Egyiptomban sérült meg egy búvár merülés közben.

cápa egyiptom sztori

A Vörös-tengerre járók körében jól ismert és igen népszerű Elphinstone-zátony közelében történt a baleset tegnap reggel. Ezt a helyet többek között amiatt is gyakran a búvártúrák útjába tervezik, mert igen gyakran tűnnek fel cápák. Szirtcápák is előfordulnak, néha láttak itt rókacápát, cetcápát, ám igazán az óceáni fehérúszójúak miatt emlegetik. Ezek ugyanis kifejezetten közel úsznak a búvárokhoz, s ez általában borzongatóan izgalmas élménynek számít.

A mostani eset nem volt súlyos, de a pletykák és híresztelések elkerülése érdekében a búvárbázis nagyon részletes és korrekt tájékoztatást adott. A lényeg az, hogy még nem tisztázott okból a cápa a búvárcsoport tagját, egy német nőt sebesített meg a karján. (Hogy egyértelmű legyen: egyáltalán nem biztos, hogy lesz pontos ok.) A helyi búvárvezető a sérültet gyorsan a felszínen várakozó csónakhoz vitte, majd a többi búvár is a felszínre emelkedett, és gyors elsősegély után a partra mentek. Ott egyből orvosi ellátást kapott a búvár, akinek a karján esett sebet néhány öltéssel összevarrták. Vélhetően különösebb következmény nélkül, gyorsan gyógyul majd a sérülés.

Miért is kell egy ilyen jelentéktelennek tűnő esetről beszélni? Csak azért, mert cápa a sztori főszereplője? Igen is, meg nem is. Bármi okozhat sérülést, tehát ilyen hírekből naponta többet is fel lehetne tenni, de nem említ meg az ember minden esetet, amikor valaki elesik a tengerben és beüti a térdét a kövekbe. Azért kerül szóba, mert ennek kapcsán ismét fel lehet rá hívni a figyelmet, hogy a cápás merülésnek, mindig vannak bizonyos kockázatai, ahogy sok minden másnak is. Tudatosan kell viselkedni a víz alatt, ha cápa bukkan fel, be kell tartani a biztonsági előírásokat, és természetesen fontos az is kéznél legyen a gyors, szakszerű segítség. Ott volt a búvárvezető, aki a felszínre vitte a búvárt, ott várta őket a csónak, a parton pedig az orvos. 

Tehát nagy-nagy sztori nincs, inkább csak egy eset, ami fokozott óvatosságra kell intsen minden búvárt, ha cápával merül. Érdemes a cikket átolvasni, mert a végén összefoglalják a merülési szabályokat.

Azóta egy videót is feltöltöttek az esetről, amin igazán nem sok látszik, de mivel éppen jobb nincs, azért beillesztem. Néha látszik a cápa, illetve valamennyire a "támadás", de maxim annyi tűnik, hogy az egész csak pár pillanat, inkább csak odakap.