Help Sales ÁSZF

Vasárnapi búvármozi

Roncskutatásról szól ez a régi ausztrál doku, a Sunken Warriors.

film doku retró

Az ausztrál Ben Cropp neve errefelé nem mond sokat, pedig a búvárkodás igazi legendája. A hatvanas évek elejéig Ron Taylorral együtt verhetetlen ausztrál szigonyosvadász-válogatottat alkottak, aztán nagyjából egyszerre érezték úgy, hogy le kell tenniük a szigonypuskát, és kamerára váltottak. Ron Taylor és felesége, Valerie, inkább a cápákról forgatott, Ben Cropp pedig szívesebben foglalkozott roncskutatással, illetve általában az ausztráliai élőhelyekkel.

Ez a film a hetvenes évek végén készült, Cropp mellett felbukkan akkori felesége, Lynn (Cropp jó érzekkel választott csinos, a búvárkodásban is ügyes feleségeket magának, a korábbi és későbbi partnerei is szerepet kaptak a filmjeiben), illetve Wally Gibbins, aki az ausztrál búvártörténelem ikonikus alakja. Cropp ezekben az években keresztül-kasul bejárta az ausztráliai vizeket, illetve eljutott például a Salamon-szigetekre is- a Sunken Warriors jelentős részben itt forgott. Elsősorban a második világháború harcai során odaveszett hajóknál merültek, de bőven látni jóval régebbi maradványokat is a filmben.

film doku retró

Cropp és csapata ugyanis roncsokat keres és mutat be, és a felvételek, ahhoz képest, hogy négy évtizedesek, egészen jók. A roncsokból ezt-azt fel is hoznak- ezek a tárgyak jellemzően Cropp ma is látogatható roncsmúzeumába kerültek, és természetesen a felfedezéseket a hatóságok felé is jelezték, tehát nem "roncskalózokról" van szó. Cropp kifejezetten nagy nevű roncskutató, számos komoly felfedezést tett.

Ettől még tény, az ekkortájt készült filmek egyikében-másikában vannak olyan dolgok, amiket ma furcsán nézünk, de hát változik a világ. Ma már nem illik simogatni, tapogatni az állatokat, de négy évtizede a búvárkodás kevesebbek hobbija volt, a filmekben feltűnt ilyesmi. És a filmben benne maradt az, ahogy a tűzhallal játszadozni próbáló Wally Gibbins ujját megszúrja a védekező állat- tanulsága ez annak, hogy ha még az öreg profik sem sérthetetlenek, mi végképp ne akarjunk odalent megfogni semmit.

A roncsok bemutatása mellett nagy teret kap a víz alatti világ lenyűgözőségének bemutatása, ami meghódította az egykori hadihajókat is. Nem lehet vitatni, hogy Cropp mára a tengeri élővilág egyik legismertebb védelmezőjének számít Ausztráliában, és sokat tett azért, hogy megismerhessük, mit rejt arrafelé a víz mélye.

Amitől szerintem még érdekes ez a szűk órás, angol nyelvű film, az az, hogy egészen jó képet ad arról, hogy is zajlott a kis csapat kalndozása a tengeren, merülésekkel, roncskereséssel, a helyiekkel való megismerkedéssel. Ha van időd ezen az esős hétvégén, érdemes belekukkantani.

0 Tovább

Új búvárfilmek üres órákra

A Netflix friss kínálatában van doku és játékfilm is a témában, többnyire nem is rosszak- bár ócska is akad.

film doku

Szép lassan átalakul az, ahogy a televíziót használjuk. Sokan lassacskán leszoknak az ismétlésekből élő csatornákról, ahol csak ritkán jön valami valami újdonság. Megfizethetővé váltak az olyan szolgáltatások, ahol tényleg friss dolgok is előkerülnek, és egészen nagy a választék, amiből válogathatunk. Nincs reklám, a minőség kiváló és akkor nézhetjük amikor akarjuk- nincs meglepő a terjedésükben.

Amikor a Netflixet csak egy-egy divatos sorozat kapcsán emlegetjük, elsiklunk a tény felett, hogy ismeretterjesztő filmekből is igazán meghökkentő a választék. Még kifejezetten búvár témában is akad olyan, amit feltétlenül érdemes megnézni.

Manapság igen sokat emlegetik például a My Octopus Teacher (Tanítóm, a polip) című vadonatújfismeretterjesztő ilmet. Nagyon érdekes, nagyon elgondolkodtató film ez arról, hogyan vált egy ember élete részévé napról napra felkeresni egy partszakaszt Dél-Afrikában. Craig Foster itt kötött ismeretséget egy polippal, akinek végigkövette egy évét a tenger mélyén- ami egy ilyen állat számára az egész élete.

Látványos, szép film ez, nem véletlenül ajánlják sokan. Nem egészen olyan dokumentumfilmre kell számítani, ahol a szikár tényeknek rendelnek alá mindent, fontos az egésznek a hangulata is. Azért merem bátran ajánlani, mert családdal is nézhető, nincs benne semmi olyan búvárszakmai rész, ami miatt sokat kellene magyarázni, mit látunk.

A Last Breath igaz történetet feldolgozó dokumentumfilm, szintén vadonatúj. A történetről hosszabban is írtam már: egy ipari búvár közel száz méteres mélységben marad magára, legzőgáz utánpótlás nélkül egy meghibásodás miatt. Noha a többiek a csapatban igyekeznek segíteni ahogy tudnak, de reményük kevés lehetett arra, hogy meg lehet menteni az életét.

Ám mégis megtörténik a csoda, és erről szól ez a tényleg nagyon izgalmasan kivitelezett, jól érhető film, ami a roppant nagy mélységben dolgozó hivatásosok világába is bepillantást enged. Nem könnyű szakma, nem is egészen az a fajta búvárkodás, amit mi űzünk, ám ennek ellenére is átélhető a dráma, amit jelentős részben az eredeti felvételek illusztrálnak.

Átevezve a játékfilmek világába, a szintén valós sztorit feldolgozó Red Sea Diving Resort (Vörös-tengeri búvárparadicsom) kifejezetten jól sikerült darab. Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad által működtetett szudáni búvárbázis hihetetlenül hangzó történetét ugyan kicsit átdolgozták Hollywoodban, de maga az elképesztő húzás a fedett ügynökök búvárhoteljéről nem kitaláció.

Akit a valós sztori érdekel, az elolvashatja ebben a bejegyzésemben, ám én például nem kértem számon a tökletes történelmi hitelességet. Izgalmas, jól sikerült akciófilm ez Chris Evans főszereplésével, ami alapvetően nem hamisítja meg a történteket, inkább csak tömöríti az eseményeket. Noha a búvárkodás maga azért valójában nem kap kiemelt szerepet, úgy érzem, nekünk, a Vörös-tengerre sokat járó búvároknak így is kifejezetten érdekes.

Végül egy ajánlat az önsorsrontóknak: a 47 méter mélyen második része borzalmas ostobaság, viszont ebben tényleg szinte végig a víz alatt történik minden. A sztori ezer sebből vérzik (már ha lehet sztorinak nevezni a barlangban ezer éveket túlélő vak, de vérengző cápasereg meséjét), a megvalósítás gagyi, a színészek rosszak, és a búvárkodás hitelességét is hagyjuk.

Akkor miért ajánlom, merülhet fel a jogos kérdés? Nos, nem ajánlom, inkább csak rossz példa ez arra, hogy jelenhet meg teljesen fals módon a búvárkodás, vagy a cápák egy filmben, és miért alakul ki a hozzá nem értőkben hamis kép a mi hobbinkról. Aki búvár az nevet vagy legyint arra amit lát, aki nem búvár, annak azt mondom, ne ez alapján a film alapján próbálja megérteni, miért is szeretjük ezt csinálni.... Az ilyen típusú filmek végére jellemzően csak a nézők nem halnak meg, de itt azért páran túlélik a vérfagyasztó kalandot, nem is akárhogyan. Aki úgy érzi, művér és animált cápával birkózás nélkül nem teljes az élete, annak kifejezetten szórakoztató lesz ez a műremek.

0 Tovább

Barlangi rémcápák közt

Megint kiakadt a hülyeségméter az új búváros horrorfilmen.

búvárfilm

Nincs mese, a cápás rémfilmeknek jellemzően két fajtája van: rossz és rosszabb. Még a minőségibb darabok is, mint a Spielberg-féle cápa is (Jaws) sem nevezhető hitelesnek, néhány ilyen film viszont egészen elképesztő marhaságokat mutat be.

búvárfilm

A 47 méter mélyen című "alkotás" némileg a készítőket is meglepve sikeres lett, a cápaketrecben rekedt búvárok története viszonylag jó pénzt hozott. Ugyan kit lepett meg, hogy nyakunkon a folytatás is? A 47 meters down: Uncaged címet kapó film követi a bevált recepet, csinos fiatal lányok merülnek, és persze jönnek az emberevő ragadozók is.

Itt viszont már az első rész búvárszemmel nézve totális baromságait is sikerült megfejelni. A véletlenül pont a barlang előtt hagyott búvárcuccok, a bikinit igen, de uszonyt nem viselő búvárok barlangi búvárkalandja, a mélyben élő vak(!) de vérszomjas fehér cápák felbukkanása miatt nehéz komolyan venni ezt a filmet. Bárki belefut, úgy nézze, mint a Sharknadót, semmit, de tényleg semmit nem kell elhinni a történetből. Az alábbi, a készítésről készült videóban az egyik főszereplő lány még azt is elárulja, a film forgatásába úgy vágott bele, hogy úszni sem tudott. Ehhez azért nem nagyon kell kommentár. (Bár hozzáteendő, búvárszemmel nézve a szinte végig víz alatt zajló forgatás az egyetlen érdekessége a filmnek.)

Volt már aki megkérdezte, miért írok ilyen filmekről, miért "reklámozom" őket? Hát egyrészt az a helyzet, hogy ezeket nem a búvárok nézik, hanem azok, akik szeretik az olyan sztorikat, amiben bikinis csajokra támadnak szörnyek. Másrészt igen, hobbimként minden búvárkodáshoz köthető dolog érdekel, ha komoly, ha hülyeség. És ha már úgyis belefutok, szólhatok is róla pár szót: meg lehet nézni, mert mindent meg lehet nézni, de teljesen felesleges a valódi búvárkodáshoz, valódi víz alatti régészethez vagy valódi cápákhoz méricskélni a történéseket, mert ez a film valami nagyon-nagyon más céllal készült. És ha elég sikeres lesz, a harmadik részt sem ússzuk meg...

búvárfilm

0 Tovább

Statham és az óriáscápa

A brit akciósztár is szembenéz egy rémisztő óriáscápával- persze csak a vásznon.

cápa film híresség

Az ember már nem is tudja, ki kitől kap ihletet. Régen a víziszörnyes filmek az élvonalba is betörtek, mint a Spielberg-féle Cápa. Aztán a B-filmek világát uralták a vérszomjas ragadozók, majd a Zs-kategóriás marhaságokban tűntek fel óriási megalodonok, levegőből támadó cápák, gigapolipok.

De azért mindig akadt egy-két próbálkozás, amikor ismertebb arcok rettegtek majd hősieskedtek egy kicsit a cápák társaságában. Halle Berry is belekóstolt egy ilyen kalandba, most pedig Jason Statham harcol meg egy megalodonnal.

A film a remekül hangzó The Meg címet kapta és augusztusban mutatják be. A sztori szerint egy mélytengeri búvárnak kell a víz alól megmenteni egy csapatot akikre a kihaltnak hitt óriáscápa vadászik- s persze a csavar az, hogy a hőst pont azért rúgták ki a seregből, mert arról mesélt, hogy megalodon végzett embereivel, csak senki nem hitt neki.

Mivel Statham otthonosan mozog a vízben (műugró válogatott volt, búvártapasztalata is van), Fijin igazi cápákkal is merült, nyilván csak a hitelesebb alakítás kedvéért. Persze itt csak három méteres ragadozók voltak körülötte, míg a filmben a pixelcápa látszólag vagy 30 méteres lehet tippem szerint- de azért a cápa az cápa. 

cápa film híresség

Statham arról mesélt, hogy az idegesség számára elmúlik, amikor a víz alá csobban. Egyszerűen megváltozik minden, egy új, nyugodt közegbe kerül, a feszültség megszűnik- különleges érzés tölti el. S a félelem helyébe más lép, valami nagyszerű. Azaz az egyik legjobb élmény, amint át lehet élni- legalábbis az számára. Így ha bármerre jár a világban, amint lehetősége nyílik rá, elmegy búvárkodni is.

A filmet rendező Jon Turteltaub tisztában van vele, ebben a filmben a színészek sose fognak szembenézni a ragadozókkal, hiszen minden mese ellenére, megalodont még soha senki nem látott élve. És ha lenne is, nyilván nem dobnák be elé búvárcuccban a leghíresebb sztárokat. Így aztán Statham cápás tapasztalatszerzése igenis hasznos lehet, mert sokkal jobban tud reagálni a CGI-cápa elképzelt mozdulataira, támadására. 

De azért hitelességet így se várjon senki majd a The Meg című akciófilmet. Búvárkörökben mindig vitát generál, mennyire hiteles egy-egy víz alatt játszódó mozi, és van példa ilyenre is, olyanra is. Akad teljesen jó, nagyon ócska (mint a 47 méter mélyen), meg olyan, ami annyira rossz, hogy már jó. Meglátjuk, a The Meg melyik kategóriába esik majd...

0 Tovább

Készül az új Avatar

A filmsiker folytatása kedvéért Sigourney Weaver 68 évesen tanult meg búvárkodni.

film híresség

James Cameron pár igen sikeres filmet fel tud már mutatni: az Avatar mellett például az Oscar-esővel jutalmazott Titanic, vagy a horrorklasszikus Aliens is az ő nevéhez fűződik. Köztudott róla, hogy mennyire izgatja a víz alatti világ, készített dokumentumfilmeket a témában, A mélység titka igazi scifi klasszikus búvárfilm, az első rendezése pedig a Piranha 2 volt, ami kissé gagyi rémfilm ugyan, de a víz alatti jelenetek korrektek.

A nagyon szép bevételt termelő Avatar folytatása már forog, és ebben is szerepet kapott Sigourney Weaver, aki vagy három évtizede dolgozott először Cameronnal. Mivel jellemzően víz alatti közegben játszódik, a színészek mozgását a motion capture technológiával a vízben rögzítik. Ez igazi újdonság és nagy kihívás- és ennek kedvéért a színésznő megtanult egy lélegzettel és légzőkészükkel is merülni.

film híresség

Ahogy a frissvizsgás búvár elmondta, a rendező gratulált neki, és azzal a jó hírrel örvendeztette meg, hogy mostantól a földgolyónak az a háromnegyede is megnyílt a számára, ami eddig elérhetetlen volt. A tengerek felfedezése még amatőr búvár számára is izgalmas kaland, s nem is igazán kor kérdése, ki merülhet.

A kitűnően úszó Sigourney Weaver számára persze nem lehetett nagy kihívás a búvárkodás, hiszen már az 1997-ben forgatott Alien-folytatásban is bőven voltak víz alatti jelenetek, ahol szintén elboldogult. Szóval volt mire építeni, de az, hogy állítása szerint már eljutott oda, hogy 4 percig képes visszatartani a lélegzetét, így sem rossz teljesítmény.

film híresség

Weaver egyébként egyik legkellemesebb élményeként emlékszik vissza a víz alatti munkára, így reményei szerint ugyanolyan jó móka lesz most az Avatar 2 kedvéért merülgetni. A filmben egyébként Kate Winslet és Zoe Saldana is szerepelni fog, de arról még nem kaptunk hírt, hogy a tengermániás Cameron belőlük is búvárt faragott-e.

0 Tovább

Fogságban a víz alatt

Egy leszakadt ketrecben rekedt búvároknak dönteni kell, hogy megvárják, amíg elfogy az összes levegő, vagy kiúsznak a cápáktól hemzsegő vízbe- ez a 47 Meters Down (47 méter mélyen) című tervezett filmnek a sztorija.

A kiszivárgott információk szerint egy testvérpár kerül ebbe a kilátástalan helyzetbe, akiket két csinos fiatal színésznő alakít: Claire Holt és Mandy Moore. Holt kisasszony számára nem lesz ismeretlen a vizes közeg, mert ő volt az egyik sellőlány a H2O - Egy csepp víz elég című sorozatban.

Amikor a filmet jellemezni próbálták a stúdió képviselői, úgy nyilatkoztak, olyasféle hangulatú alkotást képzelnek el, mint a Gravitáció, csak épp a víz alatt. A mélység, a palackban levő korlátozott mennyiségű levegő természetesen önmagában is behatárolja a búvárok lehetőségeit, de az ehhez társuló cápás körítés hivatott megteremteni az igazi feszültséget. A ketrec szintén a szó szoros értelmében csökkenti a mozgásteret. A színésznők dolga nem lesz könnyű, mert gyakorlatilag a maszk mögött felbukkanó szemükkel, gesztusokkal kell majd eljátszani mindent.

Hogy mennyire reális egy ilyen forgatókönyv? A nagy fehér cápák etetésénél fordult már elő olyan, hogy a ketreceket rögzítő kötelek elszakadtak, de azért a jobb helyeken többféle biztosítás van ilyen esetekre. Ráadásul azért úsztak már ketrecen kívül többször is búvárok nagy fehérek közt, és ez azért nem egyenlő az öngyilkosság egy különösen sok szenvedéssel járó formájával. Ezek a ragadozók veszélyesek, de nem vérszomjas emberevők. Természetesen egy film kedvéért fel kell tupírozni a sztorit, de azért búvárként remélem, nem lesz belőle valami teljesen zavaros és irreális rémfilm. 

Azt pedig különösen sajnálnám, ha a két bájos fiatal színésznőnek valami baja esne a veszélyes merülések során...

0 Tovább

Újabb sztárok búvárfilmben

Az időről időre előkerülő víz alatti kalandfilm-sablonra épül a The Bends című produkció a hírek szerint: a mélyben rejtőző titokzatos felfedezés okoz sok-sok bonyodalmat. Egy veterán kommandós veszi kézbe a dolgokat, aki a búvármunkával törleszti tartozását a maffia felé- ezt a szerepet Joel Kinnaman kapta, ő volt Robotzsaru legújabb feldolgozásában a címszereplő.

Már azt is hírül adták, ki lesz a partnernője (hiszen csajok nélkül nem működhet egy vérbeli kalandfilm): Rosamund Pike nevét emlegetik. A Holtodiglan című filmben nyújtott alakításáért idén Oscarra jelölt csinos színésznő talán maga is neoprénbe bújik a The Bends kedvéért. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a színészek nyilván átesnek egy kis képzésen is, mert minden gyakorlat nélkül még a felszínen is idétlenül mozognának a búvárfelszerelésben. 

A filmet egy fiatal francia, Jean Luc Herbulot rendezi majd, akit a Dealer című alkotás író-rendezőjeként ismerhet a közönség. A búvárfilm speciális műfaj, mert vannak bizonyos alapsémák, amiket ezerszer láttunk megvalósítani, a közeg sajátosságai miatt viszont a szélsőséges ötletek ritkán válnak be. Szóval egy tipikus roncskeresős történetet várhatunk, amikor valami mélyben rejtőző kincs, kábítószer vagy fegyver miatt mennek a vízbe a búvárok, de ettől még lehet jó ez a film.

Ehhez persze nem árt, ha hitelesek a merülésre építő jelenetek, amiket még ma se nagyon lehet számítógépes grafikával megoldani. Fáradtságos munkával készülnek az ilyen kalandfilmek és thrillerek, és ezért nem árt, ha a színészek kellően ügyesek és bevállalósak. 2016-ban majd meglátjuk, mit sikerült tető alá hozni a stábnak.

0 Tovább

Lady Gagát a cápák elé vetik?

A szupergagyi filmek közül az utóbbi években a Sharknado tett szert a legtöbb rajongóra. Aki nem ismeri a sztorit: a cápákat a tengerből egy iszonyú erejű tornádó ragadja magával, és az égből érkező tengeri ragadozók rettentő mészárlást rendeznek az emberek között. Ennek a "remekműnek" már folytatása is készült, és állítólag jön a harmadik rész. Többen állítják, komoly sztárok is igent mondtak egy nyúlfarknyi szerepre, egyfajta bűnös élvezetként tekintve erre az alakításra.

A legújabb felmerült név Lada Gagáé. A különc énekesnő állítólag csatlakozik a stábhoz, hogy őt is elfogyaszthassák a digitálisan megalkotott repülő cápák, de a híreket ő még nem erősítette meg. Bizonyára sokan örülnének neki, ha a tengeri ragadozók elé vetnék a filmben a popcsillagot, aki egyébként tényleg kacérkodik a színészkedéssel.

Ha ő esetleg mégsem bukkanna fel a Sharknado 3-ban, azért pár régi, ismerős arc ott lesz: az előző epizódokban "parádés" alakítást nyújtó Ian Ziering és Tara Reid újból megküzdhet az égből érkező cápákkal. Nagy élménynek ígérkezik... Szinte hihetetlen, de Reid kisasszony a második rész promózásakor egészen elképesztő nyilatkozattal igazolta, furcsa világban élnek az alkotók. Kijelentette, hogy az esélye kicsi ugyan, de mégis mégtörténhet, hogy egyszer tornádók által reptetett cápák zuhanjak ránk az égből. Szóval a film valahol reális- szerinte. Bár a szőke színésznő bölcsessége bizonyára határtalan, azért úgy érzem, emiatt nem kell álmatlan éjszakáinknak lennie. 

Az viszont inkább ijesztő, hogy mennyire rápörgött mindenki a legnagyobb sületlenségeket feldolgozó filmekre. Azt hiszem, egy ideig együtt kell élnünk ezzel a trenddel.

0 Tovább

Támadnak a náci zombicápák

Új fenyegetéssel kell szembenéznünk: nem a testi épségünk, hanem az agysejtjeink kerülnek veszélybe egy új filmtervnek köszönhetően. 

A Sky Sharks című produkció minden bizonnyal új fejezetet nyit majd a filmtörténetben. Az Asylum hülyeségtornádói a maguk szintjén még sikeresek is lettek: sokak szerint tökéletes példái az "annyira rossz, hogy már jó" elvnek. Én úgy gondolom, egy botrányosan gyenge filmet nem kell piedesztálra emelni csak azért, mert a leggátlástalanabb marhaságokat zsúfolják bele. Ám a példa ragadósnak látszik, a Sky Sharks egy új cég agyszüleménye.

A sztori szerint tudósok az antarktiszi jég alatt évtizedek óta elfeledett náci kutatólaborra bukkannak: genetikailag módosított, repülni képes cápákat és azokat irányító zombikat teremtettek, akik kiszabadulva rátámadnak mindenre, amit látnak. A szinopszis látványos zombicápa-vadászgép összecsapásokat ígér- vagy valami hasonlót, lehet, hogy összekverem már a történetszálakat. Nehéz kiigazodni a zombicápák evolúciójában... 

Szóval semmi jót ne várjunk ettől a filmtől. Talán még sikerül elrejtőznünk az invázió elől, mert csak 2017-re várható az alkotás, de jól kell megválasztani a búvóhelyet: lám, még a sarkvidéken békésen pihenő zombicápákat is megtalálják előbb-utóbb. Értem én, hogy a geekek szerint roppant humoros ez a fajta komolyan semmilyen szinten nem vehető agymenés, de az én gyomrom továbbra is nehezen veszi be, hogy erre valaki pénzt tud szerezni, másrészt hogy ilyesmivel pénzt lehet keresni. Ha pár rajongó összeállna és gyártana egy valahova feltöltött filmet, amin az ember röhög néhány percet, az oké. De amikor ezek még a televízióba is utat találnak...

Egyetlen remény van: lassan már tényleg minden szélsőséget túllicitálnak. A náci zombicápák után nem tudom, merre van még mozgástér. Megjegyzendő, sok ötletet nem most találtak ki, polippal keresztezett cápa (csápok és borotvaéles fogak egy állaton, nem semmi!) sztorijával például már a nyolcvanas években is riogattak minket- ez volt a Monster Shark. Az is rossz volt, szó se róla, lehet belőle ihletet meríteni.

Szóval mi jöhet még? Egy víz alatti zombicápás horror, aminek Paris Hilton a főszereplője? Vagy egy csapatnyi rémcápát összezárnak a Big Brother házba pár másodvonalbeli celebbel? Az is brutális támadás lenne az emberiség ellen. Mindenesetre én semmit nem zárok ki. Még azt sem, hogy ez az egész Sky Shark-projekt egy nagy-nagy médiahack. Vagy hogy így szereznek pénzt a felhajtás révén egy még el sem indult produkcióra. Talán sikerrel is járnak, mert nyomulósak és nincsenek erkölcsi aggályaik. Ebben a műfajban ugyanis nem a tenger mélyén élők a legnagyobb ragadozók, hanem a kamera mögött állók...

0 Tovább

Jennifer Lawrence is alámerül

James Cameron régi filmterve egy rekordmerülés közben életét vesztő búvárról szóló alkotás, aminek a főszerepére Jennifer Lawrence az esélyes. A fiatal színésznő tehát az Éhezők viadala és az X-Men után újból testhezálló cuccba bújhat, de ezúttal a felszín alatti kalandok várnának rá.

Cameron a hírek szerint úgy döntött, hogy nem maga rendezné a filmet, csak producerként venne részt a munkában. A valós eseményen alapuló történet már a halálos baleset után nem sokkal tervezgetésre késztette őt, évek óta házal a projekttel, egy korábbi pletyka arról szólt, hogy Salma Hayek kaphatná a főszerepet. Ám aztán nem hallottunk semmi további információt- Jennifer Lawrence nevét csak a napokban dobták be Hollywoodban jól értesültnek számító weboldalak.

Érdemes pár szót szólni magáról a végzetes merülésről is! A francia Audrey Mestre 1974-ben született, tengerimádó családjának köszönhetően gyerekkorától kezdve merült. 1996-ban ismerkedett meg az egyik legismertebb szabadtüdős búvárral, Francisco "Pipin" Ferrerasszal, egymásba szerettek, és ő is elkezdett szerelmét követve komolyabban sportolni. A szabadtüdős búvárok egyetlen lélegzettel merülnek, vagy minél mélyebbre jutás a cél, vagy minél tovább a felszín alatt maradni, vagy minél nagyobb távolságot leúszni. Ferreras és Mestre is a mélymerülésben volt aktív, Pipin több világrekordot állított fel, és hamarosan Audrey is csúcsokat javított. A legjobb eredménye 130(!) méter volt. 

2002. október 4-én Audrey Mestre 166 méteres, elképszető mélységű gyakorlómerülést hajtott végre. Ebben a kategóriában egy nehéz szán húzza a mélybe a búvárt, aki onnan egy felfújódó ballon segítségével szinte rakétaként emelkedik a felszínre. Október 12-én pedig 171 méteres csúcsdöntő merülésre készült a francia lány. Audrey merülését alig három percesre tervezték. Ám értelemszerűen a döbbenetesen nagy mélység miatt ilyenkor rengeteg biztonsági szabályt tartanak be, minden mélységi szinten búvároknak kell lennie, ellenőrizni kell a felszerelést is.

Ez utóbbiba tragikus hiba csúszhatott. A merülést egy folyamatosan működő kamera rögzíti, és utólag ennek képeit elemezve kiderült, hogy Audrey Mestre hiába nyitotta meg a ballont felfúvó palack csapját, abban nem volt elég levegő, így ő a mélyben rekedt. Túl a 150 méteren ez egyenlő volt a búvár halálos ítéletével. Megpróbált felfele indulni, a biztosító búvárok pedig kézről kézre adva vitték feljebb, végül a hozzá leúszó Pipin Ferreras ment vele a felszínre. Ám hiába voltak viszonylag gyorsak, Audrey életét már nem lehetett megmenteni.

A balesetről több könyv is született. Voltak, akik Ferrerast vádolták, mivel ő volt a rutinosabb búvár, tudnia kellett volna, megfelelő biztosítás nélkül túlságosan kockázatos a merülés. Ő is megírta a saját szemszögéből az eseményeket, nyilván nem magát vádolta. A baleset után nem ítéltek el senkit, igazság szerint nehéz is lenne: olyan extrém teljesítményekről beszélünk, amilyenekre a világon csak maroknyi ember képes, ki tudná eldönteni, hol, ki hibázott, és eleve, az ilyen mélységbe merülő búvárnak tisztában kell lennie a kockázattal: sajnos Audrey Mestre nem az első és nem is az utolsó életét vesztett szabadtüdős rekorder volt. 

Nem tudni, Cameron mennyire alapozna a valós, bizonyított eseményekre, és mennyiben dramatizálnák a sztorit. A múltban a szabadtüdős búvárokról szóló filmek (pl. A nagy kékség vagy a Delfinlány) mind erősen átírták a történéseket a nagyobb hatás kedvéért. Az biztos, hogy ha Jennifer Lawrence elvállalja a főszerepet, kemény felkészülés vár rá, mert csak úgy lehet hiteles alakítást nyújtani ebben a filmben. Talán a végleges szerződés aláírása előtt nem is az ügynökével fog egyeztetni, hanem a személyi edzőjével...

0 Tovább
«
12345

Google hirdetés

Google hirdetés

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (246),mutazás (170),cápa (157),sztori (134),video (133),búvár (126),felfedezés (69),baleset (69),fotó (68),környezetvédelem (66),alapok (57),élmény (56),híresség (53),adria (52),film (45),egyiptom (42),szabadtüdős (37),utazás (35),barlang (34),delfin (29),retró (28),felszerelés (27),régész (26),egzotikus (26),történelem (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),videó (15),tanfolyam (15),karib (14),polip (13),kutatás (12),bánya (12),Cápa (12),üzlet (12),doku (11),mélytenger (11),fóka (10),medence (10),manta (9),ausztrália (9),támadás (9),kincs (9),tengeralattjáró (8),ciprus (8),rekord (8),málta (8),szemét (7),szafari2014 (7),sport (7),szobor (7),tudomány (6),Bali (6),humor (6),cousteau (6),csikóhal (6),tél (6),verseny (6),szafari18 (6),rák (6),florida (5),rája (5),jordánia (5),ausztria (5),ázsia (5),mexikó (4),hidegvíz (4),múzeum (4),olaszország (4),repülő (4),szafari2016 (4),bali (4),tintahal (4),Egyiptom (3),thaiföld (3),magyarország (3),találkozás (3),könyezetvédelem (3),orosz (3),skandinávia (3),víz alatti (3),karácsony (3),muréna (3),csiga (2),görög (2), (2),éjszaka (2),európa (2),hal (2),medúza (2),krokodil (2),spanyolország (2),bomba (1),balti (1),repülőgép (1),bulgária (1),könyv (1),budapest (1),cetcápa (1),vörös-tenger (1),szafari (1),akvárium (1),románia (1),búvárfilm (1),repülőroncs (1),hollandia (1),Búvár (1),thaifold (1),görögország (1),technológia (1),szörny (1),uk (1),feketetenger (1),dubaj (1),korall (1),tenger (1),izland (1),Florida (1),írország (1),horvátország (1),egyesült királyság (1),norvégia (1),celeb (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog