Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Repülőroncsok Európában

A roncsmerülések között külön csoportot képviselnek azok, amelyeknél nem hajók, hanem repülőgépek maradványainál lehet búvárkodni. Ezek nyilván jellemzően kisebbek, mint egy hajó, ezért önmagukban nem mindig annyira érdekesek. Gondoljunk bele, egy B17-es bombázó hossza bő 22 méter, szárnyfesztávolsága valamivel több mint 31 méter- az egész kisebb, mint egy úszómedence. Szóval elúszunk egyik irányba, vissza, körbe, ez mondjuk 15 perc és mindent megnéztünk. Feltéve, ha van mit nézni, nem esett szét apró darabokra a roncs, és így tovább. Láttam már repülőt, amiből alig maradt valami, csak a gépet ismerők tudták megállapítani, mi micsoda. Ha a gép kicsi, és nincs a környéken más érdekesség, akkor a búvároknak rövid lesz a merülése...

A történet másik fele viszont az, hogy repülőt sokkal ritkábban látunk a víz alatt. Vannak olyan alkatrészek, amit az ember szívesen megnéz közelről, hosszabb időn át, például a légcsavart, a pilótafülkét, a fegyverzetet mindenki jól megvizsgálja. És amikor utána lehet nézni egy-egy repülő történetének, a víz alatt lehet átgondolni egy-egy lezuhanás eseményeit, közvetlenül szembesülhetünk egy repülő elvesztésének történetével.

Ezért kedvcsinálóként néhány, európai vizekben található repülőroncsról szeretnék pár sort írni, mert nem kell Palauig elmenni egy ilyenért, van közelebb is bőven. Van a felsoroltnál több is, de némelyiket mesterséges zátonyként süllyesztettek el, nincs meg az a bizonyos történelmi érdekessége. Akadnak nagyon nehezen elérhető, nagyon mélyen levő roncsok szép számmal, ezeket mind felsorolni nehéz lenne. Szóval ez egy önkényes válogatás, remélhetően mind többhöz sikerül eljutnia a roncsok iránt érdeklődő búvár olvasóknak.

Bristol Blenheim - Málta

A II. világháborúban vetették be a britek ezeket a könnyű bombázókat. A kétmotoros gépek hossza 13, szárnyfesztávolsága 17 méter volt, tehát nem voltak túl nagyok. Ezt a gépet 1941 december 13-án lőtték le, három tagú legénysége túlélte a tengerbe csapódást. A roncs 42 méteres mélységben van, a merülés tehát rövid, a búvárok leereszkednek a maradványok, gyorsan körbeúsznak, nézelődnek, és utána már mehetnek is fel. A roncs ráadásul némileg megviselt állapotban van, nincs rajta igazán sok látnivaló.

Bristol Beaufighter - Naxos, Görögország

A kétmotoros nehéz vadászgép hossza 13 méter, szárnyfesztávolsága 18 méter volt. A britek nagy számban vetették be minden fronton a II. világháború idején. A gépet 1943 októberében lőtték le, a legénység mind a két tagja túlélte a támadást. A roncsot egy évnyi keresés után 2007-ben találták meg 34 méteres mélységben, és remek állapotban van mindmáig.

Bristol Beaufighter - Málta

A kétmotoros vadászgépnek ez a példánya 1943 márciusában műszaki hiba következtében került a tengerbe, a vízre szálltak le vele, legénysége túlélte a balesetet. A repülő süllyedés közben hátára fordult, jelenleg a szárny alsó része, a törzs egy darabja és a futóművek láthatóak belőle. A roncs 38 méteres mélységben, tehát aránylag mélyen található.

Arado Ar 196 - Herakleia, Görögország

A németek által alkalmazott hajófedélzeti felderítő hidroplán egy csillagmotorral rendelkező harci gép volt. A 12 méter hosszú, 15 méter fesztávolságú gépnek két fős személyzete volt. A repülőt 91 méteres mélységben találták meg, később emelték merülhető, 11 méteres mélységbe. A gép 1943. szeptember 17-én szállt fel, hogy hadihajókat oltalmazzon, de a konvojra támadó brit Beaufighter gépek súlyosan megrongálták. A legénységnek sikerült leszállnia az Ar 196-tal, hamarosan kimentették őket, a gép viszont a tenger fenekére merült.

Messerschmitt Bf 109 - Kréta, Görögország

A világháború leghíresebb német vadászgépe volt a Bf 109 (Me 109), több mint harmincezer épült belőle. Ám nem sok példány vészelte át a háborús éveket, és ezért különlegességnek számít egy roncs, akkor pedig különösen, ha víz alatt van. Az egyszemélyes gép kifejezetten kis méretű volt, hiszen se hossza, se fesztávolsága nem érte el a tíz métert. Így aztán a nagyjából 25 méteres mélységben nyugvó roncs körbeúszása nem nagy feladat. A lezuhant gép története nem ismert, a roncs körül csak kevéssé érdekes az aljzat élővilága, de így is megvan a vonzereje.

Messerschmitt Bf 109 G - Marseille, Franciaország

1944. márciusában támadta meg egy német kötelék a Franciaország irányába közeledő amerikai bombázókat, de a harc során ez a Messerschmitt gép komolyan megsérült. Pilótája a tengerre szállt a géppel, majd sikerült elhagynia a süllyedő repülőt, sőt, a háborút is túlélte. A gép megfordulva nyugszik a tenger fenekén, szinte teljes épségben, ám 45 méteres mélységben van, tehát csak rutinos búvároknak ajánlható.

B-24 Liberator - Vis, Horvátország

A Liberator nevű négymotoros amerikai nehézbombázók egész Európa légterén feltűntek a második világháború második felében. A 21 méter hosszú, 33,5 méteres fesztávolságú gépeket számtalan szőnyegbombázás során vetették be, ám sok el is veszett közülük. Ezt a konkrét gépet Tulsa városának lakosai adományozták a hadseregnek, ezért kapta a Tulsamerican nevet. 1944 decemberében veszett oda, amikor bevetés során megsérült, majd pilótájának nem sikerült a Vis szigetén kialakított vészhelyzeti reptéren leszállni vele. A gép lezuhant, a legénység tagjai közül hárman vesztek oda. A roncsot csak pár éve találták meg a búvárok, legnagyobb darabja nagyjából 40 méteres mélységben van, bizonyos alkatrészei viszont jóval mélyebben.

B-17 Flying Fortress - Korzika, Franciaország

A "repülő erődnek" hívott B-17-es gépeket szintén óriási számban vetették be Európa felett, a négymotoros bombázók rengeteg város felett szórtak le bombaterhüket. A sokat kibíró, 23 méter hosszú és 32 méteres fesztávolságú gépek komoly önvédelmi fegyverzettel rendelkeztek, ám ezzel együtt is gyakran estek áldozatul a német vadászoknak. Ez a kiváló állapotban megmaradt példány 25-28 méteres mélységben nyugszik Korzika partjainál, Calvi közelében. 1943 októberében került a tenger fenekére, miután súlyosan megrongálódva nem sikerült leszállnia.

Junkers Ju 52 - Hartikvannet, Norvégia

Tegyünk egy kitérőt Skandináviába! A norvég vizekben sok roncs nyugszik, nagyon élénk hadi tevékenység folyt itt a második világháború idején. Az ország különleges adottságai miatt telente olyan vastag jégréteg alakult ki a tavakon, hogy repülőtérként használhatták azokat. A Narvik közelében levő Hartikvannet is ilyen leszállóhely volt 1940-ben, de több gép alatt beszakadt a jég. Az egyik Junkers Ju 52 szállítógép ma is itt nyugszik, alig 4-8 méteres mélységben. A legtöbb búvár távolabb kezdi a merülést, és egy folyóban sodródva éri el a tavat, ahol megnézhetik az eredetileg 19 méter hosszú és 29,5 méter fesztávolságú repülőgép roncsát.

Dornier Do 26 - Narvik, Norvégia

Maradjunk még az északi országban! A norvég vizekben található többi repülőgéproncs közül a Dornier Do 26 típusú német négymotoros hidroplánét választottam, mert szép állapotban maradt meg és könnyen elérhető, ráadásul kifejezetten érdekes típus: két toló és két vonó légcsavarja volt. A 24,5 méter hosszú, 30 méter fesztávolságú "repülő csónak" 1940-ben a narviki csata során került a víz fenekére. A maradvány egészen közel van a városhoz, a partról megközelíthető, 15-26 méteres mélységben nyugszik és viszonylag egyben is van, szóval kifejezetten jól merülhetőnek számít.

Grumman F6F Hellcat - Lavandou, Franciaország

Végül jöjjön egy gép, ami mélyebben van annál, mint ahová a kedvtelési búvárok merülni szoktak. Azért válogattam be, mert szóba kerül néha, miért érdemes mélyebbre merülni, sokba kerülő technikai búvár tanfolyamokat végezni, plusz felszereléseket venni- nos, a cél az lehet, hogy biztonságosan merülhesse a búvár az ilyen roncsokat is, jó hely tehát bőven van. Mindenki maga dönti el, hogy vonzzák-e ezek annyira, hogy belevágjon a kevertgázos mélymerülésbe. Az amerikai F6F Hellcat egyszemélyes, nagy példányszámban bevetett haditengerészeti vadászgép volt. Hossza 10, fesztávja 13 méteres volt, robosztus felépítéséről könnyű felismerni. A roncs 57 méteres mélységben nyugszik, és szinte teljesen egyben van a repülőgép. Noha a második világháborúban számtalan példánya veszett oda, ez jó egy évtizeddel később, 1956-ban zuhant le, amikor már gyakorlógépként állt szolgálatban.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

4 Tovább

Igazi sellők: Sara

PR-szakember, fitnesztréner, majd világcsúcstartó búvár- nem akármilyen utat tudhat maga mögött Sara Campbell.

Az 1972-es születésű brit Sara egyetemi tanulmányai után a PR területén helyezkedett el, sikeres szakembernek számított. Ám a vízimádó, sportos életmódot űző hölgynek a munkája nem volt elég, aerobicórákat tartott és másféle mozgásokat is kipróbált. 2004-ben az egyiptomi Dahabba utazott egy hétre egy különleges jógás nyaralásra, és úgy beleszeretett a helybe, hogy feladva londoni életét, Dahabban telepedett lett. Itt tartott egyszer egy kurzust, és egy tanítványa figyelt fel rá, milyen sokáig vissza tudja tartani a lélegzetét. Elkezdte győzködni Sarát, hogy a szabadtüdős merülés mennyire neki való hobbi lenne, de ő eleinte nem lelkesedett az ötletért.

Aztán kipróbálta ezt a sportot, és megváltozott az élete. Noha már bőven elmúlt harminc éves, villámgyorsan a szabadtüdősök élmezőnyébe verekedtek magát, nemzeti rekordokat döntött, majd pár hónap alatt három világcsúcsot állított fel. 2011-ben edzés során érte el a legjobb eredményét Constant Weight kategóriában, 104 méterre merült egyetlen lélegzettel. Jelenleg Sara elsősorban oktat, Dahabban várja jógázni vagy szabadtüdőzni vágyó tanítványait.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

1 Tovább

Igazi sellők: Marina

Búvár világbajnok, színésznő és igazi szépség- az orosz Marina Kazankova feltűnő jelenség a szabadtüdőzés világában.

Marina 1981-ben született Moszkvában, de apja külföldi munkájának köszönhetően sok időt töltött gyerekként a tengernél Olaszországban, és így tanult meg idegen nyelveket is. Fiatal lányként gyorsan ismertté vált a szabadtüdős versenyek világában, több komoly eredmény fűződik a nevéhez. 2004-ben a CMAS által szervezett világbajnokságon Jump Blue versenyszámban aranyérmes lett. Ebben a kategóriában a búvárok 15 méteres mélységbe ereszkednek, és itt egy rögzített pálya mentén próbálnak minél hosszabb távot leúszni- Marina több, mint 152 méteres eredménnyel győzött!

A színésznői karrier felé kacsingató lányra már a világbajnoki címe előtt felfigyeltek a tévések. Ám nem csak orosz produkcióban bukkant fel, nyelvtudása miatt Olaszországban is több filmben szerepelt. Itt még egy búvárkodással foglalkozó műsorban is kapott egy számára testhezálló feladatot.

Mostanában főleg orosz tévéfilmekben játszott Marina, ám szerencsére újból visszatért a szabadtüdős merüléshez is. 2013-ban a belgrádi medencés világbajnokságban például a statikus kategóriában indult az orosz válogatott tagjaként. Bár nem sikerült a legjobbak közé kerülnie, ha újból beleveti magát az edzésbe, ismét a csúcsra érhet. A szabadtüdőzés ugyanis nem feltétlenül a legifjabbak sportja, tehát még bőven van ideje újabb érmeket gyűjteni.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Igazi sellők: Alice

A francia szabadtüdős búvársport sok remek versenyzőt adott már a világnak. Férfi és nő világcsúcstartók, bajnokok kerültek ki közülük, a szabadtüdőzésről szóló leghíresebb film, a Le grande bleu (Nagy kékség) is franciák keze munkája, Luc Besson rendezése.

Alice Modolo egyike a sikeres francia versenyzőknek, több szép eredménnyel büszkélkedhet már. Jelenleg is több kategóriában tartja a francia csúcsot: dinamikus kategóriában egy levegővel 185 méter a legjobbja uszonnyal és 123 méter uszony nélkül. A nyílt tengeri műfajban Constant Weight kategóriában 81 méterrel az övé a francia rekord, Free Immersionban pedig 71 méterrel. 

Mondani sem kell, a jelenleg 29 éves Alice oszlopos tagja a francia válogatottnak, és bizonyára hallunk még róla: legjobbjait szinte kivétel nélkül 2013-ban érte el, tehát még csúcsformában van.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Így születnek a tengeri szörnyek

A napokban több helyen láttam megosztva egy félelmetes képet: gigantikus méretű tintahal partra vetett tetemét bámulják az emberek. A cikkek már arról szólnak, hogy a fukusimai nukleáris szennyezés következtében bukkannak fel ezek a hihetetlen méretű szörnyek. Megnézi az ember a fotót, és eltöpreng, merjen valaha a vízbe menni? Nem hogy merülni, de még a parton sétálni is esztelenségnek tűnik, ha ilyen fenevadak lesnek rá!...

Az örömteli (vagy szomorú?) hír az, hogy a szélsőséges dolgot nem a tenger produkálja, hanem egy roppant vicces kedvű Photoshop-művész. Az eredeti kép ugyanis pár éve Chilében készült, és egy partra vetett bálna teteme van rajta:

Az "alkotó" egy kicsit nagyobb ívet adott a bámészkodóknak, áthelyezte az embereket, és feltette az óriástintahalat a képre. Ügyes munka, biztos sokakat be is csapott a kamuszörnnyel. Hogy értelme van-e? Ó hogyne, két napig övé a világ. Nem tragédia ez; csak ne vegyük komolyan egyből az összes meghökkentő képet, amit látunk...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

3 Tovább

Igazi sellők: Natalja

Az orosz szabadtüdős búvárt, Natalja Avszejenkót belugás fotósorozata tette híressé. Az orosz hölgy ugyanis meztelenül merült a jég alá a fehér delfinek közé.

AZ 1975-ben született Natalja szabadtüdős búvárként több kategóriában letette a névjegyét, a medencés számokban is jeleskedik, egy levegővel a legjobb eredménye 150 méter leúszása, illetve statikus kategóriában több, mint 6 perces merülés. A nyílt tengerben az uszony nélküli Constant Weight kategóriában még világcsúcstartó is volt az 57 méteres elért mélységgel.

A moszkvai Lomonoszov egyetemen szerzett diplomát, majd később PhD fokozatot, tehát több versenytársához hasonlóan nem kizárólag a búvárkodásra tette fel az életét, sőt, már huszonéves volt amikor búvárkodni kezdett. A nevét ismertté a rekordok mellett az tette, hogy több alkalommal egészen egyedi körülmények között merült. Az egyik különleges projekt során Viktor Ljaguskin kamerája előtt pózolt egy kristálytiszta vízű oroszországi barlangban, az Ordában.

Szintén Ljaguskin örökítette meg azokat a merüléseket is, amikor a Fehér-tengerben úszott együtt a belugákkal Natalja. Már megjelentek több helyen ezek a képek, de azért pár szót szólnék arról, búvárszemmel nézve mekkora teljesítmény jég alá merülni mindenféle búvárruha és egyéb felszerelés nélkül. Egyrészt ilyen roppant hideg vízben csak percekben mérhető az életben maradás ideje, ha valaki nem visel neoprén ruhát- Natalja viszont tíz percet töltött a jég alatt! Voltam már jég alatt vastag szárazruhában, és tudom, hogy pár perc után is csontig hatoló tud lenni a hideg- el nem tudom képzelni, hogy akár két másodpercre beugorjak a jeges vízbe. Ráadásul a mozgás uszony nélkül nehézkesebb, és mivel búvármaszkot sem viselt, csak homályosan láthatott a víz alatt.

Mondani sem kell, különleges felkészüléset igényelt ez a projekt. Jógával és meditációval is készült Natalja, no meg a nagy nap előtt még felszereléssel merészkedett a hatalmas fehér delfinek közé, hogy egy kicsit megismerkedjen az állatokkal. Ezen a helyen a belugák lezárt öbölben élnek, de nem a vadonban fogták be őket: korábban delfináriumokban tartották őket fogva, a szabadban valószínűleg nem maradnának életben. Noha emberhez szokott, barátságos tengeri emlősökről van szó, könnyen megriadnak ha valaki rosszul közelít hozzájuk, Nataljának először a bizalmukat kellett megnyernie, és természetesen igyekezett követni az állatokat gondozók utasításait.

Miután a főpróba jól sikerült, jöhetett a meztelen merülés. Natalja ekkor a lék szélén ülve próbált lélekben felkészülni a várható körülményekre, és próbált a delfinekkel is kapcsolatot teremteni. Értelemszerűen a fotós mellett segítő búvár is volt a vízben, aki vigyázhatott Nataljára, de baj esetén villámgyors segítségre lett volna szükség: ilyen hideg vízben a túlélés esélye minden másodperccel romlik.

Végül elkészült a szenzációs anyag, ami egészen különleges ember-delfin kapcsolatfelvételt mutat be. Gyaníthatóan kevesen csinálják ezt Natalja Avszejenko után...

Az alábbi filmben pedig mozgóképen is megtekinthető, hogy is zajlottak az előkészületek, majd pedig maga a hihetetlen merülés.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

2 Tovább

Igazi sellők: Ljubica

A 19 éves szerb lány még csak három éve foglalkozik szabadtüdős merüléssel, de eredményei imponálóak.

A még egyetemre járó Ljubica Trutic szabadidejében edz. Nem csak a medencében gyakorol, hanem más jellegű sportokat is űz, mert szükség van a minél jobb kondícióra. A tengerben még kevesebb lehetősége volt mélymerülésben is gyakorolni magát, hiszen ennek sokkal nagyobbak a költségei, és amatőrként nehezebb finanszíroznia ezt. Azért itt is letette már a névjegyét, egyéni rekordja 42 méter.

A medencés számokban viszont már tényleg a legjobbak közé küzdötte magát. A szerb rekordokat ostromolja dinamikus (ebben a kategóriában minél hosszabb távolságot kell leúszni egy levegővel, uszonnyal vagy uszony nélkül) és statikus (a cél a minél hosszabb víz alatt tartózkodás) számokban egyaránt. 192 métert úszott le uszonnyal és 127 métert uszony nélkül, az időtartam rekordja pedig 6 perc és 17 másodperc. Ljubica nagy vágya az, hogy egyszer a világcsúcsot is megdöntse ezekben a számokban, és többet merülhessen nyílt tengerben.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

2 Tovább

Váratlan vendég

Vajon hogy nézne ki a bohóchalak karácsonya?

Valószínűleg nem kell túlbeszélnem azt, hogy mi, emberek szeretünk eljátszani a gondolattal, milyen lenne az állatok világában egy-egy nagyon emberi esemény. Sok mese, film, festmény létezik ahol a különféle állatok kézfogót tartanak, nagygyűlésen vitatják meg az aktuális problémákat, seregben egyesítik erejüket vagy ünnepelnek.

Mi, búvárok is szívesen töprengünk az ilyesmin, és ilyenkor nagyon jellemző, hogy régi képeinket elővesszük, és az arra alkalmasokból kiindulva víz alatti karácsonyi jeleneteket hozunk össze. Nekem sem az idei az első próbálkozásom: keresek egy fotót, ami megfelelőnek látszik, és aztán indulhat a móka.

Mert a képek ilyen átalakítása játék, természetesen, hiszen nem vagyok profi a képmanipulációban. Nem is baj, ha nem tökéletesen hibátlan a mikulássapka vagy a karácsonyfadíszek odaillesztése, hiszen végülis nem becsapni akarok senkit, inkább csak a magam saját búvármódján ilyen formában is karácsonyozok. Az idei évben például az egyik képet elnézve arra gondoltam, milyen érdekes lenne egy olyan jelenetet összehozni, amikor váratlanul toppan (vagyis inkább úszik...) be a bohóchalak karácsonyi partijába egy búvár, aki rácsodálkozik a feldíszített víz alatti "nappalira".

Vajon mit kérhetne egy ilyen halacska karácsonyra? Nagyobb anemonát, ahol lakhat? Kevesebb vakut villogtató, hangosan buborékot eregető búvárt? Vicces lenne elképzelni, ahogy a tengeri élőlények sellőformájú angyalkákról mesélnének ivadékaiknak... A fantáziánkban bármi megtörténhet, akár ez is, és ennek köszönhetően lettek sikeresek a tenger mélyén játszódó rajzfilmek, mint a Nemo nyomában, a Cápamese, a Spongyabob, sőt, még a Vízipók-csodapók is majdnem ide sorolható.

Szóval az évnek ebben az időszakában nyugodtan eljátszhatunk a víz alatti karácsony gondolatával. Ezt a képet is azért osztom meg, hátha akad aki szívesen töpreng ilyesmin lazításként- és aztán ha a tenger élővilágáról, a karácsonyról, és végül rólunk emberekről, a mi tevékenységünkről filozofálunk, a végén még az is lehet, tanulunk valami újat magunkról.

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Szudán titkai

A kevesek által felkeresett ország a Vörös-tenger legszebb merülőhelyeivel büszkélkedhet- a kalandra vágyók cápák közt búvárkodhatnak, érintetlen korallzátonyokat csodálhatnak meg, és még Cousteau kapitány nyomdokába is léphetnek.

cápa egzotikus fotó

A Vörös-tenger egyike a legszebb, legizgalmasabb úti céloknak, ha valaki a búvárkodás köré szervezi az utazásait. Sajnos a tengert körülvevő országok nem mindegyike számít vonzónak vagy turistabarátnak: Egyiptomban voltak az elmúlt években forrongások, Szaúd-Arábia nem igazán nyitott ország, Jemenbe vagy Eritreába kevesen jutnak el, és Szudán sem tipikus turistaparadicsom.

A hatalmas ország déli része a közelmúltban önállósította magát, de a tengerpartra utazók nem sokat látnak a még mindig szinte kontinensnyi ország zavargásaiból. Általában közvetlenül Port Szudánba érkeznek, és egyből hajóra is szállnak. Persze jól teszik, ha jó előre foglalnak helyet maguknak a hajós szafarin, mert ellentétben Egyiptommal, ezen a hosszú vörös-tengeri partszakaszon csak egy maroknyi búvárhajó szeli a habokat. 

cápa egzotikus fotó

Ennek azért megvan a jó oldala: a zátonyokon nagyságrendekkel kevesebb búvár fordul meg, sokkal egészségesebbek a színpompás korallok, és ami egyből feltűnik, az a nagytestű ragadozók gyakori előfordulása. Nem számít extrának egy szirtcápa felbukkanása, sőt, még pörölycápa-rajokra is biztonsággal lehet számítani pár helyen.

Itt van például a világhírű Shaab Rumi zátony, az 1990 óta védelem alatt álló Sanganeb atoll, ami 50 méter magas világítótornyáról és meredeken egészen 800 méteres mélységig zuhanó korallos falairól egyaránt ismert, no és ne felejtsük a számos cápafajnak otthont adó Angarosh zátonyt se... A tengerfenékből kiemelkedő apró zátonyok falai annyira meredekek, hogy éles mélykék kontúrral veszi őket körül a tenger, így ezeken a tengeri oázisokon összpontosul szinte minden élet. A roncsok közül a második világháború idején elsüllyedt Umbria, és az 1974-ben tengerfenékre került Blue Bell a leghíresebb- mind a kettő autókat szállított, csak éppen más korszakból!

cápa egzotikus fotó

A búvártörténelem iránt érdeklődők számára igazi csemege a Precontinent II: ez a víz alatti bázis a Shaab Rumi zátony mellett épült fel, és otthont adott a Jacques-Yves Cousteau vezette búvárcsapat egyik leghíresebb kísérletének. Ebben a "búvárlakban" éltek a tenger mélyén egy hónapon át a búvárok. A különleges kísérletnek épp az idén volt az ötvenedik évfordulója, bizonyára borzongató érzés lehetett ebben az évben az építmény maradványai mellett búvárkodni, ahol ma már halak és korallok laknak, nem emberek.

cápa egzotikus fotó

A tenger viszont hasonló élményt kínál, mint annak idején, hiszen most se járnak ide túlságosan sokan, nem üldözték el a búvárok százai az állatokat, nem dobálták le a hajók tucatjai a korallokra a horgonyaikat. Viszont van, aki évről évre visszatér, Selmeczi Dániel búvárfotós barátom például a szudáni merülések szerelmese. Kedvenceivel, a cápákkal ugyanis itt tud a legjobb eséllyel találkozni a Vörös-tengerben, és ki is használja az alkalmat, számos nagyszerű felvétele született itt. Megörvendeztetett azzal, hogy egy csokorra valót elküldött nekem, így képekkel is be tudom mutatni Szudán kevesek által ismert víz alatti világát.

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Igazi sellők: Alena

A cseh és a nemzetközi szabadtüdős búvárkodás egyik sikeres alakja az ostravai Alena Zabloudilová. A fiatal sportoló 2003 óta versenyez, először hazai versenyeken bizonyított, utána pedig külföldön is letette a névjegyét.

Meg kell jegyezni, hogy a kelet-európai szabadtüdős búvárok jelentős részben a karrierjük első szakaszában a medencés kategóriákban bizonyítanak. Mivel kedvtelésként, külső támogatók nélkül űzik ezt a sportot, nincs eleinte arra lehetőségük, hogy hosszabb időt tölthessenek edzéssel egy távoli országban, ahol biztonsággal lehet a mélymerüléseket gyakorolni. Nem elég ugyanis az, hogy egyedül nekivág valaki a tengernek, szükség van a felszíni biztosításra is.

Alena viszont elég tehetségesnek bizonyult ahhoz, hogy már rangos nemzetközi versenyeken is részt vehessen. 2011-ben az AIDA világbajnokságán két érmet szerzett, Constant Wieght No Fins kategóiában első, Free Immersion kategóriában második lett. Az egyiptomi Dahabban majd a Bahamákon rendezett Vertical Blue versenyen szintén remekül szerepelt 2012-ben. Több országos rekord birtokosa, a legjobb eredménye Constant Weight kategóriában 90 méter, Free Immersion kategóriában pedig 82 méter. 2013-ban Variable Weight kategóriában javított a nemzeti rekordon, 107 méteres merüléssel. Bizonyára hallunk még róla a jövőben.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),fotó (68),élmény (67),alapok (57),adria (57),híresség (54),film (47),egyiptom (45),szabadtüdős (40),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),doku (11),medence (11),mélytenger (11),fóka (10),málta (10),rekord (10),kincs (10),támadás (9),manta (9),ausztrália (9),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szobor (7),jordánia (7),szafari2014 (7),verseny (6),cousteau (6),tudomány (6),Bali (6),csikóhal (6),szafari18 (6),humor (6),rák (6),tél (6),ázsia (5),ausztria (5),rája (5),florida (5),repülő (4),múzeum (4),hidegvíz (4),bali (4),olaszország (4),szafari2016 (4),mexikó (4),tintahal (4),thaiföld (3),skandinávia (3),találkozás (3),víz alatti (3),muréna (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),Egyiptom (3),orosz (3),magyarország (3),krokodil (2), (2),maldív (2),repülőroncs (2),elsodródás (2),csiga (2),medúza (2),éjszaka (2),hal (2),könyv (2),görög (2),spanyolország (2),európa (2),románia (1),szafari (1),búvárfilm (1),technológia (1),izland (1),szörny (1),budapest (1),cetcápa (1),Búvár (1),thaifold (1),akvárium (1),bulgária (1),vörös-tenger (1),bomba (1),hollandia (1),korall (1),Florida (1),dubaj (1),tenger (1),horvátország (1),feketetenger (1),uk (1),egyesült királyság (1),írország (1),balti (1),repülőgép (1),görögország (1),celeb (1),norvégia (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog