Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Leszállás a tenger felett

Különleges fotók elkészítésére kapott megbízást a brazil búvárfotós, Daniel Botelho. Sok felvétel született már a karib-tengeri St. Martin szigetén levő reptér előtt, mert a szűkös hely miatt az óriásgépek egészen alacsonyan húznak el a strandon heverésző turisták felett.

Botelho feladata az volt, hogy a tengerben lebegve készítsen képeket, úgy, hogy a felszín alatt úszó búvár is látszódjon. Ez a munka egyáltalán nem volt könnyű. Egyrészt a repülőket be kell várni, úgy kell helyezkedni, hogy jó szögben legyenek, és persze a sebességük miatt csak pár fotó készülhet egyről.

A part közelében, sekély vízben kell elhelyezkedni fotósnak és modellnek is, itt pedig a finom, fehér homokos üledék másodpercek alatt felkavarodhat. Így aztán Botelho és a lány egy héten át órákat töltött a vízben, amíg a több ezer felvételből nem sikerült legalább néhány a fotós elképzeléseinek megfelelően.

A végeredmény viszont azt igazolta, érdemes volt annyit kínlódni, mert egészen sajátos szemszögből nézhetjük meg a látványosságszámba menő leszállásokról: még Boeing 747-es Jumbo Jet is szerepel a képeken.

1 Tovább

Szépségek és furcsaságok

A víz alatti fotósok egyik legrangosabb nemzetközi seregszemléje az Our World Underwater verseny, aminek ez évi díjait pár napja adták át. A nagylátószögű, makró és modelles fotók kategóriájában versengő víz alatti fotósok legjobbjai egészen változatos szemszögből örökítették meg a felszín alatti világot. Fantasztikus képeiken furcsa apró lények és hangulatos tengermélyi tájképek éppen úgy vannak, mint ahogy felbukkannak a mindenki által kedvelt teknősök vagy delfinek is.

Az összes díjazott képet az Our World Underwater 2015 verseny oldalán lehet megnézni.

0 Tovább

Búvártárlat Brüsszelben

A napokban nyílt meg egy különleges fotókiállítás: a Brüsszelben található 33 méteres búvármedencében tekinthetőek meg Fred Buyle, egy belga víz alatti fotós alkotásai.

A Nemo 33 ismert a búvárok körében szerte Európában, hiszen ilyenkor a téli hónapokban nagyon kecsegtető a meleg vízű, mély medence, ahol lehet gyakorolni, vagy egyszerűen csak élvezni a merülést. A búvároknak szánt különleges program lehet a fotók megtekintése, hiszen a felszín alá kell menni azoknak, akik közelről akarják megnézni a képeket. 

Buyle a mélyben változatos témákat örökített meg az évek alatt, így a medencében búvárkodók többek között cápákat csodálhatnak meg. Ráadásul ezek egészen biztosan nem jelentenek veszélyt senkire, aki a vízben van... 

 
0 Tovább

Fehérneműs búvárok

Bevallom, nem igazán szívem csücske a mostanában divatos medencés modellfotózás, amikor a víz alatt készítenek hangulatképeket. Elismerem mindennek a technikai kihívásait, azt is tudom, hogy odalenn modellkedni nem egyszerű, csak épp én afféle régimódi búvár vagyok- ha már víz alatti képet nézek, többnyire egy érdekes merülőhely vagy egy különleges állat hoz lázba. Ha van a fotón modell is, az nem baj, de csak a medencében úszkáló lányokról készült képeket nem nagyon nézegetek.

Persze van, aki ebben a műfajban is próbál valami csavart belevinni a dolgokba. Egy japán búvárfotós képei a szokásostól némileg eltérő hangulatúak- talán azért, mert a lányok harisnyában vannak, talán azért, mert a japán csajok egyébként is nagy népszerűségnek örvendenek egy bizonyos körben. Az ember elkönyveli magában, hogy ilyen is van, és elgondolkodhatunk rajta, ennek a fickónak érdemes volt belevágnia a merülésbe és a búvárfotózásba, mert még kiállításai vannak, pedig csak medencében dolgozik. Azért én maradok inkább a nyílt tengernél...

0 Tovább

Az Ocean Art győztesei

Az ember azt hinné, a búvárfotózásban már nehéz igazán újat mutatni, ám időről időre leesik az állam, amikor a nemzetközi versenyek díjazott víz alatti fotóit látom. Az Ocean Art az egyik legrangosabb közülük, és ismét lenyűgözően izgalmas, kreatív képeket neveztek a versenyzők, akik több, mint 50 országot képviseltek.

A búvárfotós versenyeken több kategóriát meg szoktak hirdetni, egyrészt gépek szerint, mert a technikailag korlátozottabb mozgásterű kompaktokkal dolgozóknak külön versengést írnak ki, másrészt tematikailag, vannak nagylátószögű, makró, hideg vízi kategóriák- versenye válogatja, hol milyen. Apróságokról és nagyvadakról készült fotók igazán fantasztikus egyvelege egy ilyen seregszemle, ahol a díjazottak még a jók közül is kiemelkednek.

Az Ocean Art versenyen meghirdetett kategóriák legjobbjai közül mutatom be az én személyes kedvenceimet. Érdemes a teljes galériát végignézni, ahol nem csak a képekkel, de a képek születésének körülményeivel is meg lehet ismerkedni.

Best of Show és nagylátószög 1. hely - Ray Collins

Nagylátószög 2. hely - Gang Song

Nagylátószög 3. hely - Shane Gross

Nagylátószög 5. hely - Davide Lopresti

Makró 1. hely - Ron Watkins

Makró 4. hely - Amthony Berberian

Hideg vízben készült felvételek 1. hely - Lill Haugen

Hideg vízben készült felvételek 4. hely - Kaido Haagen

Portré 2. hely - Mario Odorisio

Portré 5. hely - Lill Haugen

Viselkedés 2. hely - Ilan Ben Tov

Kezdő DSLR 1. hely - So Yai Wai

Kompakt makró 3. hely - Fabio Galbiati

Kompakt viselkedés 2. hely - Jack Berthomier

Kompakt nagylátószög 1. hely - Arek Mszyca

Csigák 1. hely - Eduardo Acevedo Fernandez

Szupermakró 3. hely - Qing Lin

0 Tovább

Álomesküvő a felszín alatt

A víz alatti fotósok jól meg tudnak élni Kínában az esküvői képek készítéséből, ugyanis arrafele most ez a trendi. Shanghajban állítólag már több tucat stúdió kínálja ezt a szolgáltatást a házasulandó pároknak, és rendes konkurenciaharc van, mert nagy a fizetőképes kereslet. Megjegyzendő, a világ más részein is egyre gyakrabban készülnek ilyen fotók, mert sokaknak tetszik az ötlet- talán az elején bele sem gondolnak, mennyi nehézséggel jár ez.

A búvárfotózás jellemzően hobbi, még a neves, sok díjat nyert alkotók számára is. Van egy civil foglalkozásuk, és mellette hódolnak ennek a szenvedélynek. Szerintem igazán megsüvegelendő, hogy sokan úgy ölnek bele pénzt, energiát a felszerelés beszerzésébe, a tanulásba, az utazásba, a fotózásba, hogy saját örömükre dolgoznak- no meg a mienkre, mert el tudnak kápráztatni a képeikkel.

Hallottam már magyar búvárfotósról, aki víz alatti modellfotózásra specializálódott, így jegyespárokkal is dolgozott. De mifelénk azért nem sokan érdeklődnek ez iránt, ellentétben például Kínával. Ott az esküvőt nagyon komolyan veszik, rengeteg pénz forog minden ahhoz kapcsolódó szolgáltatásban, és ezek közül az egyik drága tétel a fotózás. Mivel úgyis sokat költenek rá, beleférnek az extrém elképzelések. A jegyespárok jóval az esküvő előtt megszervezik a fotózást, keresik a legjobb stúdiókat, és a víz alatt készült képekkel most lehet kaszálni.

Ráadásul az új ötletekre szüksége van a stúdióknak a talpon maradáshoz, mert a sok költség miatt egyre többen inkább barátokat kérnek meg a fotózáshoz, sokaknak vannak minőségi gépeik, és ügyes amatőrök meglepően jól tudnak dolgozni. De víz alatti képeket nem lehet bármelyik haverral készíttetni.

Persze először ki kellett találni azt, hogyan lehet ezt ügyesen megoldani. Nem olyan könnyű ám egy levegővel pózolni a mélyben, miközben a képnek könnyedséget, légiességet, romantikát kellene sugallnia! Ha erőlködnek, akkor a végeredmény messze nem lesz lenyűgüző. A fotósnak legalább lehet légzőkészüléke, de azért van ám különbség kép és kép között, azért, mert valaki a gépet vízhatlan tokba teszi, nem válik azonnal ügyes búvárfotóssá. Igaz, akad stúdió, ahol a fotós maga nincs a víz alatt, hanem a medence üvegfalán keresztül dolgozik, de megítélésem szerint ez azért nem hoz olyan eredményt, mint az igazi búvárfotózás.

Még a felszíni rutin is kevés a víz alatti munkához, szóval jóval az első munkavállalás előtt neki is gyakorolnia kell modellekkel, meg kell találni az alkalmas medencét, azt esetleg be kell rendezni, kísérletezni kell a megvilágítással, a ruhákkal (mert az hülyén néz ki, ha a szoknya a menyasszony nyaka körül lebeg), a vízhatlan sminkkel és így tovább. Akadnak olyan, akik el is utaznak, hogy nyílt tengerben készítsenek jegyesfotókat, ott aztán már végképp elszaladhatnak a költségek.

Nyilván a fotózás előtt nem árt, ha az ifjú pár vesz pár szabadtüdős búvárleckét, megtanulják, hogyan tudnak hosszabb időt tölteni egy lélegzetvétel után a víz alatt, milyen módon kell pózolniuk, hogy kell kommunikálniuk a fotóssal. 

Nincs mese, a kép örök emlék lesz, de a folyamat miatt is, ami az elkészültéig vezet. Mondhatni, a fiatalok élesben tanulják meg, milyen együttműködni egy nehéz szituációban, amikor tényleg számít a másik minden lélegzetvétele...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Képek az Adria Atlantiszáról

Olvastam a hírt arról, hogy Split és Brac sziget között felfedeztek egy olyan, kilométer hosszúságú "utat", amiről páran úgy vélik, emberi kéz munkája lehet. Alig 20 méteres mélységben van a hét méter széles, sziklákból álló út, amiről pontosat még nem lehet tudni, de máris ráaggatták a spliti Atlantisz nevet. 

Azt jó tudni, rengeteg olyan, túlságosan szabályosnak tűnő természeti képződmény van, aminek a valóságban semmi köze nincs misztikus, ősi kultúrákhoz, annál inkább vulkánokhoz, földmozgásokhoz, a tenger évezredes munkájához. Persze olyan is előfordul, hogy egy régi település nyomait találják meg a víz alatt, de az ilyesmit mindig alapos kutatások során tárják fel.

Természetesen egyáltalán nem lehetetlen, hogy felfedeznek valamit az Adria mélyén. Évezredek óta élnek itt emberek, megfordultak erre a görögök, a rómaiak, tehát biztosan sok emlék rejtőzik még a felszín alatt. Amatőr búvárok az utóbbi években fedeztek fel ókori szobrot, hajóroncsot is, nem is túl mélyen. 

Nyilván a nyári turistaszezon idején nem jön rosszul a hírverés, és Atlantisz az nagyon jó hívószó. Bizonyára nem egy vendég akad, aki szívesen búvárkodna a nem túl mélyen levő képződménynél, akármi is az. Mert ha látványos, akkor úgy is érdekes, hogy nem mesterséges építmény, és nem emberek faragták szabályosra a köveket.

Épp ezért voltam kíváncsi arra, hogy néz ki ez az "út", és horvát lapokban már találtam is pár képet. Ilyesmit még tényleg nem láttam az Adriában, de azért aki történelem előtt palotákra meg piramisokra számított, az biztos csalódni fog... Mindenestre mindenki eldöntheti magában, minek gondolja ezt a dolgot, aztán talán majd valamikor megismerjük a tudósok véleményét is.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Az igazi békaláb

A búvárkodás megtanít arra, hogy mennyi mindent lehet más perspektívából szemlélni. Ennek illusztrálására jöjjön egy példa!

A békák meglehetősen szokványos állatok, szinte mindenki látott már. Megvallom őszintén, nem igazodom el a különböző fajok között, de ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül. Tudom, sokan undorodnak tőlük, de egyébként teljesen ártalmatlan élőlények. Általában a többségünk nagyjából így láthatja őket:

A kép vidéken készült, ahol egy nagy dézsából kialakított kerti tóba beköltözött egy tucatnyi kétéltű. Nyilván jól érzik magukat, azért vannak olyan sokan, és elég közelről meg is lehet figyelni őket.

Én viszont, ha már van vízhatlan tokom a fényképezőgépemhez, nem értem be azzal, hogy a felszínről örökítem meg őket. Nem tudtam, mennyire lesznek béketűrőek, ha a víz alá dugott géppel megpróbálok fotózni, és eleinte gyorsan el is úsztak. Ám aki természetfotózni akar, az tanuljon türelmet és mozogjon óvatosan- pár perc után már olyan is előfordult, hogy egyenesen az objektívre taposott a béka.

Persze mivel én nem voltam a vízben, és alulról felfele fotóztam többnyire, csak sejthettem, mi lesz majd a képeken. Igen, nyomja az ember az exponáló gombot és bízik a szerencséjében... Több sorozatot csináltam, próbálkoztam különböző fényviszonyok közt, módosítgattam a beállításokat, és rájöttem, az a látványos, ha az állatok uszonyos lába egészen közel van.

Nos, ha nem is világbajnok fotók készültek, ahhoz azért elég jók, hogy meg tudjam mutatni, milyen is az igazi békaláb. A búvárok egyébként is uszonynak nevezik az általuk használt felszerelést, szóval nincs keveredés. És persze egy kicsit talán sikerül megvillantani a békák egy másik oldalát, és nem taszító, hanem inkább érdekes állatnak tűnnek majd ezek a félreismert lények...

És az egész mókában csak a karom lett vizes, hiszen ennyi év merülés, fotózás után nagyjából van elképzelésem, hogy is lehet ilyen helyzetben elfogadható képeket készíteni. No, ezt is a búvárkodásnak köszönhetem.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Egy lélegzettel a Baron Gautsch-nál

Az Adriai-tenger egyik leghíresebb roncsa, a Baron Gautsch kereken száz éve süllyedt el (történetéről itt írtam), ehhez kapcsolódóan eseménysorozatot hívtak életre a horvátok. A napokban például néhány képet tett közzé Danijel Frka, amin Tomo Vrdoljak modellkedik a roncsnál, aki palack nélkül tett látogatást a híres hajó maradványainál.

fotó roncs adria

fotó roncs adria

fotó roncs adria

fotó roncs adria

fotó roncs adria

fotó roncs adria

fotó roncs adria

fotó roncs adria

fotó roncs adria

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Kate Upton és a búvárcucc

Hallottam, hogy az ifjú modell és színésznő, Kate Upton a napokban töltötte be a 22. életévét. Megmondom őszintén, nem igazán követtem munkásságát, inkább csak azt tudom, hogy bizonyos adottságai miatt népszerű. De ha már szóba került, gyorsan megnéztem, milyen kapcsolata van kedvelt hobbinkkal.

Nos, azt hiszem, Upton kisasszony neve nem szerepel jelenleg a búvárkodás aranykönyvében, de azért azt sem mondhatnám, nincs miért foglalkozni vele. Ugyanis a helyzet úgy hozta, hogy két olyan fotósorozat is készült vele, amikor valamiért jó ötletnek gondolták búvárcuccokkal együtt megörökíteni a csinos modellt.

Persze a korábbi képek egyike, ahol a palack mellett nem búváruszonyban és maszkban, hanem napszemüvegben és tűsarkúban ácsorog, jelzi, a felszerelés bizony csak kellék. Mint ahogy a későbbi sorozatban az uszony és a maszk is annak látszik, bármennyire jól is állnak az ifjú hölgy kezében. Ám ki tudja, talán egyszer tankönyvi illusztráció lesz ezekből a remek képekből, szóval nézegessük őket, tanuljunk, művelődjünk...

Meglehet, vele kéne népszerűsíteni a búvárkodást?

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog