Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jeremy Wade és a krokodilok

Az Édesvízi szörnyek (River Monsters) sorozat már évek óta nagy sikerrel megy. A házigazda, Jeremy Wade számtalan különleges folyami ragadozót mutatott már be, a hetedik szezonban pedig újabb extrém kalandban vett részt.

Botswanában az Okavango folyó mélyére merülve közelítette meg az ott élő krokodilokat. Állítja, megfelelő viselkedés esetén ezeknek a ragadozóknak a reakciói teljesen kiszámíthatóak, így akkor sem volt veszélyben, amikor gyakorlatilag megérintette az egyik állat farkát.

Őszintén bevallom, nem vagyok teljesen meggyőzve arról, hogy ennek nincs kockázata. Mázli, hogy van olyan, aki helyettem is búvárkodik krokodilokkal, így legalább televízión keresztül megnézhetem, hogy és mint élnek ezek az állatok a felszín alatt. 

Megjegyzendő, a krokodilok sok ember haláláért felelősek. Jóval többen esnek áldozatul a támadásuknak, mint ahány embert cápát sebesítenek meg súlyosan. Afrikában minden évben sok tragédia történik, hiszen a krokodilok és az emberek élőhelye igencsak közel van egymáshoz. A búvárkodás ezért sokáig senkinek nem jutott eszébe, de mostanában egyre több ilyen felvételt látok és még nem hallottam balesetekről. Remélhetően nem is fogok... Viszont a közeli megfigyelés mégiscsak szükséges, hiszen talán így egy kicsivel többet tanulhatunk ezekről a ragadozókról, és ez segíthet abban, hogy csökkentsék a folyóparton élőkre leselkedő veszélyeket.

0 Tovább

A krokodil és a kamera

Ahogy egyre különlegesebb merülésekre vágynak a búvárok, úgy kezdtek el túrákat szervezni olyan helyekre, ahol korábban emberre kifejezetten veszélyesnek tartott állatokkal találkozhatnak. Ma már könnyen lehet nagy fehér cápás vagy tigriscápás merülésekre befizetni, és a krokodilos merülés is felkerült a kalandvágyó búvárok bakancslistájára.

Botswanában az Okavango deltájában nem nagy kunszt a tető alá hozni egy ilyen túrát az ilyesmire felkészült rutinos helyieknek köszönhetően. Ám azért váratlan dolgok ilyen helyzetben is előfordulnak: a négy évtizede merülő, számtalan túrát szervező Amos Nachoum elmondása szerint a közelmúltban egy kamera bánta azt, hogy túl közel merészkedtek az állatokhoz.

A pici akciókamerák térhódításának köszönhetően remek felvételeket készíthetnek amatőrök is mindenféle helyzetben. Nem elég, hogy a búvárok könnyen mozoghatnak velük, a GoPróhoz hasonló kis kamerákat egy rúd végére rögzítve úgy lehet egészen a vadállatok arcába tolni, hogy a búvár megtartja a biztonságos távolságot. Nos, az egyik merülésen egészen egy krokodil fogáig nyújtottak egy kamerát, és amint az a fogához ért, a ragadozó rögvest ráharapott- és a kis eszköz ott is maradt a szájában. Mivel a krokodilt nem könnyű meggyőzni a tévedésről, a szájába pedig nem szívesen nyúlkál senki, a búvárok azt láthatták, hogy pár perc után az állat tovaúszik a kamerával együtt.

Nachoum szerint ettől függetlenül az emberek nem voltak veszélyben, hiszen ők nem voltak olyan közel a krokodilokhoz, hogy az állatok támadni akartak volna- ám amikor a kamera a szájhoz ért, ez a ragadozó reflexszerűen reagált. A búvárok reménykednek, hogy a finom falatnak nem mondható GoPrót előbb-utóbb kiköpi a krokodil, és aztán valaki megtalálja majd azt a víz felszínén- igazán különleges felvételek lehetnek a memóriakártyán rögzítve. Mindenesetre már az is elég izgalmas, amit az eset során a többi kamera felvett, de bevallom, ez engem továbbra sem győzött meg arról, hogy pont erre az élményre vágyok...

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog