A búvárkodás megtanít arra, hogy mennyi mindent lehet más perspektívából szemlélni. Ennek illusztrálására jöjjön egy példa!

A békák meglehetősen szokványos állatok, szinte mindenki látott már. Megvallom őszintén, nem igazodom el a különböző fajok között, de ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül. Tudom, sokan undorodnak tőlük, de egyébként teljesen ártalmatlan élőlények. Általában a többségünk nagyjából így láthatja őket:

A kép vidéken készült, ahol egy nagy dézsából kialakított kerti tóba beköltözött egy tucatnyi kétéltű. Nyilván jól érzik magukat, azért vannak olyan sokan, és elég közelről meg is lehet figyelni őket.

Én viszont, ha már van vízhatlan tokom a fényképezőgépemhez, nem értem be azzal, hogy a felszínről örökítem meg őket. Nem tudtam, mennyire lesznek béketűrőek, ha a víz alá dugott géppel megpróbálok fotózni, és eleinte gyorsan el is úsztak. Ám aki természetfotózni akar, az tanuljon türelmet és mozogjon óvatosan- pár perc után már olyan is előfordult, hogy egyenesen az objektívre taposott a béka.

Persze mivel én nem voltam a vízben, és alulról felfele fotóztam többnyire, csak sejthettem, mi lesz majd a képeken. Igen, nyomja az ember az exponáló gombot és bízik a szerencséjében... Több sorozatot csináltam, próbálkoztam különböző fényviszonyok közt, módosítgattam a beállításokat, és rájöttem, az a látványos, ha az állatok uszonyos lába egészen közel van.

Nos, ha nem is világbajnok fotók készültek, ahhoz azért elég jók, hogy meg tudjam mutatni, milyen is az igazi békaláb. A búvárok egyébként is uszonynak nevezik az általuk használt felszerelést, szóval nincs keveredés. És persze egy kicsit talán sikerül megvillantani a békák egy másik oldalát, és nem taszító, hanem inkább érdekes állatnak tűnnek majd ezek a félreismert lények...

És az egész mókában csak a karom lett vizes, hiszen ennyi év merülés, fotózás után nagyjából van elképzelésem, hogy is lehet ilyen helyzetben elfogadható képeket készíteni. No, ezt is a búvárkodásnak köszönhetem.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!