Will Smith cápák közt

A Bahamákon merült a ragadozókkal ketrec védelme nélkül a világsztár.

híresség sztori

A Bucket List sorozat legutóbbi epizódjában Will Smith cápákkal néz szembe. Ez a fajta merülés a Bahamákon régről ismert, nagyon jól jövedelmező üzletág, és meglehetősen biztonságosnak is számít- de ettől még eléggé ijesztő lehet, amikor tucatnyi cápa közé kell vízbe csobbanni.

híresség sztori

Az elején szóba is kerül, hogy amikor ez az ötlet felvetődött, még ketrecek védelmében zajló kalandra gondolt- aztán méshogy alakult. Mindenesetre a színész nem ijedt meg a kihívástól, és hogy pontosan mi és hogyan zajlott víz alatt és felett, az megnézhető a Bucket List új részében.

0 Tovább

Milliárd fontos roncs

A kincsvadászok most Angliában leshetnek prédára.

Egy halászhajó általt vontatott hálóba akadt bele Cornwall közelében egy méretes horgony- ilyesmi megesik időnként, és csak a roncsbúvárok ingerküszöbét éri el egy ilyen hír általában. Most viszont némileg más a helyzet, mert úgy vélik, az a bizonyos hajó aminek a horgonyát ily módon megtalálták, a Merchant Royal nevű angol galleon volt, ami 1641-ben süllyedt el, arannyal és ezüsttel megrakodva.

Úgy tartják, soha az angol hajózás történelmében (ami azért elég hosszú...) nem süllyedt el hajó nagyobb vagyonnal. A pontos(nak vélt) számok megdöbbentőek: 45 tonna arany és 400 ezüstrúd, félmillió pénzérme, rengeteg ékszer... Úgy vélik, a rakomány összértéke mai pénznemben elérheti a két milliárd(!) fontot.

A Merchant Royal John Limbrey kapitánysága alatt három éves kereskedelmi útról tért vissza az Újvilágból, a végcélje Dartmouth volt a spanyolországi Cadiz érintésével. A Scilly-szigetek közelében csapott le rá egy iszonyú erejű vihar, ami a tenger fenekére küldte. A kapitány és 40 tengerésze megmenekült, 18 ember viszont odaveszett. 

Természetesen régről ismert a kincses hajó legendája, néhányan "A tenger Eldorádója" néven emlegették. Így aztán a kincsvadászok már jó ideje próbálják felkutatni, hiszen az elsüllyedés nagyjábóli helye ismert. Nekik adhat új lökést a hír a Land's Endtől 20 mérföldnyire megtalált horgonyról.

A rutinos technikai búvár, Mark Milburn sokkal inkább kutató, feltáró expedícióban gondolkodik. Ő is úgy véli, a jellegzetes horgony valóban lehet a Merchant Royalé, de azért mindenkit óvatosságra int. A helyszínen 90 méter mély a víz, gyakran haragos a tenger, szóval a feketén dolgozók nagyon sokat kockáztathatnak a merüléssel. 

A kiemelt horgony megfelelő kezeléséről is gondoskodni kell, azt vélhetően egy édesvizes tóba helyezik el, hogy ne romoljon az állaga, és tovább lehessen vizsgálódni. De akinek csak a könnyen elérhető gazdagság jár a fejében, annak a horgony csak egy felkiáltójel, ami lökést ad az életveszélyes búvárexpedícióra, és kicsit sem törődik a régészeti szabályokkal. 

0 Tovább

A csodás Bonaire

Ritka szép videó készült a karib-tengeri sziget víz alatti világáról.

mutazás

A búvár vagy merül, vagy épp merülést tervez. Utóbbira mindig van lehetőség, az álmodozás olcsó és egyszerű módja annak, hogy hódoljunk valamilyen formában a kedvtelésünknek. 

Az internet információbősége zavarbaejtően sok hellyel kecsegtet. A kalandvágyókat ugyanúgy vonzza Izland mint Palau, és pont ugyanolyan szívesen merülnének máltai roncsoknál mint fülöp-szigeteki roncsmerülőhelyeken. Így hát mindig, minden lehetőségre nyitottan szoktam én is olvasni a különféle útleírásokat, merülőhely-rangsorokat.

Úgy vagyok vele, amiről sokan beszélnek, az általában nyújt is valami érdekeset. Ez általában be is igazolódik: a világ leghíresebb helyei közül párat már megnéztem, és mondhatom, méltán váltak ismertté. Szóval amikor a Karib-tengerben levő sok-sok sziget közül Bonaire neve kerül mindig elő, úgy érzem, ez bizony nem lehet véletlen.

mutazás

Az egykor Hollandiához tartozó ABC-szigetek másik két tagja, Aruba és Curacao is nagyon vonzó, de Bonaire a szabadsággal különösen az: saját bérautóval, palackokkal megrakodva megy az ember a kedve szerinti helyekre, és merül ahogy neki tetszik. Lehet ennél jobb? Természetesen igen: ha az embernek jó értelemben véve elakad a lélegzete a látnivalóktól.

Nos, ez a videó pont olyan, ami nagyon-nagyon kedvet tud csinálni egy búvártúrához. Engem legalább is meg tud győzni a tiszta víz, a hatalmas halrajok, a teknősök, a korallmezők látványa...

Jó lenne egyszer eljutni ide- de az tuti, hogy addig is jó program lesz túratervekről álmodozni Bonaire szigetre.

0 Tovább

Szakállkóstolás

Minden érdekli ezt a barátságos manátit.

Bár merülésként nem nagyon értelmezhető, hiszen az ember csak lebeg egy helyben a víz felszínén, mégis egyik legkedvesebb búvárkalandom a manátikkal való úszás Floridában. Az állam nyugati részén, a Crystal Riverben élő nagyon cuki (elnézést a kifejezésért, de nem tudok jobb szót jellemzésként) behemótokkal találkozni hihetetlen élmény. Odaúsznak, megölelgetik az embert, pózolnak a fotókon, vakartatják megukat, és néha meg is böködnek, illetve megcsócsálják az ember kezét, lábát, persze csak nagyon finoman.

Ennek a sznorkelesnek olyan dús, loboncos szakálla van, hogy a manáti ezt is megkóstolta kíváncsiságból. Vélhetően rájött, hogy nem a fogára való falat, de sose lehet tudni- a könnyű ebéd mindig jól jön. Ezek a barátságos óriások ugyanis rengeteget esznek, egyetlen nap alatt képesek akár testtömegük tíz százalékát kitevő füvet lelegelni, azaz nagyjából 50 kilót! Így aztán nem csoda, ha minden érdekes lehet, ami ehetőnek tűnik...

0 Tovább

A félreértett murénák

Van olyan állat, ami veszélyesnek látszik, de valójában nem az.

A murénák a víz alatti világ sokfelé előforduló állatai közé tartoznak. Van belőlük kicsi és egészen hatalmas, én már láttam fehérek, színeset, foltosat és feketét, szóval sokféle muréna van. Ami közös, hogy az általában egy helyben állva fogaikat mutogatva tátogó murénák nem tartoznak a bizalomgerjesztő jószágok közé- még a kicsik se, hát még a két méteresek!

A murénák ijesztő "mosolyuk" ellenére egyáltalán nem veszélyesek a búvárokra, nem agresszívak velük szemben. Persze baleset volt, például amikor a kézből etetett muréna a falattal együtt a búvár ujját is elkapta, vagy amikor a vérző halat cipelő búvártól elragadni a prédát egy muréna- de normál esetben nincs mit tartani tőlük. 

Mégis, ahogy az már csak lenni szokott, ha egy állatnak ilyen rossz a megjelenése, rossz a megítélése is. Ez a videó a kamera felé kígyózva közeledő, vicsorgó murénáról bizonyára ijesztő- és én hiába bizonygatom, hogy nem veszedelmes fenevadak, nem számít. 

Sebaj, a búvárok tudják, hogy nincs baj a murénákkal, a nem búvárok úgyse találkoznak velük, a murénáknak meg mindegy, mi itt a felszínen mit gondolunk róluk...

0 Tovább

Új roncsok merülhetők

Technikai búvárok, irány Málta!

mutazás roncs

A kis földközi-tengeri szigetország már eddig is búvárparadicsomnak számított: komoly vonzerő a térségben melegnek számító víz, a jó látótávolság, a könnyen elérhető merülőhelyek, a remek infrastruktúra és a sok izgalmas roncs. Nos, utóbbiak terén kínál most újat Málta a mélymerülésben gyakorlott technikai búvárok számára.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a már felfedezett és gyakran merült történelmi jelentőségű roncsok (pl. HMS Maori, Blenheim Bomber, HMS Stubborn) és a mesterséges zátonyok (P29, Rozi, stb.) mellett bőven vannak még a víz alatt maradványok, amelyeknek csak egy részét fedezték fel. Ám ezek már mélyebben, 50-100 méter között nyugszanak. Korábban ilyen mélységbe nem volt rutinszerű a merülés- ma viszont már más a helyzet.

Ezért aztán a máltai hatóságok májustól engedélyezték 8 új roncsnál a búvárkodást. Külön érdekesség, hogy három repülőgép is van közöttük: egy második világháborús német Ju-88 bombázó 60 méteren, egy Fairy Swordfish biplán 55 méteres mélységben és egy még nem azonosított gép 90 méteren. 

mutazás roncs

A hajók nem kevésbé izgalmasak. A HMS Russell még 1916. április 27-én süllyedt el aknára futva, a katasztrófában 125 tengerész veszett oda. A sírjukká vált hajó 114 méteres mélységben nyugszik, és 2003-ban merülték fedezték fel. Egy nappal később követte a hullámsírba a HMS Nasturtium aknaszedő, ami 67 méteres mélységben található. Az SS Lucistont 1916 novemberében torpedókkal lőtték ki, 105 méterre kell ereszkedni ha valaki meg szeretné nézni.

A második világháború idején süllyedt el a HMT Trusty Star, ami aknaszedőként szolgált, de saját aknája végzett vele 1942 júniusában. Ezt 85 méteres méylségben fedezték fel. A lengyel ORP Kujawiak romboló eredetileg brit hajó volt, HMS Oakley néven szolgált korábban. Szintén 1942 júniusában futott aknára, és jelenleg 90 méteren vannak a maradványai. Négy további roncs megnyitása várható a közeli jövőben, tehát a lista még tovább bővül majd.

mutazás roncs

Bár a merülés most már lehetséges ezeknél a roncsoknál, a merüléseket regisztrálni kell valamelyik búvárközpontnál, akik ellenőrzik, hogy a búvároknak megvan a megfelelő technikai búvári képzettsége és tapasztalata, és díjat is kell fizetniük. A búvárokat szállító hajókra is külön előírások vonatkoznak majd.

Az új roncsok utáni kutatás pedig folytatódik. A közelmúltban például egy gázvezeték fektetése előtti felmérés során találtak új maradványokat a második világháború idejéből: egy hajóra és két repülőgépre bukkantak. Mivel a víz alatti kulturális örökség is védelmet élvez Máltán, ezért a csővezetéket is áttervezték, hogy azok ne érintsék a roncsokat. 

Szóval akkor is érdemes lesz visszatérni az országba, ha valaki olyan szerencsés, hogy már az összes fenti roncsot megnézhette- lesz miért vízbe csobbanni a roncskedvelő búvároknak a jövőben is.

0 Tovább

A búvárbringás

Komoly teljesítmény a víz alatt búvárcuccban tekerni.

Na, végre valami, ami bizonyítja, a sport és a búvárkodás közötti komoly kapcsolatot: egy indiai sporttárs víz alatti biciklizésben állított fel gyorsasági rekordot. Nishant Patel 32,7 méteres mélységben haladt a bringájával száz métert, és ehhez csak 6 percre és 47 másodpercre volt szüksége.

Aki meghökkent a "gyorsaságon", azt megnyugtatom: nem én írtam el, ez a kínosan szenvedős tempó az, amit odalenn biciklivel el lehet érni. Hát, ez egy ilyen műfaj, s természetesen ennyi az értelme is- de mókának biztos jó.

A 37 esztendős Patel egyébként a bringázás szerelmese, a felszínen kerékpárral szeret közlekedni, sőt, még versenyezni is szokott. Később ugrott be neki, hogy ezt kombinálhatná másik kedvtelésével, a búvárkodással. Ám nem csak úgy, ész nélkül vágott bele a projektbe: először medencében gyakorolt, aztán pedig nyílt vízben.

Erre azért volt szükség, mert bármennyire gyakorlott kerékpáros, a víz alatt minden más. Ki kellett tapasztalni, melyik aljzaton tud egyáltalán haladni (mint kiderült, a homok a tengerben sem előnyös), no meg a kisúlyozás is kérdéses volt. A kerékpárra is kerülnek ugyanis súlyok, hogy ne lebegjen, de nem mindegy, hova rakják azokat. A víz alatti tekerés technikáján is volt mit fejleszteni.

Aztán amikor több hónapi edzés után eljött a nagy nap, kiderült,  hogy a kinézett merülőhelyen erős az áramlás- át kellett szervezni mindent. A vízben mozogtak a pályát jelölő dolgok is, sőt, még a korallokat is ki kellett kerülnie. Félúton állítólag majdnem kiköpte a tüdejét, úgy elfáradt, de aztán sikerült új erőre kapnia. Igaz, nem csoda hogy elfáradt, mert azt hitték, 18 percre is szükség lehet a száz méter teljesítéséhez, ehhez képest a felénél is kevesebb ideig tartott a nagy út. 

A végén aztán a víz alatt ugrálva, táncolva ünneplni az indiai búvárrekorder. De  hogy meddig ülhet a búvárbiciklizés trónján, nagy kérdés, mert ki tudja, hányakat mozgat meg majd az új sportág híre...

0 Tovább

A merülés kortalan?

Egyszerre döntött volna rekordot a legfiatalabb és a legidősebb búvár Mexikóban.

sztori

Lehet arról beszélni, kinek való a búvárkodás és kinek nem. Ami tény: vannak bizonyos életkori határok és egészségügyi feltételek, melyek betartásának szerintem van értelme. A két búvár története is jó illusztrációja ennek.

Az Egyesült Államokban található Loves Park búvárközpontban sok búvárt képeztek már ki, kicsiket is, idősebbeket is. Talán a kézenfekvő alkalom, talán a rekordhajszolás miatt különleges tervet eszeltek ki: az volt a céljuk, hogy a soron következő mexikói búvártúrán levizsgázhasson a 4 esztendős Jaxon Bosselman, aki autista, s a 98 esztendős William Lambert. Ők már mind a ketten hónapok óta jártak gyakorolni, a nyílt vízi gyakorlat hiányzott csak a sikeres tanfolyamhoz. Így ugyanazon a túrán hódíthatták volna el a legfiatalabb illetve legidősebb búvár címét.

A dolgok azért nem mentek ilyen simán. A mexikóiak kereken megtagadták, hogy a négyéves autista kisfiú búvárkodhasson, így ő nem merülhetett. (Ezen, bevallom, nem csodálkozom. Nem is nagyon hiszem, hogy van ilyen fiatal gyerekek számára kínált oktatási programja akármelyik rendszernek, tehát a helyi búvárok saját jól felfogott érdekükben mondhattak inkább nemet.) A 98 éves búvártanonc teljesítette a szükséges négy merülést, ám amikor a tanfolyam utáni csoportkép miatt összegyűltek volna a búvárok, elcsúszott és elesett, kezét több öltéssel kellett összevarrni, majd haza is utazott.

Mindenesetre valószínűleg így is övé lehet a legidősebb búvárnak járó Guiness-rekord. Jaxon anyukája pedig bízik benne, hogy a gyerek odahaza végzett merüléseit is elismerik majd, így attól függetlenül rekorder lesz, hogy Mexikóban nem búvárkodhatott. 

Őszintén bevallom: szerintem kevés gyerek alkalmas arra, hogy négy esztendősen felelősen búvárkodjon légzőkészülékkel- és akkor abba ne is menjünk bele, hogy a kisfiú autista, mert ennek a területnek egyáltalán nem vagyok szakértője. Ám hogy a búvároktatók többsége sem az, abban majdnem biztos vagyok.. Állítólag Jaxon három és fél évesen merült először, akkor még nem is beszélt- mondjuk azt nem tudom, egy verbálisan nem kommunikáló óvodással hogyan beszélték meg a fizikai alapismereteket, de erre mondom, hogy nem vagyok szakértő.

Az tény, hogy ilyen kicsiknek amúgy sem lehet túl mélyre menni, így a magam részéről jobbnak gondolom, ha a gyerekek a szüleikkel együtt csak úsznak, légzőcsővel sznorkeleznek, és ha van kellő vízbiztonságuk, majd tizenévesen jöhet a palack. Most így a gyereké lehet a rekord, ha a Guiness-nek kellő bizonyíték az otthon készített pár videó, na és? Ha tengerben nem merülhet mert ennek senki nem vállalja a felelősségét, akkor nagyobb a csalódás a számára, hogy csak "szárazföldi búvár"...

Igaz, a szülők és a búvároktató szerint a kis búvár állapotán segített a merülés, mert azóta már elkezdett beszélni is, de akkor ezt nevezzük inkább terápiának, mert az egy egészen más történet. 

sztori

Az idősebb úr szerencsétlen sérülése ellenére is nagyon élvezte a merülős kalandot. Ebben a korban nyilván a fizikai állapot határozza meg, ki, hol, hogyan, mit merülhet. De meg kell jegyezzem, nagyon sántít az összehasonlítás a mostani rekorder 95 éves angol búvárral. Míg Lambert életében először merült, és ki tudja, ez csak egyszeri kaland volt-e, a 95 éves Ray Woolley évtizedek óta búvárkodik, s nem a rekord kedvéért csobban a vízbe, hanem azért, mert rendszeresen merül. Szerencsés, hogy ennyi idősen még űzheti a kedvtelését- a legidősebb búvári cím maximum csak ráadás, nem cél.

Szóval ezek a történetek engem nem győztek meg arról, hogy mindent alá kellene rendelnünk a Guiness-rekordok hajszolásának. Sőt, inkább elgondolkodtattak ezek értelméről. Merülni jó, kicsiknek és nagyoknak is, de a búvárkodás szóljon magáról a merülési élményről, ne az ilyen dolgokról...

0 Tovább

Ha jön a nagy fehér

Floridában tett látogatást egy arrafelé ritka vendég cápa.

Amber Allore mindig is szeretett volna eljutni olyan helyre, ahol nagy fehérrel találkozhat, természetesen ketrec védelmében. A nagy találkozás a közelmúltban jött össze- csak épp a ketrec nélkül.

Amber és férje, Tommy, illetve barátaik szigonnyal vadásztak a floridai Jupiter közelében. Egy roncsnál merültek, ahol gyakran bukkannak fel olyan halak, amiket érdemes kilőniük. Az, hogy a szigonyosok rendszeresen futnak bele érdeklődő cápákba is, ma már közismert. Itt is szoktak jönni különböző fajokba tartozó ragadozók- de nagy fehérre senki nem számított. 

A nagyjából 4 méteres állat körözött egy kicsit a roncs körül, és nem nagyon zavartatta magát. Tommy elkérte feleségétől a kamerát, aki először hezitált, bemenjen-e a vízbe, végül a kíváncsiság volt erősebb. A búvárok tudtak képet és videót is készíteni, a cápa aztán továbbállt. 

Senkinek nem esett semmi baja, Amber pedig kipipálhat egy tételt a bakancslistáján: megvolt a nagy fehér cápás merülés...

0 Tovább

Hal a zacskóban

Szemétből kellett kimenteni a halacskát a búvároknak.

Most már lassacskán naponta lehetne elgondolkodtató videókat megosztani arról, ahogy a tengeri élővilágot pusztítja a műanyag hulladék. Tulajdonképpen unalmas is lehetne ez a téma- de éppenhogy nagyon fontos, ezért személy szerint nem engedem el a témát. Mi tehetünk róla, mi tehetünk ellene- pusztán ez okból mutatok rá példákat, miért nem jó egyszer használatos műanyagokat használni, nem törődni a zacskókkal.

Egy Thaiföldön dolgozó búvároktató, Nat Senmuang osztotta meg ezt a felvételt. A halacska furcsán vergődött a tenger fenekén, és elsőre én sem láttam, miért nem mozdul- egy zacskóba szorult bele szegény jószág. S ha mi nem látjuk az áttetsző műanyagot, nem meglepő, hogy ő sem. Sikerült kiszabadítani, a zacskót is kihozták, de ezzel a probléma nyilván nincs megoldva...

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (233),cápa (150),mutazás (145),video (133),búvár (126),sztori (103),baleset (68),fotó (67),felfedezés (59),környezetvédelem (58),alapok (56),híresség (52),film (43),élmény (43),adria (43),egyiptom (37),utazás (35),szabadtüdős (34),barlang (34),retró (27),felszerelés (27),delfin (27),egzotikus (26),történelem (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),édesvíz (17),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),bánya (12),mélytenger (11),polip (10),fóka (10),doku (9),kincs (9),manta (9),ausztrália (9),támadás (9),medence (8),szemét (7),szafari2014 (7),tengeralattjáró (7),ciprus (7),sport (7),szobor (7),rekord (6),verseny (6),rák (6),tél (6),Bali (6),málta (6),szafari18 (6),cousteau (6),humor (6),rája (5),jordánia (5),ázsia (5),tudomány (5),ausztria (5),csikóhal (5),florida (5),repülő (4),szafari2016 (4),hidegvíz (4),múzeum (4),mexikó (4),olaszország (4),tintahal (4),Egyiptom (3),víz alatti (3),orosz (3),találkozás (3),skandinávia (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),bali (3),görög (2),medúza (2), (2),magyarország (2),krokodil (2),európa (2),csiga (2),éjszaka (2),muréna (2),spanyolország (2),hal (2),feketetenger (1),bulgária (1),celeb (1),búvárfilm (1),repülőgép (1),korall (1),bomba (1),dubaj (1),izland (1),balti (1),könyv (1),tenger (1),írország (1),technológia (1),Búvár (1),egyesült királyság (1),görögország (1),szörny (1),uk (1),hollandia (1),thaifold (1),románia (1),horvátország (1),norvégia (1),Florida (1)

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog