Horgony Cortes idejéből

Mexikóban bukkantak több száz éves horgonyra a búvárrégészek.

A víz alatti régészetben gyakori kihívás az, hogy történelmi események nyomaira bukkanjak a tenger fenekén. Nagyon izgalmas, ha korábban még nem igazolt csaták, balesetek tárgyi emlékeit fedezik fel, híres személyiségekhez köthető roncsokat találnak.

Hernan Cortes hírhedt spanyol konkvisztádor, az ő nevéhez fűződik az inka birodalom megdöntése, ő alapította a mai Mexikó elődjének számító Új-Spanyolországot is. A közelmúltban mexikói búvárrégészek ott találtak egy érdekes leletet, ahol a beszámolók szerint az ő hajói süllyedtek el: a horgony pár méteres vízben nyugodott.

Természetesen biztosat nem lehet állítani, egyelőre még folynak a vizsgálatok. Azt mindenesetre megtették, hogy a horgony fa részéből mintát vettek, és az alapján a horgony nagyjából 500 éves lehet, a fa pedig Spanyolország északi részéről származik. 

A történet úgy szól., hogy Cortes 1519-ben tucatnyi hajója többségét a tenger fenekére küldte, hogy embereinek ne lehessen módja elmenni a meghódítandó kontinensről. A tudósok nem jelenthetik ki, hogy ezen hajók egyikéről származik a horgony, de nincs is kizárva. 

A két és fél méteres horgony 12 méteres mélységben, az üledék alatt rejtőzött. Kormeghatározást végeztek Mexikóban és az Egyesült Államokban is, és mind a kettő hasonló eredményt hozott. Spanyolországban pedig a fa anyagát vették vizsgálat alá. 

Most azt szeretnék megoldani, hogy a horgonyt biztonságosan kiemelhessék, és az konzerválás után kiállítható legyen.

0 Tovább

Egy játékos delfin

Meglepően szereti az embereket a nyílt tengerben élő delfinek némelyike.

Akik csak delfináriumokból ismerik a delfineket, azok meglehetősen csalfa képet látnak róluk. Vidámnak és lelkesnek tűnnek, de azért ez elsősorban a fogság, az idomítás eredménye. Ahogy egyre többen tudnak meg mindenfélét ezeknek az intézményeknek a hátteréről, az itt élő állatok sorsáról, úgy kopik meg a delfináriumok vonzereje.

Főleg azért, mert ma már arra is van komoly kereslet, hogy nylít vízben nézhessék meg őket a turisták. Lehet azon vitatkozni, hogy ennek is vannak árnyoldalai, de könyörgöm- a delfinek itt nincsenek bezárva egy betonmedencébe! Szóval ég és föld a különbség.

A búvárok pedig testközelből élhetik meg a találkozást. Én is emlékszem olyanra, amikor a delfinek kifejezetten keresték a társaságunkat, sőt, még a játékba is be akartak vonni. Ez a videó ennek egy látványos példáját mutatja: a kis koralldarabot megszerző delfin ezt a korallt hozza magával a szájában vagy fejjel lefelé a hasán, odapottyantja a búvár elé, mintha azt várná, csatlakozzon hozzá az ember is a mókában. Óriási élmény az ilyen...

0 Tovább

Új adriai felfedezés

Ókori roncsot találtak Molat szigete mellett.

Horvátországban több helyen találtak már akár kétezer éves hajókat is a mélyben. Mindez nem meglepő, hiszen jól ismert hajózási útvonal volt az Adriai-tenger. Bár sok a búvár, a tipikus merülőhelyek mellett sok olyan feltáratlan pontja van a tenger fenekén a horvát szigetvilágban, ahol viszonylag sekélyen bújnak meg roncsok.

A most felfedezett ókori hajó is 20 méteren, könnyen elérhető helyen nyugszik. Jó állapotban érződött meg, és a rakománya is jellegzetes: a rómaiak által használt tetőcserepeket szállított. A tegula és imbrex nevű elemek egymásba illeszkedve biztosítottak jó fedést az épületeknek, és széles körban használták őket. 

A hajó az időszámítás utáni első században süllyedhetett el, de a régészek bíznak benne, hogy találnak olyan leleteket, amelyek segítségével lehetséges lesz a pontosabb kormeghatározás. Már eddig is kerültek elő edények, amfora, ami segíthet ebben. A cserepek pedig igencsak időtállónak bizonyultak, mert ránézésre akár most is fel lehetne őket használni.

Ezen cserepek annyira gyakoriak voltak, hogy a közelben már találtak roncsot hasonló rakománnyal. Ki tudja, hol bukkannak rá a következő ókori roncsban az Adriában.

0 Tovább

Nagy Sándor hajói

Libanoni búvárok találtak rá néhány nagyon izgalmas ókori roncsra.

felfedezés

Türosz városának ostromával sokat foglalkoztak a régészek: Nagy Sándor hódító hadjárata során i.e. 332-ben vette be a szigetre épült várost, de azt nem tudták, hogyan. A szemben levő szárazföldön található Usu elfoglalása könnyen ment, ám a szigeten levő Türosz már keményebb dió volt.

Azért is érdekes ez, mert a mai Libanon területén található Türosz ugyanis jelenleg nem szigeten, hanem egy félszigeten van, aminek állandó kapcsolata van a szárazfölddel. Néhány éve földtani kutatások és számítógépes modellezés segítségével derítették ki, hogy vélhetően Nagy Sándor kiváló hadmérnökeinek volt köszönhető az eredményes ostrom.

felfedezés

Türosz és Usu között ugyanis volt egy, sekélyebben húzódó homokzátony. Ezt magasították és szélesítették sziklákkal, törmelékkel annyira, hogy a sereg a szárazföld irányából is tudott rajta támadni. Hét hónapig tartott a munka, de végül a város Nagy Sándor kezére került. Az új földnyelv pedig annyira megváltoztatta az áramlási viszonyokat, hogy végül az egykori szigetből félsziget lett.

A történet azért vált érdekessé most búvár szempontból, mert egy libanoni búvárcsapat állítása szerint nagyjából 35 méteres mélységben 11 darab ókori görög hajót talált. A 2300 éves korúnak becsült roncsok Nagy Sándor flottájából származhattak, s részt vehettek az építéshez szükséges sziklák szállításában. Talán pont azért vesztek oda, mert a túlterhelt hajók nehezebben álltak ellen a tenger viharainak. 

felfedezés

A víz alatti régészek már hónapok óta dolgoznak a helyszínen, és még bizonyára hosszú ideig el is fog tartani a munka. A maradványok közt nem csak sziklákat találtak, hanem sok cserépedény darabját is, így az sem kizárt, hogy a hajók a seregnek szánt ellátmányt is szállítottak. De biztosat természetesen csak a feltárás lezárulta után lehet majd mondani. Mindenesetre érdekes, hogy ilyen szerteágazó kutatások szükségesek ahhoz, hogy egy ókori történelmi esemény hátterét feltárják.

0 Tovább

Bravúros búvármentés

Barlangból kellett menteni egy búvárt, aki tavaly maga is részt vett a thaiföldi barlangi mentésben.

Tennessee államban hajtott végre merülést egy búvárcsoport, akik a felszínre érkezve látták, hogy egyik társuk elmaradt tőlük. A brit  Josh Bratchley pedig nem rutintalan barlangi búvár, tavaly maga is ott volt abban a népes csapatban, akik a mélyben rekedt thai focicsapat felszínre hozatával hajtottak végre nagy tettet. Kitüntetést is kapott az ott végzett munkájáért.

De ez egy olyan műfaj, ahol bármikor történhet valami váratlan. Hogy pontosan mi okozta a veszélyes helyzetet, még nem tudni, de általában a barlangi búvárok balesetei tragédiával végződnek, a körülmények ismeretében nem meglepő módon. A búvárok egyből riasztották a hatóságokat, akik rögvest specialistákat értesítettek. Köztük volt Edd Sorenson, a floridai barlangi búvár, aki már eddig a legtöbb barlangi életmentést hajtotta végre a világon.

Sikerült megtalálni a búvárt a barlangban, ki rálelt egy levegővel telt részre a mélyben, és így életben volt amikor a mentők megérkeztek. Nagyjából egy napot töltött a barlangban, és amikor rátaláltak, jó fizikai és mentális állapotban volt a civilben meteorológusként dolgozó Bratchley. 

A laikusok számára felmerülhet a kérdés, a thaiföldinél jóval kisebb barlangban hogy lehet ilyen helyzetbe kerülni. Nos, minden barlang más és más, mások a látási viszonyok. A barlang ahol Bratchley bennrekedt például arról ismert hogy nagyon szűk részek is vannak benne. Viszont a levegős teremnek köszönhetően volt egy olyan pont, ahol megvárhatta a mentésére érkezőket. Maga Sorenson is arról beszélt, elsősorban a testet kereste, ezért nézett meg minden kisebb hasadékot merülés közben, és ő maga lepődött meg, amikor élve találtak rá ezen a bizonyos helyen a brit búvárra. Az már utóbbi felkészültségét mutatja, hogy képes volt higgadt maradni és megvárni a segítséget.

0 Tovább

Rákinvázió

Az évnek ebben a szakaszában "életre kel" a tenger feneke Ausztáliában.

Egyszerűen elképesztő az ezerszámra tolakodó, birkózó, masírozó rákok látványa, akik Victoria államban ilyenkot szállják meg a tengert. Ez a videó azért tetszik, mert nem csak a nagy halomba tömörülő rákokat mutatja meg, hanem közelképet is láthatunk arról, hogy is néz ki ez az állat.

Egyébként az emberre egyáltalán nem veszélyes fajról van szó, bármennyire riasztónak tűnhet a látvány. A helyi búvárok mindenesetre nem hagynák ki ilyenkor a merülést, mert ehhez hasonlót csak itt lehet megfigyelni.

0 Tovább

Roncsmúzeum a tengerben

A görögök is számítanak a búvárturistákra.

mutazás roncs

Görögország éveken át szinte mindenhol tiltotta a kedvtelési búvárkodást. A helyi búvárközpontok csak pár ponton merültettek, nem is nagyon érkezett kifejezetten merülni senki. Persze ez valahol érthető, hiszen annyi értékes roncs, különleges ókori maradvány volt (és van) a mélyben, hogy azok védelme indokolt.

2005 óta viszont minden más, mert onnan kezdve változtak az arányok: sokkal több helyen lehetett merülni, mint ahány ponton tiltották. Persze a védett roncsokat így sem lehetett megnézni, de most ebben lehet majd változás. 

Az ország északi részén található Alonisszosz szigete mellett felfedezett ókori kereskedelmi hajó roncsa lehet az első, amiből egyfajta víz alatti múzeum lesz. Az izgalmas roncs sokat mesélt a régészeknek az egykori hajóépítésről, de már jó ideje tart a feltárás, itt az ideje hát, hogy a történelem iránt érdeklődő amatőrök is rácsodálkozzanak. 

A hírek szerint újabb ókori roncsokat tesznek majd szabadon merülhetővé, és ez máris nagyon izgalmassá teszi a görögországi búvárkodást. Akadt már így is pár érdekes, többek között második világháborús roncs, de ha ezek mellett több ezer éves maradványokat is megnézhetünk, az már csábító lehetőség.

A fent említett hajó rengeteg, több ezer amforával a fedélzetén süllyedt a tenger fenekére, s most ezeket meg lehet csodálni- hiszen a fa alkatrészek rég elporladtak már a mélyben.  látvány így is lenyűgöző, hiszen az edények többsége ép, és beborítják az aljzatot. Olyan izgalmas hely ez, ami még a sokat látott búvárrégészeket is meglepi. 

És ez nem egy hagyományos múzeum steril környezete, hanem a tenger fenekén levő "múzeum", ahol úgy vannak ott az amforák, ahogy azok 2000-2500 éve elmerültek. A régészek még dolgoznak azért, mert néhány kérdésre választ keresnek. A korszakból származó roncsok legnagyobbikaként sok titkot rejt a hajó. Úgy tartották, ilyen méretű kereskedelmi hajók csak jóval később épültek, így aztán mindenkit meglepett az i.e. 5. évszázadból származó lelet.

A szakemberek maguk is örülnek, hogy kedvtelési búvárok is megnézhetik, s ők is átélhetik egy kicsit a víz alatti régészet kalandját. Két évtizede még az ötlet is szentségtörésnek számított, de mára sokat változott a felfogás. A könnyen elérhető, 22-28 méteres mélységben nyugvó roncshoz természetesen kicsi, vezetett csoportokban lehet majd merülni, de ez a kedvtelési búvárkodásban máshol is megszokott. Ha ezt kiegészíti egy kis előzetes eligazítás, beszélgetés a roncs jelentőségéről, sok búvárt vonzhat a hely. A roncs mellett is lesznek magyarázó táblák.

Aki már részt vehetett az első ilyen merüléseken, nagyon lelkesen mesélt az élményeiről. Mintha a történelembe merültek volna, mondták el. Hamarosan újabb roncsokat tesznek elérhetővé az EU-s finanszírozású projektben, és állítólag a továbbiakban azt kiterjestik Olaszországra és Horvátországra is. Így válhat közös kulturális örökségünk valóban mindannyiunké. Az majd a tapasztalatok után derül ki, hogyan kell pontosan a merüléseket szervezni, hogy a roncsok állapota hosszú távon is ép maradjon.

0 Tovább

A medúza és a zacskó

Elgondolkodtató lehet egy egyszerű videó is egy falatozó teknősről.

A tengert elárasztó műanyag szemétről sok helyen olvashatunk manapság. Láthatunk drámai felvételeket strandot beborító hulladékról, bálnákról amiknek gyomrában minden van az üdítős palacktól a szívószálig.

Hogy néz ez ki a tengerben? A felvételen az látható, ahogy egy teknős kényelmesen harap egy medúzából. És most képzeljük el azt, hogy mennyire néz ki másnak egy vízben levő, régi, kissé szakadozott műanyag zacskó- sajnos nem nagyon. Nem kevés teknős pusztulhatott el úgy, hogy összetévesztette a táplálékot az általunk eldobott szeméttől.

Hát ezért kell jobban odafigyelni a hulladékkezelésre. De ne legyenek illúzióink: ha holnap betlltanák a zacskókat, akkor is még mindig sok-sok évig milliószámra sodródnak a vízben a korábban odekerültek.

0 Tovább

Cápaharapás a tanfolyamon

Furcsa eset történt Kínában egy kezdő búvárral.

cápa sztori

A búvárkodás mint kedvtelés népszerűsége változó: léteznek trendek a szabadidő eltöltésének területén is. Ázsiában most éppenséggel divatos a merülés, és mivel a kontinens számtalan kimagasló búvárhellyel büszkélkedhet, elég sokfelé találkozni ott a csapatosan utazó kínai vagy japán búvárokkal.

Sokan egy búvárút során tanulják meg az alapokat, mások viszont még otthon ismerkednek meg a nagy víz alatti kalanddal. A kínai oldalak tele vannak "csomagajánlatokkal", így aztán van választék. Az alábbi történet is így indult: egy kínai lány fizetett be egy tanfolyamra. 

cápa sztori

Az ország északkeleti részén, LIaoing tartományban élő Nana tanfolyami merüléseit viszont nem egy átlagos medencében tartották, hanem egy olyan élményparkban, ahol az átlagos látogatók megcsodálhatják a tenger lényeit amik az akváriumokban élnek- míg a búvárok le is merülhetnek közéjük. Efféle intézmény a világ minden részén akad, de bevallom őszintén, nem tudom mennyire jó ötlet ott búvártanfolyamot tartani. 

Persze kalandosabb az egész, mert ezekben az akváriumokban gyakran vannak például cápák is, a velük való merülés olyan kaland, amiért sokan sokat fizetnek. Hiszen a trópusi tengerektől igen nagy távolságra eső helyeken is megadja ennek az élménynek a lehetőségét, ráadásul biztonságos körülmények között, hiszen az akváriumokban tartott cápák többsége homoki tigriscápa, ami riasztóan fest ugyan, de szinte sohasem támad.

cápa sztori

Nos, erre cáfolt rá egy cápa ezen a bizonyos kínai tanfolyamon: a hírek szerint a kezdő búvár, Nana fejét harapta meg egy ragadozó. A nő élete nem volt veszélyben, de arca csúnyán megsérült a képek tanúsága szerint, A homlokán, állán, fejbőrén levő sebeket összesen 70 öltéssel varrták össze. A cápa a beszámolók szerint egyszer kapott oda, utána elúszott. Hogy mi váltotta ki az agressziót, arról nem írnak.

Mindenesetre a tanfolyam szervezője valamennyi orvosi költség megtérítését vállalta. Remélhetően a sebek gyorsan begyógyulnak, és a történetet a sajtóbeszámolóknál alaposabb és szakmaibb elemzés követi. (Nagyon meglepne, ha nem létezne videofelvétel az esetről, ami megvilágítaná a részleteket.) 

cápa sztori

Persze a netes okoskodók nyilván arrafelé is mindent jobban tudnak, hiszen láttak már cápás horrort, és így "joggal" követelik, tiltsák meg a merüléseket a cápákkal. Eközben a helyzet az, hogy sok búvárt pont a cápák vonzanak- és az esetek túlnyomó többségében nem is történik semmi különös. 

Balesetek persze előfordulnak, de megesik néha harapás kutyasétáltatás közben is. Egy ilyen történet pont azért feltűnő, mert annyira ritka, noha nap mint nap merülnek akváriumokban cápákkal. És ez a támadás se volt végzetes, tehát aki cápákkal merül, nem öngyilkosjelölt, hanem inkább csak kíváncsi. Remélhetően a helyiek kiderítik, mi volt az ok- és némi szerencsével talán ennek a híre is éppen úgy eljut hozzánk, mint a sebesülésé.

0 Tovább

Egy cápa odakap

Egy egyiptomi cápás balesetről mesélt a sérült búvár.

Az utóbbi hónapok híre volt, hogy a Vörös-tengeren merülő búvárok arról számoltak be, a nyílt tengeri zátonyoknál, sekély vízben feltűnő óceáni fehérúszójú cápák mostanában feltűnően tolakodóak. Sőt, még harapásokra is sor került, ezek után pedig a hatóságok bizonyos zátonyokon meg is tiltották a merüléseket egy időre.

Az ilyen esetek kapcsán általában sok a bizonytalanság, mert nem feltétlenül vannak hiteles beszámolók a történtekről. Igazán a helyi cégeknek, a hatóságoknak nem érdeke, hogy a támadások túl nagy nyilvánosságot kapjanak. A sérültek sem mindig vállalják azt hogy kamera elé álljanak. Így aztán nehéz a tapasztalatokból következtetéseket levonni, tanulni más esetleges hibájából.

Az osztrák Alexander Kränkl beszámolója éppen ezért kivétel. Az 51 éves búvárt tavaly nyáron érte baleset, amikor odakapott a lábához egy cápa. Mivel az eset a hajó alatt történt, gyorsan ki tudott jutni a vízből merülőtársaival együtt. 

Erről is készült felvétel, és arról is, ahogy a sebet kezelni próbálták- mivel a zátony igen messze esik a partról, a segítség túl messze van ahhoz, hogy várni lehessen rá. Elmondása szerint a fájdalom volt igen erős, de szerencséjére a seb nem volt túl mély, és az egyik közelben levő hajón volt egy orvos, aki összevarrta azt. A videón látható a támadás és a kezelés is- mivel vannak erős képek, csak annak tanácsolom a megnézését, aki bírja az ilyesmit.

És hogy mit gondol a búvárkodásról a sérült? Amikor a riport készült, már nevetve mesélte, hogy be van foglalva a következő túrája- de a feleségét ne kérdezzék róla, mit szól hozzá. 

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (231),cápa (150),mutazás (141),video (133),búvár (126),sztori (99),baleset (67),fotó (67),környezetvédelem (56),alapok (56),felfedezés (56),híresség (52),adria (43),film (43),élmény (43),egyiptom (37),utazás (35),szabadtüdős (34),barlang (34),retró (27),felszerelés (27),delfin (27),régész (26),egzotikus (26),történelem (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),videó (15),tanfolyam (15),karib (14),üzlet (12),bánya (12),kutatás (12),Cápa (12),mélytenger (11),polip (10),fóka (10),kincs (9),doku (9),támadás (9),ausztrália (9),manta (9),medence (8),ciprus (7),szobor (7),tengeralattjáró (7),szafari2014 (7),sport (7),szemét (7),Bali (6),rekord (6),szafari18 (6),humor (6),rák (6),verseny (6),tél (6),málta (6),cousteau (6),ausztria (5),csikóhal (5),rája (5),florida (5),ázsia (5),tudomány (5),mexikó (4),szafari2016 (4),olaszország (4),hidegvíz (4),tintahal (4),múzeum (4),repülő (4),könyezetvédelem (3),Egyiptom (3),jordánia (3),skandinávia (3),karácsony (3),víz alatti (3),találkozás (3),bali (3),orosz (3),görög (2),krokodil (2),spanyolország (2), (2),európa (2),magyarország (2),éjszaka (2),hal (2),muréna (2),medúza (2),csiga (2),bomba (1),balti (1),Florida (1),repülőgép (1),celeb (1),horvátország (1),hollandia (1),írország (1),egyesült királyság (1),korall (1),izland (1),románia (1),könyv (1),bulgária (1),dubaj (1),feketetenger (1),Búvár (1),thaifold (1),görögország (1),technológia (1),szörny (1),tenger (1),uk (1),norvégia (1)

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog