Elgondolkodtató családi búvárkaland borzolja a kedélyeket.

sztori

A Bucket List Family videocsatornájának majdnem egy millió követője van. A kicsi gyerekeikkel mindenféle kalandba belevágó szülők bizonyára vannak, akiknek például szolgálnak. De ahogy az szokott lenni, akit sokan követnek, azt sokan szidják is- vagy okkal, vagy ok nélkül.

Most azt a videójukat sodorta elém az élet, amiben a két gyerekkel együtt cápaketreces búvárkalandban vettek részt. Természetesen a kimondott cél az, hogy a kicsik megismerjék az élővilág szépségét, rájöjjenek hogy a cápák nem gonoszak, és így tovább. Nemes szándéknak is mondható.

De azért van itt pár dolog. A ketreces, csalizós nagy fehér cápás merülés mindenről szól, csak az állatok természetes viselkedéséről nem nagyon. (És időnként a cápákra veszélyesebb, mint az emberre, nemrég sérült meg súlyosan egy beakadt ragadozó, erről alapos cikk is jelent meg az Origón.) Ez egy jól fizető üzletág- nem több. 

Az aggódók rámutattak, hogy a ketrec nagyobb résein egészen simán ki tudna csúszni a kisebb gyerek, de a nagyobb is könnyedén. Persze mindenki arról beszél, a szülők óvatosak, de én azt látom, hogy úgy vigyáznak a gyerekre, hogy közben végig videóznak is, azaz a figyelmük megoszlik.

Másrészt a légzőkészülékes merülésnek nem véletlenül vannak szabályai, nem véletlenül van meghatározott minimum életkor- sajnálatos módon ennek a hobbinak megvannak a veszélyei. Én nem annyira a cápa harapásától féltenék egy ilyen kicsi gyereket, hanem attól, hogy a merülésbe belefeledkezve, vagy valamitől megijedve történik baj vele. 

Nekem ez így inkább csak mutatvány, ami nyilván jól mutat a videocsatornán, ahol mindig egyre újabb, egyre vagányabb kalandok kellenek hogy fenntartsák az érdeklődést. (A videó nyitóképe is manipulált, hogy úgy tűnjön, a kissrác kilóg miközben jön a cápa.) Azt nem gondolom, hogy kifejezett életveszélyben lettek volna a gyerekek (bár pont a fent említett cápasérüléses esetnél elég durván rángatja az állat ahhoz a ketrecet, hogy történhetne akármi). De azt gondolom, hogy ez nem éppen jó és követendő példa senki számára. 

Igazság szerint a búvárszervező céget nem értem, miért partner ilyenben. Mert lássuk be, tengerben úszkálni csak úgy saját kedvünkre is lehet, de efféle merülésre nem mehet akárki. Nekik megéri ez? Vajon új piacot jelent, hogy 5-6 éves gyerekekkel utazó szülők is menni akarnak a méregdrága túrákra? Hát, nem tudom...

Azt gondolom, lehet vinni a gyerekeket is tengerbe, úszkálhatnak, a felszínről nézelődhetnek maszkkal, de bőven ráér mindenkinek később belekóstolni a cápás merülésekbe.