Vajon hogy nézne ki a bohóchalak karácsonya?

Valószínűleg nem kell túlbeszélnem azt, hogy mi, emberek szeretünk eljátszani a gondolattal, milyen lenne az állatok világában egy-egy nagyon emberi esemény. Sok mese, film, festmény létezik ahol a különféle állatok kézfogót tartanak, nagygyűlésen vitatják meg az aktuális problémákat, seregben egyesítik erejüket vagy ünnepelnek.

Mi, búvárok is szívesen töprengünk az ilyesmin, és ilyenkor nagyon jellemző, hogy régi képeinket elővesszük, és az arra alkalmasokból kiindulva víz alatti karácsonyi jeleneteket hozunk össze. Nekem sem az idei az első próbálkozásom: keresek egy fotót, ami megfelelőnek látszik, és aztán indulhat a móka.

Mert a képek ilyen átalakítása játék, természetesen, hiszen nem vagyok profi a képmanipulációban. Nem is baj, ha nem tökéletesen hibátlan a mikulássapka vagy a karácsonyfadíszek odaillesztése, hiszen végülis nem becsapni akarok senkit, inkább csak a magam saját búvármódján ilyen formában is karácsonyozok. Az idei évben például az egyik képet elnézve arra gondoltam, milyen érdekes lenne egy olyan jelenetet összehozni, amikor váratlanul toppan (vagyis inkább úszik...) be a bohóchalak karácsonyi partijába egy búvár, aki rácsodálkozik a feldíszített víz alatti "nappalira".

Vajon mit kérhetne egy ilyen halacska karácsonyra? Nagyobb anemonát, ahol lakhat? Kevesebb vakut villogtató, hangosan buborékot eregető búvárt? Vicces lenne elképzelni, ahogy a tengeri élőlények sellőformájú angyalkákról mesélnének ivadékaiknak... A fantáziánkban bármi megtörténhet, akár ez is, és ennek köszönhetően lettek sikeresek a tenger mélyén játszódó rajzfilmek, mint a Nemo nyomában, a Cápamese, a Spongyabob, sőt, még a Vízipók-csodapók is majdnem ide sorolható.

Szóval az évnek ebben az időszakában nyugodtan eljátszhatunk a víz alatti karácsony gondolatával. Ezt a képet is azért osztom meg, hátha akad aki szívesen töpreng ilyesmin lazításként- és aztán ha a tenger élővilágáról, a karácsonyról, és végül rólunk emberekről, a mi tevékenységünkről filozofálunk, a végén még az is lehet, tanulunk valami újat magunkról.

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.