Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bálna vagy delfin?

A Kanári-szigeteken tipikus program az olyan hajós kirándulás, aminek során tengeri emlősökkel találkozhatnak a nyaralók. Az Atlanti-óceánnak ezen a részén sokféle faj előfordul, de van egy, amit nagyon gyakran lehet látni.

Az angolul pilot whale néven emlegetett fajt magyarul úgy hívjuk, gömbölyűfejű-delfin. Szóval ők bálnának mondják, amit mi delfinnek- akkor most tulajdonképpen micsoda? A helyzet az, hogy a szakemberek szerint ezek a hétköznapi nyelvben meghonosodott nevek nem mondanak sokat, ha a magyar verziót angolra fordítanánk, senki meg nem mondaná, milyen állatról beszélünk. Ezért használják a tudomány világában a latin nevet, mert a Globicephala macrorhynchus pontosan ugyanazt jelenti itt, Spanyolországban vagy Kínában is. 

Szóval mi is ez a bálna-delfin? Egy meglehetősen nagy termetű tengeri emlősről beszélünk, a hímek akár 6 méteresek is lehetnek, és egy csoportban több tucat egyed élhet együtt. Mélyre merülva vadásznak halakra és tintahalakra (lám, egy újabb furcsa név, mert a tintahal nem hal, hanem a puhatestűek törzsébe tartozik), de gyakran bukkannak fel a felszínen is. Egyébként a delfinfélék családjába tartoznak, amik a fogascetek alrendjébe és a cetek rendjébe sorolhatók. Közelebb állnak tehát ezek az állatok a közönséges delfinekhez, mint a sziláscetek alrendjébe tartozó bálnafélék. Ha úgy tetszik, a magyar név ezúttal jobban illik a fajra, mint az angol.

Ezután a kitérő után visszatérhetünk gondolatban a Kanári-szigetek vizeire! A turisták szeretik a delfines (bálnás) hajózást, hiszen testközelből lehet látni ezeket a megtermett tengeri emlősöket, kis szerencsével még más faj egyedei is felbukkannak.

Ám annak idején léteztek olyan kihajózások is, amikor kis csónakkal mentek ki a búvármaszkkal felszerelkezett vendégek, és ők még úszhattak is az állatokkal. Ez ma már nem nagyon lehetséges, állítólag így akarták megvédeni őket a zaklatástól. Ezekben a kérdésekben nem mindig könnyű okosnak lenni. Nekem volt szerencsém egy búvárbázis szervezésében úszni is velük: kaptunk egy eligazítást, meséltek az állatokról, amikor a delfinek közelébe értünk, a motort mindig leállította a kapitány, mi a vízbe csobbantunk, aztán ha az irányunkba úsztak, láttuk az állatokat. Nagy élmény volt, a szó szoros értelmében: az állatok is meglepően nagyok, és alattunk több száz méter mély volt a víz. Ehhez képest a turisták tucatjait szállító nagyobb hajók követik az állatokat, a fedélzeten szól a zene, esetleg italoznak a vendégek- nem tudom, ez valóban környezetbarátabb-e.

Szerencsére nagyon sok él a gömbölyűfejű-delfinekből ezen a környéken, így nem mindig úgyanazt a pár állatot hajkurásszák a hajók. És itt legalább nem vadászik rájuk senkit. A Feröer-szigeteken rendezett mészárlás képei többször bejárták már a világot, és a helyi hagyományok maximális tiszteletben tartása mellett is nehéz megérteni, miért ragaszkodik ehhez a véres eseményhez a közösség. Akkor már inkább jöjjenek a turisták, meg a nagy hajók!...

A helyi vizek mélyének megörökítője Rafa Herrero Massieu, aki alámerülve készít fantasztikus felvételeket a gömbölyűfejű-delfinekről. Megkapó látvány ezeknek a hatalmas állatoknak a harmonikus, nyugodt mozgása- ha kevesen is láthatják ezt a saját szemükkel, legalább így megnézhetjük őket.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Mallorca ismeretlen arca

A jól ismert spanyol szigetről mindenkinek bulizó angolok, strandon tespedő német turisták jutnak az eszébe, búvár úti célként alig tartják számon. Természetesen ahol tenger van, ott merülnek is, gondolhatnánk, és Mallorca sem kivétel. A partszakaszon akadnak korrekt helyek, búvárbázis is van, szóval ha egy búvár ide tervezi a nyaralását, akkor egy-két napot jól el tud tölteni a vízen és a víz alatt is.

Ám a szigetnek van egy titkos, belső világa: a Cova de sa Gleda - Camp des Pou vízzel telt barlangrendszer. A barlang teljes hossza 13,5 kilométer, így a leghosszabb rendszer egész Európában, míg az egész világot tekintve a 14.

A sziget keleti partján található barlangban mészkő van, amikor a tenger szintje alacsonyabb volt, és a barlangokban nem volt víz, akkor cseppkövek alakultak ki. Manapság ezeket megcsodálva merülhetnek a kristálytiszta vízben. Persze ez zárt tér, csak megfelelő felszereléssel és képzettséggel mehet itt víz alá bárki. A veszélyekért cserébe viszont Európa egyik fantasztikus barlangjában búvárkodhatnak a bátrak.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog