Ezekben az utazásmentes időkben még a tengeri akváriumot tisztító önkénteseket is lehet irigyelni.

sztori akvárium

Mondjuk ha úgy nézzük, egyébként sem olyan rossz dolog az: a búvárok víz alatt vannak, dolgoznak egy kicsit, de egy érdekes intézményt segítik lelkes önkéntesként, és még formában is maradnak. 

A Monterey Bay Aquarium pedig olyan hely, ahol bőven van mit takarítani: több, mint 8 millió liternyi vizet fogadnak be a tartályai. 35 ezer élőlény lakik itt, és az ő túlélésük a gondoskodástól függ, amibe be tudnak szállni az alkalmazottakon kívül a külsősök. Miközben a koronavírus miatt ez az intézmény is bezárni kényszerült, a búvárok viszont továbbra is rendszeresen vízbe szállnak.

A feladatuk az, hogy hetente háromszor áttöröljék a tartályok vastag akril falait belülről, a víz alatt, illetve "porszívóznak" is. A járvány előtt 100 önkéntes búvár is részt vett a munkában, mostanra nagyjából harmadannyian tudnak besegíteni a takarításban. Aki itt merülhet, az ragaszkodik a helyhez: van, aki már negyedszázada önkénteskedik. 

Alice Bourget az, aki már 25 éve merül itt. Hogy néz ki egy napjuk? A munka előtt az akvárium búvármunkájának felügyelővel átbeszélik a feladatot. Aznap ők a kelp erdős tartályban dolgoztak, tehát hogy ne vigye el őket a mesterségesen keltett áramlás, kikapcsolják az ezt irányító berendezést. Összeállítják a víz alatti porszívót, felveszik a búvárfelszerelést, és indulhat a munka.

sztori akvárium

A 9 méter mély tartály ablakain bőven van mit sikálni. A búvár egyik kezében van egy olyan tapadókorong, amivel meg tud kapaszkodni, a másik kezével pedig dörzsöl. És eközben természetesen ott vannak körülötte az állatok: a kalifornai vizek élővilágát bemutató akváriumban óriási sügérek, méretes leopárdcápák úszkálnak többek között. 

A búvároknak van ideje arra is, hogy kicsit játsszanak az érdeklődő teknősökkel, és figyelik az állatokat is: ha sérült, beteg példányt látnak, azt kihozzák hogy kezelhessék őket az akvárium állatorvosai. Ez az önkénteskedés nem csak a takarításról szól, hanem az intézmény mellett az tenger élővilágának tiszteletéről is. A búvároknak vannak kedvenc tartályai, ahol szívesebben merülnek, élvezik a látványt munka közben, hiszen nagyon változatos élőhelyeket mutat be az akvárium.

 A Monterey Bay Aquarium 1984-ben nyílt meg. Alice Bourget az első látogatásán vette észre a benn dolgozó búvárokat, és egyből érdeklődött, hogy lehet beszállni a munkába. Egy év múltán pedig be is került az önkéntesek közé. 

Az intézmény viszont sajnos sok más, kaliforniai intézményhez be van jelenleg zárva, és még nem tudják, mikor nyithat meg. Ha jöhetnek is látogatók, nyilván korlátozott számban, arcmaszkban, távolságtartással. Ám még az is előrelépés lesz a mostani állapotokhoz képest. Addig is dolgoznak a búvárok azon, hogy teljes fényében várja majd a vendégeket az akvárium, aminek mindennapjait jelenleg csak webkamerákon lehet követni.

Képsorozat önkéntes búvárok munkájáról