Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zuhanás az ismeretlenbe

Különleges hangulatú víz alatti film készült egy élvonalbeli szabadtüdős búvár főszereplésével.

Mexikóban a Yucatán-félszigeten találhatóak a leghíresebb vízzel telt barlangok, a cenoték. Misztikus helyek ezek, nagy jelentőséggel bírtak az maja kultúrában, akik áldozatokat mutattak be itt. Manapság a búvárok körében számítanak hasonlóan csodált helyeknek ezek az üregek, amelyek kristálytiszta vizében merülve egészen különleges fényjátékban lehet gyönyörködni.

Ám csak a hosszú járatok legelső szakaszai számítanak biztonságosnak az amatőr búvárok számára. Aki beljebb merészkedik, az életét kockáztatja, hiszen ha utat téveszt, örökre a mélyben rekedhet, a barlangból nem olyan egyszerű a felszínre úszni. A legbátrabb barlangi búvárok rengeteg hosszú járatot úsztak már be, és átjárókat fedeztek fel a barlangrendszerek között, ám ehhez rengeteg felszerelésre van szükségük.

A szabadtüdős búvárkodás világában jól ismert versenyzőnek számít Guillaume Nery, aki viszont még csak palackot sem visz magával a cenoték mélyére. Tisztában van a képességeivel, és úgy indul a járatok felfedezésére. Erről a kalandról készült egy dokumentumfilm: The Passage a címe, és ennek utolsó jelenetét töltötték fel az internetre.

Nem is tudom mit mondhatnék, ez a jelenet minden bizonnyal magáért beszél.

Eszembe jut, egy levegővel én még a négyméteres medence aljára se feltétlenül merülök le túl gyakran, az meg, hogy elkezdjek járatokba beúszkálni, hát kiver a hideg gondolattól is. No, ez a különbség egy amatőr búvár meg egy élvonalbeli szabadtüdős közt. Persze azért én is élvezhetem annyira a merülést, mint ő, csak kicsit másként. Még akár a cenotékban is, de szigorúan csak palackkal...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Veszélyes vortex

Néha merülés közben az ember lát valami különöset, furcsát, megnézi közelebbről, aztán rájön, hogy ez nagyon rossz ötlet volt.

Néhány búvár Mexikóban merült, Socorro sziget közelében, ami igazán izgalmas helynek számít. Nyílt tengeri, aprócska sziget, a körülötte levő vizekben számtalan nagyvaddal, cápákkal, rájákkal. És természetesen erős áramlatokkal, ahogy az az ilyen magányos zátonyoknál szokásos.

Nos, ezek az áramlatok tréfálták meg a búvárokat, akik azt látták, a víz alatt vízszintesen egy furcsa buborékcsík mozog. Közelebb úsztak- és ekkor jöttek rá, nem más volt az a csík, mint egy mélységi vortex, egy olyan forgó örvény, ami több, ellentétes irányú áramlás találkozásánál szokott kialakulni. A felszínen az ilyen körbe forgó áramlások közül a legerősebbek Norvégiában vannak, az ún. maelstromokban a víz igen gyorsan örvénylik.

Nos, a búvárok a felszín alatt jópár méterrel kerültek bele egy ilyen vortexbe, és hirtelen megismerhették, milyen lenne mosógépben merülni. Valószínűleg lemondtak volna erről az élményről, mert egyáltalán nem volt könnyű kiszabadulniuk az őrült körforgásból.

Mindenesetre mostantól tudni fogják, mi az a dolog a víz alatt, amit nem szerencsés megközelíteni. És én is megjegyeztem, hogy ha netán hasonlót látnék valahol, inkább tartsam magam távol tőle...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

3 Tovább

A Nohoch barlang mélyén

Mexikó számtalan látványos víz alatti barlangja közül az egyik a Nohoch rendszer, aminek kristálytiszta vize látványos, de felkészületlen búvárok számára életveszélyes merülési lehetőségeket kínál.

2007-ig 67 kilométer hosszú, 36 cenotéből álló rendszerként ismerték, hosszú évek merüléssorozatai során fedezték fel a barlangrendszer minden zegét-zugát. Ekkor derült ki, hogy összeköttetésben áll a még hosszabb Sac Actun rendszerrel, így most annak egy részeként tartják számon.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

A legpompásabb fényjáték

Ismét a természeté az érdem: aki kíváncsi a legszebb fényjátékokra, annak a mexikói Yucatán-félsziget vízzel telt barlangjait, a cenotékat kell felkeresnie. Manapság ez az egyik legnépszerűbb úti cél a búvárok körében, és talán az alábbi képeket megnézve még a laikusok számára is nyilvánvaló, káprázatos szépségű helyekről van szó.

A cenoték a jégkorszak idején alakultak ki, amikor sokkal alacsonyabb volt az óceánok vízszintje. Ekkor a félszigeten barlangok keletkeztek, melyek mélyén cseppkövek képződtek. Ahogy a vízszint emelkedett, a barlangok vízzel teltek meg, és a maják szent helyként tisztelték a cenotékat. Jelenleg édes és sós víz is jelen van a barlangokban.

Akár úgy is mondhatjuk, a búvárok a majákhoz hasonlóan mitikus tisztelettel tekintenek a barlangokra. Rengeteg vízzel telt járat hálózza be a Yucatánt, némelyik barlang több kilométer hosszú, a járatok feltárása már évtizedek óta tart, és mindig kapunk hírt új feldezésekről. Ám a kedvtelési búvárok szerencséjéra a járatok egy kis részében a merüléshez nem kell barlangi búvár képesítés, a helyi vezetővel kényelmesen végig lehet úszni a fényjátékos termeket, miközben a fényjátékban gyönyörködünk: a kristálytiszta vízben a felszínről beszűrődő fénypászmák teremtenek fantasztikus hangulatot.

Ám észnél kell lenni: a barlang nem tolerálja a hibákat. Csak addig pontig szabad merészkedni, ameddig a búvár képzettségének megfelelően biztonságosan merülhet. Minden évben életét veszti pár túlságosan merész búvár. A hosszú járatokban végzetesen el lehet tévedni, és hiába szépek a nem fényjátékos részek, a zárt terek nem valók mindenkinek. Az itt készített videókat viszont mindenki megnézheti, élete kockáztatása nélkül...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

1 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog