Néha merülés közben az ember lát valami különöset, furcsát, megnézi közelebbről, aztán rájön, hogy ez nagyon rossz ötlet volt.

Néhány búvár Mexikóban merült, Socorro sziget közelében, ami igazán izgalmas helynek számít. Nyílt tengeri, aprócska sziget, a körülötte levő vizekben számtalan nagyvaddal, cápákkal, rájákkal. És természetesen erős áramlatokkal, ahogy az az ilyen magányos zátonyoknál szokásos.

Nos, ezek az áramlatok tréfálták meg a búvárokat, akik azt látták, a víz alatt vízszintesen egy furcsa buborékcsík mozog. Közelebb úsztak- és ekkor jöttek rá, nem más volt az a csík, mint egy mélységi vortex, egy olyan forgó örvény, ami több, ellentétes irányú áramlás találkozásánál szokott kialakulni. A felszínen az ilyen körbe forgó áramlások közül a legerősebbek Norvégiában vannak, az ún. maelstromokban a víz igen gyorsan örvénylik.

Nos, a búvárok a felszín alatt jópár méterrel kerültek bele egy ilyen vortexbe, és hirtelen megismerhették, milyen lenne mosógépben merülni. Valószínűleg lemondtak volna erről az élményről, mert egyáltalán nem volt könnyű kiszabadulniuk az őrült körforgásból.

Mindenesetre mostantól tudni fogják, mi az a dolog a víz alatt, amit nem szerencsés megközelíteni. És én is megjegyeztem, hogy ha netán hasonlót látnék valahol, inkább tartsam magam távol tőle...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!