Help Sales ÁSZF

Tengeri tüzép

Újabb ókori roncsot találtak Horvátországban.

felfedezés adria

Kicsit pontosítani kell: a búvárok már tudtak arról, hogy Pag szigete mellett, Novalja közelében vannak építési anyagnak tűnő dolgok a mélyben, csak épp nem nagyon törődtek vele. Talán úgy gondolták, egy tüzéptelepre szánt rakomány esett a tengerbe valamikor.

Nem is tévedtek nagyot- épp csak az időszakot illetően jártak tévúton. Ám ezúttal valaki jobban megnézte, mi hever a tenger fenekén. Cakovecből érkeztek a tűzoltóság búvárai, hogy gyakorló merülést hajtsanak végre, ekkor készült pár fotó is, amikor elúsztak a törmelék és a cserepek felett. Ilyen merüléseken ugyanis gyakorolják azt is, hgyan kell dokumentálni a tengerben talált leleteket.

felfedezés adria

Aztán a képeket el is küldték a szakértőknek, és jött a rácsodlálkozás: mik is ezek pontosan? Bizony ezek nem a ma használatos építőanyagok voltak. Imbrex és tegula- ez az elnevezése annak a két cserépelemnek, amiből az ókorban a tetőket építették. Hamarosan a búvárokhoz csatlakozott Nikola Hrzenjak, aki remek felvételeket készített.

A roncs valószínűleg egy 10-15 méter hosszú hajó volt egykoron, ami a szigetről vitt valahová cserepet. Pagon ugyanis nagy hagyománya volt a cserépkészítésnek. Így lett aztán a véletlennek köszönhetően egy rég ismert helyből új, izgalmas felfedezés.

A teljes fotósorozat a morski.hr oldalán látható.

0 Tovább

A delfines horgony

2300 éves leletet hoztak a felszínre Szicíliában.

A kőből készült horgonyt delfinszimbólum díszíti. A Szicília északnyugati részén, alig 19 méteres mélységben felfedezett ókori leletet emelőballonokkal emeltek ki. A munkát régészek végezték, akik Palermóba szállították azt konzerválásra. 

Egy helyi búvár, Marcello Basile talált rá a horgonyra, és ő figyelmeztette a hatóságokat, hogy a mozdonyt valaki megpróbálta elmozdítani. Nem volt más megoldás, gyorsan a felszínre kellett hozni, mielőtt fosztogatók kezébe került volt a kulturális örökség részét képező horgony. 

A horgony kora alapján az időszámítás előtti 4.-3. században készült, nagyjából Nagy Sándor kora után, a hellenisztikus korban. Ebben az időszakban a Földközi-tenger térségében mindenütt jelentős volt a görög befolyás, és ennek nyomai felfedezhetők a tárgyakon is. A delfin Afrodité Euploia istennő jelképe, aki a tengerészek védőszentjének számított. 

Szicília közelében több értékes leletet fedeztek már fel az ókorban. A helyi búvárok is figyelnek rá, hogy nem akarja-e valaki ezeket ellopni, és a hatóságok pedig korszerű eszközökkel, például mozgásérzékelőkkel, jelzőbójákkal igyekeznek megnehezíteni a tolvajok dolgát. 

0 Tovább

Örökre a mélységben

Ez a bolgár vizekben nyugvó tengeralattjáró már soha nem tér vissza a felszínre.

mutazás roncs

Bulgáriáról és úgy általában a Fekete-tengerről ritkán beszélünk, ha búvártúrát tervezünk. Pedig ahogy mondani szoktam, ahol víz van, ott merülni is lehet, és ez alól ez a hely sem kivétel.

Persze nem mindegy, mit is kínál adott ország vagy tenger. A Fekete-tenger általában nem túl jó látótávolsággal kecsegtet, az élővilág sem túl színes- persze aki jól ismeri, talál itt is érdekességet bőven. Ám még vonzóbb lehet az, hogy roncsokat lehet merülni, és ezek között van egy szovjet tengeralattjáró is, alig 24 méteres mélységben. 

mutazás roncs

A SCs-211 (Щ-211) jelű tengeralattjáró a Csuka-osztályba tartozott. Ezeket a harmincas évek közepén gyártották, a 211-es a fekete-tengeri flottába került. Az 57 méter hosszú tengeralattjárón 38-40-en szolgáltak és fegyverzetében 10 torpedó volt. 1941-ben a nyár közepén titkos küldetést teljesített a hajó, bolgár ellenállókkal tett partra hazájukban. Később több szokványos akcióban vett részt, és ellenséges hajókat is elsüllyesztett, például a Superga olasz tankert.

A SCs-211 novemberben futott ki újra, de soha nem tért vissza, nyom nélkül eltűnt. Jóval később került elő az egyik tiszt holtteste a tengerből. Évtizedekkel később derült ki, hogy Várna közelében veszett oda, miután egy román aknaszedőt támadott meg. Egy leírás szerint a part közelében zajló csata után könnyű volt megállapítani a tengeralattjáró helyzetét, és német repülőgépek rontottak rá. Az egyik bombatalálat süllyesztette el a két darabra szakadt SCs-211-et, ami valamennyi tengerészt magával rántotta a hullámsírba. Olyat is olvastam, hogy aknamezőre futva veszett oda a tengeralattjáró- talán nem is derül ki pontosan soha, mi lett a végzete. 2005-ös felfedezése óta csak búvárok látogatják a roncsot, és ha jók a látási viszonyok, a viszonylag épen maradt hajótest körbeúszása kifejezetten érdekes.

0 Tovább

Nagy cápa, nagy meglepetés

Abu Dhabi mellett merülő búvárokkal lubickolt egy cetcápa.

sztori

A világ legnagyobb hala, a cetcápa a világ legtöbb részén nem nagyon fordul elő. Az Egyesült Arab Emírségek vizeiben például elég ritkán merülnek cetcápával a búvárok, ám most szerencséje volt egy csapatnak. Ráadásul a hatalmas állat nem csak jött és ment, de velük is maradt egy kis ideig. Meglehetősen ritka, hogy ilyen hosszú időn át marad az emberekkel a cetcápa, szóval nagyon szerencsések voltak.

Van, aki szerint azért láthatóak most gyakrabban a különleges tengeri élőlények, mert a koronavírus miatt leállt a turizmus, drasztikusan lecsökkent a hajóforgalom, és nincs ami elriassza őket. Meglehet, ez van a háttérben, de ki tudja...

0 Tovább

A nyomuló delfin

A magányos állat nem hagyta békén a búvárt.

sztori delfin

Az alábbi felvétel a leírás szerint a Kajmán-szigeteken készült, ahol régóta jól ismerik a magányos delfint, Stinky-t. Már évek óta felbukkan a búvárok közelében, de az utóbbi időben egyre agresszívabb módon viselkedik. Mivel nincsenek más delfinek ezekben a vizekben, ezért a magára maradt, frusztrált delfin próbálja a búvárokat terelni.

Bár alapvetően öröm az, amikor felbukkannak a vidám, játékos delfinek a víz alatt, azért nem szabad elfelejteni, hogy vadon élő ragadozókról van szó, akik gyorsak és erősek. Hogy mennyire erőszakos a delfin, azt nem tudom megítélni, csak a leírásra tudok hagyatkozni. A búvár szerint próbálta őt a tenger fenekén tartani az állat, ám mivel nem voltak túl mélyen, ez nem okozott gondot. Ezen túl úgy tűnik, nem bántotta a búvárt, de a beszámoló szerint közös játékról, mókáról szó sem volt.

A történtek pontos magyarázatát én nem ismerem, de igazság szerint nem is az az elgondolkodtató, hogy erőszakossá vált-e ez a példány. Hanem az, hogy mennyire lehetnek frusztráltak, torzult viselkedésűek azok a delfinek, amiket egész életükre betonmedencékbe zárnak?...

0 Tovább

Fekete víz

Az éjszaka furcsa tengeri lényei.

Pár éve jött divatba az ún. blackwater diving. A búvárfotósok ilyenkor minden korábbi szokásra fittyet hányva, az éjszaka közepén hajóznak ki, teljesen nyílt vízben lebegve próbálják megörökíteni a különös, színes, extrém formájú lényeket, amik pár méterrel a felszín alatt sodródnak. A nagy mélység, a sötétség miatt jellemzően még ki is vannak kötve a hajóhoz a búvárok, hogy nyomuk ne vesszen.

Mára már ilyen típusú merüléseket a világ több pontján csinálnak, így Ázsiában vagy Floridában is. Ez a felvétel Indonéziában, konkrétan Raja Ampat közelében készült, s egészen meghökkentő lények bukkannak fel benne...

0 Tovább

Kakaban rókacápái

Egy hely Indonéziában, ahol különleges találkozásra van lehetőség.

A cápákkal merülés a legtöbb búvár fantáziáját megmozgatja. Akár listát is lehet vezetni arról, kinek sikerült a "hétköznapi" szirtcápák mellett mondjuk cetcápával, óceáni fehérúszójúval, netán nagy fehérrel merülni. A cápák jelentős részére igaz, hogy megjelenésük bizonyos helyeken jóval esélyesebb, és ezért ezek a pontok igencsak népszerűek is lettek. A cetcápás úszások, a ketreces merülések a nagy fehérrel legendásak. A Bahamákon vannak citromcápák, pörölycápák sőt hatalmas tigriscápák is. Ugyanúgy jól ismertek Észak-Karolina roncsai arról, hogy a közelükben mindig akad pár homoki tigriscápa.

A rókacápa is jól ismert faj, jellegzetes, roppant hosszú farokúszója miatt egyből fel lehet ismerni. Ám egyáltalán nem gyakori, csak szerencsések találkoznak velük mondjuk a Vörös-tengeren. Viszont pár helyen ők is gyakrabban fordulnak elő. A fülöp-szigeteki Malapascua az egyik legjobb rókacápás hely, de az alábbi videó szerint Kakaban se nagyon marad el mögött. Ez a kis sziget a Derawan szigetcsoporthoz tartozik, ami Indonéziában található, Borneó keleti oldalán. Nem éppen tipikus úti cél ha valaki az országba készül búvárkodni- pedig a jelek szerint megéri! A felvételek igen meggyőzőek, s lássuk be, a rókacápa szépsége tényleg megér egy expedíciót.

0 Tovább

Az ír vizek mélyén

Hideg, de látványos a tenger Írország közelében is.

Csak egy rövid ízelítő ez a film abból, mi vár a búvárokra  sziget déli részén. A Gortnakilla Pier mellett a felvételek szerint afféle víz alatti erdő van, aminek a mélyén medúzák, rákok, tengeri csigák rejtőznek, sőt, még macskacápák is felbukkannak. Természetesen a hűvös víz miatt van kihívás, de aki vállalja a merülést, az bizony errefelé sem fog unatkozni.

0 Tovább

Így leszel cápacsali

Ritkán véletlen, ha búvárt követ egy cápa.

cápa sztori

Az alábbi felvételen az látszik, hogy a Floridában merülő búvárpár arra figyel fel a tenger fenekén, hogy egy kíváncsiskodó szirtcápa kezd úszni körülöttük. Önmagában egy cápa felbukkanása nem szokatlan a trópusi vizekben- ezek nem nagyok, nem is veszélyesek jellemzően.

Ez a példány viszont roppantul érdeklődő. Ahelyett, hogy az első szemrevételezés után tovaúszna, marad a búvárok mellett, sőt, egyre közelebb jön, már-már tolakodó módon. A búvárok el is indulnak a felszínre. Persze látható a felvételen, nem fegyvertelenek, hiszen van náluk szigonypuska.

Szigony, minek az, merülhet fel a kérdés? Csak nem önvédelemre, a cápák ellen? Hát nem egészen. A felvétel egyik pillanatában látható, hogy az egyik búváron ott lóg egy kilőtt hal. Talán van ott még több is, a másik búváron. Halak teteme, amiből szivárog a vér, ami nyilván olyan egy cápa számára, mint egy vacsorára hívó jel. És ha az a pár vérző hal rajtad van, te magad válsz a cápacsalivá.

Hát ennyit a "támadó", "erőszakos" cápákról. Van annak valami oka, hogy egy egyébként közömbös szirtcápa ennyire szeretne közel férkőzni a búvárokhoz, akár veszélyeztetni is őket. Nem a cápa kezdi a provokálást... És ha a szigonypuskával nem lövöldözik odalenn valaki, akkor valószínűleg a cápa ellen sem lesz szükség rá.

0 Tovább

Fél tonna szemét

Floridai búvárok szorgos munkájának köszönhetően tisztul a tenger.

környezetvédelem szemét

Bizonyára unalmas már, amikor sorozatosan arról beszélünk, mennyi hulladék, szennyező anyag kerül a tengerbe. Ha hatása lenne a sok beszédnek, nem is kellene újra elővenni a témát- de a valóság egészen más.

Még 2018 júliusában kezdett bele az islamoradai Key Dives maroknyi, ám rendszeres csapata abba,  hogy rendszeresen lemerülve begyűjtsék a környék ismertebb zátonyairól a hulladékot, a beszakadt hálókat. Ennek fontos mérföldköve lett az, hogy a közelmúltban elérték a 10,000 fontos (4500 kilós) kiemelt mennyiséget. 

Ez a közel fél tonna már nem csúfítja, károsítja a tenger fenekét. És az, hogy még akár egy kis csapat rendszeresen munkája is lehet komolyan eredményes, nem csak a komoly összmennyiségből látszik. Cortney Benson szerint az elején volt olyan szemétszedés, amikor 500 vagy akár 700 fontnyi hulladékot gyűjtöttek be, ám amikor mostanában visszatérnek a korábban felkeresett helyekre, 100, 200 fontnyi szemetet hoznak "csak" a felszínre.

környezetvédelem szemét

Az viszont, hogy így is mindig találnak valamit, jelzi, ez a munka nem állhat meg, mert sajnos hulladékból mindig van utánpótlás. Különösen ott van mit keresni, ahol horgászok is gyakran megfordulnak: a tízezer fontnyi szemét jelentős része beszakadt zsinór, ott hagyott csapda. 

A merüléseken helyi önkéntesen vesznek részt. Az elején kaptak támogatást, de mára már mindenki lelkesedésből szedi a szemetet a víz alatt- a búvárközpont a hajót biztosítja. Más cégek is bekapcsolódtak, mert kiderült, a vendégeik jelentős része számára egyáltalán nem derogál ilyen munkában részt venni a szabadidejükben.

Folytatódik tehát a floridai zátonyok megtisztítása, és a búvároknak ötleteik is vannak. Egyrészt arra figyelmeztetnek, hogy a hajóra szállók legyenek odafigyelőbbek, nagyon sok gazdátlan horgonyt, láncot találnak. Hasonló módon a horgászok felszerelései közül is sok végzi a tenger fenekén. A fedélzeten hagyott szemetet könnyen felkapja és a tengerbe sodorja a szél, amit aztán nekik kell kiszedni. Nem ártana kikötési pontokat kialakítani mint a világ sok más részén, mert a horgonyzással sokaknak akad gondja.

No persze a búvároknak is meg kell mutatni, mennyire más, mégis jó, érdekes dolog részt venni olyan merülésekben, ami nem élményszerzésről szól, hanem önkéntes, hasznos munkáról egy fontos cél érdekében. És a példa azt bizonyítja: erre nyitottak is az emberek.

környezetvédelem szemét

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (246),mutazás (170),cápa (157),sztori (134),video (133),búvár (126),felfedezés (69),baleset (69),fotó (68),környezetvédelem (66),alapok (57),élmény (56),híresség (53),adria (52),film (45),egyiptom (42),szabadtüdős (37),utazás (35),barlang (34),delfin (29),retró (28),felszerelés (27),régész (26),egzotikus (26),történelem (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),videó (15),tanfolyam (15),karib (14),polip (13),kutatás (12),bánya (12),Cápa (12),üzlet (12),doku (11),mélytenger (11),fóka (10),medence (10),manta (9),ausztrália (9),támadás (9),kincs (9),tengeralattjáró (8),ciprus (8),rekord (8),málta (8),szemét (7),szafari2014 (7),sport (7),szobor (7),tudomány (6),Bali (6),humor (6),cousteau (6),csikóhal (6),tél (6),verseny (6),szafari18 (6),rák (6),florida (5),rája (5),jordánia (5),ausztria (5),ázsia (5),mexikó (4),hidegvíz (4),múzeum (4),olaszország (4),repülő (4),szafari2016 (4),bali (4),tintahal (4),Egyiptom (3),thaiföld (3),magyarország (3),találkozás (3),könyezetvédelem (3),orosz (3),skandinávia (3),víz alatti (3),karácsony (3),muréna (3),csiga (2),görög (2), (2),éjszaka (2),európa (2),hal (2),medúza (2),krokodil (2),spanyolország (2),bomba (1),balti (1),repülőgép (1),bulgária (1),könyv (1),budapest (1),cetcápa (1),vörös-tenger (1),szafari (1),akvárium (1),románia (1),búvárfilm (1),repülőroncs (1),hollandia (1),Búvár (1),thaifold (1),görögország (1),technológia (1),szörny (1),uk (1),feketetenger (1),dubaj (1),korall (1),tenger (1),izland (1),Florida (1),írország (1),horvátország (1),egyesült királyság (1),norvégia (1),celeb (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog