Aki elég gazdag, 11 kilométer mélyen nyaralhat.

sztori

Láttam már szélsőséges utazási ötleteket, kiruccanási lehetőségeket. Elég az űrturizmust emlegetni, ami egy igen költséges, de kétségkívül egyedi formája annak, hogy az ember új kalandokba kóstoljon bele. Bátran tehető emellé az olyan tengermélyi expedíció, mint a tengeralattjárós kirándulás a Titanic-roncsához- vagy a most meghirdetett merülés a Marina-árokba.

A Mariana-áron ugyanis a világóceán legmélyebb pontja. Laza 11,000 métert kellene tempózni annak, aki szívesen leúszna a fenekére- természetesen egy ilyen vállalkozás több okból is öngyilkossággal érne fel. Megfelelő eszköz védelmében viszont elméletileg lehetséges a nagy expedíció. 

sztori

Az EYOS Expedetions által meghirdetett júniusi tengeri utazás 8 napos, és ennek keretén belül lehetne részt venni a merülésen, ami alkalmanként 14 órás. Csak az ereszkedés több, mint négy órán át tart 11 kilométeres mélységbe, majd négy órát tölt a turistával kiegészült legénység kutatással a fenéken, végül jöhet a visszaút.

A 90 mm vastag titániumból készült merülő eszköz elvileg még ennél nagyobb mélységet is elbír, és már több alkalommal megjárta a Mariana-árok mélyét. Így aztán bizonyított, bevált szerkezetről van szó, a merülés nem hazárdjáték. A fizető vendég kinézhet az ablakokon (vagyis inkább kis nyílásokról van szó), figyelheti a nagyfelbontású kamerák képeit, akár még segédkezhet is a kutatóknak. 

A kellemesnek ígérkező nyári túrának csak az ára lehet elsőre kicsit riasztó: 750,000 dollárt kérnek el, és összesen három jelentkező kap lehetőséget a részvételre. Aki először fizet, az mehet. 

sztori

A mai árfolyamon közel 250 millió forintnak megfelelő részvételi díj ugyan soknak tűnhet, de azért megvan az oka. Ilyen merüléshez igazi csúcstechnikájú felszerelésre van szükség, ami rettentően költséges.

És a cserébe kapott élmény meglehetősen egyedi. Ha már a szélsőségeket nézzük: több, mint négyezer mászó állt már a Mount Everest csúcsán. Jóval több, mint 500 ember járt az űrben. 12 ember lépett a Hold felszínére. És a Mariana--árok fenekén hányan jártak eddig? Összesen heten. Ehhez az exkluzív társasághoz lehet csatlakozni némi anyagi hozzájárulás fejében.

Simán megéri, nem?