Help Sales ÁSZF

Megnyílt a rekordmedence

Több mint 45 méter mély, Lengyelországban van, és már merülhető.

mutazás medence

A Deepspotról már ln is írtam korábban, ugyanis a gigantikus búvármedence építése a befejezéséhez közeledett. Nem volt egyszerű projekt ennek a roppant mély medencének a kivitelezése, de a lengyelek úgy gondolták, még egy, átlagos mélységű medencével nem nagyon lehet zajt csapni a dolog körül. Valahol igazuk van, most mindenki arról beszél, hogy a brüsszeli Nemo33 33 métere, és az olasz Y-40 42 métere után itt még mélyebbre mehetnek a búvárok.

Ettől persze ez még csak egy medence, de van benne tiszta, meleg víz, "barlang", "roncs", a mély "kút", és még üvegfolyosó is a nézelődőknek. (Ha nagyon belegondolok, a többi hasonló létesítményben is ilyesmik vannak, mert hát mi más lenne ott?) Magyarországra is terveztek hasonlót, állítólag, de a projekttel hiába járták körbe az országot, nem lett belőle semmi. Ilyen kis piacon ez nem is életképes ötlet, a lengyeleké talán jobban megy majd. Meglepő, de ott igen sok a búvár, egyébként is többen vannak.

Az nagy pech nekik, hogy az utazási korlátozások idején most nem nagyon járhat arra senki, de biztos lesz rá érdeklődés, amint kidughatjuk az orrunkat az országból. Mivel Lengyelországot kedvelem, somán benne lennék egy kiruccanásban, merüléssel együtt. Nem mintha a 45 méter jobban érdekelne egy medencében, mint a 33 vagy a 20 méter, a mélység csak egy szám, nem cél. Inkább csak jó program lenne a többi mellett itt is merülgetni egy kicsit...

mutazás medence

a Deepspot a Facebookon

0 Tovább

Feltöltik az óriásmedencét

Lengyelországba várják a legmélyebb medencébe a búvárokat .

medence mutazás

Az óriási búvármedencék divatba jöttek, most éppen a lengyelek Deepspot nevű projektje van soron. Ez lesz a legmélyebb, ilyen célra épített merülőhely: 45 méterre lehet majd ereszkedni benne. Azt gondolom, ez már nagyjából az értelmes határa az ilyen medencéknek, mert 60-70 méterre merülni medencében, minden drága és különleges felszereléssel, légzőgázzal elég fura program lenne.

medence mutazás

Sőt, a 45 is viszonylag sok, mert a belgiumi Nemo33 is pont elég mélynek tűnt, amikor lemerültem az aljáig. Ezekre a medencékre ugyanis jellemző, hogy nem az egész, óriási medence ilyen mély, hanem csak egy bizonyos pontja, egy kisebb "kút" az, ahol mélyre lehet ereszkedni. A jobban megnézhető, beúszható helyek az jóval sekélyebben vannak. Nyilván nem is cél az, hogy 40 méteren feledkezzenek bele a nézelődésbe a búvárok, mert annak megvannak a maga veszélyei- de ez azzal jár, hogy a legmélyebb pont elérése érdekes lehet ugyan, fel lehet jegyezni, de az élmény nem ettől lesz emlékezetes.

A lengyelek éppen ezért nem tétlenkedtek, a sekélyebb részeken is lesz kis roncs, átúszható üregek, néznivalók. Így aztán télen is használható, könnyen elérhető merülőhelyet alakítottak ki. Mivel sok a lengyel búvár, és persze közel van Németország, Csehország, Szlovákia, sőt, tőlünk sincs túl messze, adott a vendégkör. Remélhetően el is tudja majd tartani a búvárok serege a medencét. (Jelen helyzetben persze minden vonzó merülőhely az utazási lehetőségeink ismeretében...)

medence mutazás

Szóval én is megnézném, ha éppen lenne rá módon. Majd meglátjuk, lesz-e. Persze önmagában egy medencétől nem jön az ember lázba, de közel van Varsó, vagy útba ejhető Krakkó ha autózunk, tehát ki lehet kerekíteni a túrát, aminek része a búvárkodás is. 

medence mutazás

Egyébként érdekes, hogy mifelénk is rendszeresen felmerült az óriásmedencék építésének ötlete az ország különböző sarkaiban, de már évek óta nem hallunk ezekről a tervekről. Nem csoda: túl kicsi a helyi piac ahhoz, hogy legyen egy biztos bázis, egy megbízhatóan újra és újra jövő vendégkör. A külföldiek számára pedig aligha elég. (Csendben megjegyzem, már csak azért sem feltétlenül lenne akkor szám egy ilyen Pesten, mert itt van egy Molnár János-barlang, ami természetes, meleg vízű barlang a város szívében, efféle még csak hasonló sincs máshol. Építeni meg tuti nem fognak...)

A vízszint már emelkedik a Deepspotban. Lépésről lépésre töltik fel, az első állomás az volt, amikor a "kút" megtelt, most pedig már több, mint 30 méter mélységbe lehetne lemenni. És lesz ez még több is!

Fotók: Deepspot

0 Tovább

Devon kékcápái

Különleges kaland angol vizekben.

mutazás cápa

Mostanság kezdünk lemondani a távoli utazások lehetőségéről. Vagyis rosszul fogalmazok: nem mondunk le róla, inkább csak elfogadjuk, most épp nem tudunk ilyeneket szervezni. Álmodozni azt lehet, de az ember igyekszik közelebb szétnézni izgalmas lehetőségek után.

Ilyen például a kékcápás kaland kinn a nyílt tengeren, Devon partjainál. Persze tényleg ki kell menni pár mérföldnyire, és kell hozzá némi bátorság is, hogy az ember beugorjon a semmi közepén a nagy kékbe, hogy cápákat nézzen testközelből.

Ám cserébe az egyik legszebb, legismertebb cápafaj, a kékcápa egyedeit nézheti, videózhatja, fotózhatja. Biztosan nagyon izgalmas az élmény, és tényleg nem kell a világ másik felére repülni érte.

Hogy is lehet eljutni Devonba? Persze majd csak ha kicsit javul a helyzet, és legalább Európán belül ismét lehet mozogni...

0 Tovább

Úszás a fókákkal

Ez is olyan kaland, amit sok búvár kipróbálna.

mutazás

Az ilyen ínséges időkben, mint a mostani, minden érdekesnek tűnő helyre boldogan utaznánk- sőt, még a nem annyira érdekesekre is. Álmodozni persze mindig kellemes, de hogy tényleg ennyire csak álmodozás jusson, nem nagyon gondoltunk még január-február tájékán.

No de félre a búslakodással, azt ugyanannyira unja mindenki, mint magát a helyzetet! Inkább nézzük, mi az, ami inspirálhat, s arra sarkallhat, hogy igenis tervezgessünk. Mert például olyan dolgot élhetünk át valahol, amit korábban nem.

A fókás merülés szerintem olyasmi lehet, mint a delfinezés. Intelligens, érdeklődő emlősök veszik körbe az embert a vízben, s játszanak velünk. Legalábbis az alábbi felvételen is nagyon ilyennek tűnik a hangulat. Mi tagadás, kipróbálnám!

Persze egészen Nyugat-Ausztráliáig kellene hozzá elutazni, de gondolatban nem akadály sem az idő, sem a pénz. Aztán meglátjuk, hátha, egyszer, hamarosan, tényleg...

mutazás

0 Tovább

Az Adria varázsa

Ördögrája és rókacápa: csodaszámba menő találkozások horvát vizekben.

adria mutazás

Bevallom, erre azért nem számítottam. Egy napon belül két egészen különleges búvárélményről is videós beszámolót láthattam, ráadásul az általam jól ismert Adriai-tengerből. Pedig vannak akik (tévesen) úgy tartják arrafelé "nincs semmi" a víz mélyén.

Hát, van. Persze szerencsésnek is kell lenni! Volt már nekem is ilyen élményem itt-ott, egészen váratlan, szokásos búvárélmény, olyan élőlénnyel, amit ott nem nagyon szoktak látni. És lám, déli szomszédunknál is nyitva kell tartani a szemét a búvároknak.

A szerb szabadtüdős búvár, Tijana Nikolic osztotta meg az alábbi felvételt, amin egy ördögrája látható, aki velük úszkál. Ilyen állat sem sűrűn fordul elő arra, ráadásul Rogoznica előtt volt a nagy találkozás- ahol mi épp egy hónapja voltunk. Azért panaszkodni nekünk sem kellett, de nagy sztori az ilyen kalandokból lesz...

És amikor az ember azt hinné, nem lehet nagyobbat dobni, jön a következő videó. Magyar búvárok vették fel Senj előtt ezt a rókacápát. Fogalmam nincs, ki merült ilyen állattal korábban Horvátországban, de nem sokan lehettek, Az ott működő Galathea búvárbázison legalábbis nem tudnak egyetlen hasonló találkozásról sem, pedig nem tegnap alapították magyar búvárok...

Mondhatnám, hogy szerencse kell az élethez. De ez így nem igaz: mert kell az is, hogy valaki egyálalán belevágjon a búvárkodásba, a víz alatti kalandozásba. És aki merül, annak mindig van egy új, nagy találkozása, egy csikóhal, egy delfinraj, az első cápa... És aki még többet merül, annak mindig bővül a listája. Az pedig még jobb, hogy ezek a találkozások másodjára, sőt, sokadjára is nagyon nagy élményt jelentenek.

0 Tovább

Három máltai repülőroncs

Új, izgalmas merülőhelyeket nyitnak meg a búvárok előtt.

mutazás málta repülőroncs

Málta mindig is jól ismert volt a búvárok körében a számos roncsmerülőhely miatt. Mesterséges zátonyok és történelmi jelentőségű maradványok is vannak a víz alatt, és ez sokakat vonzott ide. A közelmúltban viszont olyan program indult, ami kevesek által ismert roncsok felkeresését tette lehetővé.

Ezen új merülőhelyek viszont nagy mélységben vannak. Egy évtizeddel korábban talán csak maroknyi búvár gondolhatott 60-90 méteres vagy mélyebb merülésekre, de mostanra a technikai búvárkodás már nem számít szélsőséges vagy elérhetetlen kedvtelésnek. Ahogy bővült a technikai búvárok köre, úgy lett egyre nagyobb igény a mélyebb helyek elérhetővé tételére. Még ha történelmi jelentőségű roncsok nyugszanak is a víz mélyén, alaposan dokumentálták azokat, így most már nincs akadálya a merülésnek. 

mutazás málta repülőroncs

A három, mostantól elérhető roncs mindegyike repülő. Nem is akármilyenek! 55 méteren például egy B-24 Liberator bombázó nyugszik. Ezt a négymotoros bombázót nagy számban gyártották és vetették be a második világháború idején, így természetesen sok oda is veszett. Ez a példány 1943 májusában indult volt támadásra olaszországi célpontok ellen, ám műszaki hiba miatt a tengerre szálltak vele Marsaxlokk közelében. 

A Douglas A-1 Skyraider Birzebugga városától délre zuhant a tengerbe 1947-ben. Egyike volt a postaszolgálatot teljesítő repülőknek, amikor felszállás után percekkel a hajtóműve leállt. Pilótája, Robert Leeb hadnagy a tengerre szállt vele, majd elhagyta a gépet. Helikoptrerrel mentették ki a vízből- a feljegyzések szerint ez volt az első helikopteres mentés a Földközi-tengeren.

Német gép is található máltai vizekben: Marsaskala mellett egy Ju88 bombázó merülhető azok számára, akik a 110 méteres mélységtől sem riadnak vissza. Ezt a típust nagy számban vetették be a németek a legkülönbözőbb feladatokra, minden hadszíntéren. Vélhetően egy sérülés okozta a gép vesztét, ugyanis a farokrésze nem teljes.

0 Tovább

Vár a nyárvégi Adria

Az őszig még van esély némi búvárkodásra a horvát vizekben. Közel van, akadnak roncsok, és az élővilág is sok érdekességeket tartogat- ráadásul ezen a fura nyáron azon kevés hely közé tartozik, ahová elutazhatunk.

mutazás adria

Nehéz igazán megfogalmazni, hogy érez manapság az olyan ember, akinek hozzám hasonlóan az utazás nagyon kedvelt hobbija. Ha van annyi idős, mint én, kicsit a rendszerváltás előtti kor juthat eszébe, ahol egyáltalán nem volt szabadon választott, hova, hogy, mennyi időre mehet az ember.

A koronavírus szépen átrendezte a dolgokat, hétköznapjainkban is, meg kedvteléseinkben is. És messze nem csak az utazásra gondolok, hanem például a koncertekre, sportolásra is. A búvárkodás csak az egyik a sok érintett terület közül, és ugyan tudom, meg lehet lenni tengeri merülgetés nélkül, de amíg van lehetőség itt vagy ott, igenis megéri arról szólni, hova lehet biztonságosan búvártúrát tervezni.

Horvátország ma még "zöld" ország, ahova szabadon lehet utazni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene betartani a biztonsági előírásokat, ott is kötelező a maszk, az éttermekben távolabb vannak az asztalok és így tovább. Ám ha a helyi, naponta frissülő koronavirus.hr adatait nézzük, úgy tűnik, hogy a második hullám legkiugróbb csúcsai után most egy picit mérséklődött a megbetegedések száma. Reméljük, nem változik a besorolás!

mutazás adria

Tovább boncolva az adatokat, látszik az, hogy területileg nagyon egyenlőtlen a megoszlás. A keleti, Szerbiával határos megyékben és főleg Zágrábban vannak elsősorban aktív esetek, míg a tengerparti részeken akadnak olyan régiók, ahol egészen alacsony ez a szám. Ide esik például a magyar búvárok körében nagyon népszerű Krk és Pag sziget is. De nem akarok botcsinálta virológiai szakember lenni: mindenki saját felelősségére dönt arról, hogy ezek a számok ijesztőek vagy megnyugtatóak-e a számára.

A hosszú helyzetelemzést nem hagyhattam ki, ha komolyan akarok beszélni jelen helyzetben az adriai búvárkodás realitásairól. Szerintem sokan vannak vele úgy, hogy utaz(ná)nak, és Horvátország az első számú választásuk,hiszen közel van, autóval is elérhető, lehet akár hosszú hétvégére leutazni. Akik többször jártak már itt, azoknak talán kevesebb az újdonság- bár nekik is javaslom, érdemes új területet felfedezni maguknak, ha korábban csak egy-egy régió merülési lehetőségeivel ismerkedtek meg.

Vannak sokan olyanok, akik itthon nem szoktak merülni, és általában is a meleg tengereket szeretik. Sőt, ha valaki kizárólag 29 fokos, korallos élővilágú tengerben csobban a víz alá, akkor nyugodtan mondhatom, az Adria nem lesz a szíve csücske. Én ugyanis senkit nem akarok rábeszélni semmire: a búvárkodás akkor jó, ha élvezzük. Ha valaki ezt csak meleg vízben szereti űzni, akkor várnia kell. (Hogy meddig, ki tudja? Az újra megnyílt egyiptomi utazási lehetőséggel is csak egy csoport élhetett, a távolabbi országok pedig továbbra is vörös zónások, vagy be se engednek külföldi nyaralót.)

mutazás adria

Szóval mindenkinek jobb, ha előre letisztázzuk, miben más egy merülés Horvátországban, mint a trópusokon. A víz általában még a felszín közelében is hűvösebb. Hiába van nyár, 24-25 fokos a tenger, de 10 méter alatt jóval hidegebb is lehet. Kell a vastag neoprénruha, a csuklya. És így sem valószínű, hogy bárki napi négy, hosszan elnyúló merülést bevállalna.

Itt nincs színes halaktól nyüzsgő, látványos korallos élőhely, ahol olyan jól el tudunk nézelődni mint mondjuk a Vörös-tengerben. Bár vannak csodaszámba menő találkozások, azért szinte esélytelen, hogy az Adriában valaki mantaráját, szirtcápát, delfineket lásson. És persze nincsenek olyan óriási, lenyűgöző halrajok sem, amik kitakarják az eget.

Akkor mi van? Nos, roncsokat tekintve az Adria nyugodtan világszínvonalúnak mondható. Itt van az Isztria előtt pár fontos, híres hajó maradványa, köztük a legendás Baron Gautsch. Nem messze ezektől van a Lina Cres sziget mellett, illetve a Peltastis Krk sziget közelében. Dalmáciában ott van a Francesca di Rimini, Zirje szigete mellett pedig a nemrég felfedezett Ju87 Stuka bombázó roncsa. És ne feledjük, északtól délig akadnak merülhető amfora-maradványok is, amelyek több ezer éve kerültek a víz mélyére. Ez bizony már komoly vonzerő lehet a roncsok szerelmeseinek- de ezek a roncsok általában nincsenek sekélyen. Haladó búvár tudja élvezni ezeket, s persze fel kell készülni a már említett hűvösebb vízre is.

mutazás adria

Ne írjuk le azért az élővilágot se! Aki szeret búvárkodni, és a felszínen is elmélyed abban, mi várhat rá adott élőhelyen, jobban tud készülni. Igen, az Adriát ismerni és szeretni kell, ha látni akarjuk mindazt, amit tartogat. Tudni kell, milyen mélységben szokott élni a csikóhal, s hogy jellemzően a növényzetben rejtőzik. Meg kell ismerni a polipok viselkedését, hogy megtaláljuk az üregeket ahova nappal húzódnak be. Egészen közel kell nézelődni a kövekhez, hogy a csigákat felfedezzük. Be kell világítani a lyukakba, résekbe, hogy murénát, langusztát, netán macskacápát találjunk. 

A lámpa általában is hasznos, mert mélyebben nagyon eltűnnek a színek, például a vörös gorgóniák káprázatos árnyalatai csak akkor láthatóak, ha rájuk világítunk. Lámpával könnyebb megmutatni merülőtársainknak is az érdekességeket- érdemes rutinosabb búvárokhoz, merülésvezetőhöz csatlakozni, aki már tudja, hol mit kell keresni. 

Valahol egyszer olvastam egy hozzászólást, amiben a búvár azt írja, "az Adria olyan mint egy sivatag". Az tény, hogy nem olyan mint a Vörös-tenger vagy Bali, de az, hogy élettelen sivatag lenne, egyszerűen butaság. Aki ilyen felfogással indul neki, és nem is akarja megszeretni az adriai merüléseket, annak kár is vacakolni a sok cuccal.

mutazás adria

Nagy előny, hogy végig a partszakaszon sok a kiváló búvárbázis, és ezek között nem kevés magyar tulajdonú is van, a Kvarner-öböltől Dalmáciáig. Értelemszerűen ők minden vendéget szívesen fogadnak, s ha valakinek még az Adrián vagy adott területen nincs tapasztalata, szívesen segítenek. Ezen a nyáron nem nehéz megfizethető, jó helyen levő apartmant találni, és ehhez még különösebben alkudozni sem kell.

Konkrét helyet azért nem akarok javasolni, mert én sokfelé jártam már, mindenhol kellemes élményeket szereztem, és ha most bárhova lepottyantanának a horvát tengerparton, biztos tudnék jót merülni. Szerintem nem is a helyszín maga a lényeg, hanem az, hogy tudjuk, mire kell számítani. Készülj a hideg vízre, készülj a vastag neoprénruhára, készülj arra, hogy nem egyszer mélyebbre kell menni bizonyos látnivalókért. Örülj annak, ha felbukkan egy tintahal, egy tengeri nyúl, egy tengeri angolna, tanulj újat az ókori hajózásról vagy a magyar vonatkozású roncsok sorsáról. 

És főleg ne várd el azt az Adriától, amit nem tud nyújtani- így aztán nem lesz csalódás a búvártúra vége. Talán még az is lehet, hogy megszereted  ezeket a merüléseket, és megérted, miért járunk oly sokan rendszeresen, lelkesen vissza Horvátországba, vírustől függetlenül is.

0 Tovább

Görög búvármúzeum

Ilyen roncsok merülhetők a szabályok változása után Görögországban.

Amforák tömege- leginkább ez maradt meg abból az ókori roncsból, ahol ez a videó készült. Az Alonisszosz sziget mellett nyugvó maradványokat augusztustól nézhetik meg a búvárturisták, képzett vezető kíséretében. Ám a nem merülő családtagok kedvéért a parton van egy látogatóközpont is, ahol virtuálisan "körbeúszható" a roncs.

A Peristera néven ismert roncsot két évezreden át senki nem látta, aztán 1985-ben egy halász bukkant rá a vízben nyugvó amforákra. Valamivel sekélyebben van mint 30 méter, tehát kedvtelési búvárok számára is könnyen elérhető- lett volna, ha nem lett volna tilos az itteni merülés. Kizárólag tudósok, régészek nézhették meg. A fa hajótestből persze nem nagyon maradt meg semmi, ám az a rengeteg amfora roppant látványos lehet.

Az olyan búvárok, mint én, akik rajonganak az ókori maradványokért, azok nagyra értékelik, hogy görög vizekben is lesz lehetőség több ezer éves roncsoknál merülni. A roncs egyelőre csak két hónapon át lesz merülhető a nyár végén, de a tervek szerint jövő évben újból jöhetnek a turisták. Remélhetően nem lesz világjárvány, ami akadályt gördítene elé...

0 Tovább

Merülés karantén után

Hova tervezzünk búvárutat a nyáron?

mutazás

Sokan mondják, itthon most a legbiztonságosabb, de a helyzet mégsem olyan egyszerű, ha valakinek a búvárkodás a kedvenc hobbija. A lehetőségeket nehezen lehet összevetni a tengerekkel, ráadásul itthon is voltak korlátozások. Azóta már újra nyitottak a búvárbázisok például Dorogon, a Lupa-tavon, sőt, mostantól már a Molnár János-barlang is merülhető, szóval akad pár hely nálunk is, ahova tervezhetünk.

A szó szoros értelmében vett nagyobb merítés viszont a tengerek partjára csábít minket. Amikor másfél hónapja erről a témáról írtam, már megjósoltam, hogy a nagyon szigorított határátlépésekkel, komoly adminisztrációkkal terhelt utazások nem fognak működni. Gyorsan jöttek is a lazítások, először a szomszédos országokba (így a kedvelt horvát úti célokra) lehetett menni karantén nélkül, mostanra pedig az EU-n belül lehet szabadabban mozogni.

mutazás

Maradjunk déli szomszédunknál! Az Adrián szeretettel várják a magyar búvárokat, sok bázis kinyitott, az apartmanok szintén. Most még bőven lehet válogatni a nyáron annyira csalogató helyekből az Isztriától Dalmáciáig, és a határátlépési adminisztráció sem vészes. (Nem lepne meg, ha 1-2 hét múlva ennyi sem maradna...) Saját autóval lehet menni, saját kis apartmanunkban lakhatunk, kisebb búvárcsoportokkal találkozhatunk, jórészt nem zárt térben tölthetjük az időt- jelen viszonyok között Horvátország kifejezetten biztonságos úti célnak tűnik. Főleg annak fényében, mennyire kevés volt a megbetegedés.

A vendégváró licitbe pedig bekapcsolódtak repülős úti célok is, mint Ciprus vagy Málta, ahol a bázisok már nagyon hosszú ideje várták a nyitást. A szezon eleje teljesen kiesett, nagyon sok, a turizmusból élő cég került a padlóra, nekik igazi utolsó szalmaszál az, ha még pár hetet megmenthetnek a szezonból. Csak épp ide nem autóval utazik senki, és a repülőzéstől még sokan tartanak. Van, aki szerint a levegő a gépekben még tisztább is- nem tudom, nem értek hozzá. Azt gondolom, nem fog olyan sokáig tartanak az ódzkodás a repüléstől, és mivel ezek a helyek kora ősszel még kiváló merülési lehetőségeket kínálnak, lesznek olyan időszakok, amikor pörögni fog az üzlet.

mutazás

És Európán kívül mi lesz? Hát erre még mindig nehéz válaszolni. A nagyon népszerű Egyiptomot illetően még mindig a bizonytalanság az úr. Most biztosnak látszik, hogy július 1-től érkezhetnek a külföldi repülőgépek, de chartereknek még semmi híre. A  helyi korlátozásokról sem tudunk sokat, vagy a reptéri tesztelésekről. Szomorú ez, de jelen pillanatban vörös-tengeri utat tervezni csak úgy lehet, ha valaki minden váratlanra felkészül. 

A távolabbi országoknál is kiszámíthatatlanul változik a helyzet. Teljesen eltérő az állapot mondjuk a Maldív-szigeteken, Thaiföldön vagy Indonéziában. Gyakorlatilag nem repjegyvásárlásban kell szakértőnek lenni, hanem járványügyben és közegészségügyben. No meg valahogy ki kellene ismerni magunkat a különféle országos és helyi törvények, rendeletek és előírások sokaságában. Egy esetleges őszi második hullám pedig még ezeket is mind megkavarhatja. A legtöbben valószínűleg azt mondják ezzel szembesülve, hogy akkor ebben az évben ilyen egzotikus utakról még csak álmodozni sem fognak.

mutazás

Szóval mivel tudom biztatni a búvárokat e pillanatban? Azt gondolom, a kalandvágyóbbaknak lehet esélyt adni egyszer-kétszer a hazai helyeknek. Az Adriára többször jártunk szezon előtt, hűvös vízben merülni- most végre itt a lehetőség, hogy élvezzük a nyári körülményeket! És azok a bizonyos Földközi-tengeri úti célok pedig igencsak vonzóak ősz elejére. Ezek az utak azért is jók, mert meghiúsulásuk esetén sem beszélhetünk milliós veszteségekről, bármi változik.

Ha már a veszteségek szóba kerültek... Természetesen sokakat megviselt anyagilag ez az időszak. Minket is, búvárcégeket is, repülőtársaságokat vagy szállásadókat úgyszintén. De azért mi együtt vagyunk benne a történetben, akármelyik oldalon állunk. Bár csábíthat kemény alkudozásra a kiszolgáltatott helyzet, mégsem gondolom úgy, hogy most ez illendő. Ha valahol kedvezményt, jó ajánlatot kínálnak, lehet vele élni, de ha valaki most akar fél- és negyedárat kipréselni, gondoljon arra, neki munkavállalóként mennyire esne (vagy esett) jól hasonló. A szolgáltatásoknak megvan az ára, a színvonalat úgy tudják biztosítani, ha nem kell fele pénzből gazdálkodni. A saját érdekünk is az, hogy ne engedjük tönkremenni a jól ismert, kedvelt, korábban bevált búvár szafarihajókat, hoteleket, búvárbázisokat némi pillanatnyi haszonért cserébe. Bízzunk benne, hogy hamarosan normalizálódik a helyzet, és jövőre már jobb lesz mindannyiunknak!

0 Tovább

Feltárulnak a görög roncsok

Végre a turisták is búvárkodhatnak a legérdekesebb helyeken Görögországban.

mutazás

Miközben a világ sok pontján mindenféle hajó, repülő, szobor süllyesztésével akarnak új búvárhelyeket kialakítani, hogy vonzzák a jól fizető külföldieket, Görögország alig van fenn a búvárok úti cél listáján- pedig nekik aztán van roncsuk, nem egy-kettő, hanem több száz. Nem is akármilyenek! Ókori amforatemetők és világháborús hajók is vannak a felszín alatt az ország számos pontján.

Régóta tervezik és ígérik azt, hogy értelmes, betartható szabályozás születik majd, és végre egyszerű földi halandók is merülhetnek ezeknél a roncsoknál. A nagy elképzelések aztán nem igazán váltak valóra. Mondhatni: egeret szültek a hegyek. A pár, búvárok előtt megnyitott roncsot csak szakképzett vezető kíséretében lehetett (volna) felkeresni, erre pedig nem lehetett rendes búvárüzletet alapozni.

Állítólag ez változik meg mostantól, egy 2019-es törvénymódosítás következtében. A korábbiakkal szemben az 50 esztendősnél idősebb roncsokat is fel lehet keresni például. Nem ugyanazok vonatkoznak a kísérőkre sem. 

Emellett négy víz alatti múzeumot is kialakítanak, kettőt már idén nyáron megnyitnak a turisták előtt. Az egyik a Peloponnészosz délnyugati csücskénél lesz, Sapientza sziget mellett. A másik is a közelben, Pülosz közelében várja a búvárokat. 

Meglehet, az gyorsította fel az eseményeket, hogy a görög turizmus óriási csapásokat szenvedett el a koronavírus miatti lezárásoknak köszönhetően. Most, amikor minden ország újból megnyitja kapuit a nyaralók előtt, azzal kell csalogatni a külföldieket, ami csak rendelkezésre áll.

Végre-valahára a görögök is rájöttek, a búvárok nagyon is értékes csoportja a turistáknak, akiket megfelelő látnivalókkal lehet az országba vonzani. És nekik ehhez nem kell drágán mesterséges zátonyokat kialakítani- egyszerűen csak meg kell mutatni azt, ami már most is a víz alatt van.

Engem, akit kifejezetten érdekelnek a tenger fenekén megnézhető történelmi érdekességek, nagyon is kíváncsivá tesz ez a bejelentés. Várom a beszámolókat az első tapasztalatokról!

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (246),mutazás (170),cápa (157),sztori (134),video (133),búvár (126),felfedezés (69),baleset (69),fotó (68),környezetvédelem (66),alapok (57),élmény (56),híresség (53),adria (52),film (45),egyiptom (42),szabadtüdős (37),utazás (35),barlang (34),delfin (29),retró (28),felszerelés (27),régész (26),egzotikus (26),történelem (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),videó (15),tanfolyam (15),karib (14),polip (13),kutatás (12),bánya (12),Cápa (12),üzlet (12),doku (11),mélytenger (11),fóka (10),medence (10),manta (9),ausztrália (9),támadás (9),kincs (9),tengeralattjáró (8),ciprus (8),rekord (8),málta (8),szemét (7),szafari2014 (7),sport (7),szobor (7),tudomány (6),Bali (6),humor (6),cousteau (6),csikóhal (6),tél (6),verseny (6),szafari18 (6),rák (6),florida (5),rája (5),jordánia (5),ausztria (5),ázsia (5),mexikó (4),hidegvíz (4),múzeum (4),olaszország (4),repülő (4),szafari2016 (4),bali (4),tintahal (4),Egyiptom (3),thaiföld (3),magyarország (3),találkozás (3),könyezetvédelem (3),orosz (3),skandinávia (3),víz alatti (3),karácsony (3),muréna (3),csiga (2),görög (2), (2),éjszaka (2),európa (2),hal (2),medúza (2),krokodil (2),spanyolország (2),bomba (1),balti (1),repülőgép (1),bulgária (1),könyv (1),budapest (1),cetcápa (1),vörös-tenger (1),szafari (1),akvárium (1),románia (1),búvárfilm (1),repülőroncs (1),hollandia (1),Búvár (1),thaifold (1),görögország (1),technológia (1),szörny (1),uk (1),feketetenger (1),dubaj (1),korall (1),tenger (1),izland (1),Florida (1),írország (1),horvátország (1),egyesült királyság (1),norvégia (1),celeb (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog