Egy csábos mosoly

A napokban belefutottam egy fotóba, ami régi emlékeket idézett. Egy tigrismuréna volt rajta, ilyen jószágot láttam pár alkalommal a Kanári-szigeteken- valószínűleg a legkevésbé bizalomgerjesztő tengeri állatok közé tartozik.

A murénákban eleve van valami ijesztő. A kígyószerű, izmos testű állatok tátogása, meredt szeme a legtöbb búvár szemében nem túl vonzó. Az tuti, hogy jóval kevesebben akarnak murénával barátkozni, mint mondjuk delfinnel vagy bohóchallal. (Utóbbi főleg érdekes, mert a területét roppant agresszívan védő kis bohóchal bátran megcsipkedni a búvárokat.) 

A tigrismuréna pedig még rémisztőbb, mint a többi. Mintázata feltűnő, sárgás-barnás csíkos, de nem ez tűnik fel elsőre. A tátott szájban rengeteg fog van több sorban, amelyek pont úgy festenek, mint a törött üvegcserepek. Ugyan ki vágyik közelebbi ismeretségre egy állattal, aminek ilyen csábos a mosolya?

Pedig az a helyzet, hogy a tigrismuréna, a többi murénához hasonlóan, nem támad emberre. Fel lehet bosszantani, illetve láttam már felvételt olyanról, hogy a kézből etetett muréna összetévesztette valaki ujját a felé nyújtott csemegével, de erről nem az állat tehet- így alakult. Aki nem akar bizalmaskodni, azt nem éri baj. 

Néha a tigrismuréna "összebútorozik" más fajba tartozó murénával. Ezen a videón is ott pislog a háttérben egy sokkal inkább közönségesnek számító példány.

A tigrismurénát gyakran lehet a víz alatt látni a Kanári-szigeteken, így én, aki sokat merültem arra, többször is találkoztam velük. Bevallom, hiába tudtam, hogy nem bánt senkit, azért megtartottam az illő távolságot. Szerintem nem meglepő...

0 Tovább

Bunkeren kívül

A murénákat leggyakrabban úgy látjuk a víz alatt, hogy csak a fejük lóg ki valami üregből, lyukból. A tátogó, kígyószerű állatok ügyes ragadozók, de a búvárokkal jellemzően nem nagyon törődnek. Meg lehet őket nézni közelről, ám ahogy mást sem, úgy őket sem szerencsés túl sokat zaklatni, netán megérinteni. Van, aki ezerszer merült velük, ismeri a viselkedésüket, így bizalmasabb viszonyt alakít ki velük, de átlagbúvár azért jobban teszi, ha óvatos marad. Főleg akkor válunk elővigyázatossá, amikor egyszer ránkvillantja tekintélyes fogsorát a muréna...

Akkor derül ki, mekkora is egy ilyen állat és milyen ügyesen mozog a vízben, amikor nagy ritkán kiúszik a "bunkerből", és úszás közben mutatja meg magát. Ritka élmény, nekem azért volt már hozzá párszor szerencsém. Meg olyanhoz is, amikor a kíváncsi muréna úszás közben kicsit megközelítette a búvárokat is. Talán járt arra valaki előttünk, aki etette őkelmét? Előfordul az, hogy az állat finom falatot vár minden búvártól, és mondhatni követeli a jussát. No, ez már veszélyes is lehet. Ezért (is) rossz ötlet a víz alatt bármit etetni, mert megváltozhat az állatok viselkedése...

Persze lehet, hogy az alábbi videókban erről szó sincs, egyszerűen csak szétnézett biztonságos otthona környékén a muréna...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

2014.03.21.

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (233),cápa (150),mutazás (145),video (133),búvár (126),sztori (103),baleset (68),fotó (67),felfedezés (59),környezetvédelem (58),alapok (56),híresség (52),film (43),élmény (43),adria (43),egyiptom (37),utazás (35),szabadtüdős (34),barlang (34),retró (27),felszerelés (27),delfin (27),egzotikus (26),történelem (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),édesvíz (17),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),bánya (12),mélytenger (11),polip (10),fóka (10),doku (9),kincs (9),manta (9),ausztrália (9),támadás (9),medence (8),szemét (7),szafari2014 (7),tengeralattjáró (7),ciprus (7),sport (7),szobor (7),rekord (6),verseny (6),rák (6),tél (6),Bali (6),málta (6),szafari18 (6),cousteau (6),humor (6),rája (5),jordánia (5),ázsia (5),tudomány (5),ausztria (5),csikóhal (5),florida (5),repülő (4),szafari2016 (4),hidegvíz (4),múzeum (4),mexikó (4),olaszország (4),tintahal (4),Egyiptom (3),víz alatti (3),orosz (3),találkozás (3),skandinávia (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),bali (3),görög (2),medúza (2), (2),magyarország (2),krokodil (2),európa (2),csiga (2),éjszaka (2),muréna (2),spanyolország (2),hal (2),feketetenger (1),bulgária (1),celeb (1),búvárfilm (1),repülőgép (1),korall (1),bomba (1),dubaj (1),izland (1),balti (1),könyv (1),tenger (1),írország (1),technológia (1),Búvár (1),egyesült királyság (1),görögország (1),szörny (1),uk (1),hollandia (1),thaifold (1),románia (1),horvátország (1),norvégia (1),Florida (1)

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog