50 éve volt a különleges NASA-expedíció.

sztori

Valószínűleg sokak számára ismert, hogy az űrutazásra felkészítés során elég gyakran vannak víz alatti feladatok, mert a környezet hasonló. Nem csak képzési feladatokat hajtanak végre a medencében, időnként több napos küldetésre kerül sor, ahol elég jól lehet szimulálni az összezártságban végzett munkát. 

sztori

Kezdetben csak férfiakat válogattak űrhajósnak. S nem kevés búvárfilmben is inkább csak kiegészítő szerepe volt a nőknek- már ha egyáltalán felbukkantak. A Cousteau-csapatban például egy sem volt.

sztori

Ezért volt különleges misszió a Tektite II, aminek öt fős csapatába csak nőket válogattak be. Az Amerikai Virgin-szigetek mellett víz alá süllyesztett laboratóriumban éltek a búvármunkát végző hölgyek. Természetesen folyamatosan vizsgálták őket, a testüket érő hatásokat, hogy bírják a bezártságot és így tovább. A víz alatt tengerbiológiai kutatások zajlottak, és a szaturációs búvárkodás hatásait is elemezték.

sztori

Az építmény 15 méteres mélységben volt, mindennel felszerelve, amire a két hetes tartózkodás során szükség volt. Több szoba volt a csapattagok számára, illetve lenn a "vizes" helyiségek, ahová érkeztek a merülés után, s innen is indultak a víz alatti munkára. 

sztori

Az 1970-ben zajlott küldetésről az egyik "akvanauta", Anna Szmet mesél ebben a videóban. Manapság kevesen ismerik az ilyen küldetések történetét, pedig nagyon fontos állomások voltak az űrkutatás fejlődése során. Az ilyen "földi űrutazások" résztvevői rengeteg értékes tapasztalattal gazdagították a tudományt.