Az Édesvízi szörnyek (River Monsters) sorozat már évek óta nagy sikerrel megy. A házigazda, Jeremy Wade számtalan különleges folyami ragadozót mutatott már be, a hetedik szezonban pedig újabb extrém kalandban vett részt.

Botswanában az Okavango folyó mélyére merülve közelítette meg az ott élő krokodilokat. Állítja, megfelelő viselkedés esetén ezeknek a ragadozóknak a reakciói teljesen kiszámíthatóak, így akkor sem volt veszélyben, amikor gyakorlatilag megérintette az egyik állat farkát.

Őszintén bevallom, nem vagyok teljesen meggyőzve arról, hogy ennek nincs kockázata. Mázli, hogy van olyan, aki helyettem is búvárkodik krokodilokkal, így legalább televízión keresztül megnézhetem, hogy és mint élnek ezek az állatok a felszín alatt. 

Megjegyzendő, a krokodilok sok ember haláláért felelősek. Jóval többen esnek áldozatul a támadásuknak, mint ahány embert cápát sebesítenek meg súlyosan. Afrikában minden évben sok tragédia történik, hiszen a krokodilok és az emberek élőhelye igencsak közel van egymáshoz. A búvárkodás ezért sokáig senkinek nem jutott eszébe, de mostanában egyre több ilyen felvételt látok és még nem hallottam balesetekről. Remélhetően nem is fogok... Viszont a közeli megfigyelés mégiscsak szükséges, hiszen talán így egy kicsivel többet tanulhatunk ezekről a ragadozókról, és ez segíthet abban, hogy csökkentsék a folyóparton élőkre leselkedő veszélyeket.