Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Varázslatos találkozás

Egy kíváncsi fóka néz körül az éjszaka mantákkal merülő búvárok között- nem hiszem, hogy ennél sokkal nagyobb élmény érheti az embert a víz alatt.

Már maga a mantás merülés is különlegesnek számít. A világ minden részén jó felárral kínálhatják az ilyen búvárkalandot, mert mindenki sokat megad azért, hogy biztosan együtt merülhessen a hatalmas, szelíd rájákkal. Kevés helyen garantált a találkozás, ahol igen, ott viszont mindig lelkesen érkeznek a vendégek. Hawaii mellett érdekes módon éjszaka lehet mantákkal búvárkodni, és ez a program roppant népszerű is.

Ám egy roppant mázlista búvárcsoport merülését "elrontotta", hogy a manták mellett felbukkant egy érdeklődő barátfóka is. Természetesen ilyenkor mindenkinek leesik az álla, mert rá aztán senki nem számított. És a manták is jöttek, egymás mellett úsztak a békés tengeri állatok, miközben a búvárok csak kapkodták a levegőt.

A nagy találkozás kapcsán viszont szót kell ejteni arról is, hogy a barátfókák veszélyeztetett állatok, egyik fajuk már kipusztult, és a többi is bajban van. Hawaii szigetén komoly programot indítottak a megmentésükre, talán sikerrel is járnak. Ám a helyzet nem túl jó: a fóka oldalán látható Hoi felirat valójában H01 azonosító, ezzel jelölték meg a térségben élő egyetlen(!) kifejlett nőstényt. A helyiek Waimanu néven ismerik ezt az állatot- sejthető, hogy nincs túl sok fóka, ha nevet lehet adni a gyakran felbukkanó példányoknak.

Talán az erőfeszítések nem lesznek eredménytelenek, és a jövőben is okoznak ilyen meglepetést a Hawaii környékén búvárkodóknak a fókák. Szóval jól teszi mindenki arra jár, ha kinyitja a szemét. De komolyan!... A videón látható egy búvár, aki a felette úszkáló manták és a fóka a helyett a kameráját bámulta és a gombokat nyomogatta. Hát, azt hiszem, ilyenkor kellene inkább hagyni a kütyüket a fenébe, mert ilyesmit a legtöbb ember egyszer az életben élhet át- vagy egyszer sem. ..

0 Tovább

Gyengéd ölelés

A polipok nem pont olyanok, mint a horrorfilmek csápos rémei: egy búvárnak sikerült megörökítenie, ahogy társát alaposan körbetapogatja egy méretes példány.

Jackie Hildering jó ismerője a hideg csendes-óceáni vizeknek, mert gyakran merül Kanadában, a Vancouver sziget környékén. Ezúttal Natasha Dickinson társaságában búvárkodott, amikor felbukkant egy szép nagy óriásipolip.

Ezekben a vizekben élnek a legnagyobb polipok, a leghatalmasabbak két karjának vége közötti távolság közel tíz méteres is lehet, és több, mint száz kilót nyomnak. Ehhez képest különös, hogy csak alig 3-4 évet élnek. A nyolckarú puhatestűek néha érdeklődőek, és a búvárok akár közelről meg is nézhetik őket.

Vagy esetleg már túlságosan közel is kerülnek... Ezúttal Natasha igazán közvetlen kapcsolatot teremtett a polippal, ami kíváncsian végigtapogatta egész arcát. A búvár érezte, nincs veszélyben, de tisztában volt vele, azért nem árt az óvatosság. Kezével tartotta a maszkját és a légzőautomatáját, mert a tapadókorongjaival kényelmesen le tudta volna szedni róla ezeket a polip.

Aztán a polip megunta az ölelkezést, de a búvár felszerelése továbbra is érdekelte. Egy-két percig az egyik kis kütyüt vizsgálgatta, miközben Jackie folyamatosan fotózott. 

A polip nem sietett, így még készülhetett pár kép a tenger fenekén "sétáló" polipról, ami érdeklődve nézte a látogatókat. A búvárok pedig ismét érdekes találkozást jegyezhettek be a naplójukba, ami pont ellentétes tapasztalatokkal gazdagította őket, mint amit az agresszív, veszélyes polipról híresztelések alapján hihetnénk.

Képek: The Marine Detective

0 Tovább

Borzongató merülések

Szeretek búvárkodni, de van pár állat, amivel mégsem szeretnék szemtől szemben találkozni a mélyben. A kalandvágy egy dolog, de néhány jószágot szívesebben látok képen, mint élőben.

A nagy fehér cápákkal jellemzően ketrecek védelmében merülnek. Ám vannak kivételek, nagyon rutinos búvárok különleges túrákon elhagyják a ketrecet, hogy szabadon ússzanak ezekkel a hatalmas ragadozókkal. Nagy élmény lehet, de... csak annak való, aki nyugodt tud maradni. Én a magam részéről ebben nagyon lennék biztos, szóval ketreccel okés, ám szabadon nem akarnék velük búvárkodni. 

Szintén óvatos lennék a krokodilokkal. Egyre több ilyen felvételt látok mostanában, és tulajdonképpen megértem a legbevállalósabb, legvakmerőbb fotósok lelkesedését, mert nem akármi centikről megörökíteni egy ilyen állat félelmetes fogsorát. Szerencsére én nem vagyok neves fotós, maradhatok a parton is, elkerülve ezeket a több méteresre megnövő, félelmetes állatokat.

Bizonyára tudnék még sorolni számomra némileg ijesztő lényeket, de ami most beugrik, az az anakonda. Megmondom őszintén, még a gondolatba is beleborzongok, hogy egy olyan kígyó társaságában merüljek, ami kétszer olyan hosszú mint én. És nem a hülye horrorfilmek ijesztettek meg, elég ijesztő a valóságos, nem szörnyméretű anakonda is.

Az sem zavar, ha valaki szerint félős vagyok, egyszerűen csak nagyjából ismerem magam. Nem érdekel a barlangi merülés sem, nem nekem való, találok annyi más izgalmas merülőhelyet... És ez így van jól. Nagy a tenger, mindenkinek juthat kedvére való kaland.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog