Magyar arany a búvár VB-n!

Korok Fatima élete első szabadtüdős búvár világbajnokságán egyből szerzett egy aranyérmet!

szabadtüdős sztori

Egészen hihetetlen, elképesztő teljesítménnyel Korok Fatima első lett a Free Immersion (FIM) versenyszámban. Ebben a kategóriában a búvárok uszony nélkül, magukat egy kötélen húzva mennek az általuk előre meghatározott mélységig, ott az igazoló címkét magukhoz veszik, majd szintén saját erőből a felszínre úsznak- mindezt természetesen egy levegővel! Ezt a műfajt mi főleg a Nagy kékség című, igazán emlékezetes filmből ismerhetjük, de bevallom, sose hittem volna, hogy a nemzetközi élmezőnyben honfitársunk is labdába rúghat. Szerencsére van, aki nálam nem csak ügyesebb, de kitartóbb is.

szabadtüdős sztori

Fatima 81 méteres eredményénél tegnap senki nem ért el jobbat, ami fantasztikus hír. A magyar lányról régebben már megírtam, hogy az életében történt változás után, tulajdonképpen viszonylag röviddel ezelőtt vágott bele a szabadtüdős búvárkodásba, jórészt önállóan készült s támogatókat keresve próbálta egyáltalán finanszírozni a részvételét a franciaországi AIDA búvár világbajnokságon.

szabadtüdős sztori

A verseny ráadásul nagyon rosszul indult számára, mert egy adminisztratív hibája miatt az első számban az eredménye érvénytelen lett. Ám ő hitt magában, s a következő alkalommal már minden rendben volt. Ilyen versenyeken magyar sportolók nem nagyon szoktak indulni (ugyan hol van nálunk 81 méteres mélység az edzéshez?...), és nagyon nagy szó, Fatima egyből a világ élmezőnyébe került. Ezt a dicsőséget ő szerezte nekünk, igazán büszke lehet magára, s mi, akik szurkoltunk neki, vele örülhetünk.

szabadtüdős sztori

A merülésekről felkerült a videó is, ez itt nézhető meg. Fatima mindjárt az első versenyző, a konkrét merülés 2:00 percnél kezdődik. Ha kíváncsi vagy rá, miért nagy dolog ez, amikor ő elindul a mélybe, tartsd vissza a lélegzeted, s próbáld ki, bírod-e a merülés végéig. Csk neked nem kell úsznod lefelé majd felfelé 81 métert...

Ez úton is gratulálok Fatimának a nagyszerű sikerhez!

Korok Fatima oldala

0 Tovább

Ki kardot ragad...

Magát lőtte fejbe szigonypuskával egy búvár.

Meglehetősen furcsa baleset történt Dél-Afrikában. Egy lelkész, aki nem csak igét hirdet, hanem a víz alatti vadászat szenvedélyének is hódol, szenvedett komoly sérülést. A 48 esztendős Connie Hallowell Durban közelében szállt vízbe, és épp a fenékre akart úszni, amikor egy nagyobb hullám érkezett. A kezében levő szigonypuska ekkor valahogy elsült, és elsőre nem is sejtette, mi történt. 

Ahogy a fejét próbálta mozdítani, akkor döbbent rá, hogy a szigony az arcába fúródott. Szerencsésen kikászálódott a vízből, segítségért kiáltott, és érkeztek is az emberek. Az életmentők próbáltak segítséget nyújtani, és egy halász pedig levágta a közel egy méteres(!) szigony végét. 

A búvár képes volt mozogni, nem sérült a látása sem. Mint kiderült, csodálatos módon az arcán keresztüllőtt szigony a másik oldalon a bal füle előtt jött ki, ám eközben egyetlen ideget, fontos szervet se sértett meg. Mivel a szigony elkerülte a szemet és az agyat is, a víz alatt vadászó lelkész máris a következő búvártúráját tervezi- de gyaníthatóan legközelebb óvatosabb lesz, hogy ne az égieken múljon a sorsa...

0 Tovább

96 év, 42 méter

A veterán búvár tovább merül.

Azt hiszem, a Cipruson élő brit Ray Woolley feladja a leckét a  merülés szerelmeseinek, akik sok évtizeden át szeretnék még űzni a hobbijukat: 96 évesen tovább javított a rekordján, amit legidősebb aktív búvárként állított fel.

Hol máshol csobbant volna a vízbe, mint a leghíresebb ciprusi roncs, a Zenobia mellett. És a szupernyugdíjas nem csak a felszín közelében lubickolt, egészen a tenger fenekéig merült, ahol a hatalmas hajó az oldalára fekve nyugszik: 42 méteren gratulálhattak neki merülőtársai. S persze innen a távolból mi is (ismét) megemelhetjük a kalapunkat, s kissé irigykedhetünk.

0 Tovább

Egy rakás ócska gumi

Búvárok kemény munkával szedik ki azokat a dolgokat, amiket régen jó szándékkal dobtak a vízbe. 

Amikor ma egyre többet beszélünk a környezetszennyzésről, s különösen fontos téma a tengerek mélyén levő rengeteg szennyező, nem lebomló hulladék, egészen furcsa történetek is felszínre kerülnek. Az egyik ilyen, mai szemmel meghökkentő ötlet a gumizátony volt.

A terv nagyon okosnak tűnt: a felesleges autógumikat a tenger fenekén majd meghódítja az élővilág, új, élettel teli zátonyok alakulnak ki, és mellesleg megszabadulunk egy csomó abroncstól, ami a felszínen csak hulladék lett volna. Hát, a valóságban minden máshogy alakult: a tengeri lények elkerülték a gumikat, s azokból szép lassan mérgező anyag is szivárogni kezdett.

Ám amilyen egyszerű volt százszámra a tengerbe dobálni a gumikat, annyira nehéz most egyesével kiemelni őket. Floridában több helyen folyik ilyen munka, Hernando County területén például önkéntesek is részt vesznek a munkában. Tizenéves búvárok is dolgoznak a víz alatt, az ő generációjuknak nyilván megdöbbentő látni a tenger fenekén a gumihalmokat, amiket negyven évvel ezelőtt teljesen jó szándékkal dobtak be oda.

Mindenesetre lassacskán zajlik a világ több részén a gumizátonyok felszámolása. Hogy aztán mennyi időbe telik, s főleg, mi lesz az ócska gumik sorsa, az nagy kérdés. Mert a felszínen sincs nagy szükség a hulladékhalmokra, az égetéssel is megvannak a problémák. Az pedig aligha segít, ha egy gond megoldásával egyből teremtünk egy újabb gondot...

0 Tovább

A medúza és a búvár

Embernagyságú csalánozót filmeztek le angol vizekben.

Noha a cápáktól félnek a legtöbben a tengeri élőlények közül, a medúzák között jóval több akad, ami veszélyt jelenthet ránk. Halálos áldozatai is vannak például a kockamedúzák csípésének, olyan eset pedig sűrűn előfordul, hogy nem halálos, de kellemetlen csípéseket szenvednek el a fürdőzők. Így aztán az ember jobban teszi, ha távol tartja magát a medúzáktól.

Pedig akadnak közöttük kifejezetten nagy, szép vagy látványos példányok is. Ezt a felvételt Falmouth közelében örökítették meg, és a vele merülő Lizzie Daly tengerbiológus szerint majdnem akkora volt, mint ő. Persze tudjuk jól, a perspektíva becsapós, de bárhogy is nézzük, tényleg méretes példányról beszélhetünk. 

Ez a medúza a legnagyobb, ami brit vizekben előfordul. Természetesen ez sem emberekre vadászik: plankonokat kábít el a csípésével. A fürdőzők többsége akkor látja, amikor partra sodródnak. Akkor sem érdemes egyébként piszkálni őket, ha már élettelenek. Egyébként a tengeri teknősök gyakran fogyasztják ezeket a tengerben úszva igazán elegánsnak látszó medúzákat. 

0 Tovább

Horogba akadva

Mantarája kért segítséget búvároktól.

Az ismert brit természetfilmes, Monty Halls, aki elsősorban víz alatti dokumentumfilmjeiről ismert, osztotta meg az Ausztráliában készült videót. A Ningaloo zátonynál felbukkant mantarája a felvételek tanúsága szerint kifejezetten várta, hogy az emberek közel menjenek hozzá. Az egyik profi búvár látta, hogy a testébe horgok vannak akadva, s úgy döntött, segít.

Az óriási manta pedig türelmesen várt, amíg eltávolított mindent a búvár. Persze akár más magyarázat is lehetne, de Monty Halls (aki egyébként tengerbiológus, tehát tud ezt-azt) megfogalmazása szerint ennél különlegesebb dolgot még nem nagyon látott merülései során, azaz mindenképpen figyelemre méltó, ami történt.

Ezek a manták megszokták az emberek közelségét, nem szokatlan, hogy nem ijednek el a felszíni látogatók láttán, ám az mégis szokatlan, hogy ilyen pozícióban, ennyi ideig türelmesen tűrje, amíg a búvár kiszedi a horgot a testéből. 

0 Tovább

Piramisbúvárok

Egy ilyen merülőhely még kalandfilmben is meredek ötletnek tűnne.

sztori

Képzeljük el, ahogy Szudán északi részén, a Nílus keleti partján a sivatagos területen álló egykori piramisok között arra figyelnénk fel, hogy az egyik piramis közelében búvárok készülnek a víz alá. Alighanem erősen meglepődnénk- pedig mostanában tényleg ilyen kutatások zajlanak az egykori Nuri területén.

Az ókori egyiptomi birodalom történelmi és régészeti szempontból egyaránt rendkívüli fontosságú. Évezredes történetekbe ássák bele magukat -időnként szó szerint!- a szakemberek, s fokozatosan bővül a tudásunk erről az izgalmas kultúráról, ami Afrika északkeleti részén virágzott.

Az egyiptomi birodalom kiterjedése folyamatosan változott. Amikor meghódították a Núbiaként ismert területet, egészen hatalmassá vált. Az egykori Núbia nagyjából a mai Egyiptom déli és Szudán északi részein volt, és igazi kincsesbányának számított. Később aztán fordult a kocka, és sötét bőrű núbiai fáraók ültek Egyiptom trónján is a XXV. dinasztiában. A kusita királyság pedig még ezek után is sokáig virágzott.

sztori

A núbiai uralkodók többnyire a ma Szudánban található Nuriban temetkeztek. A legnagyobb és legkorábbi piramist Taharka tiszteletére emelték, de utána is számos núbiai király sírhelye lett ez a terület. A 20. század elején kezdték el itt a feltárásokat, és jelenleg is folyik a munka, mert a terület sok izgalmas titkot rejt.

Pearce Paul Cressman 2018-ban érkezett először Nuriba. Ismerte a régebbi leírásokat a területről, amelyekben már beszámoltak arról, hogy a piramisok alatti, mélyebben levő sírkamrákba betört a talajvíz. Cressman kiválasztotta az egyik kusita király, Nasztaszen piramisát, hogy saját szemével győződjön meg arról, mi a jelenlegi helyzet. 

Miután kiásták a sírba vezető lépcsősort, nyilvánvalóvá vált, hogy a jelentősen megemelkedett vízszint miatt a kamrákba csakis víz alatt lehet eljutni. Cressman, aki a búvárrégészetnek is szakértője, ettől nem hátrált meg, és elkezdődtek a merülések. Vannak olyan szűkületek, amelyek lehetetlenné teszik azt, hogy hátukon palackkal hatoljanak át a búvárok, ezért a felszínről magukkal vitt tömlőn kapnak levegőt a búvárok.

 sztori

Három egymást követő kamrába hatoltak be a régészek, és az utolsóban találtak egy érintetlennek tűnő szarkofágot is. Mivel ezeket a kamrákat régen ellepte a víz, ezért nem tudták kifosztani őket a sírrablók sem, így máris sok izgalmas leletre bukkantak. Ám a munka lassan és alaposan halad, majd csak 2020-ban tervezik magát a szarkofágot megvizsgálni, ahol talán a maradványokat is megtalálják. Sok izgalmas felfedezés várható még a jövőben, hiszen a területen több tucat sírhely található. Ezek feltárása sokat elmond majd a kusita királyság történetéről.

Azt mindenesetre a "piramisbúvárok" máris igazolták, hogy merülni még ott is lehet, ahol egyáltalán nem gondolnánk rá...

0 Tovább

Szemétrekord

633 búvár gyűjtött együtt hulladékot Floridában.

sztori környezetvédelem

Végre egy olyan rekord, aminek értelme, célja is van, fel is hívja a figyelmet valamire. Kicsit unalmas az önveszélyes, öncélú marhaságok sorát látni, ehhez képest kifejezetten pozitív üzenete van annak, hogy a floridai Deerfield Beach-en azért jött össze ennyi ember egy móló közelében, hogy a tenger fenekén levő szemetet gyűjtsék be.

Az ilyen rekordoknak komoly szabályai vannak, a Guiness embere most is a helyszínen hitelesítette a résztvevők számát. Egyesével nyilván kell tartani minden búvárt, s csak az számít hivatalos és eredményes merülésnek, ami legalább 15 percig tart. Összesen 633 ember ment a vízbe az erre meghatározott két óra alatt, így mostantól övék a rekord. (A korábbi 614 fős szemétgyűjtési csúcsot Egyiptomban állították fel. Talán még nekik vagy másnak is lesz ehhez a rekordhoz szavuk, de ezzel nincs semmi probléma, mert a szemétszedés bármilyen céllal, bármilyen indíttatásból pozitív dolog.)

sztori környezetvédelem

Voltak akik egészen távolról érkeztek azért, hogy részt vehessenek a nagy közös hulladékgyűjtésben. Egy 13 éves kislány például egyenesen Illinois államból érkezett édesanyjával, hogy segítsenek a tenger megtisztításában. Sajnos ők sem emelkedtek a felszínre öres kézzel, mert Floridában is rengeteg a hulladék a víz mélyén.

sztori környezetvédelem

A több mint félezer búvár annyi mindent szedett össze, hogy pontosan összesíteni még nem is lehetett a teljesítményüket. De egy sokat mondó adatot azért közöltek, mert a helyzet illusztrálására egy dolgot azonnal lemértek. A főleg horgászok által használt móló alatt a búvárok csak a beszakadt ólomnehezékekből 700 kilónyit gyűjtöttek össze! Ez a meghökkentően magas szám jól illusztrálja, hogy egészen elképesztő mennyiségű szemét sodródik a tengerek fenekén, azaz még egy ilyen tömeges akció is pusztán korlátozott eredményeket érhet el. A figyelemfelhívó jellege viszont kétségkívül hatalmas, tehát a célt mindenképpen segíti.

sztori környezetvédelem

Az pedig már csak hab a tortán, hogy egy ilyen közösségi rendezvény mindig jó buli a búvárok számára...

0 Tovább

Harapós macskacápa

Kis támadás is támadás...

A macskacápa éppenséggel nem számít veszélyes cápafajnak. Ilyen cápák élnek Horvátországban, az Adriai-tengerben is, de teljesen veszélytelennek számítanak. A fürdőzők közelébe sem mennek, búvárok láthatnak nagyon ritkán nagy mélységben, üregben kuksoló macskacápákat. Fogaik is aprók, kisebb állatokra vadászik.

Ezen a brit vizekben készült felvételen viszont rendesen nekiúszik a búvárnak, pontosabban a kamerájának. Persze nagy sérülést nemigen tudna okozni, de azért elsőre ijesztő lehet egy ilyen megmozdulás még egy macskacápától is.

Tanulság? Pusztán csak annyi, hogy a macskacápa, vagy bármelyik tengeri hal lehet ideges, ha veszélyben érzi magát, piszkálják. Szóval tartsuk meg a távolságot kicsi és nagy élőlényektől, mert az jobb nekik is, nekünk is....

0 Tovább

Cápaharapás a tanfolyamon

Furcsa eset történt Kínában egy kezdő búvárral.

cápa sztori

A búvárkodás mint kedvtelés népszerűsége változó: léteznek trendek a szabadidő eltöltésének területén is. Ázsiában most éppenséggel divatos a merülés, és mivel a kontinens számtalan kimagasló búvárhellyel büszkélkedhet, elég sokfelé találkozni ott a csapatosan utazó kínai vagy japán búvárokkal.

Sokan egy búvárút során tanulják meg az alapokat, mások viszont még otthon ismerkednek meg a nagy víz alatti kalanddal. A kínai oldalak tele vannak "csomagajánlatokkal", így aztán van választék. Az alábbi történet is így indult: egy kínai lány fizetett be egy tanfolyamra. 

cápa sztori

Az ország északkeleti részén, LIaoing tartományban élő Nana tanfolyami merüléseit viszont nem egy átlagos medencében tartották, hanem egy olyan élményparkban, ahol az átlagos látogatók megcsodálhatják a tenger lényeit amik az akváriumokban élnek- míg a búvárok le is merülhetnek közéjük. Efféle intézmény a világ minden részén akad, de bevallom őszintén, nem tudom mennyire jó ötlet ott búvártanfolyamot tartani. 

Persze kalandosabb az egész, mert ezekben az akváriumokban gyakran vannak például cápák is, a velük való merülés olyan kaland, amiért sokan sokat fizetnek. Hiszen a trópusi tengerektől igen nagy távolságra eső helyeken is megadja ennek az élménynek a lehetőségét, ráadásul biztonságos körülmények között, hiszen az akváriumokban tartott cápák többsége homoki tigriscápa, ami riasztóan fest ugyan, de szinte sohasem támad.

cápa sztori

Nos, erre cáfolt rá egy cápa ezen a bizonyos kínai tanfolyamon: a hírek szerint a kezdő búvár, Nana fejét harapta meg egy ragadozó. A nő élete nem volt veszélyben, de arca csúnyán megsérült a képek tanúsága szerint, A homlokán, állán, fejbőrén levő sebeket összesen 70 öltéssel varrták össze. A cápa a beszámolók szerint egyszer kapott oda, utána elúszott. Hogy mi váltotta ki az agressziót, arról nem írnak.

Mindenesetre a tanfolyam szervezője valamennyi orvosi költség megtérítését vállalta. Remélhetően a sebek gyorsan begyógyulnak, és a történetet a sajtóbeszámolóknál alaposabb és szakmaibb elemzés követi. (Nagyon meglepne, ha nem létezne videofelvétel az esetről, ami megvilágítaná a részleteket.) 

cápa sztori

Persze a netes okoskodók nyilván arrafelé is mindent jobban tudnak, hiszen láttak már cápás horrort, és így "joggal" követelik, tiltsák meg a merüléseket a cápákkal. Eközben a helyzet az, hogy sok búvárt pont a cápák vonzanak- és az esetek túlnyomó többségében nem is történik semmi különös. 

Balesetek persze előfordulnak, de megesik néha harapás kutyasétáltatás közben is. Egy ilyen történet pont azért feltűnő, mert annyira ritka, noha nap mint nap merülnek akváriumokban cápákkal. És ez a támadás se volt végzetes, tehát aki cápákkal merül, nem öngyilkosjelölt, hanem inkább csak kíváncsi. Remélhetően a helyiek kiderítik, mi volt az ok- és némi szerencsével talán ennek a híre is éppen úgy eljut hozzánk, mint a sebesülésé.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (233),cápa (150),mutazás (145),video (133),búvár (126),sztori (103),baleset (68),fotó (67),felfedezés (59),környezetvédelem (58),alapok (56),híresség (52),film (43),élmény (43),adria (43),egyiptom (37),utazás (35),szabadtüdős (34),barlang (34),retró (27),felszerelés (27),delfin (27),egzotikus (26),történelem (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),édesvíz (17),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),bánya (12),mélytenger (11),polip (10),fóka (10),doku (9),kincs (9),manta (9),ausztrália (9),támadás (9),medence (8),szemét (7),szafari2014 (7),tengeralattjáró (7),ciprus (7),sport (7),szobor (7),rekord (6),verseny (6),rák (6),tél (6),Bali (6),málta (6),szafari18 (6),cousteau (6),humor (6),rája (5),jordánia (5),ázsia (5),tudomány (5),ausztria (5),csikóhal (5),florida (5),repülő (4),szafari2016 (4),hidegvíz (4),múzeum (4),mexikó (4),olaszország (4),tintahal (4),Egyiptom (3),víz alatti (3),orosz (3),találkozás (3),skandinávia (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),bali (3),görög (2),medúza (2), (2),magyarország (2),krokodil (2),európa (2),csiga (2),éjszaka (2),muréna (2),spanyolország (2),hal (2),feketetenger (1),bulgária (1),celeb (1),búvárfilm (1),repülőgép (1),korall (1),bomba (1),dubaj (1),izland (1),balti (1),könyv (1),tenger (1),írország (1),technológia (1),Búvár (1),egyesült királyság (1),görögország (1),szörny (1),uk (1),hollandia (1),thaifold (1),románia (1),horvátország (1),norvégia (1),Florida (1)

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog