Ritkán véletlen, ha búvárt követ egy cápa.

cápa sztori

Az alábbi felvételen az látszik, hogy a Floridában merülő búvárpár arra figyel fel a tenger fenekén, hogy egy kíváncsiskodó szirtcápa kezd úszni körülöttük. Önmagában egy cápa felbukkanása nem szokatlan a trópusi vizekben- ezek nem nagyok, nem is veszélyesek jellemzően.

Ez a példány viszont roppantul érdeklődő. Ahelyett, hogy az első szemrevételezés után tovaúszna, marad a búvárok mellett, sőt, egyre közelebb jön, már-már tolakodó módon. A búvárok el is indulnak a felszínre. Persze látható a felvételen, nem fegyvertelenek, hiszen van náluk szigonypuska.

Szigony, minek az, merülhet fel a kérdés? Csak nem önvédelemre, a cápák ellen? Hát nem egészen. A felvétel egyik pillanatában látható, hogy az egyik búváron ott lóg egy kilőtt hal. Talán van ott még több is, a másik búváron. Halak teteme, amiből szivárog a vér, ami nyilván olyan egy cápa számára, mint egy vacsorára hívó jel. És ha az a pár vérző hal rajtad van, te magad válsz a cápacsalivá.

Hát ennyit a "támadó", "erőszakos" cápákról. Van annak valami oka, hogy egy egyébként közömbös szirtcápa ennyire szeretne közel férkőzni a búvárokhoz, akár veszélyeztetni is őket. Nem a cápa kezdi a provokálást... És ha a szigonypuskával nem lövöldözik odalenn valaki, akkor valószínűleg a cápa ellen sem lesz szükség rá.