Nem sok maradt a tenger mélyén nyugvó egykori jugoszláv vadászgépből.

Évek óta nem jártam és merültem Razanjban, nagyon jó volt idén nyáron visszatérni a régről ismert bázisra. Néhány olyan ponton is búvárkodtam ahol már régen nem, tehát szembesülhettem az aktuális állapotokkal.

A délszláv háború idején lelőtt jugoszláv (szerb) J 21 Jastreb gépről már írtam, mert érdekes a sztorija. Pár éve még egész sokat lehetett látni belőle, több rész is kivehető volt, aminek alapján könnyebben be lehetett azonosítani a típust. Mára ebből csak a vezérsík felismerhető, ez az egyetlen nagyobb, egyben maradt darab. Ezen még a felségjel is látható.

A többi viszont inkább csak egy kupac alkatrész a 14-15 méteres mélységben, amiből vagy beazonosíthatsz ezt-azt, vagy nem... A tenger is megtette a maga munkáját, és sok dolgot ki is emeltek. Ami van, az a történelmi jelentőség miatt érdekes.

Ezek alapján kevesen ismernék fel az egykori könnyű támadó gépet, amivel a kilencvenes évek elején egymásra támadtak a korábban egy országot alkotó testvérnépek.

A tenger szerencsére bőven kárpótol azért, hogy a repülőgép roncsa manapság már nem túl érdekes. Alig pár méterre a maradványoktól egy szikla alatt tengeri angolna lapult: nem mindenhol gyakori látvány az Adrián. Megérte tehát visszatérni a helyre, csak épp készen kellett állni arra, hogy nem az lesz a fő látnivaló, mint korábban...