Help Sales ÁSZF

A Hilma Hooker roncsa

Képzeletbeli utazás Bonaire szigetre.

mutazás roncs

A mostani időszak kiváló arra, hogy olvasgassunk, nézegessünk, tervezgessünk- úgysem utazhatunk sehova, tudunk tehát a búvárkodásról álmodozni. A világ nagy és sok az érdekes merülőhely, és szétnézhetünk ott is, ami nem jut egyből eszünkbe.

Valamiért a Karib-tengerre ugyanis ritkábban megyünk el kifejezetten a merülés kedvéért. Mivel tőlünk szinte egyenlő távolságra esik Dél-Kelet-Ázsia és a Karib-tenger, a mostanában divatosabb (és tényleg lenyűgöző) ázsiai merülőhelyek vonzanak jobban. És ez bizony rám is igaz, többször indultam keletre mint nyugatra.

A Karib-tenger sem rossz természetesen, csak éppen valamivel drágább, és általában nem annyira színes, dús, mint az Indiai-óceán. Viszont ott is vannak izgalmasabb, búvárkodásra csábítóbb úti célok. Bonaire például komoly üzletágat köszönhet az önállóan merülő, jellemző amerikai búvároknak, akik szállást és autót bérelnek, és a parton megállva maguk merülik körbe a szigetet.

mutazás roncs

Ennek a Holland Antillákhoz tartozó szigetnek az élővilága sem lebecsülendő, de még egy remek roncsnál is lehet merülni. Ugyanúgy partról kell begázolni a vízbe, és kis úszás után ott is van a Hilma Hooker nevű hajó. 1951-ben épült és igen sűrűn cserélt gazdát, időnként gyanús fuvarokra is használták. 1984-ben került el Bonaire szigetre, ahol a hatóságok rengeteg kábítószert találtak a fedélzeten. A bizonyítékként lefoglalt, ócska hajó folyamatosan megtelt vízzel, végül kivontatták a kikötőből és hagyták elsüllyedni.

mutazás roncs

Mára pedig ez a sziget egyik legjobb merülőhelye. Az alábbi videó azért remek, mert képet ad arról, honnan indul a merülés, és miközben megismerkedünk a ronccsal, a feliratok mesélnek a hajó történetéről is. 

0 Tovább

Utazás és koronavírus

A búvárok életét is megkeseríti a sok korlátozás, és nem nagyon látszik a fény az alagút végén.

A koronavírus az egész világon végigsöpört és mindannyiunk életére hatással volt. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy sokad rangú kérdés, lehet-e utazni, amikor sok család megélhetése kerül veszélybe, sok vállalkozás sorsa vált bizonytalanná. Ám olyannyira életünk részévé vált az, hogy amint lehet, tengerre vágyunk, hogy ez a téma rendszeresen szóba kerül- főleg, hogy közeledik a nyár.

Azokra a tanácsokra nem térnék ki, amik a búvárfelszerelések fertőtlenítését javasolják- ez mindenkinek saját, jól felfogott érdeke lenne egyébként is. Eddig is mostuk, tisztítottuk a cuccunkat, vigyáztunk rá, ezután sem lesz ez másként. Maximum egy kicsit jobban odafigyelünk a konkrét fertőtlenítésre, bár gyanítható módon a sós tengervízben nem sok koronavírus él túl 50-60 percet.

Az utazásaink kérdése az, ami teljes bizonytalanságba burkolózik. Csak hogy merre, hol tartunk ez ügyben, két fontos, jellemző úti célt emelnék ki. A horvát Adria esetében úgy hírlik, hogy június elejétől talán már lehet menni, de a határátlépéshez kell majd negatív koronavírus-teszt, s odakinn is várhatnak ránk korlátozások. Egyiptomban szintén júniusban korlátozott létszámban fogadhatnak vendégeket, elsősorban belföldieket a hotelek, később majd külföldieket is.

Ami tény: azok a pletykák, amik pár hete arról szóltak, hogy az országok a turizmusból származó bevételeket nem akarják veszni hagyni, és májusban már mindenhova lehet utazni, nem voltak igazak. Ami még csak bizonytalan: ha lehetne is utazni, a vírusteszt felárával terhelten, utána még itthon is várnak ránk két hetes karantén? Egy hosszú hétvége ebben a formában aligha lenne értelmes alternatíva!

Mivel ez így nem nagyon fog működni, szerintem ha csillapodni látszik a járvány, akkor a nyár végére ahol csak lehet, lazítani fognak a szabályokon. Én biztosan kivárnék bármiféle tervezgetéssel addig, amíg nem tisztul a kép. És mivel nem tudhatjuk, hogy a rebesgetett második, őszi megbetegedés-hullám jön-e, bizony egzotikus, hosszabb utazásokról maximum álmodozok, de se repjegyet nem veszek, se szállást nem foglalok. 

Szóval mi marad? Elsősorban a bizonytalanság. Szerintem türelmesnek kell lenni. Nyár végén, ősszel meg lehet nézni, mik a lehetőségek, szóba jöhet-e az Adria, vagy esetleg repülős utak olyan helyekre, ahol stabilizálódott a helyzet. A drágább, kötöttebb programú utakat sem lehet kizárni, ha a szervező tud átütemezést garantálni, tekintettel a viszonyokra. Ez akár még némi felárat is megélhet. Vagy pedig olyan utak lehetnek most jók, ahol nem vagyunk hajón összezsúfolódva, hanem mondjuk partról, önállóan lehet búvárkodni. Van ilyen úti cél is azért.

A kérdés viszont országonként, régiónként eltérő lesz. A mi hazai szabályaink, a helyi szabályok, a légitársaságok módosult menetrendje mind figyelembe veendő, és persze azt sem tudjuk, a kinézett helyeken nem mentek-e tönkre hotelek, vagy egyáltalán milyen helyzetben vannak.

Sajnos a mi kedvtelésünk olyan, hogy hiába okoskodhatnék arról, részesítsük előnyben a hazai merülési lehetőségeket, ezek bizony nem nagyon csereszabatosak a tengerekkel. Ez tény és adottság. Ettől még lehet itthon búvárkodni, csak a Vörös-tengert nem fogják kiváltani a bányatavaink. 

Azaz mi marad? A reménykedés, hogy hamarosan minden sokkal jobbra fordul- de mivel élni, tervezni amúgy is optimistán lehet, tulajdonképpen nem is kellene nagyon változtatni a szemléletünkön. Bízzunk benne, hogy pár hónap múlva már javában lehet tervezni!

0 Tovább

Víz alatti Kína

Az ázsiai ország új arcát mutatja meg egy dokumentumfilm-sorozat.

Kína különleges ország: hatalmas, évezredes történelme van, kulturális örökségben és természeti kincsekben is bővelkedik. A külvilág számára sok dolog még ismeretlen- és bizonyos dolgok még a kínaiak többsége számára is felfedezetlen.

Ilyen a víz alatti világ is. Kínát hosszú tengerpart veszi körül, hideg északi és meleg vizű élőhelyek is akadnak. Vannak merülhető barlangok, és megannyi tó. Sőt, víz alá kerültek ősi városok is, amikor a fejlődés nevében duzzasztógátakat építettek.

Amikor tehát Zhou Fang és csapata több, mint három éve belekezdett a víz alatti forgatásba, alig győztek választani az érdekes helyszínek közül. Az ötletet a filmkészítésre az adta, hogy látták az olyan hihetetlen dokumentumfilmeket, mint például a Kék bolygó, és tudták, Kínában bőven van megmutatni való. 

A Víz alatti Kína hat részes sorozat lett, és a búvárok merültek barlangokban, roncsokban is. Különleges élőlényeket kerestek és egyfajta Atlantiszként víz alatt fennmaradt városok romjai körül filmeztek. Az ország több régiójában dolgoztak, hogy minél többet tudjanak megmutatni. Az egyik elsüllyedt városnál felkerestek egy helyi művészt, akinek képeivel vetették össze azt, amit a víz alatt láthattak.

Noha a csapatban tapasztalt búvárok voltak, azért akadtak veszélyes helyzetek is- a barlangi merülések egyébként is kihívást jelentenek, ott egy hiba könnyen megbosszulhatja magát. Ám végül nem történt baj, s elkészülhetett a sorozat, ami sok újdonsággal szolgál mindenki számára. 

A hat, nagyjából fél órás epizódot angol felirattal ezen az oldalon lehet megtekinteni, s így mi is megismerkedhetünk, mit tartogat a búvárok számára Kína.

0 Tovább

Mantabalett

Ha nem utazhatunk, álmodozunk: ezúttal Baliról.

Pontosabban nem Baliról, hanem az egyik, hozzá közel eső szigetről, Nusa Penidáról. Ennek van egy nagyon híres helye, a Manta Point, ahol nap mint nap rengeteg manta jelenik meg a tisztítóállomások felett. Búvárok, sznorkelesek érkeznek csapatosan (vagy legalábbis a járvány előtt érkeztek...), és gyönyörködnek a hatalmas, ám elegáns állatok táncában.

Nekem magamnak kétszer is volt része az élményben. Először is ott voltak a manták, csak a látótávolság volt igen gyenge. Másodjára sokkal emlékezetesebb a merülés, imádtuk, jöttek a manták mi meg csak lestük őket.

Ennek a videónak nem csak a manták a főszereplői, hanem egy kiváló szabadtüdős búvár, a török Sahika Ercümen is, aki jól ismert versenyző. Nem okoz hát neki gondot az, hogy csatlakozzon a manták táncához, s így a közös produkció még látványosabb lett...

0 Tovább

Cápák és bálnák

Az Adrián is olyan lények tűnnek fel, amiket rég nem láttak már.

A karantén egyik érdekes "mellékhatása", hogy a töredékére csökkent hajóforgalom miatt sok helyre visszatérnek az állatok. Persze majd víz alatt látjuk igazán, mi változott a jól ismert merülőhelyeken, de pár nagyobb testű állatot a felszínről is meg lehet figyelni. Ezért aztán nagy öröm volt, amikor először adtak hírt arról, hogy egy nagy bálna úszkált horvát vizeken.

Előfordult-e ott korábban is? Természetesen igen. De azért mindig is eseményszámba ment, ha hébe-hóba, pár évente egyszer megfigyelt valaki egyet. Nem nehéz arra gondolni, hogy nem véletlen a feltűnése pont most.

Pár napra rá pedig jött az újabb videó, ezúttal az észak-adriai Crikvenicából, ahol a felvétel tanúsága szerint egy kékcápa úszkált közvetlenül a móló mellett, sekély vízben. 

Hogy a víz alatt mi köszön majd vissza ezekből a változásokból? S meddig tart ez az állapot? Ezekre most még senki sem tudja a választ- de talán a sok rossz mellett, amit a járvány hoz magával, az élővilág regenerálódása egy fontos és jó dolog lehet.

0 Tovább

Karanténszegő búvárok

A szó minden értelmében lebuktak, és a bírság sem maradt el. És még így is van okuk az örömre!

sztori

Az Egyesült Királyságban is szigorú kijárási korlátozások vannak. A mienkhez hasonló módon csak a munkába járás, a bevásárlás, az idősek ellátása illetve a futáshoz, kerékpározáshoz hasonló szabadidős tevékenység számít elfogadható indoknak. A búvárkodás, pláne kihajózással egybekötve, nem tartozik azon tevékenységek közé, amiért meg lehet szegni a karantént.

Két cimbora viszont úgy gondolta, megúszhatják szárazon, ha elmennek egy kicsit merülgetni. Csónakba szálltak, de oda már csak az egyikük tért vissza. Hiába kereste a barátját, a másik férfinak nyoma veszett. Így aztán, noha ezzel lebuktatta magukat, riasztotta a hatóságokat. 

sztori

Az életmentők csónakjai, halászhajók, egy haditengerészeti hajó és két helikopter kapcsolódott be a kutatásba. Jó döntés volt szólni, mert csak két óra múltán, a merülés helyétől három mérföldnyire elsodródva látták meg a búvárt a hadihajó fedélzetéről. Így viszont kihúzták a vízből a sötétség leszállta előtt, és épségben a partra vitték, nem lett semmi baja.

Hacsak az nem érintette rosszul, hogy erős fejmosást kaptak mind a ketten a hatóságoktól. Nem elég, hogy ők maguk megszegték a kijárási korlátozást, a felelőtlenségük miatt több legénységnek kellett a segítségükre sietni. Utána a rendőröknek is volt pár szava hozzájuk, s természetesen a bírság sem maradt el. 

Dicséretet ezúttal egyedül azok érdemelnek, akik ebben a helyzetben is vízre szállnak, hogy életet mentsenek, s profizmusoknak köszönhetően sikerrel is járnak...

0 Tovább

Nők a búvárlaborban

50 éve volt a különleges NASA-expedíció.

sztori

Valószínűleg sokak számára ismert, hogy az űrutazásra felkészítés során elég gyakran vannak víz alatti feladatok, mert a környezet hasonló. Nem csak képzési feladatokat hajtanak végre a medencében, időnként több napos küldetésre kerül sor, ahol elég jól lehet szimulálni az összezártságban végzett munkát. 

sztori

Kezdetben csak férfiakat válogattak űrhajósnak. S nem kevés búvárfilmben is inkább csak kiegészítő szerepe volt a nőknek- már ha egyáltalán felbukkantak. A Cousteau-csapatban például egy sem volt.

sztori

Ezért volt különleges misszió a Tektite II, aminek öt fős csapatába csak nőket válogattak be. Az Amerikai Virgin-szigetek mellett víz alá süllyesztett laboratóriumban éltek a búvármunkát végző hölgyek. Természetesen folyamatosan vizsgálták őket, a testüket érő hatásokat, hogy bírják a bezártságot és így tovább. A víz alatt tengerbiológiai kutatások zajlottak, és a szaturációs búvárkodás hatásait is elemezték.

sztori

Az építmény 15 méteres mélységben volt, mindennel felszerelve, amire a két hetes tartózkodás során szükség volt. Több szoba volt a csapattagok számára, illetve lenn a "vizes" helyiségek, ahová érkeztek a merülés után, s innen is indultak a víz alatti munkára. 

sztori

Az 1970-ben zajlott küldetésről az egyik "akvanauta", Anna Szmet mesél ebben a videóban. Manapság kevesen ismerik az ilyen küldetések történetét, pedig nagyon fontos állomások voltak az űrkutatás fejlődése során. Az ilyen "földi űrutazások" résztvevői rengeteg értékes tapasztalattal gazdagították a tudományt. 

0 Tovább

Kontinensek közt

Izlandra is jó lenne elmenni búvárkodni a karantén után.

Lezárások mindenfelé, és nem elég, hogy az országon belül mozgás korlátozott, külföldre sem utazhatunk csak úgy mostanában. Tervezgetni? Most? Őrültségnek tűnik, amikor a koronavírus dönt a menetrendről nem a légitársaságok. 

Álmodozni viszont lehet. Sőt, néha azt érzem, kötelező. Az egész korlátozásnak pont az az értelme, hogy minél előbb visszatérhessünk a normális élethez, nem pedig az, hogy így maradjon most már minden. Szóval gondolatban én lelkesen utazom, és még azok a tervek is szóba kerülnek, amik egyébként csak afféle kósza ötletek voltak. Mint például a merülés két kontinens között.

Erre Izlandon kínálkozik lehetőség, a Silfra nevű helyen. A víz rettentően hideg, a merülés meg drága. De egyszer ki lehet bírni ezt is, azt is. Én személy szerint egyébként nagyon szeretem az igazán tiszta vizet, és itt aztán az. Ez már önmagában vonzó. És az, hogy van egy pont, ahol egyszerre érinthetem Európát és Amerikát? Nem hangzik rosszul.

Ez a második videó azért remek, mert az elején szépen bemutatja, elmagyarázza, mitől is nagy szám ez a hely. És miért érdemes nem csak álmodozni róla, hanem tervezgetni is vele.

0 Tovább

Turisták a Mariana-árokban

Aki elég gazdag, 11 kilométer mélyen nyaralhat.

sztori

Láttam már szélsőséges utazási ötleteket, kiruccanási lehetőségeket. Elég az űrturizmust emlegetni, ami egy igen költséges, de kétségkívül egyedi formája annak, hogy az ember új kalandokba kóstoljon bele. Bátran tehető emellé az olyan tengermélyi expedíció, mint a tengeralattjárós kirándulás a Titanic-roncsához- vagy a most meghirdetett merülés a Marina-árokba.

A Mariana-áron ugyanis a világóceán legmélyebb pontja. Laza 11,000 métert kellene tempózni annak, aki szívesen leúszna a fenekére- természetesen egy ilyen vállalkozás több okból is öngyilkossággal érne fel. Megfelelő eszköz védelmében viszont elméletileg lehetséges a nagy expedíció. 

sztori

Az EYOS Expedetions által meghirdetett júniusi tengeri utazás 8 napos, és ennek keretén belül lehetne részt venni a merülésen, ami alkalmanként 14 órás. Csak az ereszkedés több, mint négy órán át tart 11 kilométeres mélységbe, majd négy órát tölt a turistával kiegészült legénység kutatással a fenéken, végül jöhet a visszaút.

A 90 mm vastag titániumból készült merülő eszköz elvileg még ennél nagyobb mélységet is elbír, és már több alkalommal megjárta a Mariana-árok mélyét. Így aztán bizonyított, bevált szerkezetről van szó, a merülés nem hazárdjáték. A fizető vendég kinézhet az ablakokon (vagyis inkább kis nyílásokról van szó), figyelheti a nagyfelbontású kamerák képeit, akár még segédkezhet is a kutatóknak. 

A kellemesnek ígérkező nyári túrának csak az ára lehet elsőre kicsit riasztó: 750,000 dollárt kérnek el, és összesen három jelentkező kap lehetőséget a részvételre. Aki először fizet, az mehet. 

sztori

A mai árfolyamon közel 250 millió forintnak megfelelő részvételi díj ugyan soknak tűnhet, de azért megvan az oka. Ilyen merüléshez igazi csúcstechnikájú felszerelésre van szükség, ami rettentően költséges.

És a cserébe kapott élmény meglehetősen egyedi. Ha már a szélsőségeket nézzük: több, mint négyezer mászó állt már a Mount Everest csúcsán. Jóval több, mint 500 ember járt az űrben. 12 ember lépett a Hold felszínére. És a Mariana--árok fenekén hányan jártak eddig? Összesen heten. Ehhez az exkluzív társasághoz lehet csatlakozni némi anyagi hozzájárulás fejében.

Simán megéri, nem?

0 Tovább

Bújócska polipmódra

Akár kicsik, akár nagyok, a polipok a rejtőzés mesterei.

A búvárok jelentős része kedveli a polipokat. Egyrészt azért, mert kifejezetten érdemes lények. Másrészt azért, mert egyáltalán nem könnyű megtalálni őket. Bármilyen kicsi lyukba be tudnak férkőzni, és ugyan a nagyobbak napközben kinn is megtelepednek itt-ott, akkor is bele tudnak olvadni a környezetükbe.

Ez a méretes méretes példány például feltapadt a sziklára, és nem csak a szikla színét, de még annak a mintázatát is remekül utánozza- leginkább akkor lehet látni, hogy ott van, amikor a videóst megunva színváltás közben elúszik.

A másik videó azért érdekes, mert látható, hogyan telepedik meg egy kis polip egy elhagyott csigaházban. Mondhatni, otthont talál magának- ezek a polipok kagylóhéjba, konzervdobozba, sörösüvegbe is beköltöznek, ha mást nem találnak.

Természetesen ő is azonnal eltűnik a védett helyen, ha veszélyt szimatol. Nincs mese, egy puhatestű lény bárki számára könnyű préda- lehetne, ha nem lenne a rejtőzködés igazi nagymestere...

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (246),mutazás (170),cápa (157),sztori (134),video (133),búvár (126),felfedezés (69),baleset (69),fotó (68),környezetvédelem (66),alapok (57),élmény (56),híresség (53),adria (52),film (45),egyiptom (42),szabadtüdős (37),utazás (35),barlang (34),delfin (29),retró (28),felszerelés (27),régész (26),egzotikus (26),történelem (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),videó (15),tanfolyam (15),karib (14),polip (13),kutatás (12),bánya (12),Cápa (12),üzlet (12),doku (11),mélytenger (11),fóka (10),medence (10),manta (9),ausztrália (9),támadás (9),kincs (9),tengeralattjáró (8),ciprus (8),rekord (8),málta (8),szemét (7),szafari2014 (7),sport (7),szobor (7),tudomány (6),Bali (6),humor (6),cousteau (6),csikóhal (6),tél (6),verseny (6),szafari18 (6),rák (6),florida (5),rája (5),jordánia (5),ausztria (5),ázsia (5),mexikó (4),hidegvíz (4),múzeum (4),olaszország (4),repülő (4),szafari2016 (4),bali (4),tintahal (4),Egyiptom (3),thaiföld (3),magyarország (3),találkozás (3),könyezetvédelem (3),orosz (3),skandinávia (3),víz alatti (3),karácsony (3),muréna (3),csiga (2),görög (2), (2),éjszaka (2),európa (2),hal (2),medúza (2),krokodil (2),spanyolország (2),bomba (1),balti (1),repülőgép (1),bulgária (1),könyv (1),budapest (1),cetcápa (1),vörös-tenger (1),szafari (1),akvárium (1),románia (1),búvárfilm (1),repülőroncs (1),hollandia (1),Búvár (1),thaifold (1),görögország (1),technológia (1),szörny (1),uk (1),feketetenger (1),dubaj (1),korall (1),tenger (1),izland (1),Florida (1),írország (1),horvátország (1),egyesült királyság (1),norvégia (1),celeb (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog