Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A svéd Atlantisz

A Balti-tenger mélyén 11,000 éves település nyomaira bukkantak a búvárok.

A tenger feneke sok dolgot képes megőrizni a múltból. Míg a szárazföldön már sok lelőhelyet feltártak, még többet pedig a későbbi korszakban ott éltek pusztítottak el, hiszen nem a leletmentés volt az elsődleges a számukra az építkezések során. A víz alatt viszont még olyan sok feltáratlan hely van, hogy bármikor előfordulhat egy nagy felfedezés.

Ezért nem is annyir meglepő, hogy svéd búvárok különleges kőkorszaki leleteket találtak a tenger fenekén. A régészek szerint svéd nomádok élhettek ezen a helyen, ami az egyik legősibb feltárt település lehet Skandináviában. Annyira jó állapotú maradványokat is találtak, hogy az újságírók már "svéd Atlantiszt" emlegetnek, ugyanis meglehet, a települést váratlanul, gyorsan nyelte el a tenger, nagyjából úgy, mint a mitikus kontinenst.

A Skane megye partszakaszán talált maradványokat alig 16 méteres mélységben tárták fel. Voltak a felszín alatt fából készült tárgyak, kovakő szerszámok, állati csontok, kötelek. A legértékesebb tárgyak egyike egy szigony, amit állati csontból készítettek, és egy már kihalt állat, egy őstulok csontjaira is rábukkantak. A leletek azért maradtak meg olyan jó állapotban, mert az üledék különleges összetételű. Ha mindez a felszínen maradt volna, már minden szerves anyag rég lebomlik, ám a tenger megőrizte a kőkori emberek által hátra hagyott dolgokat.

A feltárás pedig folytatódik, a búvárrégészek reménykednek, hogy még egy temetőt is találhatnak. Az végképp bizonyossá tenné, hogy itt egykor település volt. Természetesen a komoly szakemberek az Atlantiszhoz való hasonlítás ötletét elvetik, bármennyire is tetszetősen hangzik. A nomádok valószínűleg gyakran változtattak lakhelyet, és ez egyike lehetett az időlegesen használt településeiknek, amiket aránylag rövid időn belül nyert el a tenger, minden itt levő dologgal együtt.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Zeeland titkai

Európa kevésbé ismert búvárterepei közé tartozik Hollandia Zeeland régiója. A víz itt is zöldes, mint a Fekete-tengerben, a látótávolság sem kimagaslóan jó, ráadásul a vízhőfok sem túl magas. A holland búvárok mellett ezzel együtt is számos belga, német búvárt is vonz a környék.

Az érdekességet a sajátos, egyedi élővilág jelenti. Az Északi-tenger egyáltalán nem kihalt, a búvárok sokféle állattal találkozhatnak. Az itt született képek és videók pont azért tűnnek ki, mert olyasmit mutatnak meg, amit egy trópusi tengerben nem láthatunk. Egy hatalmas tarisznyarák vagy egy homár kifejezetten vonzó egy lelkes, újfajta élményekre nyitott búvár számára.

Kifejezetten komoly látványosságnak számít a hatalmas tintahalak párzási időszaka, amikor a búvárok közvetlen közelében kerülgetik egymást a méretes puhatestűek. Nem kevés izgalmas fotó és videó született itt.

A merülés önállóan is lehetséges, mint ahogy Európa számos országában az megszokott. Természetesen vannak búvárbázisok, ahol felszerelés bérelhető, és elég jó leírásokat lehet találni az interneten a helyekről. Sajnos a szokásos repülős nyaralás nem működik, szóval a kalandvágyóknak szerencsésebb autóval nekivágni a hosszú útnak. Hollandia a még éppen megközelíthető kategóriába tartozik, és legalább így könnyebben lehet mozogni a merülőhelyek közt, és minden felszerelés elvihető. Akik nem vágynak a hűvös Északi-tengerbe, azoknak itt van két videó...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Észak vonzásában

Bizonyára bolondos ötletnek tűnik, hogy az ősz közeledtével az ember Skandináviába vágyik, de bevallom, nagyon régen szeretnék már Norvégiában búvárkodni. Svédországban már volt ilyen kalandom, hála az olcsó fapados járatoknak, de a merülés szempontjából még többet ígérő norvég vizek mélyét még csak képekről, videókról ismerem.

Ami a felvételeken egyből feltűnik, az az, hogy a víz tisztább mint azt elsőre gondolná az ember. Az is látszik, hogy minden kicsit zöldes színben játszik, és a trópusi vagy mediterrán vizekben búvárkodók számára szokatlan élőlények bukkannak fel. Pont ez az izgalmas, hiszen másféle élővilágot fedezhetünk fel magunknak.

A roncsmániásoknak is volna mit nézni, és ezekben a hideg, sötét vizekben talán még kísértetiesebb élmény alámerülni egy hajó vagy egy repülő maradványaihoz...

Szóval az ember töpreng, számol, tervez... Az idén talán már nem fér bele, de jövőre hátha összejönne végre egy skandináv búvártúra.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

2013.11.24.

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog