A szomszédunkban, Szerbiában a napokban fejeződött be a szabadtüdős búvárok medencében rendezett világbajnoksága. Az egyetlen légvétellel merülő versenyzők az ilyenkor medencében mérik össze tudásukat abban, ki tud a legmesszebbre úszni vagy a legtovább víz alatt maradni.

Összesen tehát három szám van: a dinamikusból kettő, amikor távolságra mennek, uszony nélkül illetve uszonyban, valamint a statikus, amikor a versenyző gyakorlatilag csak egy helyben lebeg- de jó sokáig. A szabályos merülés végén a búvár nem lehet kába, nem ájulhat el, mert ha így történik, eredménye érvénytelen.

Az első döntőben az oroszok világklasszisa, az 53 esztendős Natalja Molcsanova hiába úszta le a leghosszabb távot uszony nélkül, elvesztette az eszméletét a végén, így az arany a brit Alice Hickson ölébe hullott, aki 174 métert úszott le egy levegővel. A férfiaknál lengyel győzelem született, Mateusz Malina 214 métere volt a legjobb eredmény.

A félelmetesen jó búvárnak számító Molcsanova állítólag nagyon ideges lett, amiért az első szám aranya nem az övé lett. De a jó versenyző felveszi a kesztyűt, pontosabban a búvárruhát, és a víz alatt bizonyít. Natalja jóval fiatalabb vetélytársait messze maga mögött hagyva, 236 méterrel győzött az uszonyos versenyszámban, míg a statikusban 8 percig és 38 másodpercig bírta, és ezzel itt is az övé lett az arany. Utóbbi eredményével a férfiak közt is dobogós lett volna! Elképesztő teljesítmény ez!

Azért kijár az elismerés az urak legjobbjainak is. Az uszonyos távúszásban 280 méterrel egy görög, Giorgos Panagiotakis győzött- a bronzérmes pedig Molcsanova fia, Alekszej Molcsanov lett, tehát az alma nem esett messze a fájától. Statikus versenyszámban a torna legjobb idejét Aleix Segura Vendell érte el: 9 percig és 32 másodpercig volt víz alatt a spanyol búvár. 

A világbajnokságon sorban dőltek meg a nemzeti rekordok, többek között brit, dán, francia, görög, svéd, szerb versenyzők is csúcsot állítottak fel, így aztán sikeresen zárult a rendezvény. Ugyan a kültéri medencében rendezett verseny miatt páran reklamáltak, mert hidegnek érezték a vizet, de minden jó ha a vége jó: az utolsó számra beköltöztek egy fedett uszodába...