Egy kis bepillantást nyerhetünk abba, mit rejt egy folyó mélye.

édesvíz

A búvárok és a horgászok néhanapján konfliktusba keverednek. Az ok talán furcsa lehet: alapvetően azért kerülnek szembe egymással, mert mind a kettejüknek ugyanaz a jó. Akár pecázik valaki, akár merül, azt értékeli, ha a vízben sok a hal. Így aztán ugyanazok a tavak vagy folyók vonzzák őket, de nyilván a horgászok nem örülnek, ha a búvárok elriasztják a fogást, míg a víz alatt levők szidják a zsinegeket, amibe beleakadnak.

Jó szabályozással persze azt gondolom, meg lehet osztozni a vizeken. Nincs annyi igazán érdekes tavunk például idehaza, hogy mindenkiknek jusson kedvére való hely, de együtt lehet működni. Sőt, horgászokból is lehetnek búvárok, hiszen sokakat a felszín alatti szemszögből is érdekli a halak élete. Az egy másik kérdés, hogy odalenn hirtelen nem csak zsákmány lesz belőlük, természetes közegükben izgalmas lényeknek látjuk őket- meglehet, ha valaki meg is marad a horgászatnál, a kifogott halakat inkább visszadobja, mert nincs szíve elvenni az életüket.

Az ilyen édesvizekben készült videók pont ezt a világot mutatják be. Ebben a Franciaországban, a Loire folyóban készült filmben a legnagyobb látványosságot a harcsák jelentik: ezek a hatalmas halak akkorára nőhetnek, hogy a búvárral összemérhető a hosszuk. Megmondom őszintén, egy tucatnyi ilyen jószág mellett talán még én sem lennék túl magabiztos, pedig merültem már cápákkal is. De ezek a példányok nagyon jól bírták a búvárvideós tolakodását, így születhettek ezek a látványos felvételek.

Persze más halak is élnek a vizek mélyén, pontyok, süllők vagy sügérek. Még olyan is akad, ami az év bizonyos szakában kifejezetten agresszívvá válik, mert ivadékait védi. Ahogy egy felkészült horgásznak is tisztában kell lennie azzal, mikor mit lehet, mit szabad és mit érdemes fogni, ugyanúgy a búvárnak sem árt az előzetes felkészülés- és akkor még a merülés is élvezetesebb lesz, ha nem csak látjuk, de értjük is mi történik. Én legalábbis azok közé tartozok, akik szeretünk tanulni is a víz alatti világról. Nekem így kerek az élmény.