Épp arról beszélgettünk a napokban, mennyi különös dolog van a víz alatt, és akadnak egymástól szélsőségesen eltérő merülőhelyek. A fényjátékról híres cenoték, a látványos roncsok, a medúzákkal teli tó mind mást kínálnak, és valószínűleg a búvárok egyedi ízlésétől függ, kinek mi tetszik a legjobban.

Ma egy olyan helyről írok, ahol a szó szoros értelmében két kontinens találkozik. Szoktunk dobálózni a "két kontinens között" kifejezéssel, de Izlandon valóban erről van szó: a Silfra-repedés az amerikai és az eurázsiai kőzetlemez között alakult ki. Aki itt búvárkodik, bizonyos pontokon megteheti azt, hogy egyik kezével az amerikai kontinenst érinti, míg másikkal az eurázsiait. Aki megengedhet magának egy izlandi nyaralást, akár egy ilyen kalandot is beiktathat a programba. Még csak készülék sem kell, sznorkeltúrát is szerveznek ide.

De a merüléssel nem csak az a gond, hogy Izland messze van és viszonylag drágán elérhető. A Silfrában kristálytiszta édesvíz és nagy mélység van, ám a víz egész évben csak 2-4 fokos. Nincs mese, ez hideg, csak megfelelő felszereléssel, rutinnal ajánlatos a mélybe merészkedni. Ráadásul az élővilág sem túl izgalmas- nem nagyon lehet látni semmit. Szóval nincs más, csak tiszta, hideg víz, no meg két karnyújtásnyira levő kontinens...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.