A hagyományos szavazáson a bajszos óriások lettek a nyerők.

édesvíz

A Magyar Haltani Társaság már évek óta megszavaztatja a látogatókat, melyik hal legyen az év hala. Ebben az évben a három jelölt közül a harcsa kapta a legtöbb voksot, így aztán ennek örömére pár szót lehet szólni ezekről a különleges és jellegzetes állatokról.

A Silurus glanis latin nevű harcsa egész nagyra is megnőhet: fogtak már ki belőle 2,5 méteres példányt, a rekordtömegű pedig 112 kilós volt. Falánk ragadozó, mindenféle halra, akár saját fajtársaira is vadászik, de a puhatestűeket sem veti meg, sőt, akár a vízen úszó madarakat is elkapja. Gyakorlatilag mindenfelé előfordul Magyarországon, nagyobb folyóinkban éppen úgy, mint a Balaton mellett több tavunkban is. Hosszú életű állatok, ezért nőhetnek meg ekkorára- régen állítólag kétszáz kiló feletti példányokat is kifogtak.

Búvárként a hazai édesvizekben nem nagyon találkozunk méretesebb halakkal. Megmondom őszintén, miközben nagyon izgalmas harcsával merülni, azért az esetenként csak 2-3 méteres látótávolságú vizekben a közelben felsejlő méretes körvonalak láttán az ember óhatatlanul óvatosabb. Mindenesetre a harcsák miatt (is) lehet kalandos akár a magyarországi merülgetés is.