Help Sales ÁSZF

Magyar búvár rendőrkézen

Hírünk a nagyvilágban: Thaiföldön lett botrány egy videóból.

sztori

Kissé igazságtalannak tartom azt, amikor pusztán nemzetisége alapján mondanak ítéletet a búvárokról. A kínaiakról sokan úgy tartják, nem képzik őket alaposan, jobban odafigyelnek a neonszín cuccokra mint a búvárkodás tudományára. Az oroszokat általában erőszakosnak, felelőtlennek gondolják. 

De mindez csak előítélet, mert én magyar búvárból is láttam ilyet is, olyat is. Vannak nagyon ügyesen, felelősen merülők, meg olyanok is, akik elől menekülnének a korallok- ha tudnának. Sajnos az a nagyon rossz, amikor egy hivatásos oktató mutat rossz példát a tanulóknak, vendégeknek, akik elhiszik, a víz alatt mindent szabad.

A búvárképzésben ugyanis már az elején le szokás szögezni, a mélyben nem nyúlunk semmihez. Nem piszkáljuk, nem zaklatjuk az állatokat, nem törünk le magunknak egy darabot a kőkorallból, nem kapaszkodunk a teknősbe és így tovább. Megjegyzem, ez bizony nem csak az élővilág védelmét szolgálja- nekünk magunknak is jobb távolságot tartani potenciálisan veszélyes, mérgező lényektől. Csak nézelődünk és gyönyörködünk- ezt az elvet kellene mindenkinek követnie.

Természetesen tudjuk, hogy ez nem mindig történik így. Lehet az ember óvatlan egy pillanatra, például. Meg vannak, akik egyszerűen a fentieket nem fogják fel. De aki ilyen, általában van annyira bölcs, hogy a másokat felháborító fogdosásról nem tesz közzé semmit.

Nos, egy Thaiföldön dolgozó magyar búvár megszegte ezt. Nem tudom, jópofának gondolta-e dolgot, de a magyar búváros csoportokban is kiakadtak tőle, sőt, nemzetközi téren is híre ment. A videó pedig eljutott a helyi hatóságokhoz is, akiknek pedig így kezében is volt minden, amit tudni kellett: a bizonyítékot maga az elkövető szolgáltatta, aki a neve alatt tette fel a videót. Le is tartóztatták, ugyanis arrafelé szigorúan tilos az élőlények zaklatása- vagy ha nem is bukik le mindenki ilyennel, a nemzetközi botrány miatt mindenképpen lépniük kellett, igen gyorsan. A magyar oktató merülőtársa, egy holland férfi szintén gyanúsított.

A hírek szerint akár egy év börtön is várhatna rájuk, vagy jelentős pénzbüntetést kell fizetniük. Hogy mi lesz az ügy vége, azt nem tudom, de mindenki más számára tanulság: tényleg nem érdemes semmit sem zaklatni merülés közben, mert ha sérülés nélkül meg is ússza mindkét fél, utólag a felszínen még érhetnek kellemetlen meglepetések.

0 Tovább

Kitartás kérdése

Felavatták az első női búvárt az ír haditengerészetben.

A búvárok filmek közül az egyik legismertebb a Férfibecsület (Men of Honor), ami a katonai búvárok körében játszódik. Nos, lassacskán a női verzió is elkészülhet, mert egyre több seregben lépnek a búvárok elit sorába a maximum csak elvileg gyengébb nem tagjai.

A filmben bemutatott korban gyakorlatilag azonnali kizáró ok volt, ha valaki nőként jelentkezett búvárnak. Az Egyesült Államokban is csak a hetvenes évektől kezdve akadt pár úttörő a nők között, aki kiharcolta magának a lehetőséget a képzésben való részvételre. És az írországi képzés sem könnyebb dió: a beszámolók szerint még most is a jelöltek kétharmada lemorzsolódik.

Tahlia Britton is tudna erről mesélni: tíz fővel indult a 11 hetes tanfolyama, de csak ő és két férfi társa végezte el sikeresen. Ők mostantól keresési, tűzszerészi, műszaki feladatokat hajtanak majd végre a víz alatt a haditengerészet kötelékében. 

A 29 esztendős Tahlia egyébként már 2014 óta szolgált a haditengerészetnél más beosztásban. Civilként is imádta a vízi sportokat, volt tehát mire építenie, de azért a katonai búvárkodás más. Így aztán nagyon büszke rá, hogy mostantól ilyen feladatokat végezhet. Egy öt hetes továbbképzés vár rá, és onnantól kezdve rá várnak a víz alatti munkák a hajón szolgálva.

0 Tovább

Az Adria varázsa

Ördögrája és rókacápa: csodaszámba menő találkozások horvát vizekben.

adria mutazás

Bevallom, erre azért nem számítottam. Egy napon belül két egészen különleges búvárélményről is videós beszámolót láthattam, ráadásul az általam jól ismert Adriai-tengerből. Pedig vannak akik (tévesen) úgy tartják arrafelé "nincs semmi" a víz mélyén.

Hát, van. Persze szerencsésnek is kell lenni! Volt már nekem is ilyen élményem itt-ott, egészen váratlan, szokásos búvárélmény, olyan élőlénnyel, amit ott nem nagyon szoktak látni. És lám, déli szomszédunknál is nyitva kell tartani a szemét a búvároknak.

A szerb szabadtüdős búvár, Tijana Nikolic osztotta meg az alábbi felvételt, amin egy ördögrája látható, aki velük úszkál. Ilyen állat sem sűrűn fordul elő arra, ráadásul Rogoznica előtt volt a nagy találkozás- ahol mi épp egy hónapja voltunk. Azért panaszkodni nekünk sem kellett, de nagy sztori az ilyen kalandokból lesz...

És amikor az ember azt hinné, nem lehet nagyobbat dobni, jön a következő videó. Magyar búvárok vették fel Senj előtt ezt a rókacápát. Fogalmam nincs, ki merült ilyen állattal korábban Horvátországban, de nem sokan lehettek, Az ott működő Galathea búvárbázison legalábbis nem tudnak egyetlen hasonló találkozásról sem, pedig nem tegnap alapították magyar búvárok...

Mondhatnám, hogy szerencse kell az élethez. De ez így nem igaz: mert kell az is, hogy valaki egyálalán belevágjon a búvárkodásba, a víz alatti kalandozásba. És aki merül, annak mindig van egy új, nagy találkozása, egy csikóhal, egy delfinraj, az első cápa... És aki még többet merül, annak mindig bővül a listája. Az pedig még jobb, hogy ezek a találkozások másodjára, sőt, sokadjára is nagyon nagy élményt jelentenek.

0 Tovább

A Dusky Sound roncsai

Új-Zéland déli csücskének alig ismert roncsait vizsgálják a búvárrégészek.

felfedezés

A Fiordlandben található Dusky Sound volt a helyszíne Új-Zéland néhány fontos hajótörésének, és most a búvárok és történészek egy csapatának először volt alkalma megvizsgálni néhány roncsot.

Az egyik először megvizsgált maradvány a Walkare kirándulóhajóé, ami 110 évvel ezelőtt süllyedt el. A hajó az emberek százait vitte a Fiordland Nemzeti Park egy távoli sarkába az 1900-as évek elején. Matt Carter búvárrégész szerint csak a víz alatt látva érezhető az, valójában milyen nagy is volt ez a hajó.

A Walkare vesztét az okozta, hogy nekiment egy sziklának a Dusky Sound elhagyása közben. Ám a süllyedést úgy tartják számon sokan, mint a "legvidámabb" hajóbalesetet. A hajót mindenki biztonságban, épségben el tudta hagyni, és a szakácsok még az edényeiket is magukkal vihették, és a közeli Stop-szigeten főztek egy jó ebédet az utasoknak, magyarázta az expedíció vezetője, Willy McKee.

Nyolc búvárrégészből álló csapat ment a távoli Dusky Soundba a múlt hónapban. A Tamatea / Dusky Sound egy igazán fontos hely a vélemyényük szerint. Az emberek többsége nem tud erről, és valószínűleg nem is fog eljutni Új-Zélandnak erre a délre eső csücskére, mondta el McKee.

Egy másik lelőhelyen a csapat Cook kapitány 1773-as expedíciójának egyik megállóját vizsgálta. A Resolution itt horgonyzott ugyanis két alkalommal is. Kurt Bennett búvárrégész arról mesélt, hogy milyen különleges érzés volt felnézni a tenger fenekéről, arra gondolva, bő két évszázada itt volt felette Cook kapitány és hajóka.

A búvárrégészek megvizsgálhatták Új-Zéland első nem maori roncsának maradványát is. Az 1795-ben elsüllyedt Endeavour ugyanazt a nevet kapta, mint Cook híres hajója. Ám ez az Endeavour egyáltalán nem volt jól sikerült hajó. Dusky Soundon keresztül tartott Sydney-be majd Indiába, ám soha nem jutott el oda.

Mint Carter elmondta, itt még senki nem kutatott búvárrégészként, így a szakmai háttér birtokában egészen új felfedezéseket tehettek, és részletesebben leírhatták a maradványokat. Néhány tárgyat is a felszínre hoztak, de jelentős mennyiségű tárgy maradt így is a tenger fenekén. 

0 Tovább

Kínai búvárkommandósok

Géppisztolyok és más lőfegyverek a víz alatt.

A búvárkodásnak csak egy szelete a sokunk által, űzött halacskanézegetés. Vannak akik munkát végeznek a víz alatt, például csővezetéket hegesztenek. A különböző seregekben pedig speciális kiképzést kapott búvárok szolgálnak, akik között műszakiak mellett kommandósok is vannak.

Nem meglepő módon, ahol harci tevékenységre lehet számítani, ott fegyvereket is kifejlesztenek. A kínai búvárkommandósok a Népi felszabadító hadsereg tengerészetében szolgálnak, Tengeri sárkányoknak hívják őket. És nekik is jutott pár a víz alatti géppisztolyokból. Az már egy másik kérdés, hogy a szakértők szerint a felvételeken látható fegyverek -nem meglepő módon- orosz fegyverek helyi megfelelői. Az oroszok még a klasszikus AK-47 alapjaira építettek egy víz alatti változatot, aztán előálltak egy olyan fegyverrel, ami gyakorlatilag kétéltű. Jellemzően a víz alatti fegyverek lövedéke nyílhoz hasonló, és ezek sem kivételek.

Ami inkább feltűnő, az a búvárok légzőkészüléke. Nem a más különleges egységekben megszokott, drága és bonyolult, ám sok előnnyel bíró újralégzőt használják, hanem teljesen szokványos nyílt rendszerű készüléket. Utóbbi egyrészt rövidebb merülési időt tesz lehetővé, másrészt pedig bugyborékol, azaz elárulja a búvár helyzetét. De, úgy látszik, Kínában ez is megfelel az elit kommandósoknak...

0 Tovább

Három máltai repülőroncs

Új, izgalmas merülőhelyeket nyitnak meg a búvárok előtt.

mutazás málta repülőroncs

Málta mindig is jól ismert volt a búvárok körében a számos roncsmerülőhely miatt. Mesterséges zátonyok és történelmi jelentőségű maradványok is vannak a víz alatt, és ez sokakat vonzott ide. A közelmúltban viszont olyan program indult, ami kevesek által ismert roncsok felkeresését tette lehetővé.

Ezen új merülőhelyek viszont nagy mélységben vannak. Egy évtizeddel korábban talán csak maroknyi búvár gondolhatott 60-90 méteres vagy mélyebb merülésekre, de mostanra a technikai búvárkodás már nem számít szélsőséges vagy elérhetetlen kedvtelésnek. Ahogy bővült a technikai búvárok köre, úgy lett egyre nagyobb igény a mélyebb helyek elérhetővé tételére. Még ha történelmi jelentőségű roncsok nyugszanak is a víz mélyén, alaposan dokumentálták azokat, így most már nincs akadálya a merülésnek. 

mutazás málta repülőroncs

A három, mostantól elérhető roncs mindegyike repülő. Nem is akármilyenek! 55 méteren például egy B-24 Liberator bombázó nyugszik. Ezt a négymotoros bombázót nagy számban gyártották és vetették be a második világháború idején, így természetesen sok oda is veszett. Ez a példány 1943 májusában indult volt támadásra olaszországi célpontok ellen, ám műszaki hiba miatt a tengerre szálltak vele Marsaxlokk közelében. 

A Douglas A-1 Skyraider Birzebugga városától délre zuhant a tengerbe 1947-ben. Egyike volt a postaszolgálatot teljesítő repülőknek, amikor felszállás után percekkel a hajtóműve leállt. Pilótája, Robert Leeb hadnagy a tengerre szállt vele, majd elhagyta a gépet. Helikoptrerrel mentették ki a vízből- a feljegyzések szerint ez volt az első helikopteres mentés a Földközi-tengeren.

Német gép is található máltai vizekben: Marsaskala mellett egy Ju88 bombázó merülhető azok számára, akik a 110 méteres mélységtől sem riadnak vissza. Ezt a típust nagy számban vetették be a németek a legkülönbözőbb feladatokra, minden hadszíntéren. Vélhetően egy sérülés okozta a gép vesztét, ugyanis a farokrésze nem teljes.

0 Tovább

Vár a nyárvégi Adria

Az őszig még van esély némi búvárkodásra a horvát vizekben. Közel van, akadnak roncsok, és az élővilág is sok érdekességeket tartogat- ráadásul ezen a fura nyáron azon kevés hely közé tartozik, ahová elutazhatunk.

mutazás adria

Nehéz igazán megfogalmazni, hogy érez manapság az olyan ember, akinek hozzám hasonlóan az utazás nagyon kedvelt hobbija. Ha van annyi idős, mint én, kicsit a rendszerváltás előtti kor juthat eszébe, ahol egyáltalán nem volt szabadon választott, hova, hogy, mennyi időre mehet az ember.

A koronavírus szépen átrendezte a dolgokat, hétköznapjainkban is, meg kedvteléseinkben is. És messze nem csak az utazásra gondolok, hanem például a koncertekre, sportolásra is. A búvárkodás csak az egyik a sok érintett terület közül, és ugyan tudom, meg lehet lenni tengeri merülgetés nélkül, de amíg van lehetőség itt vagy ott, igenis megéri arról szólni, hova lehet biztonságosan búvártúrát tervezni.

Horvátország ma még "zöld" ország, ahova szabadon lehet utazni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene betartani a biztonsági előírásokat, ott is kötelező a maszk, az éttermekben távolabb vannak az asztalok és így tovább. Ám ha a helyi, naponta frissülő koronavirus.hr adatait nézzük, úgy tűnik, hogy a második hullám legkiugróbb csúcsai után most egy picit mérséklődött a megbetegedések száma. Reméljük, nem változik a besorolás!

mutazás adria

Tovább boncolva az adatokat, látszik az, hogy területileg nagyon egyenlőtlen a megoszlás. A keleti, Szerbiával határos megyékben és főleg Zágrábban vannak elsősorban aktív esetek, míg a tengerparti részeken akadnak olyan régiók, ahol egészen alacsony ez a szám. Ide esik például a magyar búvárok körében nagyon népszerű Krk és Pag sziget is. De nem akarok botcsinálta virológiai szakember lenni: mindenki saját felelősségére dönt arról, hogy ezek a számok ijesztőek vagy megnyugtatóak-e a számára.

A hosszú helyzetelemzést nem hagyhattam ki, ha komolyan akarok beszélni jelen helyzetben az adriai búvárkodás realitásairól. Szerintem sokan vannak vele úgy, hogy utaz(ná)nak, és Horvátország az első számú választásuk,hiszen közel van, autóval is elérhető, lehet akár hosszú hétvégére leutazni. Akik többször jártak már itt, azoknak talán kevesebb az újdonság- bár nekik is javaslom, érdemes új területet felfedezni maguknak, ha korábban csak egy-egy régió merülési lehetőségeivel ismerkedtek meg.

Vannak sokan olyanok, akik itthon nem szoktak merülni, és általában is a meleg tengereket szeretik. Sőt, ha valaki kizárólag 29 fokos, korallos élővilágú tengerben csobban a víz alá, akkor nyugodtan mondhatom, az Adria nem lesz a szíve csücske. Én ugyanis senkit nem akarok rábeszélni semmire: a búvárkodás akkor jó, ha élvezzük. Ha valaki ezt csak meleg vízben szereti űzni, akkor várnia kell. (Hogy meddig, ki tudja? Az újra megnyílt egyiptomi utazási lehetőséggel is csak egy csoport élhetett, a távolabbi országok pedig továbbra is vörös zónások, vagy be se engednek külföldi nyaralót.)

mutazás adria

Szóval mindenkinek jobb, ha előre letisztázzuk, miben más egy merülés Horvátországban, mint a trópusokon. A víz általában még a felszín közelében is hűvösebb. Hiába van nyár, 24-25 fokos a tenger, de 10 méter alatt jóval hidegebb is lehet. Kell a vastag neoprénruha, a csuklya. És így sem valószínű, hogy bárki napi négy, hosszan elnyúló merülést bevállalna.

Itt nincs színes halaktól nyüzsgő, látványos korallos élőhely, ahol olyan jól el tudunk nézelődni mint mondjuk a Vörös-tengerben. Bár vannak csodaszámba menő találkozások, azért szinte esélytelen, hogy az Adriában valaki mantaráját, szirtcápát, delfineket lásson. És persze nincsenek olyan óriási, lenyűgöző halrajok sem, amik kitakarják az eget.

Akkor mi van? Nos, roncsokat tekintve az Adria nyugodtan világszínvonalúnak mondható. Itt van az Isztria előtt pár fontos, híres hajó maradványa, köztük a legendás Baron Gautsch. Nem messze ezektől van a Lina Cres sziget mellett, illetve a Peltastis Krk sziget közelében. Dalmáciában ott van a Francesca di Rimini, Zirje szigete mellett pedig a nemrég felfedezett Ju87 Stuka bombázó roncsa. És ne feledjük, északtól délig akadnak merülhető amfora-maradványok is, amelyek több ezer éve kerültek a víz mélyére. Ez bizony már komoly vonzerő lehet a roncsok szerelmeseinek- de ezek a roncsok általában nincsenek sekélyen. Haladó búvár tudja élvezni ezeket, s persze fel kell készülni a már említett hűvösebb vízre is.

mutazás adria

Ne írjuk le azért az élővilágot se! Aki szeret búvárkodni, és a felszínen is elmélyed abban, mi várhat rá adott élőhelyen, jobban tud készülni. Igen, az Adriát ismerni és szeretni kell, ha látni akarjuk mindazt, amit tartogat. Tudni kell, milyen mélységben szokott élni a csikóhal, s hogy jellemzően a növényzetben rejtőzik. Meg kell ismerni a polipok viselkedését, hogy megtaláljuk az üregeket ahova nappal húzódnak be. Egészen közel kell nézelődni a kövekhez, hogy a csigákat felfedezzük. Be kell világítani a lyukakba, résekbe, hogy murénát, langusztát, netán macskacápát találjunk. 

A lámpa általában is hasznos, mert mélyebben nagyon eltűnnek a színek, például a vörös gorgóniák káprázatos árnyalatai csak akkor láthatóak, ha rájuk világítunk. Lámpával könnyebb megmutatni merülőtársainknak is az érdekességeket- érdemes rutinosabb búvárokhoz, merülésvezetőhöz csatlakozni, aki már tudja, hol mit kell keresni. 

Valahol egyszer olvastam egy hozzászólást, amiben a búvár azt írja, "az Adria olyan mint egy sivatag". Az tény, hogy nem olyan mint a Vörös-tenger vagy Bali, de az, hogy élettelen sivatag lenne, egyszerűen butaság. Aki ilyen felfogással indul neki, és nem is akarja megszeretni az adriai merüléseket, annak kár is vacakolni a sok cuccal.

mutazás adria

Nagy előny, hogy végig a partszakaszon sok a kiváló búvárbázis, és ezek között nem kevés magyar tulajdonú is van, a Kvarner-öböltől Dalmáciáig. Értelemszerűen ők minden vendéget szívesen fogadnak, s ha valakinek még az Adrián vagy adott területen nincs tapasztalata, szívesen segítenek. Ezen a nyáron nem nehéz megfizethető, jó helyen levő apartmant találni, és ehhez még különösebben alkudozni sem kell.

Konkrét helyet azért nem akarok javasolni, mert én sokfelé jártam már, mindenhol kellemes élményeket szereztem, és ha most bárhova lepottyantanának a horvát tengerparton, biztos tudnék jót merülni. Szerintem nem is a helyszín maga a lényeg, hanem az, hogy tudjuk, mire kell számítani. Készülj a hideg vízre, készülj a vastag neoprénruhára, készülj arra, hogy nem egyszer mélyebbre kell menni bizonyos látnivalókért. Örülj annak, ha felbukkan egy tintahal, egy tengeri nyúl, egy tengeri angolna, tanulj újat az ókori hajózásról vagy a magyar vonatkozású roncsok sorsáról. 

És főleg ne várd el azt az Adriától, amit nem tud nyújtani- így aztán nem lesz csalódás a búvártúra vége. Talán még az is lehet, hogy megszereted  ezeket a merüléseket, és megérted, miért járunk oly sokan rendszeresen, lelkesen vissza Horvátországba, vírustől függetlenül is.

0 Tovább

Szobrot a tengerbe

Búvároknak süllyesztenék el az egyik vitatott személyiség szobrát Kanadában.

sztori

A szobor- (és tabu-) döntögetések korát éljük. Persze még mielőtt bárki megijedne, nem akarom értékelni azt, hogy mikor, hol, mennyire indokolt egyes emberek szobrának lerombolása, mert azért annyira mégsem új dolog ez. Elég csak a magyar történelemre gondolni: a kommunista hatalomátvétel után gyorsan eltűnt pár emlékmű amit reakciósnak ítéltek, a rendszerváltás után meg a Lenin-szobrok és társaik kerültek szemétdombra. Egyszerűen van az úgy, hogy átértékelnek dolgokat a múltból- hogy mikor, hol, mennyire indokolt ez, jó esetben a helyi közösség dönti el.

Kanadában például Halifax városa jó példa erre, ahol az alapító Edward Cornwallis szobrát távolították el. Mindez nem most történt, hanem még 2018-ban, méghozzá az őslakos törzsek nyomására. Cornwallis brit katonatiszt volt, Nova Scotia kormányzója, és nyilván elévülhetetlen érdemei voltak a város létrehozásában, ám az akkori felfogás szerint alacsonyabb rendűnek tartott indián törzsek területét foglalták el ehhez. Sőt, még volt egy hírhedt rendelete is, amikor fejpénzt ígért mindenkinek, aki egy megölt indián harcos, nő vagy gyermek skalpját mutatja be a brit hatóságoknak. Az érintett Miꞌkmaq törzsek leszármazottai szerint nem kellene szoborral, róla elnevezett intézményekkel megemlékezni róla. Halifax pedig lépett is, a szobor már nincs a helyén, az iskolát is átnevezték.

Ám most az a kérdés, mi legyen a hírhedt szoborral, ami 86 éven át állt egy parkban. Nem olvasztották be a majdnem három méter magas és több, mint egy tonnás alkotást, hanem egy raktárban tárolják. Nyilván képvisel valamiféle értéket, és a városiak sem az esztelen pusztítást támogatják, így ötleteltek, mi legyen a bronz Cotnwallis-szal. Két év után jelentek meg javaslatok a Cornwallis-ügy lezárására, és a legfontosabb az volt, hogy a szobor ne kerüljön vissza a korábbi helyére.

Elvileg ki lehetne állítani egy múzeumban is, magyarázattal. A másik, meglehetősen értelmetlen lehetőség az, hogy hagyják senki által nem látogathatóan egy raktárban porosodni. A beolvasztást igazán senki nem tartja jó ötletnek. Ekkor jöttek a búvárok azzal,  hogy miért nem süllyesztik el a szobrot a kikötő egy olyan részén, ami nem esik a hajózási útvonalakra? Az alkotás így nem semmisülne meg, de egyfajta szimbólum értéke lenne annak, hogy oda került, ahova. Az ötlet érdekes, és egészen más lenne a projekt,  mint a mostanában divatos, kifejezetten víz alá készült alkotások révén kialakított búvárlátványosságok, mesterséges zátonyok.

Noha a víz alá merészkedők számára még érdekességet is jelentene, sőt, élőhelyéül szolgálhatna a tengeri lényeknek, nem arról lenne szó, hogy Cornwallis nevét kitörölnék a történelemből. Ennek nincs is értelme, hiszen sok dolog fűződik a nevéhez, és a tetteit lehet abból a szempontból vizsgálni, ma mit gondolunk róla. Az egykor történeteket átírni -remélhetőleg- senki nem akarja, és ha feledésbe merül minden jó és rossz, akkor tanulni sem lehet belőle. 

Állítólag Halifax város tanácsában is akadnak komoly támogatói a búvárok tervének, így még az is előfordulhat, hogy megvalósul. Akár például is szolgálhat más városoknak, ahol a közelmúltban már tengerbe dobtak szobrokat- persze a merülőhely kialakítás szándéka nélkül, egyszerűen csak utólagos igazságszolgáltatásként. Pedig ezek olyan dolgok, amikről beszélni lehet és kell is, de ha csak a pusztítás, a múlt eltörlése motiválja a szobordöntőket, abból nehezen alakul ki párbeszéd.

0 Tovább

Görög búvármúzeum

Ilyen roncsok merülhetők a szabályok változása után Görögországban.

Amforák tömege- leginkább ez maradt meg abból az ókori roncsból, ahol ez a videó készült. Az Alonisszosz sziget mellett nyugvó maradványokat augusztustól nézhetik meg a búvárturisták, képzett vezető kíséretében. Ám a nem merülő családtagok kedvéért a parton van egy látogatóközpont is, ahol virtuálisan "körbeúszható" a roncs.

A Peristera néven ismert roncsot két évezreden át senki nem látta, aztán 1985-ben egy halász bukkant rá a vízben nyugvó amforákra. Valamivel sekélyebben van mint 30 méter, tehát kedvtelési búvárok számára is könnyen elérhető- lett volna, ha nem lett volna tilos az itteni merülés. Kizárólag tudósok, régészek nézhették meg. A fa hajótestből persze nem nagyon maradt meg semmi, ám az a rengeteg amfora roppant látványos lehet.

Az olyan búvárok, mint én, akik rajonganak az ókori maradványokért, azok nagyra értékelik, hogy görög vizekben is lesz lehetőség több ezer éves roncsoknál merülni. A roncs egyelőre csak két hónapon át lesz merülhető a nyár végén, de a tervek szerint jövő évben újból jöhetnek a turisták. Remélhetően nem lesz világjárvány, ami akadályt gördítene elé...

0 Tovább

Cápa a hálóban

Ezt a bajba került állatot sikerült megmenteni.

Nem először kerül elő a téma: a beszakadt hálóba gabalyodott állatok értelmetlenül, szenvedve pusztulnak el a tenger mélyén. A legtöbbjüknek esélyük sincs, és így vész oda számtalan cápa, teknős, delfin és mennyi más, kevéssé ismert élőlény.

Ennek a kis macskacápának nagy szerencséje volt, mert arra járt egy ügyes búvár, késsel a kezében, és ki tudta szabadítani. Csak reménykedni tudok, hogy az ott maradt hálómaradványok legközelebb nem ejtik foglyul szegényt, és a búvárok úgy tudják megcsodálni, hogy még él.

A film azért megkapó a számomra, mert én az Adrián kizárólag csak élettelen cápát láttam eddig: hálóba gabalyodott, halászok által visszadobott példányok voltak. Pedig nagyon szívesen néznék meg egy élő macskacápát, de közel húsz év alatt nem volt ilyenhez szerencsém. Ez azért talán sokat elmond a helyzetről... 

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (246),mutazás (170),cápa (157),sztori (134),video (133),búvár (126),felfedezés (69),baleset (69),fotó (68),környezetvédelem (66),alapok (57),élmény (56),híresség (53),adria (52),film (45),egyiptom (42),szabadtüdős (37),utazás (35),barlang (34),delfin (29),retró (28),felszerelés (27),régész (26),egzotikus (26),történelem (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),videó (15),tanfolyam (15),karib (14),polip (13),kutatás (12),bánya (12),Cápa (12),üzlet (12),doku (11),mélytenger (11),fóka (10),medence (10),manta (9),ausztrália (9),támadás (9),kincs (9),tengeralattjáró (8),ciprus (8),rekord (8),málta (8),szemét (7),szafari2014 (7),sport (7),szobor (7),tudomány (6),Bali (6),humor (6),cousteau (6),csikóhal (6),tél (6),verseny (6),szafari18 (6),rák (6),florida (5),rája (5),jordánia (5),ausztria (5),ázsia (5),mexikó (4),hidegvíz (4),múzeum (4),olaszország (4),repülő (4),szafari2016 (4),bali (4),tintahal (4),Egyiptom (3),thaiföld (3),magyarország (3),találkozás (3),könyezetvédelem (3),orosz (3),skandinávia (3),víz alatti (3),karácsony (3),muréna (3),csiga (2),görög (2), (2),éjszaka (2),európa (2),hal (2),medúza (2),krokodil (2),spanyolország (2),bomba (1),balti (1),repülőgép (1),bulgária (1),könyv (1),budapest (1),cetcápa (1),vörös-tenger (1),szafari (1),akvárium (1),románia (1),búvárfilm (1),repülőroncs (1),hollandia (1),Búvár (1),thaifold (1),görögország (1),technológia (1),szörny (1),uk (1),feketetenger (1),dubaj (1),korall (1),tenger (1),izland (1),Florida (1),írország (1),horvátország (1),egyesült királyság (1),norvégia (1),celeb (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog