Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A mélység titka

Egy víz alatti felvételt elemeztek a konteók rajongói- de a valóság prózaibb.

sztori környezetvédelem

A víz alatt lehet látni különös és látványos dolgokat. Élettel teli korallzátonyok, vagy hideg vízű tavak zöldes színű mélységei, ókori amforamezők vagy modern hadihajók- minden merülés máshogy érdekes.

No de mit gondoljunk akkor, ha az óceán mélyén egyértelműen épített helyet találunk? Magasba nyúló, antennaszerű oszlopok, gondosan elrendezett asztalok, mintha valami titokzatos bázis lenne a tenger fenekén. Emberi építmény? Kik tették oda, miért- és mikor? Esetleg az ide látogató idegenek alaítottak ki az emberi szemek elől rejtett víz alatti bázist?

Egy TikTok videót több millióan néztek meg, ugyanis a túlnyomó többség nem értette amit lát. Beindultak a találgatások, és a "megfejtések" között a fenti teóriák mellett voltak vicces vagy morbid megjegyzések is, például sellőtemetőkről.

sztori környezetvédelem

De szó sincs hasonlóról. Ez a hely Floridában található, és búvárok látogatják, akik az építményeken nevelgetett korallokat gondozzák. A tengerekben ugyanis sajnos olyan sok természetes korallzátony indult pusztulásnak, hogy több helyen elkezdték a korallok mesterséges nevelését, majd visszaültetését a zátonyokra. 

Egy gyanús elmélettel kevesebb- de meglehet, akadt, akit ez az "átlátszó" magyarázkodás nem elégít ki. Nekünk, búvároknak viszont elég elmenni oda, csatlakozni az önkéntesekhez, és láthatjuk a saját szemünkkel, mi a valóság.

Az eredeti TikTok videó

0 Tovább

Tengertakarítók

Így néz ki egy adriai víz alatti szemétgyűjtés.

sztori

Személy szerint vettem már részt pár környezetvédelmi akcióban, gyűjtöttem magam is a hulladékot tavakban, tengerekben. Egy ilyen munkát csak abbahagyni lehet, befejezni nem, mert a forgalmasabb kikötőkben rengeteg a szemét, ám máshol sem unatkoznak a szemétre vadászók.

Ahogy a videón is látszik, ilyenkor az önkéntes búvárokból álló csapatok nagy lelkesedéssel látnak munkához. Most már az idő is jobb, egyfajta merülési élmény is a munka. Van, aki kisebb dolgokat gyűjt be a hálóba, műanyag hulladékot, sörösdobozt, hasonlókat. Másoknak jutnak a nagyobb feladatok, például gumiabroncsok, de van akik egészen komoly kiemelési feladatot vállalnak, akkora "zsákmányt" találnak.

És hogy mennyit számít ez? Olyan sokat sajnos nem, mert a tenger nagyon szemetes. A videóban látható búvároknak sem kellett unatkozni, a horvát Adria is "jó hely" ha valaki hulladék gyűjtésével szeretné eltölteni a szabadidejét...

0 Tovább

Nyit Egyiptom és az Adria

Régi kedvenc búvár úti céljainkra könnyebben eljuthatunk mostantól.

mutazás

A nyitásra vonatkozó állítás úgy teljes, hogy bizonyos feltételekkel eddig is lehetett utazni Egyiptomba vagy Horvátországba, tehát a magyarok körében legnépszerűbb országokba. Ám tovább egyszerűsödött az életünk a napokban.

Kezdjük az Adriával! Horvátország EU-s országként elvileg igencsak könnyen elérhető helynek számított annak idején. de a koronavírus sok dolgot felülírt- remélhetően csak átmenetileg. Déli szomszédaink szemmel láthatóan komoly erőket mozgatnak meg, hogy mentsék a nyári idegenforgalmi csúcsszezont. Egyrészt korlátozásokkal igyekeztek gátolni a fertőzés terjedését, majd ahogy a számok engedték, egyre könnyítették a beutazást.

Nekünk, magyaroknak gondot okozhat, hogy az emberek egy része az EU által el nem ismert vakcinával van oltva. Ám Horvátország nem válogatott az oltások között, bármilyen vakcináról szóló igazolást elfogadták. Aztán enyhítettek a szabályokon, például a gyerekekre vonatkozó kötelező PCR teszten. Most pedig már visszaállt a régi világ, mindenféle oltástól függetlenül lehet be- és kiutazni. Reméljük ez a helyzet így is marad!

Új hírnek számít, hogy június 24-től az egyiptomi kormányzat döntése alapján az oltással rendelkezők PCR-teszt nélkül utazhatnak be az országba. Ez azért könnyebbség, nem kell tesztelni, adminisztrálni, és az se nagyon fordulhat elő, hogy egy utolsó pillanatos pozitív teszt miatt bukik a búvárút. 

mutazás

A Vörös-tengerre vágyók számára jó hír, hogy Egyiptom egyáltalán nem köti az EU-s engedélyhez a vakcinák elfogadását, tehát a Pfizer, Astra, Moderna és Janssen mellett elfogadják a Szputnyikot, Sinopharmot is. Így aztán nincs gond akkor sem, ha valakit "keleti" vakcinával oltottak. Aki pedig hazafelé utazik, annak védettségi igazolványa mentességet ad a magyarországi karantén alól.

Természetesen le kell szögezni, a nyitás nem jelenti azt, hogy mostantól mindenféle értelmes szabályt figyelmen kívül hagyunk. Kell az óvatosság, az odafigyelés, figyelni kell az esetleges szabályváltozásokat is. Ám hiszem,  hogy egy kis csapattal, saját apartmanba szervezett adriai nyaralás, vagy egy egyiptomi búvárszafari nem jelent több veszélyt, mint egy zsúfolt balatoni strand. 

A részletes, aktuális és hivatalos információkért, szabályozás a Konzuli szolgálat oldalán található, országokra lebontva. Aki utazni készül, először mindig innen tájékozódjon foglalás előtt, majd közvetlenül út előtt is. A hivatalos információ az, ami itt jelenik meg!

Tudom, sokan vágyunk már külföldre, jó kis búvár túrákra. A lehetőségek megnyílni látszanak, de ahogy fentebb írtam, mindig legyünk felkészültek a váratlan dolgokra. Figyeljük az információkat, vigyázzunk magunkra, és a legrosszabb esetekre felkészülve feltétlenül kössünk jó utas- és búvárbiztosítást!

0 Tovább

Roncsok Szingapúrban

Szingapúr régről ismert találkozási pontja a kelet-nyugati kereskedelmi útvonalaknak, de történelmi hajóroncsokat eddig nem nagyon tártak fel. Két, egymás közelében levő roncs feltárásáról szóló jelentés most megváltoztatta ezt, mivel az egyik hajó 650 éves vagy annál is régebbi múltra tekint vissza.

sztori

2014 végén egy uszály futott zátonyra a városállam legkeletibb szigeténél, Pedra Brancánál, ahol a Szingapúri-szoros és a Dél-kínai-tenger találkozik. Miközben a szigettől mintegy 100 méterre északnyugatra a sziklás tengerfenékről a törmeléket takarították, ipari búvárok kínai kerámiák maradványaira bukkantak.

A felszínre hozott tányérok hasonlítottak azokra, amelyeket egy akkoriban nagy nyilvánosságot kapott szárazföldi ásatás során találtak, ezért a búvárok értesítették a hatóságokat. A szingapúri Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal (NHB) 2016-ban megbízta az ISEAS-Yusof Ishak Intézet régészeti egységét a lelőhely felmérésével és feltárásával.

A munka 2019-ig folytatódott, amikor a tengerfenék kiterjedő felmérései egy második hajóroncs felfedezéséhez vezettek Pedra Brancától mintegy 300 méterre keletre. Ennek a roncsnak a merülése csak nemrég fejeződött be, és az eredményeket június 16-án jelentették be.

A régészek kutatásai szerint a két hajó több évszázad különbséggel süllyedt el. Az 1. hajóroncsnak nevezett maradványokban talált kék és fehér kerámiák és celadon zöldáruk a kínai Jüan-dinasztia (1271-1368) idejéből származnak, amikor Szingapúr Temaszek néven volt ismert.

A 2-es hajóroncsról kiderült, hogy egy sokkal későbbi kereskedelmi hajó, a Shah Munchah maradványa, amely 1796-ban süllyedt el, hazaútján Kínából Indiába, ahol építették.

A roncsból előkerült leletek között kínai kerámiák, valamint rézötvözetből, üvegből és achátból készült tárgyak széles skálája található. A régészek négy, akár 5 méter hosszú és 2,5 tonna súlyú horgonyt, valamint kilenc olyan ágyút is találtak, amelyeket a Kelet-indiai Társaság hajóira szereltek fel a 18. században és a 19. század elején.

"Figyelemre méltó, hogy a szingapúri vizeken talált első régi hajóroncs a jelek szerint egyidős a 14. századi Temasekkel" - mondta Dr. Michael Flecker, az ISEAS tengeri régészeti projektekért felelős projektigazgatója.

"A Longquan zöldáru és más kerámiák nagy rakománya mellett több Jüan-dinasztia korabeli kék-fehér porcelánt szállított, mint bármely más dokumentált hajóroncs a világon. A darabok közül sok ritka, egy pedig a feltételezések szerint egyedülálló."

A Shah Munchah-ról így nyilatkozott: "A kínai rakomány nagy részét Indiában rakodták át a Nagy-Britanniába tartó hajóútra. Ha még 23 évet szolgált volna, szinte biztosan kikötött volna az újjáalakult Szingapúr kikötőjében.

"Hihetetlenül változatos rakománya nagyszerű betekintést nyújt abba, hogy milyen típusú árukat cserélhettek és vásárolhattak az újonnan alakult város új lakói."

A kiemelt tárgyakat jelenleg konzerválják, kutatják és dokumentálják, hogy jövőre az NHB kiállíthassa őket.

0 Tovább

kEDVTELÉSI BÚVÁRRÉGÉSZEK

Izrael első víz alatti nemzeti parkjában búvárokat várnak a múlt felfedezésére

sztori

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság tengeri régészeti részlege reméli, hogy a látogatók segítenek majd megtalálni a víz alatti régészeti leleteket.

Izrael Caesarea ókori kikötővárosában nyitotta meg első víz alatti nemzeti parkját, ahol a búvárok bejárhatják a tengerbe nyúló egykori nagy komplexum 2000 éves maradványait.

Caesarea már most is Izrael egyik legjelentősebb turisztikai látványossága, ahol a régészek évtizedek alatt feltárták a parton elterülő hatalmas kiterjedt építkezések maradványait, amelyeket az i. e. első században élt Heródes király építtetett.

Heródes munkáinak nagy része azonban ma már a tenger alatt fekszik.

Azzal, hogy a meglévő nemzeti parkba tengeri területeket is bevonnak, a hatóságok azt remélik, hogy a búvárokat is a területre vonzzák Bátorítani fogják őket, hogy segítsenek a kikötő múltjának feltárásában. Míg a helyi búvárok már évek óta segítenek a régészeti munkákban, a hatóságok arra törekszenek, hogy távolabbról is vonzzák a látogatókat.

"Szeretnénk fejleszteni a búvárturizmust és az ország idegenforgalmát" - mondta Kobi Sharvit, az Izraeli Régiségügyi Hatóság tengeri régészeti részlegének igazgatója.

"Elvárjuk, hogy azok a búvárok, akik látnak valamit, jelentsék nekünk" - mondta. "A legtöbb esetben egy búvárok által tett kis felfedezés nagyon nagy és lenyűgöző felfedezéshez vezethet, és megváltoztathatja a képünket a helyről".

"Ez többször is megtörtént velünk az elmúlt években" - mondta Sharvit, és megjegyezte, hogy az év elején a viharos időjárás feltárt néhányat a kikötőben használt faszerkezetek közül.

Két példaként említette a 2015-ben talált nagy mennyiségű aranyérmét és egy olyan kereskedelmi hajót, amelynek roncsának rakterében még mindig volt rakomány.

A búvárok által talált tárgyakat megvizsgálják, katalogizálják, és az érdekesebb darabokat múzeumokban állítják ki - mondta Sharvit.

sztori

A víz alatti kikötő területe mintegy 50 hektáron terül el, bár a nemzeti park ennél is nagyobb területet foglal magában. A régészeti maradványok mellett, amelyek nagy részét iszap és alga borítja, gazdag tengeri élővilág is található.

Nemzeti parkká nyilvánítva a terület komolyabb védelmet kap és a szigorúbb szabályok betartatása előnyére válik.

Heródes Caesareát jelentős tengeri kikötővárosként építette, és Kr. e. 22-ben nyitotta meg. Figyelemre méltó volt, hogy nem egy öbölben épült, hanem inkább a tengerbe nyúlt ki. Alig száz évvel később azonban már nem használták, és körülbelül 250-300 évvel a megnyitása után a kikötő a tengerbe omlott. Hogy mi okozta az összeomlást, még mindig nem tisztázott- az egyik magyarázat a szökőár.

A Ynetnek a nemzeti parkról szóló, az év elején megjelent beszámolója szerint a projekt az Izraeli Tervezési Hivatal azon politikájának eredménye, hogy a part menti történelmi helyszíneken található tengeri területeket is bevegyék az ország nemzeti parki programjába.

Az izraeli utazásokhoz kapcsolódó friss hír, hogy az ország július 1-től szeretné megnyitni a határokat a koronavírus ellen beoltott turisták előtt.

0 Tovább

Lógós csikóhalak

Így kapaszkodnak a kötélbe a Fekete-tenger mélyén a csikóhalak.

Romániát ritkán emlegetjük búvárkörökben, pedig ahol tenger van, ott lehet búvárkodni is. Persze helye válogatja, mit lehet látni... Ez a videó azt mutatja be, hogy az általában keveset mozgó, farkukkal egy stabil pontja kapaszkodó csikóhalak gyakorlatilag csapatostól vertek tanyát egy vastag kötélen, a búvárok örömére. Még ha a Fekete-tenger zöldes vize nem is annyira csábító, azért feltétlenül érdekes a felvétel.

0 Tovább

Sziszifuszi munka

Búvárok 300 kiló maszkot és más hulladékot hoztak ki a tengerből a spanyolországi Barcelonában.

sztori

A Transportes Metropolitanos de Barcelona (TMB) nyolc buszvezetője, akik szeretnek búvárkodni, néhány órára otthagyta járművét, hogy 100 méterre a parttól a tengerbe merüljön. A cél a tengerfenék megtisztítása volt. A csapatnak egy délelőtt alatt 300 kiló használt szájmaszkot és egyéb szemetet sikerült összegyűjteniük a Helisub búvárklub oktatóinak segítségével.

A kezdeményezés ötletgazdája Israel Arribas, aki általában a H2 buszjáraton dolgozik mint sofőr a katalán fővárosban. Arribas elmondta, hogy ilyen hatalmas mennyiségre kevesen voltak: "12 vagy 13 búvár volt a csapatban, és még a negyedét sem távolítottuk el annak, amit láttunk. Még mindig sokkal több hulladék van a tengerben".

A takarítás során az önkéntesek nagyon furcsa tárgyakat találtak: a Városházáról származó kerítést, gumiabroncsokat, sőt még egy próbababát is. Természetesen a legtöbb a szájmaszkból volt. Arribas állítja, hogy olyan sok volt belőlük, hogy csak egy kis részét tudták a felszínre vinni. "Sokat ott kellett hagynunk, mert nem tudtunk megbirkózni a feladattal".

Bár a most szerdai takarítás volt az első, amit a csapat szervezett, a sofőr mindenkit biztosított arról, hogy ő és kollégái tervezik a projekt folytatását: "Olyan mennyiségű hulladék van, hogy lehetetlen mindent egy nap alatt összeszedni. Nem ez volt az utolsó alkalom. Vissza fogunk térni."

0 Tovább

Koralltelepítők

Az Egyesült Arab Emírségekben is szorgoskodnak a búvárkertészek.

A búvárok júniusban 15 mesterséges zátonyt telepítenek az Egyesült Arab Emírségek partjainál, Dibba közelében, hogy elősegítsék a tengeri ökoszisztémák regenerálódását. A területeket a kotrás és az óceánok pusztulása károsította, így szükség van az emberi beavatkozásra az újjáélesztésükhöz..

A Freestyle Divers tengeri természetvédelmi akadémia önkéntesei június 8-án az óceán világnapja alkalmából ellátogatnak a Dibba Rock tengeri természetvédelmi területre. A zátonyok egy új ökoszisztéma alapját képezik majd, és egybeesnek a fudzsairai búvárközpont Dibba Rock korallzátony-nevelőközpontjának bővítésével. 

Az engedélyek függvényében június és július folyamán 20 régi hajótestet süllyesztenek el, hogy mélyebb zátony-környezetet alakítsanak ki a búvárkodás, a természetvédelmi képzés és az oktatás számára.

"Az Egyesült Arab Emírségek partvidéke bővelkedik változatos tengeri élővilágban, de búvárként első kézből láttuk a szennyezés és az emberi tevékenység következményeit" - mondta Darryl Owen, a Freestyle Divers ügyvezető igazgatója.

"Programjaink révén láthattuk a természetvédelmi erőfeszítéseink eredményét a tengeri élővilág felbukkanásában és visszatérésében.

"Az óceánok pusztulása mindannyiunkat érint, ezért a valódi változás érdekében a tengervédelmi tevékenységeknek mindenki számára nyitottnak kell lenniük."

A World Resources Institute adatai szerint a korallzátonyok világszerte, így az Egyesült Arab Emírségekben is veszélyeztetettek, több mint felük veszélyben van. A tudósok becslése szerint 2030-ra a zátonyok akár 90 százaléka is veszélybe kerülhet.

Pedig ezeknek a területeknek a jelentősége óriási. A bolygó felszínének kevesebb mint 0,5 százalékát kitevő korallzátonyok a tengeri fajok 30 százalékának adnak otthont. Becslések szerint a tengeri élővilág 25 százaléka életciklusa valamelyik szakaszában a korallzátonyokra támaszkodik, miközben ezek az összetett ökoszisztémák világszerte emberek millióinak biztosítanak élelmet és munkát. Ezek a tengeri élőhelyek a Föld oxigénkészletének több mint felét állítják elő, és így kritikus szerepet játszanak az emberi túlélésben.

A világ egyik legnagyobb mesterséges zátonyának létrehozására irányuló terveket Fujairah partjainál 2019-ben jelentették be először. A kormány környezetvédelmi szakemberei amerikai tudósokkal együttműködve dolgozták ki a hatalmas, három futballpálya méretű víz alatti élőhely tervei.

A floridai korallzátonyokat hasonló veszélyek fenyegetik, mint az Emírségekben levőket, többek között a tengerek hőmérsékletének emelkedése, az emberi környezetszennyezés és a területkiemelés. Dibbában a Freestyle Divers összefogott az Azraq-kal, egy dubaji székhelyű, önkéntesek által vezetett tengervédelmi szervezettel.

A partnerség keretében az Azraq önkéntes, vállalati és iskolai tagjai hozzáférhetnek a Freestyle Divers tengeri természetvédelmi akadémiájához, amely a víz alatti elméleti és gyakorlati természetvédelmi oktatásra összpontosít. "A Freestyle Divers olyan környezetet biztosít, ahol a tudomány és a tengervédelem találkozik" - mondta Natalie Banks, az Azraq ügyvezető igazgatója.

"Ez nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy a közösséget oktassuk, motiváljuk és aktivizáljuk a tengeri környezet védelmének fontosságára", tette hozzá.

0 Tovább

Szabadulószoba búvároknak

Újfajta ötlettel dobtak fel egy édesvízi merülőhelyet Wales-ben.

sztori

A mesterséges víz alatti attrakciók kialakítása jellemzően ott fordul elő, ahol a búvárok egy idő után ráunhatnak a szokványos látványra, netán eleve nem annyira érdekesek a merülőhelyek. Ilyenkor aztán süllyesztenek mindent, repülőt, tankot és hajót, vagy afféle víz alatti játszótereket alakítanak ki.

A bányatavak világát sok magyar búvár is jól ismeri, hiszen nálunk többnyire ilyen helyeken merülhetünk. Ezeknek is megvan a maga érdekessége, de tény, ezekbe is kerültek különféle dolgok már. Egyrészt érdekesebb a búvároknak is, ha körbeúszhatnak odalenn mondjuk egy repülőt, másrészt megtelepedhetnek ezekben a halak, és így az élővilágnak sem tesz rosszat.

Wales-ben a meglehetősen mély Vivian Quarry jól ismert gyakorlóhelynek számít a búvárok körében. Itt azt találták ki, hogy a mostanában divatos szabadulószobák trendjét követve a víz alatt alakítottak ki kalandos helyszínt. Az ötletgazda Clare Dutton PADI búvároktató volt, és sok munkát beletéve hat tematikus program vár a búvárokra. Zombiinvázió, kalózok kincse, bűnügyi rejtély, pénzrablás- ügyességi feladatokkal megbolondítva.

sztori

A hagyományos szabadulószobákhoz képest itt végképp érthető, hogy van időtényező. Azért játék közben is észnél kell lenni, mégiscsak merülésről van szó, aminek szabályait be kell tartani. De azt hiszem, egy ésszel kialakított víz alatti kalandprogram egyszerre lehet élvezetes és biztonságos. Ha arra járnék, egyszer biztos megnézném.

A Scuba Escape honlapja

0 Tovább

Cápafalka

Így néz ki az etetett cápák forgataga Fijin.

mutazás

Tetszik vagy sem, az igazán látványos közeli felvételek a cápákról még ma is gyakran úgy készülnek, hogy a cápákat csalikkal vonzzák a búvárok közelébe. Ez többnyire veszélytelen kaland, de azért nyilván sokakat elijeszt a cápák nyüzsgése, majd az, ahogy egyre jobban bepörögnek, minél többet próbálnak zabálni az ingyen kajából.

mutazás

És azért jön itt olyan jószág is, mint a hatalmas tigriscápa. Annak láttán azért elég sokan húzzák magukat össze igen kicsire, ami több mint érhető. Szóval adrenalinbomba az ilyen merülés, nagyon ritka a baleset, és mégis... Sokan nem szeretik az etetést.

mutazás

Erről én most nagyon okosat nem akarok mondani, kifejtettem én erről már a véleményem a könyvemben. Most pedig csak beteszem ide a videót, mert akárhogy is készült, látványosnak látványos...

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),fotó (68),élmény (67),alapok (57),adria (57),híresség (54),film (47),egyiptom (45),szabadtüdős (40),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),doku (11),medence (11),mélytenger (11),fóka (10),málta (10),rekord (10),kincs (10),támadás (9),manta (9),ausztrália (9),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szobor (7),jordánia (7),szafari2014 (7),verseny (6),cousteau (6),tudomány (6),Bali (6),csikóhal (6),szafari18 (6),humor (6),rák (6),tél (6),ázsia (5),ausztria (5),rája (5),florida (5),repülő (4),múzeum (4),hidegvíz (4),bali (4),olaszország (4),szafari2016 (4),mexikó (4),tintahal (4),thaiföld (3),skandinávia (3),találkozás (3),víz alatti (3),muréna (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),Egyiptom (3),orosz (3),magyarország (3),krokodil (2), (2),maldív (2),repülőroncs (2),elsodródás (2),csiga (2),medúza (2),éjszaka (2),hal (2),könyv (2),görög (2),spanyolország (2),európa (2),románia (1),szafari (1),búvárfilm (1),technológia (1),izland (1),szörny (1),budapest (1),cetcápa (1),Búvár (1),thaifold (1),akvárium (1),bulgária (1),vörös-tenger (1),bomba (1),hollandia (1),korall (1),Florida (1),dubaj (1),tenger (1),horvátország (1),feketetenger (1),uk (1),egyesült királyság (1),írország (1),balti (1),repülőgép (1),görögország (1),celeb (1),norvégia (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog