Bátor magyar búvárlány

Egy lélegzettel merül rekordmélységbe Korok Fatima.

A légzőkészülék nélküli, szabadtüdős búvárkodásnak kevés a hazai űzője. Ez egy különleges sportág, a nagy teljesítményekhez komoly adottságok szükségesek, és a mélységi számokhoz természetesen nem is nagyon van merülőhely. A világban ismert szabadtüdős versenyzők elit csapata nagyon vegyes társaság, egészen eltérő korú és hátterű férfiak és nők hajszolják a csúcsokat. 

Ebben a műfajban, ahol a búvárok leginkább magukra vannak utalva egy-egy mélymerülésen, nem csak a világrekordok számítanak, hanem az is, ha valaki saját korábbi teljesítményét múlja felül. Mert itt olyan teljesítményekről van szó, amitől minden kívülállónak leesik az álla.

Ebbe a világba robbant be Korok Fatima. Az ő felbukkanása is jó példa arra, hogy nincs megírva, kiből lesz ügyes szabadtüdős búvár. Ő Budapesten dolgozott, tematikus túrákat vezetett, és bár mindig is szerette a vizet, arra aligha gondolt, egyszer búvárversenyző lesz. Egy szerencsétlen baleset után változtatott az életén, jó pár kilót leadott, majd Egyiptomba költözött, hogy a szenvedélyének éljen és búvár legyen.

Ott pedig a szabadtüdős merülésbe is belekóstolt- most pedig, alig pár hónappal később valamennyi magyar rekord birtokosa a 26 éves lány! Legutóbb Constant Weight kategóriában állított fel 71 méteres csúcsot. Igen, egyetlen levegővel úszott le oda majd tért vissza saját erejéből a felszínre.

Fatima következő terve az, hogy részt vesz a szabadtüdős búvárok világbajnokságán. Ebben a sportágban a legtöbben saját maguknak finanszírozzák a felkészülést és a versenyzést, ezért Fatima is támogatókat vár, akár kicsi adományok is segíthetik, hogy eljusson a versenyre. Aki szívesen segítene, az Korok Fatima Facebook oldalán találhat további információkat.

Én személy szerint nagyon szurkolok a lelkes, fiatal magyar versenyzőnek! 

(A fotók Fatima oldaláról vannak.)

0 Tovább

Roncsmerülés Fujairahban

Az Egyesült Arab Emírségekben is van búvárélet.

Dubaj és Abu Dzabi, az Egyesült Arab Emírségek talán két legismertebb városa. Fényűzés a sivatagban, mesterséges szigetek, elképesztő építkezések és szórakoztató parkok- ezekről már mindenki hallott. A bökkenő az ilyen merész építkezésekkel az, hogy természeti látnivalókat azért jóval nehezebb felhúzni, mint felhőkarcolókat. Így aztán Dubajba is több embert vonzanak a bevásárlóközpontok, mint a tenger alatti élővilág szépsége, az izgalmas búvárkalandok.

Az ország kevéssé ismert része Fujairah, ahol viszont szoktak merülgetni. Ennek az emírségnek a partszakasza nem arra az öbölre néz, mint Dubajé, talán emiatt jobb egy kicsit a látótávolság és látványosabb a merülés. Ez a videó legalábbis elég érdekes ahhoz, hogy kedvet csináljon: a kis roncson van élet, vannak halrajok, színes korallok. Csak egy lámpa kell, és máris előbukkannak a színek. Lehet, hogy létezik különlegesebb búvárhely a világon, de azért ha arra járnék, nem hagynám ki.

0 Tovább

Búvár és búvár

Sokat beszéltek a dunai baleset utáni búvármunkákról, érdemes tehát tisztázni, mi a különbség búvár és búvár közt.

Előre kell bocsátanom, nem vagyok ipari búvár, nem akarok szakmai értekezést írni. Inkább csak végigveszem, mi az, ami miatt más az, amikor a Dunában kell dolgozni vagy a tengerben halacskákat nézegetünk. Az közös, hogy víz alatt zajlik mind a két tevékenység, de onnantól kezdve sok az eltérés.

Az első és nagyon fontos dolog az, hogy az egyik munka, a másik kedvtelés. Úgy is mondhatnám, az egyik hobbi a másik pedig hivatás. Aki kikapcsolódásként búvárkodik, annak belefér hogy lemond egy merülést mert kicsit hullámosnak tűnik a víz, vagy túl sokat evett ebédre. A munkát végző búvárok viszont utasítást teljesítenek, dolgoznak, esetenként olyan kockázatos körülmények között, amikor egy amatőr a víz szélére se állna oda.

Nagyjából olyan ez, mint amikor valaki otthon saját kedvére főzöget, kísérletezik alapanyagokkal, szemben azzal, amikor valaki már a kétszázadik bécsi szeletet adja ki egy nap a konyhán- s ezt teszi a hét, a hó, az év majdnem minden napján. Ez nem az élvezetről szól, hanem a pontosságról, megbízhatóságról. Nem fér bele az, hogy "na, ezt most odaégettem, jövő héten újra próbálkozom". 

Természetesen lehet büszke az elvégzett eredményes munkára a profi, de ez biztosan más öröm, mint a kedvtelésként próbálkozóé. A búvárok között dolgozó hivatásosok mellett az önkéntesen dolgozó profik is inkább munkabúvárok, óriási tapasztalattal, komoly felkészültséggel. Hogy ezért egy ilyen feladatnál kapnak-e pénzt vagy sem, az mellékes, nem ettől profik. Dolgoznak, vállalják a veszélyt, mert szükség van a munkájukra. És éppen ezért több kockázatot is vállalnak, mint egy amatőr. 

A kedvtelési merülés lényege az, hogy látni akarunk valamit. Korallzátonyt, delfineket, roncsot, akármit. Élményekről szól, kikapcsolódásról. A Dunában merülő búvárok viszont semmit nem látnak, nagyon jó körülmények között esetleg egy méterre tudnak ellátni, de inkább tapogatva tájékozódnak. A merülésre is úgy készülnek, hogy például egy hajó részeit is memorizálják, így tudják beazonosítani, ha valamibe beleütköznek odalenn. Bele lehet gondolni, milyen érzés amikor emberi testet tapint a kéz...

A Duna sodrása is egészen más körülményeket teremt. A búvárokon rengeteg az ólom, hogy stabilan álljanak a folyó medrében, de vannak körülmények amikor ez is kevés- mint például közvetlenül a baleset után. Amikor apad, akkor azt mondják, "jók" a körülmények, de ezt értsük erősen idézőjelesen. Ilyenkor is visz a víz, de "csak" annyira, hogy a képzett búvár már tud munkát végezni. A látás is "jobb", tehát a kinyújtott kezét talán már látja a búvár. Ha egy amatőr a szokásos felszerelésével próbálna merülni ezek között a "jó" körülmények közt, gyakorlatilag azonnal életveszélybe kerülne és nem tudna semmilyen munkát végezni. Ha szerencséje van, élve kihalásznák pár híddal lentebb. Ha nem...

Eleve a kedvtelési búvárok, akik a felszíntől függetlenül, úszkálva nézelődnek, teljesen máshogy mozognak mint a sisakot viseslő, a felszínről levegőellátást kapó, a folyó mélyén állva dolgozó búvárok. Akinek az hobbi, az csak lazán merül, aztán amikor fogyóban a levegője, feljön. Aki dolgozik, az utasítást hajt végre. Tulajdonképpen az ipari búvárok vannak nagyobb biztonságban abból a szempontból, hogy kötelük van a felszínre, és folyamatosan tudnak kommunikálni. Más kérdés, hogy ha ez nem állna rendelkezésre egy dunai merülésnél, abból gyorsan lehetne tragédia. Náluk ez nem "kényelmi" dolog, hanem elengedhetetlen, és emlékezhetünk itt is került bajba búvár, amikor elakadt. 

A búvárkodás jellege is más, hiszen a munkát végző búvárnak nem adnak szabad kezet, hanem feladatot végez. Míg az amatőrök párban vagy csoportban merülnek és a biztonságot az adja, hogy figyelnek egymásra, az ipari búvárok csapatában ha egy ember merül, a felszínen mindenki őt segíti és biztosítja. Alaposan megtervezik a merülést, még a sikertelen próbálkozásokat is kielemzik. Hiszen van egy cél, amit el kell érni: jelen esetben meg kell találni minél több áldozatot, miközben a hajót is ki kell emelni. 

Ha az a kérdés, van-e átjárás a két csoport között, akkor a válasz az, hogy csak az egyik irányba. Az ipari búvárok jelentős része merül kedvtelésből is, ugyanúgy felveszik a normál felszerelést, elúszkálnak az egzotikus tengerekben. Fordítva viszont bajosan menne, egy hobbibúvár még a sisakot sem tudná felvenni, s az első pár pillanat, amikor a sodró, zavaros vízbe belemerülnek igencsak sokkszerűen érné őket. Természetesen lehet belőlük is ipari búvár, csak el kell végezni a megfelelő képzéseket, tanfolyamokat, gyakorlatot kell szerezni, de ez nem megy egyik pillanatról a másikra. 

Ha nekem valaki azt mondaná, a pár száz merülésemmel bevállalnék-e egy dunai búvárkalandot ott a Margitsziget mellett, akár "jó" körülmények közt, nem embereket vagy roncsot keresve, csak úgy az élmény kedvéért, azonnal nemet mondanék. Hát még ha dolgozni is kellene.  A lényeg: a magamfajta amatőr, még ha kedvtelési búvárként van is bizonyos tapasztalata, csak kívülről szemlélheti a dunai búvármunkákat, de véleményezéshez, okoskodáshoz igencsak szerény a tudásunk. Nyugodtan bízzuk ennek a műveletnek a lebonyolítását a hozzáértőkre, akik tudják, mik a kockázatok, hogy kell azokat kezelni, és hogy lehet a feladatot úgy végrehajtani, hogy több áldozata ne legyen a Hableány süllyedésének.

0 Tovább

Harapós macskacápa

Kis támadás is támadás...

A macskacápa éppenséggel nem számít veszélyes cápafajnak. Ilyen cápák élnek Horvátországban, az Adriai-tengerben is, de teljesen veszélytelennek számítanak. A fürdőzők közelébe sem mennek, búvárok láthatnak nagyon ritkán nagy mélységben, üregben kuksoló macskacápákat. Fogaik is aprók, kisebb állatokra vadászik.

Ezen a brit vizekben készült felvételen viszont rendesen nekiúszik a búvárnak, pontosabban a kamerájának. Persze nagy sérülést nemigen tudna okozni, de azért elsőre ijesztő lehet egy ilyen megmozdulás még egy macskacápától is.

Tanulság? Pusztán csak annyi, hogy a macskacápa, vagy bármelyik tengeri hal lehet ideges, ha veszélyben érzi magát, piszkálják. Szóval tartsuk meg a távolságot kicsi és nagy élőlényektől, mert az jobb nekik is, nekünk is....

0 Tovább

Dunai tragédia

A felborult hajóban rekedt áldozatok felkutatása nagyon nehéz feladat.

A hírek néhány napig még biztosan arról szólnak majd, hogy következhetett be e Habelány nevű sétahajó tragikus borulása. Nem vagyok rutinos hajós, de búvárként eleget voltam már vízen ahhoz hogy tudjam: ott is pontosan ugyanúgy észnél kell lenni, mint a közutakon. És ahol nagyobb a hajóforgalom, ott mindig nagyobb az esély egy balesetre is.

Az, hogy a kisebb hajó alig hét másodperc elsüllyedt, hihetetlenül gyors idő, gyakorlatilag esélytelenné vált a benn tartózkodók többsége számára a menekülés. Ilyen helyzetben ugyanis a felborult hajó belsejében képtelenség tájékozódni, hiszen ami padló volt abból esetleg fel lesz, az ajtók nem oldalra hanem felfelé és lefelé nyílnak. Közben zúdul be a jéghideg víz és sötét van... 

Sajnos ki kell mondani, hacsak nincs valaki egyből ott a bajba jutott hajó mellett, az életmentésre nagyon csekély az esély. Bármennyire gyorsan érkeztek ki a hivatásos és önkéntes mentők, a sodró Dunában, esti órákban csak a szerencsén múlt, hogy valaki túlélte ezt az esetet. 

A víz alatt levő roncsból menteni pedig egy nap elteltével szintén nem lehet, szinte képtelenség hogy bárki életben maradjon. A rossz látótávolságú, sodró vízben merülni, az áldozatokat keresni fizikailag és lelkileg is megterhelő feladat. Minden tiszteletet megérdemelnek azok a búvárok, akik ilyen körülmények között dolgoznak. Nem hogy az átlagember, de még a hétköznapi, kedvtelési búvárok túlnyomó többsége sem tudja elképzelni, milyen nagy kihívás merülni a hideg, áradó Dunában.

Ilyen körülmények között a búvár a kezével "lát", tehát tapogatással tájékozódik. Bár mindenütt arról szólnak, hogy a Hableány kisebb hajó volt, azért ha arra gondolunk hogy 35 ember volt rajta a tegnapi végzetes estén, azért nem olyan aprócska. Szóval bőven van lehetőség el- és beakadni. Tudom, csak akkor merülnek a búvárok, ha a saját életüket nem veszélyeztetik értelmetlenül, de ez így is kockázatos munka. 

Bizonyára megindulnak a vizsgálatok, találnak felelőst is. Ez nem változtat azon, hogy balesetek bármikor, bárkivel bekövetkezhetnek. És elgondolkodtathat minket arról, mennyi roncs van a víz alatt, amik ma már csak érdekességnek számítanak, pedig egykor tragikus történetek főszereplői voltak.

0 Tovább

Adriai tavasz

Jól indult a búvárszezon Horvátországban.

A májusi búvártúráknak a horvát Adriára van pár jellegzetes vonása. Egyrészt minden olcsóbb, könnyebben elérhető, nincs nagy forgalom se, hiszen előszezonnak számít. Ez persze azzal is jár, hogy nincs nyitva minden bolt és étterem, de ami kell, azért minden megtalálható.

Az az apróság számít hátulütőnek, hogy a víz egy kicsit hűvösebb lehet. Ez most sajnálatos módon inkább nagyon hűvösnek volt mondható, mert 14 fokban nem úgy lubickol az ember, mint egy trópusi tengerben. Az ember magára rángat minden neoprén ruhát amit csak talál, de azért így sem húzódnak el nagyon a merülésrek.

S hogy megéri-e búvárkodni? Mindig, mindehol- egyszerű a válasz. Itt és most Pag szigeten merültünk színes falnál is, de főleg a part közelében, sekély vízben keresgéltünk. Akadt is pár jó fotótéma, például csikóhalak, tűhalak, nyálkáshalak. Ami meglepő volt, hogy hatalmas számban bukkantak fel tengeri nyulak is- ezek valójában csigák. 

Egy szó mint száz, nem kellett unatkozni idén (sem) az Adrián. És az ilyesmi mindig kedvet csinál ahhoz, hogy az ember nyári, netán kora őszi túrát is tervezgessen, amikor kevésbé kell vacogni, viszont ugyanúgy bőven van látnivaló....

0 Tovább

Sydney búvárszemmel

Cápák, ráják, tintahalak, halrajok és különleges hangulatú víz alatti táj.

Ez a remek kis videó szép képet ad arról, mi van a tenger mélyén Sydney északi részén. Az ember pedig eltöprenghet, a szerencsés ausztrál búvároknak nem kell elutazni a Nagy korallzátonyig, vagy a Ningaloo-zátonyhoz, ha érdekes helyen szeretnének merülni...

0 Tovább

Szemétbe fulladva

Máltát sem kíméli a hulladék áradata.

környezetvédelem

Egy helyi búvár Xemxija közelében rögzítette ezt a videót, amiben sokkoló mennyiségű, víz alatt sodródó szemét látható. A tengerfeneken főleg műanyag borítja be- többek között még egy máltai zászló is a búvár kezébe kerül, pedig aligha arra szánták, hogy ide kerüljön.

Sajnos a világ sok pontján készülhetnek hasonló videók, és messze nem arról szól a történet, hogy egyik vagy másik országot hibáztassuk. A tengeri áramlatok miatt nagyon gyakran olyan is felbukkan a partok mentén, amit a bolygó másik oldalán dobtak a vízbe. Szerencsére sok helyen jönnek rá erre az emberek, és próbálnak cselekedni. Máltán csodálatos merülőhelyek, tiszta víz várja a búvárokat, ezeken a partközeli helyeken pont kevesebben búvárkodnak- így még a búvárok jelentős része sem tudhatja, mi minden van adott öblökben.

környezetvédelem

A szemét összegyűjtése csak az egyik lehetőség. Az még jobb, ha a szemét nem is "termelődik", tehát jóval kevesebb egyszer használatos műanyagot használunk. Lehet saját ivókulacsot használni a sok kisüveges ásványvíz helyett. A bevásárlásnál is lehetünk visszafogottak a zacskókkal. Eleve választhatunk olyan terméket, ami nincsen többszörösen műanyagba csomagolva. Egyik napról a másikra nem fognak megszűnni a fentihez hasonló problémák, de hosszú évek alatt, közös munkával igenis érhetünk el eredményeket.

0 Tovább

Grönland jege alatt

Szenzációs búvárvideó a fagyos szigetről.

mutazás

Igazán lenyűgöző víz alatti és víz feletti felvételeket vonultat fel ez a rövidfilm Grönlandról. Az égen sarki fény kápráztat el, a jég alatt pedig hideg, de kristálytiszta víz vár a búvárokra, akik kellően felkészültek egy ilyen merülésre.

Ki hinné, hogy a mélyben is van élet az ilyen körülmények között. Persze nem sokan juthatnak el Grönlandra búvárkodni, ezért jó, hogy vannak, akik megosztják az élményeiket ilyen látványos formában.

mutazás

0 Tovább

A Nagy háború kísért

Szivárog a mustárgáz a tenger fenekén Belgium partjainál.

Az első világháború végén irdatlan mennyiségű fegyvertől kellett megszabadulni. Akkor kézenfekvő ötletnek tűnt, hogy az egészet a tengerbe süllyesztik- ma már nem igazán tartják ezt jó döntésnek. Belgium előtt tucatnyi ilyen fegyvertemető van, és ami a legrosszabb, hogy a vegyi fegyvereket tartalmazó tartályok is ide kerültek. 

Knokke a holland határhoz közel eső, hosszú homokos tengerpartjáról ismert szép kis település, ahol sok nyaraló fordul meg. Ők aligha vannak vele tisztában, hogy pár kilométerre tőlük nyugszik a sok veszélyes anyag. Hiába telt el több mint egy évszázad a háború vége óta, még most is foglalkozni kell ezzel az "örökséggel". 

Elsősorban a németek által használt fegyverekről van szó, és hogy érzékeljük a mennyiséget: 35 ezer tonnányi került ezekből a tengerbe! A helyszínek ismertek, így a belgiumi hatóságok búvárok révén rendszeresen mintát vesznek az üledékből és megvizsgálják a fegyvertemetőket. 

Így derült fény a közelmúltban arra, hogy a 23 mintavételi hely közül kettőnél mustárgáz és TNT szivárgás nyomai észlelhetők. Úgy vélik, nincs arról szó hogy ez most bárkire és bármire közvetlen veszélyt jelentene, de inkább figyelemmel kísérik a folyamatokat, mint hogy egy katasztrófa esetén próbálják menteni a menthetőt. Amennyiben komoly lenne a szivárgás, a tenger élővilágára súlyos csapást mérne.

A közeli belga város vezetői nem örülnek a híreknek a szezon előtt, érhető módon. Nehéz úgy hirdetni, hogy a Knokkéba tartókat napfény, tenger és mustárgáz várja. Természetesen vannak, akik sürgetik a fegyverek kiemelését és hatástalanítását, ám ez nem csak a mennyiség miatt óriási feladat: a száz éves tartályok megbolygatása talán maga okozna környezeti katasztrófát. Ész nélkül tehát nem lehet hozzálátni a világháború kísérteteinek eltüntetéséhez.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (231),cápa (150),mutazás (141),video (133),búvár (126),sztori (99),baleset (67),fotó (67),környezetvédelem (56),alapok (56),felfedezés (56),híresség (52),adria (43),film (43),élmény (43),egyiptom (37),utazás (35),szabadtüdős (34),barlang (34),retró (27),felszerelés (27),delfin (27),régész (26),egzotikus (26),történelem (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),videó (15),tanfolyam (15),karib (14),üzlet (12),bánya (12),kutatás (12),Cápa (12),mélytenger (11),polip (10),fóka (10),kincs (9),doku (9),támadás (9),ausztrália (9),manta (9),medence (8),ciprus (7),szobor (7),tengeralattjáró (7),szafari2014 (7),sport (7),szemét (7),Bali (6),rekord (6),szafari18 (6),humor (6),rák (6),verseny (6),tél (6),málta (6),cousteau (6),ausztria (5),csikóhal (5),rája (5),florida (5),ázsia (5),tudomány (5),mexikó (4),szafari2016 (4),olaszország (4),hidegvíz (4),tintahal (4),múzeum (4),repülő (4),könyezetvédelem (3),Egyiptom (3),jordánia (3),skandinávia (3),karácsony (3),víz alatti (3),találkozás (3),bali (3),orosz (3),görög (2),krokodil (2),spanyolország (2), (2),európa (2),magyarország (2),éjszaka (2),hal (2),muréna (2),medúza (2),csiga (2),bomba (1),balti (1),Florida (1),repülőgép (1),celeb (1),horvátország (1),hollandia (1),írország (1),egyesült királyság (1),korall (1),izland (1),románia (1),könyv (1),bulgária (1),dubaj (1),feketetenger (1),Búvár (1),thaifold (1),görögország (1),technológia (1),szörny (1),tenger (1),uk (1),norvégia (1)

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog