Nem váratlan az, hogy egyre több nyaralóhely oldja fel az utazási korlátozásokat.

mutazás

A koronavírus-járvány tombolása idején megszoktuk, hogy az utazásszervezés része az aktuális adminisztratív előírásokkal való megismerkedés is. Persze ez nem kevés országban (szinte az összes kedvelt ázsiai úti célon) elég rövid időt vett igénybe, mert egyszerűen lezárták a határokat.

A legnehezebb akkor kiigazodni, ha valahol átmeneti szabályok vannak, amik ide-oda változnak, az aktuális helyzet függvényében. Amikor egy egzotikus útra készülsz és hónapokkal előre próbálsz tervezni, akkor nem idegnyugtató látni, miként módosulnak például a thaiföldi beutazás szabályai. Egy óvatos nyitás több országban megindult, a Fülöp-szigetekre, Balira is lehet már tervezni Thaiföld mellett, de nagyon ajánlom hogy alaposan nézze át mindenki a vonatkozó szabályokat. Azt gondolom, ha valami nagy fordulat nem történik, ősztől normalizálódhat a helyzet.

Van Ázsiában is ország, ahol már sokat egyszerűsödött minden. Március közepétől a Maldív-szigetekre utazás előtt már nem követelik meg a PCR tesztet, a nyaralás innentől kezdve tényleg majdnem olyan, mint rég. A maszkviselést is már csak ajánlják zsúfolt helyeken.

Európán belül épp a napokban láttam az örvendetes híreket: egyszerűsödik a beutazás Horvátországba: az EU országokból érkezőknek nem kell sem teszt, sem vakcinaigazolás. A májustól kezdődő szezonnak tehát úgy futnak neki déli szomszédaink, hogy a lehető legkisebb adminisztratív korlátja legyen a turisták áradatának- nem éppen meglepő döntés a részükről.

mutazás

Cipruson pedig április közepétől nem kell kitölteni repülés előtt a külön dokumentumot, és a két oltással érkezők szabadon beléphetnek, teszt nélkül. Ők ráadásul mindenféle oltást elfogadnak, a gyerekekre is egyszerűsített szabályok vonatkoznak. Az oltás nélkülieknek elég egy gyorsteszt- de nem lepne meg, ha májusra ezt is eltörölnék. Mindenesetre Ciprus ezekkel a feltételekkel már egészen csábító nyári úti cél, ráadásul nem csak Budapestről, hanem Debrecenből is van közvetlen járat.

Máltán még csak tervezik a korlátozások feloldását. Ott külön csoportosítják az országokat, és a beutazási feltételek is attól függnek, honnan érkezik valaki. Az EU által elfogadott oltásokkal be lehet utazni, van akitől tesztet követelnek meg, illetve a belépési előtti dokumentum kitöltése is kötelező. Várhatóan a nyári szezonra ott is készülhetünk a szabályok további lazítására. Nagyon friss hír, hogy Görögország már be is ütemezte a korlátozások feloldását: májustól illetve júniustól enyhülnek a szabályok.

A Vörös-tenger az utazók másik kedvence. Jelenlegi tudásom szerint (és nyilván én is tévedhetek, hiszen gyakran változnak a szabályok) Egyiptomba oltottak teszt nélkül érkezhetnek, és oltatlanok is beutazhatnak negatív teszttel. Jordániába már március elejétől beutazhat bárki előzetes tesztelés nélkül, oltottságtól függetlenül. Az viszont érvényben van, hogy érkezés előtt ki kell tölteni egy hivatalos dokumentumot. Az Izraelbe belépés előtt egyelőre kérik a tesztet mindenkitől, viszont az máris előrelépés, hogy egyáltalán be lehet utazni.

mutazás

A Karib-térségben Mexikó például az utóbbi években azért számít nagyon közkedvelt úti célnak, mert sokkal kevesebbet követeltek meg a beutazóktól. De például a Dominikai Köztársaságba érkezés előtt sem kell már tesztet csináltatni. A többi országot végig venni igen hosszadalmas lenne. de a lényeg a trend: mindenhol a nyitásra törekednek.

Ami viszont fontos maradt: legyen egy jó utazási biztosításod. Én korábban is mindig kötöttem, például a búvárkodás miatt is, de most feltétlenül ajánlott olyat választani, ami COVID-fedezettel is rendelkezik. (Van, ahol ezt meg is követelik- de szerintem egyébként is jó ha van.)