Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Vörös-tenger víz alatti csodái

Ahogy már nem először, úgy ebben az évben is útra keltünk, hogy Egyiptomban búvárkodjunk és fotózzunk egy hetet a Cassiopeia fedélzetén. A Vörös-tenger még mindig sok izgalmas témát kínál, például roncsokat, teknősöket és delfineket, csak tudni kell jól megörökíteni őket.

A túrát általában egy ún. shootout típusú versennyel kötjük össze: minden résztvevő fotós öt képet nevezhet két kategóriában, de csak olyan felvétel küldhető, ami a túra során készült. Tehát egy helyszínen, egy időben, nagyjából azonos körülmények közt kell mindenkinek kihoznia a legjobbat a témákból. Ennek ellenére roppant változatos képeket neveznek az emberek, hiszen mindenki mást talál, mindenki más szemszögből válogat, és mindenki más témához kötődik.

A képek sorrendjéről neves, sokszorosan díjazott szakmai zsűri döntött (Előd László, Selmeczi Dániel és Tökölyi Csaba), illetve a közönség is szavazhatott. Ebben az évben ifj. Lőrincz Ferenc győzött a cserélhető objektíves "nagygépekkel" dolgozó fotósok közt, míg Szabó Tamás volt a legsikeresebb kompakt gépes alkotó. Az alábbiakban a versenyre nevezett és a zsűri illetve a közönség által legjobbnak ítélt képekből válogatok.

ifj. Lőrincz Ferenc - A tűz harcos (A verseny legjobb képe)

Szabó Tamás - Kaffantás (A verseny legjobb kompakt képe)

Pohl András - Teknős portré

Maráczi László - Domeharapó

Kovács Krisztina - Család, szerelem, utazás

ifj. Lőrincz Ferenc - Átlátszó trükk (Közönségdíj)

Gonda Rudolf - Magány

Bálovics Sándor - We will rák you

Reich Gábor - Korallgéb

ifj. Lőrincz Ferenc - Magányos roncslakó

3 Tovább

Tájolóval a mélyben

A búvárkodás sportként űzött verziója erősen eltér attól, amit kedvtelési búvárként űzünk, hiszen ott ritkán akarunk minél többet, minél gyorsabban úszni. Ám azért van némi átfedés, és én személy szerint nagyra becsülöm a búvársportot űzők teljesítményét- már csak azért is, mert sok magyar bajnoka volt az uszonyos- és búvárúszásnak illetve a tájékozódási búvárkodásnak. Az alábbi videót is magyarok készítették, és remekül sikerült.

Most ennek okán a tájékozódási szakágra térnék ki, ráadásul a medencében űzött változattal szemben itt azért lehet kapcsolódási pontot találni a saját merüléseimmel. A tájékozódás ugyanis kritikus fontosságú szinte minden helyen, mert még a tiszta vízben sem nagyon látunk 30 méternél tovább. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy 100 méter hosszú hajóroncsot sose láthatunk egyben.

És ahol a látótávolság 3-4 méteresre csökken, ott aztán már tényleg észnél kell lenni, merre is megyünk. A merülést nem csak elkezdeni kell, hanem befejezni is, lehetőleg a megfelelő helyen: olyan partszakaszon, ahol ki lehet menni, vagy a hajón, ami a fedélzetére vesz minket. Többféle trükkje van annak, hogy tájékozódunk a víz alatt, de ha olyan a szituáció, akkor bizony a jó öreg tájolót kell segítségül hívni.

A tájékozódási búvárúszók ezt fejlesztették tovább: megadott pályákat kell teljesíteni egyedül vagy csapatban, minél gyorsabban. Szóval ők aztán egyszerre kell, hogy tempósan ússzanak, miközben pontosan tartják az irányt is. Talán a magyarok pont azért jók ebben a szakágban, mert itt aztán nem nehéz zavaros vízű tavakat találni, ahol tájoló nélkül végzetesen el lehet keveredni.

Nagy kár, hogy a tájékozódási búvárkodás a felszínről nézve nem igazán látványos, így aztán aligha lesz közönségcsalogató ez a sportág. Viszont űzni, az már nyilván más tészta! Én ugyan versenyszerűen sose foglalkoztam vele, de egy vidám búváros rendezvényen a kedvtelésiek kedvéért a tájékozódásiak egy számukra egyszerű, nekünk nagyon is bonyolultnak tűnő pályát jelöltek ki. Hat pár indult el, persze a versenyzőknél jóval lassabb tempóban, de nagy lelkesedéssel. Meglepő, de nem az iránnyal volt problémánk, hanem a távolság megítélésével, az első bóját minden egyes búvár elvétette, mert a szükségesnél messzebbre úsztunk, de a korrekció után mindenki pontosan, szépen végigment a víz alatt. Nálunk én tájoltam, és többször is megtörtént, hogy gyakorlatilag beleütköztünk a bójába.

Ez egyrészt azt bizonyítja, hogy a tájolás még amatőr szinten is tanulható, másrészt azt, hogy mi, magyar búvárok, akik hozzászoktunk a zavaros vizekben merüléshez, előnnyel indulunk a tájékozódásban. És persze nagyon tudjuk becsülni azokat a remek magyar sportolókat, világ- és Európa-bajnokokat, akik ebben az összetett, izgalmas szakágban sikert sikerre halmoznak.

0 Tovább

Magyarok az élmezőnyben

A víz alatti fotózásban is komoly nemzetközi versenyek zajlanak, bármennyire hihetetlen. Persze ebben a műfajban nem másodpercekről és méterekről szól a versengés, hanem a zsűri dönt- akad még bőven ilyen sportág. Van némi szubjektum az ítéletben, de szerencsére ebben a körben a legtöbb versenyző reálisan szemléli a saját alkotásait és a többiekét is. Akadnak viták, elemzések, ám itt azért könnyebb korrektnek maradni, mert nem dollármilliós pénzdíjakról és nagy reklámszerződésekről szól a versenyzés.

Sőt, magának a versenyzésnek is van egy nagyon kellemes oldala: a búvárkodás. Néha nem jön össze a "nagy kép", de akkor is merülünk, élvezzük a víz alatti világ látványát, ez önmagában jó dolog. Másrészt akár nyer egy felvétel, akár nem, ha kedves a szívünknek, akkor mindenképpen elégedett lesz a fotós.

Szóval vannak ezek a speciális, búvárfotós versenyek, amiket különféle szabályzatok alapján hirdetnek a világ sokféle részén. Vannak, ahol egy helyen, egy időben merül minden fotós, és adott helyzetből kell kihozni a legjobbat. Máskor viszont akárhol készült képeket nevezhetnek különböző kategóriákban.

Ám ezek többnyire egyéni versenyek. A német Unterwasser magazin érdekes ötlettel rukkolt elő: legyen egy "nemzeti válogatottak" számára hirdetett búvárfotós verseny, és a négy fős csapatok tagjai fordulóként egyénileg is pontot szereznek, illetve csapatuk számára is pontot gyűjtenek. Az év végén alakul ki a sorrend, és a helyezéshez minden versenyző hozzáteszi a maga részét.

Ebben az évben a magyar csapat remekül szerepelt: a második helyet érték el a németek mögött, akik mégiscsak "hazai pályán" versenyeztek. Az egyéni versenyben Bálint Attila összetettben negyedik lett, de az év folyamán több forduló is volt, ahol a közvetlen élmezőnyben volt a magyar fotós csapat valamelyik tagja. Rajta kívül Válóczy István, Pohl András és a csapatkapitány (az Év Természetfotósa versenyen az idén az Év búvárfotósa címet szerző) Tökölyi Csaba alkotta a sikeres magyar válogatottat.

Ez önmagában is szép, de arról is szólnék pár szót, hogy én személy szerint roppant komolynak gondolom ezt az eredményt. Egyrészt akik versenyeznek, a jó értelemben vett amatőrök: a víz alatti fotózás csak a szenvedélyük, nem ebből élnek. A hétköznapokban rendes polgári foglalkozásuk van, ezzel teremtik meg az esélyt az utazásra, a búvárkodásra, a fotózásra és a versenyzésre. Nem kapnak támogatást az államtól, a felszereléseiket is maguknak veszik. És miközben igyekeznek minél többet merülni és fotózni, tudják, családjuknak is szükségük van rájuk, tehát okosan kell gazdálkodni az idejükkel.

Ebben a körben idehaza mindenki ismeri a másikat. A csapat tagjai sokszor utaztak együtt búvárkodni, van köztük egy egészséges rivalizálás a versenyzéstől függetlenül is. Ám fejlődni csak a közös vitával, elemzéssel lehet, és akkor, ha mások jó felvételei nem bosszantanak, hanem inspirálnak. 

És amikor a korlátos pénzügyi lehetőségre és időre gondolunk, akkor eszünkbe juthat, hogy egyébként is hátrányból indulnak a magyarok. Alig van idehaza olyan hely, ahol látványos, színvonalas képek készítésére nyílik esély. A tengerparti országokban élő búvárfotósok csak lemennek hétvégente a vízhez, de még az olyan országokban élők helyzete is könnyebb, ahol izgalmasabb édesvízi merülőhelyek vannak, mint mondjuk az osztrákoknál a szép tavak.

Szóval a fentiek miatt gondolom úgy, hogy remek siker az európai búvárfotós mezőnyben ilyen jól szerepelni egy magyar csapatnak. A tagok nevét már említettem, de úgy gondolom, az igazi az lenne, ha a képeikből is közreadnék egy csokrot. Jöjjön tehát néhány az Unterwasser idei versenyén szereplő legjobb fotóikból.

Tökölyi Csaba: Pier (2013. március, 8. hely)

Tökölyi Csaba: New Generation (2013. június, 4. hely)

Válóczy István: Halloween pumpkin (2013. július, 4. hely)

Válóczy István: Error (2013. szeptember, 1. hely)

Bálint Attila: Mondvision (2013. február, 2. hely)

Bálint Attila: Im sicherheit (2013. május, 8. hely)

Pohl András: Shaggy (2013. május, 10. hely)

Pohl András:  Jellyfish lake (2013. augusztus, 3. hely)

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Szavazunk a legszebb búvárfotókra

Április végén zárult le a nevezés a Subsurface 2013 versenyre. Igyekeztünk sok helyen népszerűsíteni a megmérettetést, de alapvetően sokminden nagyon új volt számunkra is. Nem tudthattuk, mennyire mozgatja meg a külföldieket egy magyarok által meghirdetett búvárfotós verseny, aztán a képküldés lezárultakor kiderült, hogy eléggé. Összesen 106-an neveztek 30 országból, 204 képet küldve.

Mivel a mezőny igen erős is, nem lesz könnyű dolga a zsűrinek- és a közönségnek se, mert nálunk ők is szavazhatnak, egy időben a nemzetközi zsűrivel. Tíz helyezést lehet kiosztani a kedvencek közt, de azért előzetesen kicsit szűkítettük a közönségszavazásra kerülő képek körét, így 146 fotóból lehet választani. Ez sem kevés, ráadásul a közönségszavazáson nincsenek kategóriák.

Szavazni csak az oldal regisztrált tagjai tudnak, de aki csak szép víz alatti fotókat szeretne látni a világ minden tájáról, annak is érdemes megnéznie a galériát. Apró rákoktól a cetcápáig, halrajoktól a bálnákig mindenféle témát megörökítettek nevezőink, és annak köszönhetően, hogy a világ minden tájáról jöttek fotók, meglehetősen változatos is lett a mezőny. Gyertek és nézzétek meg, mivel rukkoltak elő a búvárfotósok!

0 Tovább

Magyar-nemzetközi búvárfotós verseny

Oké, ez a történet jórészt a mi saját mindennapi életünkben számít nagy dolognak, de azért a sztori végkifejlete reményeink szerint már nem rólunk fog szólni. Ám mielőtt a versenyről szólnék, néhány szóban szeretnék kitérni arra, honnan indult ez a dolog. Amikor elkezdtük a divecenter.hu-t, alig volt magyar nyelvű oldal a búvárkodásról. Ma már valamivel több információforrás van, de arra büszkék vagyunk, hogy az évek alatt elég sok szolgáltatást sikerült elsőként megvalósítani.

Persze ami igazi közösséget tudott kovácsolni, az egyrészt a fórum, másrészt pedig a havi fotósverseny volt. Utóbbi később videós versennyel is kiegészült, majd pár napos adriai és egész hetes vörös-tengeri fotós túrákat is szerveztünk, amelyek nagyon jól sültek el, és a kis hazai búvárfotós közösség számára biztosítottak elsősorban versenyzési, megmérettetési lehetőséget, és nagyon sokat lehetett fejlődni, tanulni ebben a közegben.

Volt viszont egy pont, amikor úgy éreztük, kellene egy olyan nagyobb versenyt szervezni, amire külföldieket is jobban meg tudunk invitálni, komoly díjakat tudunk a győzteseknek adni, és nemzetközi zsűri dönt a képekről. Amikor szervezni kezdtük, még nem voltunk biztosak semmiben. Most, amikor a két nyelvű versenyhonlap él, és ott van a rangos zsűri névsor (Selmeczi Dániel Magyarországról, Danijel Frka Horvátországból és Steven Kovacs Kanadából) illetve a komoly felajánlások (búvárutak, búvárcsomagok Hondurasba, Egyiptomba, Indonéziába, a Kanári-szigetekre, Thaiföldre, Malajziába, Horvátországba), elmondhatjuk, valósággá váltak a tervek. Bizakodtunk benne, hogy eljutunk idáig, de kicsit minket is meglepett az, hogy mennyi régi és új ismerős állt a verseny mellé.

Most pedig már várjuk a versenyfotókat, itthonról és külföldről. Természetesen annyiban kedvezünk honfitársainknak, hogy van egy teljesen magyar oldala a versenynek a szabályokkal és tudnivalókkal, de az értékelésnél nem a nemzetiség fog számítani- és hiszünk benne, hogy nem is ezt várja tőlünk senki. A lényeg az, hogy április végéig várjuk a képeket a Subsurface 2013-ra, ráadásul a nemzetközi víz alatti fotós versenyekre nem feltétlenül jellemző módon, nálunk ingyenes a részvétel.

Szóval úgy érezzük, mi már eddig is sokat dolgoztunk azon, hogy rangos versenyt hozzunk tető alá, de a színvonalért nem mi felelünk, hanem a nevező fotósok. Abban bízunk, hogy szép számban küldenek képeket itthonról is. A mi búvárfotósainkban mindig meg lehet bízni, mert sokan letették már a névjegyüket nemzetközi szinten, ám ezúttal "hazai pályán" nézhetnek szembe a külföldi konkurensekkel. Nincs mese, izgalmas versenyre számítunk!

A Subsurface 2013 Éves fotós verseny honlapja

0 Tovább

A búvárfotósok országos bajnoksága

Talán elsőre nehéz elhinni, hogy még a víz alatti fotósok is versenyeznek, de el kell áruljam: ez egy igen nagy múltra visszatekintő, komoly presztízzsel bíró verseny, az elsőt még 1972-ben(!) rendezték. Nem minden alkalommal van egyben filmes verseny, de ezúttal ilyet is meghirdettek.

Tudom, sokakban élhetnek fura elképzelések búvárfotósok versenyéről. Bizonyára van, aki azt gondolja, egyszerre merülnek alá valahol, azonos körülmények között fotózva keresi ki-ki a legjobb témát, és a legjobb képeket készítő nyer. Talán különösen hangzik, de tényleg van ilyen verseny.

Az országos bajnokság azonban más rendszerben zajlik. Jelenleg kétévente rendezik meg, a fotósok és a filmesek a korábbi években készült legjobb alkotásaikat nevezhetik különböző kategóriákban, a technikai különbségek miatt a kompaktosok számára is külön kategóriát írnak ki már egy ideje. Rangos, elismert megmérettetésnek számít a természetfotózás világában, és ebben az évben is jó versenyre lehet számítani.

A témában kevésbé jártasak számára ugyanis el kell áruljam, a magyar búvárfotózás már hosszú ideje rangot vívott ki magának a nagyvilágban. Erről egyszer szerintem majd írok bővebben, most annyi is elég, hogy igen hosszúra nyúlna a nemzetközi díjat elnyert búvárfotósok és -filmesek listája. Mindez főleg annak fényében meglepő, hogy közismert módon kis hazánk nem nagyon büszkélkedhet túl sok különleges merülőhellyel, pláne nem korallzátonyokkal és hasonlókkal.

Szerencsére amióta az utazás nem probléma, a világ minden tájáról hozzák a jobbnál jobb képeket és filmeket a kiváló magyar búvárfotósok. Aki valamiért nem hallott a versenyről, de szeretne bekapcsolódni, pár napig még lehet nevezni, aki pedig megismerkedne az utóbbi néhány verseny legjobb képeivel, szintén a Búvárfotós és Búvárfilmes OB hivatalos honlapján nézhet szét. Néhány hét múlva pedig majd arról tudok beszámolni, kik lettek a díjazottak ebben az évben.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog