Hérodotosz igaza

Búvárrégészek bizonyították be, hogy az ókori történetíró által leírt egyiptomi hajók tényleg léteztek.

Nagyon nehéz megítélni két és fél ezer év távlatából, hogy egy hitelesnek szánt munkában mennyi a túlzás, mennyi a hallomásból szerzett információ, és mennyi a valóság. Az időszámításunk előtti ötödik században élt Hérodotosz kilenc kötetes munkája, a Történelem egyedülálló mű, mert nem csak a történelmi eseményekkel foglalkozik, hanem az akkori világnak is alapos, részletes leírását adja.

A régészek számára időnként kihívást jelent, hogy kiderítsék, melyik információ a hiteles. Az egyik példa erre az, hogy a szerző ír az ókori egyiptomiak hajóépítési módszeréről: a barisz néven emlegetett kereskedelmi hajót leírása szerint nagyjából méteres deszkadarabokból állították össze úgy, mint ahogy téglákat illesztenek egymáshoz. 

Sokáig még az is kérdéses volt, egyáltalán léteztek ilyen hajók. Ám Tonisz-Herilaieon kikötőjének (ez a település a mai Alexandria közelében található) feltárásakor találtak egy maradványt, ami meghökkentette a régészeket. A Nílus üledéke által belepett, s így szinte teljesen ép roncs Dr Damian Robinson, az oxfordi egyetem víz alatti régészeti központjának vezetője szerint pontosan olyan hajóra bukkantak rá, mint amit Hérodotosz leírt.

A történészek már korábban is vitáztak arról, hogy ha léteztek is a hajók, ezek pontosan hogy néztek ki. Ugyan a leírás viszonylag alapos, ennyi idő távlatából nehéz kideríteni, egy-egy szó melyik alkatrészt jelöli, és annak mi volt a pontos funkciója. A régészeknek sikerült az összképet feltárni azzal, hogy a hajóroncs vizsgálata során megértették, miről is írt a görög szerző. Kiderült, hogy is néznek ki azok a "belső bordák", amik valójában igen hosszú csapok voltak, s ezek fogták egybe a deszkákat. Megtalálták a kormánylapát helyét is, amiről szintén említést tesz Hérodotosz. 

A hajótest 70 százaléka egyben és épségben marad, és ez így igazi kincsesbánya a búvárrégészek számára, akik ritkán tudnak ilyen állapotú ókori hajóknál merülni. Így aztán nem csoda, hogy egy egész könyvet szenteltek a felfedezésnek. 

0 Tovább

A ragadozó

Így zsákmányol egy cápa.

cápa

Nem mondhatnánk, hogy a tenger legjobb hírű élőlényei lennének a cápák. Bár a megítélésük sokat változott, köszönhetően az ismeretterjesztésnek illetve a kedvtelési búvárkodás terjedése miatti tapasztalatoknak, de azért a régi riogató filmek hatása még érződik.

Szerencsére olyan felvételek elvétve születnek, amikor emberre támadnak a cápák, hiszen nagyon ritkán történik ilyen. Amikor etetik őket, készülnek látványos fotók és videók, de ez még azért nem pont a valóságos vadászatot mutatja. 

Ez a felvétel pont azért érdekes, mert az látszik, milyen, amikor egy, a búvárokkal mit sem törődő cápa nagyon is fogára való zsákmányt talál: egy szikla alatt rejtőző polipot. Aztán megragadja s magával viszi a prédát a bámuló víz alatti turisták között....

0 Tovább

A túl szűk búvárruha

Néha így kell belerángatni a búvárt a neoprénbe.

Szoktunk azzal tréfálkozni, hogy a búvárruha mindig összemegy ha sokáig nem használjuk és "túlságosan kiszárad". A valóság ezzel szemben -sajnos- prózaibb: nekünk, akik távol élünk a tengerektől, ritkábban van lehetőségünk búvárkodni, és fél-egy év alatt tudunk változni. Ami -szintén sajnálatos módon- inkább testesedést szokott jelenteni, azaz kihízzuk a neoprénruhát. Mivel túra előtt ritkán van próba, ezért aztán a tengerparton vagy a hajón ér minket meglepetés. 

Nekem is volt már kínos pár percem, amíg magamra rángattam a ruhát, és olyan is volt, amikor a videóhoz hasonlóan én segítettem valakit belerázni a sajátjába. A következő merülésen, amikor a ruha nedvesebb, általában már nincs gond, de az első pár perc kínos. 

Meg kell jegyezzem, az sem sokkal jobb opció ám, ha az ember pont ellenkezőleg, túl sokat fogy, és lötyögni kezd rajta a ruha. Ami nem elég szoros, abban sokkal inkább fázik az ember. Szóval ha tudjuk magunkról, hogy változtunk valamilyen irányba, akkor bizony még odahaza érdemes ruhapróbát tartani- vagy esetleg a fentihez hasonló vidám látványosság lesz a búvárhajón az öltözésből.

0 Tovább

Delfinekkel úszni

Tegye fel a kezét, aki nem vágyik ilyenre! És aztán jelentkezzen az is, akinek már volt ilyenben része, de nem akar még egyszer delfinekkel találkozni a tengerben!

A bakancslista kifejezés roppant divatos manapság, mindenki szeret mesélni arról, hova szeretne eljutni, mit szeretne megnézni, kipróbálni. "Csak egyszer az életben!", sóhajtozunk, amikor valaki más beszámol olyan kalandról, amit mi is meg szeretnénk élni. 

Talán még természetes is lehetne, hogy búvárként is van ilyesmi. A híres roncsok közül a Thistlegorm pipa, Zenobia és Liberty szintén, Spiegel Grove is, de még hiányzik a Yongala. Manta, cetcápa, teknős már volt, dugong még nem. És persze búvárkodtam már delfinekkel is, az is ki van pipálva, annyira már nem is hoz lázba a téme.

Na persze... A bakancslista nem az én műfajom, mert az annak jó, aki szeret egyszer s mindenkorra "letudni" dolgokat. Hát én nem egészen így működöm. S azt hiszem, a búvárkodás azért jó, mert amit ott átélünk, azt utána szívesen átélnénk újra és újra. Láttam már hatalmas delfinrajt a víz felett és alatt, volt, hogy magányos delfinnel töltöttünk egy egész merülést, máskor egy nagyobb család tért vissza hozzánk újra és újra, máskor csak pár másodpercig láttuk őket- mégis nagy élmény volt.

Nem tudom, hányszor láttam delfint, és mégis, ha visszatérhetek a Vörös-tengerre, s van esély útba ejteni a delfinek kedvenc helyeit, most sem fogom kihagyni. Mert ez egy olyan élmény, egy olyan kaland, amit nem lehet megunni...

0 Tovább

Akit bekapott a bálna

A modern Jónás szerencsére gyorsan kiszabadult.

Dél-Afrikában évről évre zajlik a nagy szardíniavonulás, és a hatalmas halrajokból falatozó ragadozók mind ide jönnek lakmározni. A búvárfotósok körében legendás hírű ez az esemény, hiszen itt lehet fotózni zsákmányszerzés közben a cápákat, delfineket, bálnákat, sőt, még a víz alá bukó madarakat is.

A körülmények nem egyszerűek: nyílt tengeren kell szabad tüdővel alámerülni, fotózni. Minden olyan roppant gyorsan zajlik, hogy bárhonnan jöhet a jó téma- és persze észnél is kell lenni, mert a halrajból kitörő cápákkal is szembe találhatja magát a búvár teljesen váratlanul. 

Rainer Schimpf régóta tudja ezt, számolt ezekkel a körülményekkel- de az még őt is meglepte, amikor fotózás közben hirtelen sötétbe borult körülötte minden, mintha lehúzták volna a redőnyt- és ekkor nyelte be egy szardíniára vadászó bálna. Aztán az állat gyorsan el is engedte, a többi búvár pedig döbbenten bámulta a történéséket. 

A hajón levő osztrák búvárfotós, Heinz Toperczer viszont megörökítette mindezt. S hogy pontosan hogy zajlott az egész, mit érzett a búvár a bálna szájában, s mit gondoltak a szemtanúk, azt ebből a videóból tudhatjuk meg.

0 Tovább

Will Smith cápák közt

A Bahamákon merült a ragadozókkal ketrec védelme nélkül a világsztár.

híresség sztori

A Bucket List sorozat legutóbbi epizódjában Will Smith cápákkal néz szembe. Ez a fajta merülés a Bahamákon régről ismert, nagyon jól jövedelmező üzletág, és meglehetősen biztonságosnak is számít- de ettől még eléggé ijesztő lehet, amikor tucatnyi cápa közé kell vízbe csobbanni.

híresség sztori

Az elején szóba is kerül, hogy amikor ez az ötlet felvetődött, még ketrecek védelmében zajló kalandra gondolt- aztán méshogy alakult. Mindenesetre a színész nem ijedt meg a kihívástól, és hogy pontosan mi és hogyan zajlott víz alatt és felett, az megnézhető a Bucket List új részében.

0 Tovább

Milliárd fontos roncs

A kincsvadászok most Angliában leshetnek prédára.

Egy halászhajó általt vontatott hálóba akadt bele Cornwall közelében egy méretes horgony- ilyesmi megesik időnként, és csak a roncsbúvárok ingerküszöbét éri el egy ilyen hír általában. Most viszont némileg más a helyzet, mert úgy vélik, az a bizonyos hajó aminek a horgonyát ily módon megtalálták, a Merchant Royal nevű angol galleon volt, ami 1641-ben süllyedt el, arannyal és ezüsttel megrakodva.

Úgy tartják, soha az angol hajózás történelmében (ami azért elég hosszú...) nem süllyedt el hajó nagyobb vagyonnal. A pontos(nak vélt) számok megdöbbentőek: 45 tonna arany és 400 ezüstrúd, félmillió pénzérme, rengeteg ékszer... Úgy vélik, a rakomány összértéke mai pénznemben elérheti a két milliárd(!) fontot.

A Merchant Royal John Limbrey kapitánysága alatt három éves kereskedelmi útról tért vissza az Újvilágból, a végcélje Dartmouth volt a spanyolországi Cadiz érintésével. A Scilly-szigetek közelében csapott le rá egy iszonyú erejű vihar, ami a tenger fenekére küldte. A kapitány és 40 tengerésze megmenekült, 18 ember viszont odaveszett. 

Természetesen régről ismert a kincses hajó legendája, néhányan "A tenger Eldorádója" néven emlegették. Így aztán a kincsvadászok már jó ideje próbálják felkutatni, hiszen az elsüllyedés nagyjábóli helye ismert. Nekik adhat új lökést a hír a Land's Endtől 20 mérföldnyire megtalált horgonyról.

A rutinos technikai búvár, Mark Milburn sokkal inkább kutató, feltáró expedícióban gondolkodik. Ő is úgy véli, a jellegzetes horgony valóban lehet a Merchant Royalé, de azért mindenkit óvatosságra int. A helyszínen 90 méter mély a víz, gyakran haragos a tenger, szóval a feketén dolgozók nagyon sokat kockáztathatnak a merüléssel. 

A kiemelt horgony megfelelő kezeléséről is gondoskodni kell, azt vélhetően egy édesvizes tóba helyezik el, hogy ne romoljon az állaga, és tovább lehessen vizsgálódni. De akinek csak a könnyen elérhető gazdagság jár a fejében, annak a horgony csak egy felkiáltójel, ami lökést ad az életveszélyes búvárexpedícióra, és kicsit sem törődik a régészeti szabályokkal. 

0 Tovább

A csodás Bonaire

Ritka szép videó készült a karib-tengeri sziget víz alatti világáról.

mutazás

A búvár vagy merül, vagy épp merülést tervez. Utóbbira mindig van lehetőség, az álmodozás olcsó és egyszerű módja annak, hogy hódoljunk valamilyen formában a kedvtelésünknek. 

Az internet információbősége zavarbaejtően sok hellyel kecsegtet. A kalandvágyókat ugyanúgy vonzza Izland mint Palau, és pont ugyanolyan szívesen merülnének máltai roncsoknál mint fülöp-szigeteki roncsmerülőhelyeken. Így hát mindig, minden lehetőségre nyitottan szoktam én is olvasni a különféle útleírásokat, merülőhely-rangsorokat.

Úgy vagyok vele, amiről sokan beszélnek, az általában nyújt is valami érdekeset. Ez általában be is igazolódik: a világ leghíresebb helyei közül párat már megnéztem, és mondhatom, méltán váltak ismertté. Szóval amikor a Karib-tengerben levő sok-sok sziget közül Bonaire neve kerül mindig elő, úgy érzem, ez bizony nem lehet véletlen.

mutazás

Az egykor Hollandiához tartozó ABC-szigetek másik két tagja, Aruba és Curacao is nagyon vonzó, de Bonaire a szabadsággal különösen az: saját bérautóval, palackokkal megrakodva megy az ember a kedve szerinti helyekre, és merül ahogy neki tetszik. Lehet ennél jobb? Természetesen igen: ha az embernek jó értelemben véve elakad a lélegzete a látnivalóktól.

Nos, ez a videó pont olyan, ami nagyon-nagyon kedvet tud csinálni egy búvártúrához. Engem legalább is meg tud győzni a tiszta víz, a hatalmas halrajok, a teknősök, a korallmezők látványa...

Jó lenne egyszer eljutni ide- de az tuti, hogy addig is jó program lesz túratervekről álmodozni Bonaire szigetre.

0 Tovább

Szakállkóstolás

Minden érdekli ezt a barátságos manátit.

Bár merülésként nem nagyon értelmezhető, hiszen az ember csak lebeg egy helyben a víz felszínén, mégis egyik legkedvesebb búvárkalandom a manátikkal való úszás Floridában. Az állam nyugati részén, a Crystal Riverben élő nagyon cuki (elnézést a kifejezésért, de nem tudok jobb szót jellemzésként) behemótokkal találkozni hihetetlen élmény. Odaúsznak, megölelgetik az embert, pózolnak a fotókon, vakartatják megukat, és néha meg is böködnek, illetve megcsócsálják az ember kezét, lábát, persze csak nagyon finoman.

Ennek a sznorkelesnek olyan dús, loboncos szakálla van, hogy a manáti ezt is megkóstolta kíváncsiságból. Vélhetően rájött, hogy nem a fogára való falat, de sose lehet tudni- a könnyű ebéd mindig jól jön. Ezek a barátságos óriások ugyanis rengeteget esznek, egyetlen nap alatt képesek akár testtömegük tíz százalékát kitevő füvet lelegelni, azaz nagyjából 50 kilót! Így aztán nem csoda, ha minden érdekes lehet, ami ehetőnek tűnik...

0 Tovább

A félreértett murénák

Van olyan állat, ami veszélyesnek látszik, de valójában nem az.

A murénák a víz alatti világ sokfelé előforduló állatai közé tartoznak. Van belőlük kicsi és egészen hatalmas, én már láttam fehérek, színeset, foltosat és feketét, szóval sokféle muréna van. Ami közös, hogy az általában egy helyben állva fogaikat mutogatva tátogó murénák nem tartoznak a bizalomgerjesztő jószágok közé- még a kicsik se, hát még a két méteresek!

A murénák ijesztő "mosolyuk" ellenére egyáltalán nem veszélyesek a búvárokra, nem agresszívak velük szemben. Persze baleset volt, például amikor a kézből etetett muréna a falattal együtt a búvár ujját is elkapta, vagy amikor a vérző halat cipelő búvártól elragadni a prédát egy muréna- de normál esetben nincs mit tartani tőlük. 

Mégis, ahogy az már csak lenni szokott, ha egy állatnak ilyen rossz a megjelenése, rossz a megítélése is. Ez a videó a kamera felé kígyózva közeledő, vicsorgó murénáról bizonyára ijesztő- és én hiába bizonygatom, hogy nem veszedelmes fenevadak, nem számít. 

Sebaj, a búvárok tudják, hogy nincs baj a murénákkal, a nem búvárok úgyse találkoznak velük, a murénáknak meg mindegy, mi itt a felszínen mit gondolunk róluk...

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (231),cápa (150),mutazás (141),video (133),búvár (126),sztori (99),baleset (67),fotó (67),környezetvédelem (56),alapok (56),felfedezés (56),híresség (52),adria (43),film (43),élmény (43),egyiptom (37),utazás (35),szabadtüdős (34),barlang (34),retró (27),felszerelés (27),delfin (27),régész (26),egzotikus (26),történelem (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),videó (15),tanfolyam (15),karib (14),üzlet (12),bánya (12),kutatás (12),Cápa (12),mélytenger (11),polip (10),fóka (10),kincs (9),doku (9),támadás (9),ausztrália (9),manta (9),medence (8),ciprus (7),szobor (7),tengeralattjáró (7),szafari2014 (7),sport (7),szemét (7),Bali (6),rekord (6),szafari18 (6),humor (6),rák (6),verseny (6),tél (6),málta (6),cousteau (6),ausztria (5),csikóhal (5),rája (5),florida (5),ázsia (5),tudomány (5),mexikó (4),szafari2016 (4),olaszország (4),hidegvíz (4),tintahal (4),múzeum (4),repülő (4),könyezetvédelem (3),Egyiptom (3),jordánia (3),skandinávia (3),karácsony (3),víz alatti (3),találkozás (3),bali (3),orosz (3),görög (2),krokodil (2),spanyolország (2), (2),európa (2),magyarország (2),éjszaka (2),hal (2),muréna (2),medúza (2),csiga (2),bomba (1),balti (1),Florida (1),repülőgép (1),celeb (1),horvátország (1),hollandia (1),írország (1),egyesült királyság (1),korall (1),izland (1),románia (1),könyv (1),bulgária (1),dubaj (1),feketetenger (1),Búvár (1),thaifold (1),görögország (1),technológia (1),szörny (1),tenger (1),uk (1),norvégia (1)

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog