Különleges hangulatú víz alatti film készült egy élvonalbeli szabadtüdős búvár főszereplésével.

Mexikóban a Yucatán-félszigeten találhatóak a leghíresebb vízzel telt barlangok, a cenoték. Misztikus helyek ezek, nagy jelentőséggel bírtak az maja kultúrában, akik áldozatokat mutattak be itt. Manapság a búvárok körében számítanak hasonlóan csodált helyeknek ezek az üregek, amelyek kristálytiszta vizében merülve egészen különleges fényjátékban lehet gyönyörködni.

Ám csak a hosszú járatok legelső szakaszai számítanak biztonságosnak az amatőr búvárok számára. Aki beljebb merészkedik, az életét kockáztatja, hiszen ha utat téveszt, örökre a mélyben rekedhet, a barlangból nem olyan egyszerű a felszínre úszni. A legbátrabb barlangi búvárok rengeteg hosszú járatot úsztak már be, és átjárókat fedeztek fel a barlangrendszerek között, ám ehhez rengeteg felszerelésre van szükségük.

A szabadtüdős búvárkodás világában jól ismert versenyzőnek számít Guillaume Nery, aki viszont még csak palackot sem visz magával a cenoték mélyére. Tisztában van a képességeivel, és úgy indul a járatok felfedezésére. Erről a kalandról készült egy dokumentumfilm: The Passage a címe, és ennek utolsó jelenetét töltötték fel az internetre.

Nem is tudom mit mondhatnék, ez a jelenet minden bizonnyal magáért beszél.

Eszembe jut, egy levegővel én még a négyméteres medence aljára se feltétlenül merülök le túl gyakran, az meg, hogy elkezdjek járatokba beúszkálni, hát kiver a hideg gondolattól is. No, ez a különbség egy amatőr búvár meg egy élvonalbeli szabadtüdős közt. Persze azért én is élvezhetem annyira a merülést, mint ő, csak kicsit másként. Még akár a cenotékban is, de szigorúan csak palackkal...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!