arról szólt, hogy Salma Hayek kaphatná a főszerepet. Ám aztán nem hallottunk semmi további információt- Jennifer Lawrence nevét csak a napokban dobták be Hollywoodban jól értesültnek számító weboldalak.

Érdemes pár szót szólni magáról a végzetes merülésről is! A francia Audrey Mestre 1974-ben született, tengerimádó családjának köszönhetően gyerekkorától kezdve merült. 1996-ban ismerkedett meg az egyik legismertebb szabadtüdős búvárral, Francisco "Pipin" Ferrerasszal, egymásba szerettek, és ő is elkezdett szerelmét követve komolyabban sportolni. A szabadtüdős búvárok egyetlen lélegzettel merülnek, vagy minél mélyebbre jutás a cél, vagy minél tovább a felszín alatt maradni, vagy minél nagyobb távolságot leúszni. Ferreras és Mestre is a mélymerülésben volt aktív, Pipin több világrekordot állított fel, és hamarosan Audrey is csúcsokat javított. A legjobb eredménye 130(!) méter volt. 

2002. október 4-én Audrey Mestre 166 méteres, elképszető mélységű gyakorlómerülést hajtott végre. Ebben a kategóriában egy nehéz szán húzza a mélybe a búvárt, aki onnan egy felfújódó ballon segítségével szinte rakétaként emelkedik a felszínre. Október 12-én pedig 171 méteres csúcsdöntő merülésre készült a francia lány. Audrey merülését alig három percesre tervezték. Ám értelemszerűen a döbbenetesen nagy mélység miatt ilyenkor rengeteg biztonsági szabályt tartanak be, minden mélységi szinten búvároknak kell lennie, ellenőrizni kell a felszerelést is.

Ez utóbbiba tragikus hiba csúszhatott. A merülést egy folyamatosan működő kamera rögzíti, és utólag ennek képeit elemezve kiderült, hogy Audrey Mestre hiába nyitotta meg a ballont felfúvó palack csapját, abban nem volt elég levegő, így ő a mélyben rekedt. Túl a 150 méteren ez egyenlő volt a búvár halálos ítéletével. Megpróbált felfele indulni, a biztosító búvárok pedig kézről kézre adva vitték feljebb, végül a hozzá leúszó Pipin Ferreras ment vele a felszínre. Ám hiába voltak viszonylag gyorsak, Audrey életét már nem lehetett megmenteni.

A balesetről több könyv is született. Voltak, akik Ferrerast vádolták, mivel ő volt a rutinosabb búvár, tudnia kellett volna, megfelelő biztosítás nélkül túlságosan kockázatos a merülés. Ő is megírta a saját szemszögéből az eseményeket, nyilván nem magát vádolta. A baleset után nem ítéltek el senkit, igazság szerint nehéz is lenne: olyan extrém teljesítményekről beszélünk, amilyenekre a világon csak maroknyi ember képes, ki tudná eldönteni, hol, ki hibázott, és eleve, az ilyen mélységbe merülő búvárnak tisztában kell lennie a kockázattal: sajnos Audrey Mestre nem az első és nem is az utolsó életét vesztett szabadtüdős rekorder volt. 

Nem tudni, Cameron mennyire alapozna a valós, bizonyított eseményekre, és mennyiben dramatizálnák a sztorit. A múltban a szabadtüdős búvárokról szóló filmek (pl. A nagy kékség vagy a Delfinlány) mind erősen átírták a történéseket a nagyobb hatás kedvéért. Az biztos, hogy ha Jennifer Lawrence elvállalja a főszerepet, kemény felkészülés vár rá, mert csak úgy lehet hiteles alakítást nyújtani ebben a filmben. Talán a végleges szerződés aláírása előtt nem is az ügynökével fog egyeztetni, hanem a személyi edzőjével...

0 Tovább

Súlytalanul lebegve

Újabb nagyon hangulatos videóval rukkolt elő Guillaume Nery és Julie Gautier: a búvárok nem szokványos módon mutatják be a víz alatti létet.

Nery ismert név a szabadtüdős búvárok világában. Korábban egy, a főszereplésével készült film körbejárt az egész világon: a palack nélkül a mélybe zuhanó ember kalandja mindenkit lenyűgözött.

Ezúttal mást szerettek volna bemutatni, a süllyedés helyett a súlytelen lebegés van az Ocean Gravity című rövidfilm középpontjában. Ennél olcsóbb és egyszerűbb módszer nincs arra, hogy átlagember átélhesse ezt az élményt, sokan pont ezért szeretnek búvárkodni- ám Neryék filmje ezt az egészet még izgalmasabban tudja bemutatni. Feltétlenül érdemes megnézni ezt a pár percet, szerintem sokaknak csinálna kedvet a merüléshez.

Érdekesség, hogy a hasonlóságok miatt az űrhajósok kiképzése során is rendszeresek a víz alatti gyakorlatok. Komplett laborokat rendeztek be óriási medencékben az Egyesült Államokban és Oroszországban is, amik főszerepet kapnak a tréningezés során. Ami másnak különleges élmény, nekik jó felkészülés.

Mi, kedvtelési búvárok nyilván inkább a kellemes részét éljük meg a súlytalanságnak. Hogy milyen élmény is ez pontosan? Elmesélni nem nagyon lehet, inkább csak megélni. Ha mindenképpen képet kéne adnom azok számára, akiknek semmiféle merülési tapasztalata nincs, talán Nery és alkotótársa filmje lenne a legjobb erre a célra.

0 Tovább

Igazi sellők: Iru

A venezuelai szabadtüdős búvár, Iru Balic 1986-os születésű, és néhány éve ismert névnek számít ennek a sportnak a világában. Több nemzeti rekordot is tart, és nemzetközi versenyeken is letette már a névjegyét. A napokban a Vertical Blue versenyen Constant Weight kategóriában 70 méteres mélységet ért el, egyetlen levegővel.

0 Tovább
«
1234

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (246),mutazás (170),cápa (157),sztori (134),video (133),búvár (126),felfedezés (69),baleset (69),fotó (68),környezetvédelem (66),alapok (57),élmény (56),híresség (53),adria (52),film (45),egyiptom (42),szabadtüdős (37),utazás (35),barlang (34),delfin (29),retró (28),felszerelés (27),régész (26),egzotikus (26),történelem (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),videó (15),tanfolyam (15),karib (14),polip (13),kutatás (12),bánya (12),Cápa (12),üzlet (12),doku (11),mélytenger (11),fóka (10),medence (10),manta (9),ausztrália (9),támadás (9),kincs (9),tengeralattjáró (8),ciprus (8),rekord (8),málta (8),szemét (7),szafari2014 (7),sport (7),szobor (7),tudomány (6),Bali (6),humor (6),cousteau (6),csikóhal (6),tél (6),verseny (6),szafari18 (6),rák (6),florida (5),rája (5),jordánia (5),ausztria (5),ázsia (5),mexikó (4),hidegvíz (4),múzeum (4),olaszország (4),repülő (4),szafari2016 (4),bali (4),tintahal (4),Egyiptom (3),thaiföld (3),magyarország (3),találkozás (3),könyezetvédelem (3),orosz (3),skandinávia (3),víz alatti (3),karácsony (3),muréna (3),csiga (2),görög (2), (2),éjszaka (2),európa (2),hal (2),medúza (2),krokodil (2),spanyolország (2),bomba (1),balti (1),repülőgép (1),bulgária (1),könyv (1),budapest (1),cetcápa (1),vörös-tenger (1),szafari (1),akvárium (1),románia (1),búvárfilm (1),repülőroncs (1),hollandia (1),Búvár (1),thaifold (1),görögország (1),technológia (1),szörny (1),uk (1),feketetenger (1),dubaj (1),korall (1),tenger (1),izland (1),Florida (1),írország (1),horvátország (1),egyesült királyság (1),norvégia (1),celeb (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog