Horvátországban nem csak az Adria kínál izgalmas merülési lehetőségeket: vakmerő búvárok a Cetina folyó forrását keresik egy barlang mélyén.

A Cetina Dalmácia legnagyobb vízhozamú folyója. Nagyjából 100 kilométer hosszan kanyarog, amíg beleömlik az Adriai-tengerbe Omisnál. Egy szakaszán felduzzasztották, és így egy mesterséges tavat alakítottak ki. Forrása 385 méter magasan van és egészen közel esik a bosnyák határhoz. Igazán látványos hely, ugyanis a kör alakú mészkőüreg egészen nagy mélységű, tiszta vize miatt olyan, mint egy kék lyuk. A lenti videó látható a különleges forrás.

Noha a tavacska nem túl nagy, a búvárok már rég rájöttek, a mélyben a járatok folytatódnak. Ezért pár éve már tudatosan tárják fel a vízzel telt barlangot. Talán a barlangi búvárok maguk sem számítottak rá, hogy ennyi ideig ellátja őket feladata a Vukovica Vrelo barlang: hamarosan már 600 méternyi feltérképezett járatnál tartottak. A legmélyebb pont pedig bőven 30 méter alatt volt.

Izgalmas merülésekben vehetnek tehát részt a magasan képzett búvárok, akiknek ilyen hosszú víz alatti tartózkodáshoz már különleges felszerelésekre van szükségük. A horvát hivatalok is figyelemmel kísérik a munka eredményeit, kíváncsiak, honnan jön a víz, illetve a jövőbeli útépítési munkák megkezdése előtt szeretnék tudni, van-e olyan rész, ahol a barlang felső része nagyon közel húzódik a felszínhez, így a teherautókat esetleg nem bírná el.

A barlang ugyanis nem csak hosszú, de néhol igen nagy átmérőjű is. A vize pedig kristálytiszta, a búvárok számára nagy élmény a merülés a látványos barlangban. Ráadásul nem egyszer olyan helyeken járnak, ahol előttük még soha, senki nem merült...

A horvátországi "Kék lyuk" még sok titkot rejthet, és igazolja azt, hogy az édesvízben éppen olyan izgalmas kihívás lehet a búvárkodás, mint a tengerek mélyén. A szerencsésebb országokban pedig van ilyen, meg olyan merülési lehetőség is...

A Project Morpheus Facebook oldala