Ahogy egyre különlegesebb merülésekre vágynak a búvárok, úgy kezdtek el túrákat szervezni olyan helyekre, ahol korábban emberre kifejezetten veszélyesnek tartott állatokkal találkozhatnak. Ma már könnyen lehet nagy fehér cápás vagy tigriscápás merülésekre befizetni, és a krokodilos merülés is felkerült a kalandvágyó búvárok bakancslistájára.

Botswanában az Okavango deltájában nem nagy kunszt a tető alá hozni egy ilyen túrát az ilyesmire felkészült rutinos helyieknek köszönhetően. Ám azért váratlan dolgok ilyen helyzetben is előfordulnak: a négy évtizede merülő, számtalan túrát szervező Amos Nachoum elmondása szerint a közelmúltban egy kamera bánta azt, hogy túl közel merészkedtek az állatokhoz.

A pici akciókamerák térhódításának köszönhetően remek felvételeket készíthetnek amatőrök is mindenféle helyzetben. Nem elég, hogy a búvárok könnyen mozoghatnak velük, a GoPróhoz hasonló kis kamerákat egy rúd végére rögzítve úgy lehet egészen a vadállatok arcába tolni, hogy a búvár megtartja a biztonságos távolságot. Nos, az egyik merülésen egészen egy krokodil fogáig nyújtottak egy kamerát, és amint az a fogához ért, a ragadozó rögvest ráharapott- és a kis eszköz ott is maradt a szájában. Mivel a krokodilt nem könnyű meggyőzni a tévedésről, a szájába pedig nem szívesen nyúlkál senki, a búvárok azt láthatták, hogy pár perc után az állat tovaúszik a kamerával együtt.

Nachoum szerint ettől függetlenül az emberek nem voltak veszélyben, hiszen ők nem voltak olyan közel a krokodilokhoz, hogy az állatok támadni akartak volna- ám amikor a kamera a szájhoz ért, ez a ragadozó reflexszerűen reagált. A búvárok reménykednek, hogy a finom falatnak nem mondható GoPrót előbb-utóbb kiköpi a krokodil, és aztán valaki megtalálja majd azt a víz felszínén- igazán különleges felvételek lehetnek a memóriakártyán rögzítve. Mindenesetre már az is elég izgalmas, amit az eset során a többi kamera felvett, de bevallom, ez engem továbbra sem győzött meg arról, hogy pont erre az élményre vágyok...