Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Római búvárvakáció

A fapadosoknak köszönhetően olyan helyre is tervezhetünk merülést, ami korábban eszünkbe sem jutott volna.

Ajándékba kaptam egy római repülőjegyet egy késő tavaszi időpontra. Városnézésre ideális, de már a tenger sem olyan hideg- naná, hogy örültem. Igen, tudom, hogy Róma nem tengerparti város, de nézzünk csak a térképre! Ott van Róma mellett Ostia Lido, ami helyiérdekű vasúttal pillanatok alatt elérhető, és szép hosszú strandja van.

Alapszabály, ha valahol van víz, akkor ott szinte biztosan lehet búvárkodni is. Finnország vagy Chile, Kína vagy Malawi- van merülési lehetőség. Olaszország pedig óriási hagyományokkal rendelkezik a búvárkodás terén, legendás felfedezői, híres márkái okán ismerik sokan. Így aztán tudtam, hogy találni fogok búvárközpontot valahol...

Az alacsonyabb ár miatt eleve Ostiában kerestünk szállást. Abban a meglepő élményben volt részünk, hogy egy római kiruccanás során tengerre nézett a szállásunk ablaka... Reggelente bevonatoztunk a belvárosba, hogy végigjárjunk minden érdekességet a Vatikántól a templomokon és ókori romokon át a múzeumokig, de egy napot arra akartam szánni, hogy merülhessek.

Az interneten kinézett bázishoz el lehetett sétálni a szállásunktól, beszélgettem a tulajdonos-főnök Sabrinával- kicsit nehézkesen, angolul azért még egy búvárközpontban sem mindig lehet boldogulni, ha olaszokról van szó. Sikerült megértetni magam, elmondtam, merülni szeretnék, kértem felszerelést, és megbeszéltük a másnapi találkozót a kikötőben. Ott egy remekül felszerelt tárolóban várt minden, a kényelmes kis hajóra szálltunk, és egy félórás hajózás után el is értünk a merülőhelyre.

Utólag derült ki, a merülés többet tartogat, mint azt hittem volna. 2000 óta ugyanis Lazio régió Roma megyéjében kijelöltek egy védett övezetet a tengerben. A Secche di Tor Paterno több, mint 12 négyzetkilométer területű, a víz alatti szirteken több merülésre alkalmas pont is akad. Ahol mi lementünk, pár méteren máris egy nagy sügér jött velünk szembe, majd elúszott pár makréla is a közelben- gondoltam, ez máris jól kezdődik! Nem is kellett túl mélyre menni, és máris vörös gorgóniák felett úsztunk, felbukkant egy muréna, pár nagy rák. Földközi-tengeri merüléshez képest igazán kellemes volt az élmény, és a víz hőfoka sem volt olyan rossz. Hiba lett volna kihagyni...

Másnap aztán még visszamentem az aprócska boltba, ami tele volt zsúfolva cuccokkal. Szétnéztem, és kiválasztottam Sabrina ajánlása alapján egy remek búvárruhát, amit azóta is használok, már csak ezért is örök emlék számomra ez a római utazás. És persze Michelangelo, Caravaggio, a Pantheon, a Spanyol lépcső, a fagyi, a pizza, a reggeli kávé a Terminin- ez is mind hozzátartozott a kalandhoz. 

Szóval ha valakinek abban a szerencsében van része, hogy egy olcsó repjegy révén városlátogatást tervezhet valahova, bátran tájékozódjon a merülési lehetőségekről is. Nekem nem csak Rómában sikerült tető alá hozni egy kis búvárkalandot, volt ilyenben részem Göteborgban is. Végeredményként más arcát ismertem meg a víz alatti világnak új helyeken, ami csak még inkább megerősített abban, hogy jó hobbit választottam.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

A brit vizek óriáscápái

Vajon van-e ember, aki nem ijedne meg, ha egy 10 méteres, hatalmasra tátott szájú cápa közeledik felé?

Nos, vannak akik kifejezetten keresik ezt az élményt. A magyarul óriáscápának nevezett basking shark az egyik legnagyobbra növő faj a cápák családjában. Ám hasonlóan gigászi méretű rokonához, a cetcápához, ez is plankotonokkal táplálkozik, az emberre maximum akkor jelenthet veszélyt, ha az túl közel úszik hatalmas uszonyához. Egy több tonnás állatnak ugyanis egyetlen uszonycsapása elég ahhoz, hogy kiüsse az embert, szóval illik egy kis távolságot tartani.

A legnagyobb érdekesség úgyis az állat hatalmas, kitátott szája. A táplálkozó óriáscápák a felszín közelében úsznak, így viszonylag könnyű őket kiszúrni, a csónakból a vízbe ugró búvárok pedig megcsodálhatják, ahogy a tágra nyílt szájú jószág nyeli a rengeteg vizet (óránként másfél millió litert!), amiből apránként kiszűri a táplálékot. A természet tréfája, hogy pont a legnagyobb cápának kell a legkisebb méretű ennivalóval beérnie- de ha belegondolunk, azért nekünk biztosan jobb ez így, mint ha nagy fogak ülnének abban a szájban.

Míg a cetcápákért messzire kell utazni, az óriáscápákat elvileg sokkal közelebb is megtalálhatjuk, az Egyesült Királyság vizeiben az év bizonyos szakában gyakran előfordulnak. Sokan szerveznek is ilyen túrát például Skóciában vagy Cornwallban, ahol tulajdonképpen egysíkú fotók és videók készülnek: enyhén zöldes vízben látszik egy óriási, kitátott száj. Azért én nagyon szeretném átélni ezt az "unalmat"...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog