Help Sales ÁSZF

Zárlat a cápák miatt

Egyiptomban átmenetileg korlátozásokat vezettek be.

sztori cápa egyiptom

Nagy nyilvánosságot kapott pár napja, hogy a Vörös-tengeren cápák támadtak le a felszínről nézelődő nyaralókra, azaz sznorkelesekre: a támadásban megsérült két ukrán turista, egy anya és fia, illetve a csoportot kísérő helyi vezető, méghozzá súlyosan.

Az eset a Ras Mohammed zátonynál történt, ami a Sínai-félsziget déli csücske, régóta ismert, népszerű merülőhely. De a búvárok körében számít kedveltnek, a víz nagy mélysége, a nyílt tengeri viszonyok miatt itt a felszíni nézelődős sznorkelezést nem engedélyezik. Tehát eleve vízbe sem kellett volna szállni a 700 méternyi vízmélység felett a turistáknak. 

A hír viszont értelemszerűen az egész világot bejárta, és nyilván nem tesz túl jót Egyiptom épp csak éledező, a koronavírusban rettentően megtépázódott turizmusának. Miközben cápák az korábban is voltak, néha baleset is történt, de ahhoz képest, mennien fürödnek, úsznak, merülnek a tengerben, nagyon ritkán. Az esetet természetesen ki kell vizsgálni, nincs-e arról szól, hogy akármilyen okból agresszívebbé váltak a cápák. Ez is előfordulhat, hiszen mindig vannak környezeti változások, például melegedő tengervíz és hasonlók.

Nyilván az is nagy kérdés, hogy milyen fajhoz tartozott a cápa. A támadás idején láttak a térségben egy meglehetősen tolakodóan viselkedő óceáni fehérúszójút más búvárok, de ez azért nem bizonyít túl sokat. 

Mindenesetre egy angol búvármagazin arról ír, hogy elővigyázatosságból lezárták a búvárok előtt a Ras Mohammed, és a délebbre eső, szintén cápás merüléseiről ismert Brother-szigetek környékét. Hogy pontosan így van-e, és meddig tart a zárás, nem tudjuk. Bőven van még jó merülőhely a Vörös-tenger egyiptomi szakaszán, és el is lehet férni ott, mert búvárhajó mostanában alig száll tengerre az utazási korlátozások miatt. Meglehet, összesen csak annyi derül ki, hogy komolyan kell venni az előírásokat, és nem kellene embereket vízbe vinni olyan helyen, ahol akármilyen okból veszélyes lehet. 

Több, mint valószínű, hogy mire igazán erőre kaphatnak a térségbe irányuló búvárutak, már régen el is fogja mindenki ezt a cápatámadást, de addig azért meg kell mutatni, hogy a hatóságok komolyan foglalkoznak az esettel. (Helyi beszámolók szerint egyébként mától fel is oldották a zárlatot a Sharm El Sheik közeli helyek többségében.)

0 Tovább

Devon kékcápái

Különleges kaland angol vizekben.

mutazás cápa

Mostanság kezdünk lemondani a távoli utazások lehetőségéről. Vagyis rosszul fogalmazok: nem mondunk le róla, inkább csak elfogadjuk, most épp nem tudunk ilyeneket szervezni. Álmodozni azt lehet, de az ember igyekszik közelebb szétnézni izgalmas lehetőségek után.

Ilyen például a kékcápás kaland kinn a nyílt tengeren, Devon partjainál. Persze tényleg ki kell menni pár mérföldnyire, és kell hozzá némi bátorság is, hogy az ember beugorjon a semmi közepén a nagy kékbe, hogy cápákat nézzen testközelből.

Ám cserébe az egyik legszebb, legismertebb cápafaj, a kékcápa egyedeit nézheti, videózhatja, fotózhatja. Biztosan nagyon izgalmas az élmény, és tényleg nem kell a világ másik felére repülni érte.

Hogy is lehet eljutni Devonba? Persze majd csak ha kicsit javul a helyzet, és legalább Európán belül ismét lehet mozogni...

0 Tovább

Az elveszett uszony

Szerencsés volt a búvár, akinek a cápa csak az uszonyába kapott bele.

cápa sztori

Először is a legfontosabb: ismét nem véletlenül jött közel a ragadozó a búvárhoz. Jól látszik a szigony és a kilőtt hal, gyakorlatilag úgy érezheti a cápa, mintha csalival akarnák közelebb hívni. Jött is.

A szigonyosok természetesen elsősorban azért merülnek, hogy halakat lőjenek ki, ebben nincs meglepő. De abban sincs semmi, hogy ennek azért megvannak az "apróbb" kockázatai. Mint ahogy az sem szokatlan, hogy egy cápa "a semmiből" jön. Ez már csak ilyen!

A bikacápa egyébként viszonylag veszélyesnek számít, de ezúttal az érdeklődést csak egy uszony bánta. (A találkozások többségén még ennyi sem történik.) A búvár vélhetően utána már nem nagyon erőltette a vadászatot, hiszen ha a közelben ólálkodik egy nagyobb cápa, az bizony újból előkerülhet. Egyetlen uszonnyal amúgy sem lenne kényelmes a merülés...

0 Tovább

Nagy cápa, nagy meglepetés

Abu Dhabi mellett merülő búvárokkal lubickolt egy cetcápa.

sztori

A világ legnagyobb hala, a cetcápa a világ legtöbb részén nem nagyon fordul elő. Az Egyesült Arab Emírségek vizeiben például elég ritkán merülnek cetcápával a búvárok, ám most szerencséje volt egy csapatnak. Ráadásul a hatalmas állat nem csak jött és ment, de velük is maradt egy kis ideig. Meglehetősen ritka, hogy ilyen hosszú időn át marad az emberekkel a cetcápa, szóval nagyon szerencsések voltak.

Van, aki szerint azért láthatóak most gyakrabban a különleges tengeri élőlények, mert a koronavírus miatt leállt a turizmus, drasztikusan lecsökkent a hajóforgalom, és nincs ami elriassza őket. Meglehet, ez van a háttérben, de ki tudja...

0 Tovább

Így leszel cápacsali

Ritkán véletlen, ha búvárt követ egy cápa.

cápa sztori

Az alábbi felvételen az látszik, hogy a Floridában merülő búvárpár arra figyel fel a tenger fenekén, hogy egy kíváncsiskodó szirtcápa kezd úszni körülöttük. Önmagában egy cápa felbukkanása nem szokatlan a trópusi vizekben- ezek nem nagyok, nem is veszélyesek jellemzően.

Ez a példány viszont roppantul érdeklődő. Ahelyett, hogy az első szemrevételezés után tovaúszna, marad a búvárok mellett, sőt, egyre közelebb jön, már-már tolakodó módon. A búvárok el is indulnak a felszínre. Persze látható a felvételen, nem fegyvertelenek, hiszen van náluk szigonypuska.

Szigony, minek az, merülhet fel a kérdés? Csak nem önvédelemre, a cápák ellen? Hát nem egészen. A felvétel egyik pillanatában látható, hogy az egyik búváron ott lóg egy kilőtt hal. Talán van ott még több is, a másik búváron. Halak teteme, amiből szivárog a vér, ami nyilván olyan egy cápa számára, mint egy vacsorára hívó jel. És ha az a pár vérző hal rajtad van, te magad válsz a cápacsalivá.

Hát ennyit a "támadó", "erőszakos" cápákról. Van annak valami oka, hogy egy egyébként közömbös szirtcápa ennyire szeretne közel férkőzni a búvárokhoz, akár veszélyeztetni is őket. Nem a cápa kezdi a provokálást... És ha a szigonypuskával nem lövöldözik odalenn valaki, akkor valószínűleg a cápa ellen sem lesz szükség rá.

0 Tovább

Orrba vert cápa

A búvár nem vacakolt, elzavarta a túl kíváncsi ragadozót.

A cápák megítélése gyorsan változik: manapság egyre többen érdeklődnek irántuk, és nem gonosz gyilkológépként kezelik őket. Sőt, a búvárok egy része kifejezetten keresi a cápás merülési lehetőségeket.

Kristy és férje, Dave is közéjük tartozik, és nyilván örültek neki, amikor Pápua Új-Guinea vizeiben merülve felbukkant egy. Csak éppen a videózó páros hölgytagja felé vette az irányt, ám Kristy nem jött zavarba: egy határozott ütéssel ijesztette el a cápát. Bár az ilyen szituáció ritkán veszélyes, nem árt az, ha valaki ilyenkor nem pánikol, hanem jelzi a cápának, eddig és ne tovább!

0 Tovább

Ketrecrázó cápa

Élete nagy élményeként írta le a sok más ember számára ijesztőnek tűnő kalandot a búvár.

A Mexikóban található Guadalupe sziget azért vált népszerűvé a búvárok körében, mert itt szinte garantált a merülés a nagy fehér cápákkal. Persze veszélyes ragadozókról van szó, és ezért az emberek túlnyomó többsége ketrec védelmében merül velük. 

Elég karakteres képek, videók születnek ilyenkor a félelmetesnek tartott állatokról. Néha a cápák valamiért érdeklődöbbek, és a búvárok tényleg karnyújtásnyi távolságból figyelhetik meg őket. Ezen a videón is az látható, amint egy nagyjából öt méter hosszú(!) nőstény kezdi el rágni, rángatni a ketrecet, aztán miután nem boldogul vele, tovább is úszik.

A videó végén pedig látható a búvárok öröme- kinek mi tetszik, lehet erre mondani. Az tuti, hogy igazi adrenalinfröccs lehet...

0 Tovább

Nagy fehér Balin

Meglepte a búvárokat a csúcsragadozó felbukkanása.

Balira sok búvár utazik, és kétségtelen, hogy a sziget (illetve a szomszédos kisebb szigetek) vizeiben merülők fantasztikus dolgokat szoktak látni. Vannak színes korallos élőhelyek, vannak homokban rejtőző furcsa, apró lények, és a közeli Nusa Lembongan sziget egyik merülőhelyen pedig csapatosan tűnnek fel a mantaráják. 

Ám van, amire még Bali környékén sem számít senki. Ezért keltett nagy meghökkenést, amikor a fentebb említett Nusa Lembongan legendás helyén, a Crystal Bay mélyén a búvárok egy méretes nagy fehér cápával találták magukat szemben. Errefelé ugyanis ilyenre senki nem emlékezett. 

A szakemberek is csak találgatni tudtak, hogy a jóval hidegebb vizekben előforduló nagy fehér miért kóborolt el Bali közelébe. Erre még nem tudják a választ, az viszont ismét kiderült, hogy az "emberevőként" ismert ragadozó nem szolgált rá a rossz hírnevére, mert különösebb izgatottság nélkül tovaúszott és eltűnt a nagy kékben a búvárok szeme elől, és senkinek nem esett semmilyen baja.

0 Tovább

Harapós macskacápa

Kis támadás is támadás...

A macskacápa éppenséggel nem számít veszélyes cápafajnak. Ilyen cápák élnek Horvátországban, az Adriai-tengerben is, de teljesen veszélytelennek számítanak. A fürdőzők közelébe sem mennek, búvárok láthatnak nagyon ritkán nagy mélységben, üregben kuksoló macskacápákat. Fogaik is aprók, kisebb állatokra vadászik.

Ezen a brit vizekben készült felvételen viszont rendesen nekiúszik a búvárnak, pontosabban a kamerájának. Persze nagy sérülést nemigen tudna okozni, de azért elsőre ijesztő lehet egy ilyen megmozdulás még egy macskacápától is.

Tanulság? Pusztán csak annyi, hogy a macskacápa, vagy bármelyik tengeri hal lehet ideges, ha veszélyben érzi magát, piszkálják. Szóval tartsuk meg a távolságot kicsi és nagy élőlényektől, mert az jobb nekik is, nekünk is....

0 Tovább

Cápaharapás a tanfolyamon

Furcsa eset történt Kínában egy kezdő búvárral.

cápa sztori

A búvárkodás mint kedvtelés népszerűsége változó: léteznek trendek a szabadidő eltöltésének területén is. Ázsiában most éppenséggel divatos a merülés, és mivel a kontinens számtalan kimagasló búvárhellyel büszkélkedhet, elég sokfelé találkozni ott a csapatosan utazó kínai vagy japán búvárokkal.

Sokan egy búvárút során tanulják meg az alapokat, mások viszont még otthon ismerkednek meg a nagy víz alatti kalanddal. A kínai oldalak tele vannak "csomagajánlatokkal", így aztán van választék. Az alábbi történet is így indult: egy kínai lány fizetett be egy tanfolyamra. 

cápa sztori

Az ország északkeleti részén, LIaoing tartományban élő Nana tanfolyami merüléseit viszont nem egy átlagos medencében tartották, hanem egy olyan élményparkban, ahol az átlagos látogatók megcsodálhatják a tenger lényeit amik az akváriumokban élnek- míg a búvárok le is merülhetnek közéjük. Efféle intézmény a világ minden részén akad, de bevallom őszintén, nem tudom mennyire jó ötlet ott búvártanfolyamot tartani. 

Persze kalandosabb az egész, mert ezekben az akváriumokban gyakran vannak például cápák is, a velük való merülés olyan kaland, amiért sokan sokat fizetnek. Hiszen a trópusi tengerektől igen nagy távolságra eső helyeken is megadja ennek az élménynek a lehetőségét, ráadásul biztonságos körülmények között, hiszen az akváriumokban tartott cápák többsége homoki tigriscápa, ami riasztóan fest ugyan, de szinte sohasem támad.

cápa sztori

Nos, erre cáfolt rá egy cápa ezen a bizonyos kínai tanfolyamon: a hírek szerint a kezdő búvár, Nana fejét harapta meg egy ragadozó. A nő élete nem volt veszélyben, de arca csúnyán megsérült a képek tanúsága szerint, A homlokán, állán, fejbőrén levő sebeket összesen 70 öltéssel varrták össze. A cápa a beszámolók szerint egyszer kapott oda, utána elúszott. Hogy mi váltotta ki az agressziót, arról nem írnak.

Mindenesetre a tanfolyam szervezője valamennyi orvosi költség megtérítését vállalta. Remélhetően a sebek gyorsan begyógyulnak, és a történetet a sajtóbeszámolóknál alaposabb és szakmaibb elemzés követi. (Nagyon meglepne, ha nem létezne videofelvétel az esetről, ami megvilágítaná a részleteket.) 

cápa sztori

Persze a netes okoskodók nyilván arrafelé is mindent jobban tudnak, hiszen láttak már cápás horrort, és így "joggal" követelik, tiltsák meg a merüléseket a cápákkal. Eközben a helyzet az, hogy sok búvárt pont a cápák vonzanak- és az esetek túlnyomó többségében nem is történik semmi különös. 

Balesetek persze előfordulnak, de megesik néha harapás kutyasétáltatás közben is. Egy ilyen történet pont azért feltűnő, mert annyira ritka, noha nap mint nap merülnek akváriumokban cápákkal. És ez a támadás se volt végzetes, tehát aki cápákkal merül, nem öngyilkosjelölt, hanem inkább csak kíváncsi. Remélhetően a helyiek kiderítik, mi volt az ok- és némi szerencsével talán ennek a híre is éppen úgy eljut hozzánk, mint a sebesülésé.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (246),mutazás (170),cápa (157),sztori (134),video (133),búvár (126),felfedezés (69),baleset (69),fotó (68),környezetvédelem (66),alapok (57),élmény (56),híresség (53),adria (52),film (45),egyiptom (42),szabadtüdős (37),utazás (35),barlang (34),delfin (29),retró (28),felszerelés (27),régész (26),egzotikus (26),történelem (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),videó (15),tanfolyam (15),karib (14),polip (13),kutatás (12),bánya (12),Cápa (12),üzlet (12),doku (11),mélytenger (11),fóka (10),medence (10),manta (9),ausztrália (9),támadás (9),kincs (9),tengeralattjáró (8),ciprus (8),rekord (8),málta (8),szemét (7),szafari2014 (7),sport (7),szobor (7),tudomány (6),Bali (6),humor (6),cousteau (6),csikóhal (6),tél (6),verseny (6),szafari18 (6),rák (6),florida (5),rája (5),jordánia (5),ausztria (5),ázsia (5),mexikó (4),hidegvíz (4),múzeum (4),olaszország (4),repülő (4),szafari2016 (4),bali (4),tintahal (4),Egyiptom (3),thaiföld (3),magyarország (3),találkozás (3),könyezetvédelem (3),orosz (3),skandinávia (3),víz alatti (3),karácsony (3),muréna (3),csiga (2),görög (2), (2),éjszaka (2),európa (2),hal (2),medúza (2),krokodil (2),spanyolország (2),bomba (1),balti (1),repülőgép (1),bulgária (1),könyv (1),budapest (1),cetcápa (1),vörös-tenger (1),szafari (1),akvárium (1),románia (1),búvárfilm (1),repülőroncs (1),hollandia (1),Búvár (1),thaifold (1),görögország (1),technológia (1),szörny (1),uk (1),feketetenger (1),dubaj (1),korall (1),tenger (1),izland (1),Florida (1),írország (1),horvátország (1),egyesült királyság (1),norvégia (1),celeb (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog