Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Playboy-villa búvárlányai

Az a jó a sok tévécsatornában, hogy az ember kapcsolgatás közben belefuthat érdekes műsorokba. Vagy ha nem érdekesekbe, akkor meghökkentőekbe: egyszer három szőke csaj első víz alatti bénázásaira figyeltem fel, ám meglepve tapasztaltam, hogy a medence partján feltűnt egy öreg fickó, aki őket figyelte. Atyaisten, mit keres itt Hugh Hefner?!?

búvár híresség

Gyorsan kiderült, a Playboy-villában játszódó reality egyik epizódját a búvárkodásnak szentelték. Hefner "lányai", Holly, Kendra és Bridget persze a sorozatban mindig nagyon szőkék, és ez a merüléssel való ismerkedés során is így volt. Először a villa medencéjében búvárkodtak oktatójuk kíséretében, és már akkor meglepte őket, miféle "kincsek" vannak a felszín alatt- a partik után maradt poharak, fehérneműk és egyéb "kellékek" voltak odalenn.

búvár híresség

búvár híresség

búvár híresség

búvár híresség

búvár híresség

Aztán jött a nyílt víz, ahol a három csinos lányt jó vastagon beburkolták vastag neoprénruhába. Noha azt hisszük, Kaliforniában mindig jó az idő, az igazság az, hogy a tenger vize arrafelé egyáltalán nem olyan meleg, szükség van az egész testet és a fejet is fedő overállra. A lányok megküzdöttek a kihívással, végrehajtották a tanfolyamon szokásos feladatokat. Később hajóra szálltak, hogy először merüljenek olyan igazit, mélyebbre, a fedélzetről vízbe ugorva, és kis hiszti után még élvezték is a búvárkodást a műsor szerint.

Nincs mese, a merülés még mindig elég kalandosnak számít ahhoz, hogy egy ilyen reality-műsorban is szerepet kapjon. A Playboy-nyuszik merüléséről egyébként egy külföldi fórumon is olvastam, mert oktatójukat ismerősük megkérdezte a tanfolyamról, és mint kiderült, a lányok tényleg búvárkodtak, aránylag ügyesek voltak és még élvezték is.

Szóval a végén mindenki jól járt: nekik kellemes élmény volt a forgatás, a műsor végén pedig jött a férfinézők számára élményt jelentő bikinis fürdőzés. Ha úgy nézzük, nem sok értelme volt a vacakolásnak a palackokkal meg a búvármaszkkal, a törzsközönséget nyilván jobban érdekelte Holly, Kendra és Bridget kevésbé felöltözve. 

Persze lehet, pont attól volt jó az epizód, hogy állig neoprénban mászkáltak a lányok- a neten fellelhető képek többségében jóval többet mutatnak magukból...

búvár híresség

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Michelle Yeoh és a búvárkaszkadőrök

Az egzotikus szépségű malajziai születésű színésznő a napokban ünnepli a születésnapját, ennek kapcsán elevenítem fel az egyik filmjét. Pierce Brosnan oldalán volt a sztárja a James Bond-sorozat egyik epizódjának: a Tomorrow Never Dies talán nem a legjobb a Bond-filmek közül, de azért voltak benne emlékezetes jelenetek.

teknős híresség film

Michelle Yeoh korábban ázsiai filmekben lett ismert, és azt is tudni lehet róla, az akciójelenetekben is gyakran maga szerepelt. Hollywoodban azért jobban vigyáznak a sztárokra, de párszor így sem hagyta ki a kaszkadőrködés kalandját- a Tomorrow Never Dies víz alatti jelenete sem volt kivétel.

teknős híresség film

Ennek a résznek a leforgatásáról Lee Sheward mesélt, aki a víz alatti akciójelenetek forgatásának igazi veteránja, kaszkadőrként is, koordinátorként is sok produkcióban dolgozott. Mivel a Bond-filmekben gyakran van felszín alatti jelenet (a leghíresebbről itt írtam), ezekhez sok emléke fűződik.

A Tomorrow Never Dies esetén például Pierce Brosnan és Michelle Yeoh egyaránt két-két dublőrt kapott- a színésznőnek eredetileg hármat választottak ki, de egyiküknek nem jutott feladat. Először is modellügynökségekkel vették fel a kapcsolatot, hogy Michelle testfelépítéséhez hasonló lányokat találjanak. A külső ez esetben fontosabb volt, mint az ügyesség, mert a Sheward az alkatilag megfelelő dublőrt már fel tudta készíteni a forgatásra. Így aztán a 16 modellből négyen maradtak, akiknek víz alatti feladatok is jutottak, ezzel szűkítették le a kört. Búvárvizsgájuk ellenére messze nem voltak felkészítve egy ilyen akciójelenet leforgatására, de szerencséjükre nem is kellett mindent nekik csinálni.

Michelle ugyanis az egyik, a filmben is benne maradt snittben saját maga szerepelt: ő volt az, aki végrehajtotta a kiúszást a keskeny csövön át. Sheward szerint a maszk mögött, buborékok által takarva bármelyik lány alkalmas lett volna a feladatra, de a sztár úgy döntött, ehhez neki nem kell kaszkadőr- és nagyon ügyesen is dolgozott.

A színésznő viszont a civil életben is szereti a tengert, amikor semmiféle víz alatti csetepatébe nem kell keverednie. A közelmúltban például otthon, Malajziában csatlakozott egy kampányhoz, ami a mabuli teknősök védelméről szólt. És aki a teknősöket szereti, rossz ember nem lehet...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

teknős híresség film

0 Tovább

Királyi merülés

A brit búvárszövetség elnökségét a közelmúltban elvállaló Vilmos herceg medencében merült a szerencsés klubtagokkal. A nyilvános rendezvény keretén belül az új elnök hivatalos beiktatására is sor került.

híresség

Vilmos előtt apja, Károly és nagyapja, Fülöp is állt a British Sub-Aqua Club (BSAC) élén, előbbi négy évtizeden át. A szervezet mostani rendezvényén az első számú trónörökös, Károly is ott volt, akinek fiatalkori fürdőgatyás képein még viccelődtek is. Ám természetesen ezen ő nem sértődött meg, hiszen búvárok között volt, ahol kötetlen a hangulat. Károly pár szót szólt a saját búvárkalandjairól, aztán az új elnök, Vilmos vette át a főszerepet.

híresség

Mi más módja lehetne annak, hogy egy búvárszervezet újdonsült vezetője nyilvánosan bemutatkozzon a tagság előtt, mint egy jó hangulatú közös merülés? Vilmos ügyesen mozog a vízben, és ezt demonstrálta is, amikor gyerekekkel sznorkelezett, majd néhány szerencsés klubtaggal készülékkel merült. Egy medencében búvárkodni nem feltétlenül akkora kaland, de ha a merülőtárs az angol királyi trón várományosa, máris van miért beírni a búvárnaplóba...

híresség

Vilmos elmesélte az egybegyűlteknek, hogy felesége, Kate Middleton is BSAC-tag, és bízik benne, fia, György is merülni fog majd egyszer. Most még nem nagy barátja a fürdetésnek a királyi sarj, de talán ha maszkot és sznorit kap, megszereti majd a vizet is, fejezte ki reményét Vilmos herceg.

híresség

híresség

híresség

híresség

híresség

híresség

híresség

híresség

Csak ismételni tudom magam, egészen más rangja, megbecsülése van a búvárkodásnak az Egyesült Királyságban, ahol a királyi család is aktívan részt vesz ennek a kedvtelésnek a népszerűsítésében. És persze rajtuk kívül is vannak a civil életben magas pozíciót betöltő búvárok...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

2 Tovább

Charlie búvárangyalai

A vagány, minden helyzetben magukat feltaláló magánnyomozók a víz alatt is otthonosan mozognak- a Charlie angyalai sorozatokban illetve filmekben többször előkerült a búvárcucc.

film híresség

Valamikor nagyon régen gyakorlatilag látványosságként mutogatták a búvárkodó nőket, aztán később, ahogy a hobbi népszerűvé vált, ez már nem lett annyira szokatlan. Persze a víz alatti akciók még mindig különlegességnek számítanak a filmekben, így aztán nem csoda, hogy számon tartják az ilyen témájú sorozatepizódokat, filmjeleneteket.

Charlie három angyala a hetvenes években hódította meg a világot. A talpraesett csajok munkájuk során mindenféle közegbe megpróbáltak beépülni, így aztán az epizódokban megmutathatták különleges képességeiket. Előbb-utóbb aztán eljöttek azok a pillanatok is, amikor a mélyben kellett megoldani egy bűnügyet.

Meg kell jegyezni, miközben a világban talán Farah Fawcett arca és neve volt a legismertebb az angyalok közül, ő csak a legelső évadban volt állandó szereplő, a későbbiekben "húga", Cheryl Ladd volt a csapat szőkéje hosszú éveken át. Szintén állandó szereplő volt Jaclyn Smith, Kate Jacksont pedig először Shelley Hack váltotta, majd Tanya Roberts.

Cheryl Ladd volt jellemzően a "Sporty Spice" a csapatban, a filingrán, de roppant csinos hölgy kapta a legtöbb ügyességet igénylő akciót. Így aztán a búváros epizódokban is komolyabb szerepe jutott neki, ami bizonyára nem volt idegen számára, hiszen karrierje kezdetén egy kis költségvetésű kalandfilmben már megismerkedett a merüléssel. (Akkor persze még a kevésbé jól hangzó Cheryl Jean Stopplemore művésznéven ismerték.)

film híresség

film híresség

A Love Boat Angels című epizódban volt egy kis víz alatti akció, amikor a bikinis szőkeséget jól megkergette egy késsel hadonászó búvár a tenger mélyén, de aztán szokás szerint minden jóra fordult. Az Angels of the Deep című részben pedig Tanya Roberts volt az, aki először egy víz alatti birkózásba keveredik, később pedig Cheryl Ladd társaságában harcol meg a rájuk támadó búvárral. 

Nyilván kaszkadőrök merültek az angyalok helyett, de ez azért több, mint indokolt. A sztárok abból a szempontból értékesek, hogy őket nehéz pótolni a felszíni felvételek során, ha megsérülnek egy akciójelenetben és pár hétre kiderülnek a stábból. Ezt egy feszített ütemtervű sorozat forgatásánál nem lehet megengedni. A búvármaszk mögött úgysem látszik az arc, így aztán általában nem a sztárok merülnek. Ráadásul a tenger fenekén birkózni, jól mozogni nem olyan dolog, amit fél órás gyorstalpalóval meg lehetne tanítani a búvárkodásban járatlan színészeknek, és egyébként is nehéz lenne összevágni a bénázásból egy hiteles akciójelenetet. 

A kis kitérő után térjünk vissza Charlie angyalaira, akiket a sorozat vége után két évtizeddel újból csatasorba állítottak. Ezúttal mozifilm készült a kalandjaikból, amiket teljesen elvittek a parodisztikus irányba. Cameron Diaz, Drew Barrymore és Lucy Liu lett a három újgenerációs angyal, akik bámulatos akciók sorozatával számolnak le a bűnözőkkel. Az első film egyik rövidke jelenetében veszik fel a búvárcuccot a lányok, víz alatti felvételt nem is láthatunk, sokkal fontosabbnak látszik inkább az a poén, hogy a merülés után is kifogástalan akcióöltözékben, magassarkúban hatolnak be gonosz bázisára.

film híresség

film híresség

film híresség

A filmek sikeresek lettek, és pár év múlva valaki, valahol jó ötletnek gondolta azt, hogy ismét legyen tévésorozat is a három angyal kalandjaiból. Ezúttal ismét komolyabb irányba vitték volna a hangvételt, de ez a 2011-es próbálkozás már csak nyolc epizódot ért meg. A lányok (Annie Ilonzeh, Rachael Taylor, Minka Kelly) csinosak voltak, a megvalósítás viszont erőltetett lett. A régi sorozat rajongóit valószínűleg nem nyűgözte le a high-tech felújítás, a fiatalabbak pedig inkább izgalmasabb, formabontóbb sorozatokat néztek.

Ám a gyors kaszálás ellenére is jutott bőven akció a lányoknak, akik közül Minka Kelly kapott egy kis búváros jelenetet. Sőt, még maga Bosley is vele merült ebben az epizódban, aki ebben az angyalos sorozatban inkább minden akcióban résztvevő partnere a lányoknak, mint az az atyáskodó, inkább komikus figura, amit a korábbi feldolgozásokban megismertünk.

film híresség

film híresség

A sorozat elbukásával könnyen lehet, hogy a tévében maximum az ismétlésekben tűnnek fel Charlie angyalai még hosszú ideig. A csinos, okos, víz felett és alatt is bevethető csajokra alapozó ötlet elvileg bármikor feléleszthető lenne, de kicsit olyan ez, mint a Kojak felélesztése: túl emlékezetes klasszikusok a régiek ahhoz, hogy egy átlagos feldolgozás saját jogán sikeres lehessen. Ám az előzmények ismeretében biztosak lehetünk benne, ha lesz még folytatás, abban is előkerül majd előbb-utóbb a búvárfelszerelés...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

A búvárkodás királyai

Vilmos herceg lett a brit búvárszövetség új elnöke, ami sokat elárul arról, mennyire elfogadott hobbi ez arrafelé. És persze az is látszik belőle, hogy roppant menő...

búvár híresség

búvár híresség

Félretéve a tréfát, el kell árulnom, Vilmos herceg nem az első tagja a királyi családnak, aki elvállalta a brit búvárszövetség, a BSAC elnöki tisztségét. Egyik elődje édesapja, Károly herceg volt, őt megelőzően pedig a kedves nagypapa, Fülöp herceg viselte a tisztséget. Igen, arrafelé a legmagasabb szinten is hódolnak a merülésnek. Vilmos öccse, Harry herceg még a katonai szolgálata idején is részt vett búvár továbbképzésben.

búvár híresség

Vilmos első nyilatkozatában elmesélte, büszke arra, hogy a családtagjaihoz hasonlóan a BSAC búvárképzésében vett részt, és bízik abban, egyszer fia, György herceg is ugyanolyan örömét leli majd a víz alatti felfedezésében. Vilmos arról is beszélt, a merülés nem csak az élvezetről szól, a világ sok pontján merülve ráébredt arra, mekkora a felelősségünk a tenger élővilágának megóvásában. A BSAC új elnökeként szeretné apjához hasonlóan a környezetvédelem ügyének fontosságát hangsúlyozni. További személyes célja az, hogy a BSAC-val közösen dolgozva minél több fiatalt sikerüljön megnyerni a búvárkodásnak és sznorkelezésnek. 

Ennyit a herceg hivatalos kötelezettségeiről, és érdemes áttekinteni, kik is merültek a királyok, hercegek, állami vezetők közül. Károly herceg például, akit általában kissé sótlannak látnak, nem csak pilótaképzettséggel rendelkezik, de volt pár izgalmas merülése is. Például az Antarktiszon is búvárkodott, de a víz alatt nézte meg a híres Mary Rose roncsot is.

búvár híresség

Vilmos és Harry nagynénje, András herceg exfelesége, Sarah Ferguson egyenesen Jean-Michel Cousteau társaságában merült a Bahamákon.

búvár híresség

Ha más királyi házakban nézünk szét, talán sokaknak meglepő lehet, hogy például az iráni forradalommal megbuktatott sah felesége, Farah Pahlavi is búvárkodott még a hetvenes években. Nyilván ez illett az uralkodói pár imázsához, ami jóval lazább volt, mint ami az őket követő fundamentalista állam idején elképzelhető lett volna.

búvár híresség

A Monacóban jelenleg uralkodó Albert herceg mindig is nagy támogatója volt a víz alatti felfedezéseknek, és a maga részéről szívesen csatlakozott is időnként a búvárokhoz.

búvár híresség

A Fülöp-szigetek elnöke volt 2001 és 2010 között Gloria Arroyo, akiről szintén jelentek meg búváros fotók. Az elnökasszony elsősorban országának vízfelszín alatti értékeit szerette volna népszerűsíteni, és persze fel akarta hívni a figyelmet a fontosságukra.

búvár híresség

Harold Holt Ausztrália miniszterelnöke volt a hatvanas években, és kifejezetten szerette a búvárkodás, mégis a tengeren tűnt el 1967 decemberében, és soha nem került elő.

búvár híresség

Egy szó mint száz, a búvárkodás igencsak demokratikus hobbi, ahogy már többször utaltam rá. Itt még a hercegek is csak egy palacknyi levegő erejéig henceghetnek... (A szóviccért elnézést, de nem tudtam kihagyni...)

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Az isteni Jessica

33 esztendős lett a napokban a gyönyörű Jessica Alba, a színésznő, aki felülhetett a képzeletbeli trónra Jacqueline Bissett mellé, mint az egyik legcsinosabb búvár, akit valaha filmben láttunk.

híresség film

híresség film

A Kaliforniában született Jessica felmenői között dán, francia és mexikói ősök is vannak. Egészen kicsi korában úszni tanította életmentő édesanyja, állítólag előbb tudott sikerrel kapálózni a vízben, mint járni. Fiatalon szerzett búvárminősítést is, aminek korábban hasznát vette, mint gondolta.

Már gyerekkora óta szeretett szerepelni, reklámokban is dolgozhatott, de ahol a legtöbben megismerhették a még tinédzserkorú Jessicát, az a Flipper című kalandfilmsorozat volt. Maya szerepében a szó szoros értelmében lubickolhatott, rengeteg időt töltött a vízben a delfinekkel, és itt már becsúszott pár olyan epizód, ahol magára kellett öltenie a neoprénruhát és a búvárpalackot. Ekkor még a kilencvenes évek közepén jártunk, és az ifjú színésznő két szezon után új kihívásokra vágyva maga mögött hagyta a Flippert.

híresség film

Karrierjének további állomásaiból talán csak a skeres Dark Angel sorozatot illetve a Sin City-t emelném ki, mielőtt rátérnék a fő témát jelentő alkotásra. Az Into the Blue (A tenger vadjai) 2005-ben került a mozikba, főszereplője Jessica Alba mellett a fiatalon elhunyt Paul Walker (aki maga is a víz szerelmese volt), Scott Caan, Josh Brolin volt. A szokásos kincskeresős, gengszteres, cápás kalandfilmről van szó, aminek megvalósítása egészen elfogadhatóra sikerült- persze akad benne pár túlzó jelenet, de ennyi mindig belefér.

Az egészet leginkább a főszereplők vonzerejére építették, és elvileg mindenkinek jutott látnivaló, Walker és Alba is sokat mutat magából víz alatt és felett. Ám a tervek nem igazán váltak be, a kritikusok lehúzták a filmet, a mozikban pedig alig kaparta össze a készítés költségeit az Into the Blue. Utólag a DVD-bevételek szépítettek az összképen, és persze sok televízióban is vetítették a filmet.

Ám a búvárok szívesen nézik az ő közegükben játszódó alkotásokat, így aztán ezt is sokan látták, sokan ismerik a körükben. Jessica Alba pedig sokat mutató ruháiban igazán vonzó jelenség volt a vásznon, ráadásul sok jelenetben maga merült, nem pedig a kaszkadőrök. A színészek a Bahamákra utaztak, ahol valóban cápák között kellett dolgozniuk, ami minden búvár számára komoly élmény, ők is így élték meg az előzetes felkészülést majd a forgatást. 

A még mindig nagyon fiatal és továbbra is kifejezetten csinos Jessica Alba szülési szabadsága után újból forgat, és ki tudja, egyszer talán jobban sikerült búváros filmben is szerepet kap majd.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Brooke Shields neoprénben

Az egészen fiatalon sztárrá lett színésznő még tizenéves volt, amikor már karrierje újraélesztésén gondolkodhatott. A Kék lagúna óta évek teltek el, és a nagyköltségvetésű filmek helyett tévéfilmes szerepek következtek- így vállalt szerepet a Wet Gold (itthon Gyilkos aranyként adták) című alkotásban 1984-ben.

híresség film sztori

Akkoriban sem volt mindegy, hogy egy film a mozivászonra vagy tévés sugárzásra készül. A Wet Gold esetén se találhatunk túl sok nagy nevet a stáblistában, Brooke Shields partnerei Thomas Byrd és Brian Kerwin voltak, mellettük Burgess Meredithnek jutott még komolyabb mellékszerep.

A sztori sem volt lehengerlően újszerű. Egy rég elsüllyedt kincses hajó nyomába erednek a fiatal búvárok, és a két férfi először az aranyon veszik össze- aztán pedig a nőn. Brooke Shields ekkor még alig volt 19 éves, el is lehetett hinni, hogy a hajó fedélzetén kialakuló szerelmi háromszög középpontjába kerül. Bár vannak a filmnek jó pillanatai, a búvárfilmek között vannak látványosabb, jobban sikerült alkotások.

Ami érdekes, az pont az lehet, hogy talán a spórolás okán a színészek maguk merültek. Más az olyan búvárfilm, ahol elhisszük, a főszereplőket látjuk a mélyben, nem pedig a dublőrüket. Brooke Shields is a film kedvéért tanult meg merülni, állítólag ügyes búvár lett egész gyorsan. A kék neoprén rövidruha pedig jól is állt neki, szóval illett hozzá a kincskeresős szerep.

Az már egy másik kérdés, hogy nem könnyű tévésugárzásra készült kalandfilmekkel újra az élvonalba törni. A Wet Goldra is csak azok emlékszünk, akik kifejezetten érdeklődnek a búvártéma iránt. Azóta persze eltelt három évtized, a szép színésznő sem olyan fiatal és bájos, de szerencsére itt vannak nekünk a régi, jól sikerült fotók...

híresség film sztori

híresség film sztori

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

A delfinlány

A búvárkodást sokáig tartották meglehetősen férfias kedvtelésnek, de az végképp sokáig tartott, amíg a hölgyek a szabadtüdős merülés világában is letették a névjegyüket.

szabadtüdős sellő film híresség történelem

szabadtüdős sellő film híresség történelem

Angela Bandini

A Nagy kékség című filmet sokan ismerik, két legendás szabadtüdős búvár, Jacques Mayol és Enzo Maiorca ihlette a filmben feltűnő búvárokat. Noha a film azt sugallja, mind a ketten szenvedélyük áldozatai lettek, a valóságban szó sem volt erről, Enzo még ma is él, Jacques 2001-ben, 74 évesen önkezével vetett véget életének. Ez a két fantasztikus búvár volt az, aki saját maga avatott be hölgyeket a szabadtüdős merülés világába.

Maiorca dolga egyszerűbb volt, hiszen két lányát tanítgatta a mesterfogásokra, Patrizia és a fiatalon elhunyt Rossana is rekordokat állított fel. Mayol a hetvenes években törte át a száz méteres mélységi álomhatárt, ekkor vált a sportág élő legendájává. Az évtized végén ismerkedett meg egy fiatal olasz lánnyal, Angela Bandinival, aki ekkor még alig 17 éves volt, ám már akkor is rajongott a tengerért, a delfinekért. szabadtüdős sellő film híresség történelem

Angela Mayollal készül merülésre

szabadtüdős sellő film híresség történelem

Mayol és Maiorca társaságában

Angela elkísérte Mayolt sok helyre, részt vett a különleges vizsgálatokban, Mayolt és szabadtüdős mélymerüléseit ugyanis sokszor tanulmányozták kutatók. Kíváncsiak voltak, mi játszódik le nagy mélységben az emberi szervezetben. Angela maga is merült, hiszen Mayol tanítványa volt, de rettentő sokat segített neki Leo Amici is, aki segített átlépni a saját korlátait. 1985-ben 52 méteres merüléssel Angela új női világrekordot állított fel, de ez még csak az első lépés volt. 

szabadtüdős sellő film híresség történelem

Leo Amici magyaráz Angelának

1989-ben egészen különleges merüléssorozatra került sor Elba szigete mellett. Angela Bandini 85 majd 90 méteres merüléssel messze felülmúlta Rossana Maiorca korábbi rekordját, majd október 3-án 107 méteres mélységet ért el. Ezzel nem csak a női, hanem a férfi világrekordot is elhódította, Mayol és Maiorca korábbi legjobb eredményeit felülmúlva!

szabadtüdős sellő film híresség történelem

szabadtüdős sellő film híresség történelem

Címlapok a nagy rekord után

Bár nem sokkal később az abszolút rekordot egy férfi visszahódította, a női világrekord 1996-ig az ő nevéhez fűzödött, amikor a kubai Deborah Andollo 110 méteres mélységbe merült a no limit kategóriában. Angela viszont ekkoriban már nem versenyezett, teljesen elzárkózott a világtól, és azóta is nagy eseménynek számít, ha valahol megjelenik. 

Ehhez képest történetét alaposan átírva 1993-ban még film is készült Angeláról, a főszerepet egy modell, Alexandra Brochen kapta, akinek partnere Franco Nero volt. A film egyébként csapnivaló, eredeti címe Azzurro Profondo, azaz Tengerkék mélység volt, de Dolphin Girl néven is forgalmazták. Volt benne mester és tanítványa kapcsolat, sok delfinezés, csúcsjavítás, de a kép mégsem állt össze. Nem mérhető a Nagy kékséghez semmilyen szempontból...

szabadtüdős sellő film híresség történelem

szabadtüdős sellő film híresség történelem

Alexandra Brochen és Franco Nero a filmben

Az alternatív cím talán abból fakad, hogy Bandini állítja, nagyon sokat köszönhet a delfineknek. Már tizenéves korukban igyekezett velük úszni, minél több időt tölteni a társaságukban, Mayolt is így ismerte meg. És Angela arról is mesélt, a delfinektől próbálta ellesni, hogyan lehet mélyebbre merülni, miként lehet ügyesebb szabadtüdős búvár. Meglehet, ez is segített neki, de a kitartás, a tehetség és mesterei nélkül nem juthatott volna el a csúcsra- vagyis a mélybe.

szabadtüdős sellő film híresség történelem

Angela Bandini a rekord után negyed századdal ugyanúgy a tenger szerelmese

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

A nácik aranya

A búvárkodásban az egyik "Szent Grál" az állítólag az ausztriai Toplitzsee fenekén nyugvó vagyonokat érő kincs felkutatása lenne- ha valóban van ott valami értékes.

kincs ausztria

A háttérről annyit, hogy a második világháború idején a németek igyekeztek minden mozdítható értéket megkaparintani. Van, ami bizonyos emberek magánvagyonát gyarapította, de a birodalmi kincstárban is mérhetetlen mennyiségű érték halmozódott fel. Ezeknek legalábbis egy része soha nem került elő. Bizonyára volt, amit a háború lezárása utáni zavaros időszakban vittek magukkal nácik menekülés közben, de a megszálló szövetségesek is sokmindenre tették rá a kezüket.

És volt a kincsnek egy része, amit maguk a nácik rejtettek el, ki tudja, milyen szándékkal - tán jövőbeni terveik finanszírozására. Ezeknek a kincseknek sok helyen próbáltak a nyomára bukkanni, és számtalan szóbeszéd keringett egy időben itt-ott eldugott vagyonokról.

A pletykákban leggyakrabban előforduló helyszín Ausztriában található: az egyik szép hegyi tó Salzkammergutban, a Toplitzsee. Már 1943-ban szigorúan titkos fegyverkísérleteket, víz alatti robbantásokat hajtottak itt végre a németek, ezért ekkortól számítható a tó legendája. De az igazi nagy sztori nem ez: a Toplitzsee partján állítólag a háború végén rengeteg teherautót láttak a környékbeliek, és az itt sürgő-forgó katonák számos ládát süllyesztettek a mélybe. 

1959-ben valóban találtak itt valami érdekeset: Hitler egyik terve az volt, hogy romba dönti a brit gazdaságot hamisított fontbankókkal. A Sachsenhausenben levő koncentrációs táborba pénzhamisítókat gyűjtöttek, akik neki is láttak a munkának, a terv az Operation Bernhard nevet kapta. 1959-ben egy búvárcsapat több ládát talált a mélyben, ami tele volt ezekkel a hamis bankjegyekkel, több millió font értékben, sőt még a nyomólemezek is felszínre kerültek. Búvárok a fegyverkísérletek emlékeire is rábukkantak, bombák, fegyverek kerültek elő. Ez persze érdekes, de anyagilag kifejezhető értékük nem nagyon volt.

kincs ausztria

kincs ausztria

És az igazi vagyon nagyon sokakat érdekelt. Noha a Toplitzsee 1963, egy fiatal búvár halála óta elvileg tiltott terület, de illegálisan nyilván sokan próbálkoztak a merüléssel, többen életüket is vesztették. Voltak, akik az itt megforduló német katonáktól kaptak tippeket, mások csak úgy, saját szakállukra mentek a víz alá, no meg persze voltak hivatalos expedíciók is- de soha senki nem talált semmi vagyont érőt. Vagy legalábbis nem tudunk róla...

A hely egyébként több, mint különleges még az osztrák tavak közt is. Egyrészt 103 méter mély, akárki nem merülhet a fenekére. Másrészt roppant hideg. Harmadrészt egészen különleges élővilága van, 20 méter alatt az oxigén hiánya miatt nem élnek halak, csak baktériumok. És egy bizonyos mélységi szinten ott lebeg rengeteg fa törmelék, ami nem bomlik le- ezt is érzékelhetik a tó fenekének a szonárok, ám amennyiben a ládák ez alá süllyedtek, akkor ezeket így nem lehet megtalálni.

kincs ausztria

Mindenesetre évről évre hallunk híreket új expedíciókról, megszólalnak emberek, akik valami nagyon biztosat tudnak. Legutóbb Michl Kaltenbrunner, Ernst Kaltenbrunner most 79 éves unokaöccse jelentette ki, hogy "garantálja", ott van a nácik aranya a Toplitzsee mélyén. Ernst Kaltenbrunner magas rangú SS-tiszt volt, az SD majd az RSHA vezetője, a nürnbergi perben elítélték és kivégezték, és ő maga soha nem beszélt senkinek a kincsekről. Hogy rokonai, köztük a halálakor még gyerekkorú Michl mit tudhattak, az egy másik kérdés... Ami tény: hét évtized nem volt elég a megtalálására annak az aranyat és más kincsereket rejtő több ezer ládának, és meglehet, sose kerülnek elő az iszap alól, ha ott voltak egyáltalán. Marad tehát megoldatlan a Toplitzsee rejtélye.

Egy ismert osztrák búvár, a salzkammerguti tóvidék jó ismerője, Gerhard Zauner szerint ez pont jól is van így. Egy írásában úgy fogalmaz, mi lenne Loch Ness-szel a szörny legendája nélkül? A Toplitzsee is ettől a misztikumtól egyedi és híres...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Felszíni búvárkodás

A filmekben néha még az is "merül", aki vízbe se mehet...

film történelem híresség sztori

A James Bond-filmekre való visszatekintésből nem maradhat ki a For Your Eyes Only (Szigoran bizalmas). Ebben is jelentős szerepet kap a víz alatti akció, de a felvételek során egy kis (vagyis inkább nagy) trükkel kellett élni. És most nem arra célzok, hogy milyen módon oldották meg azt, amikor Bond még egy mélytengeri merülés során is ökölharcba keveredik egy különleges öltözetet viselő nehézbúvárral.

film történelem híresség sztori

1981-et írtunk, ekkor már Roger Moore alakította a 007-es ügynököt. A sztori szerint egy elsüllyedt hajóból kellett kimentenie egy fontos titkosító eszközt, és ebben partnere ismét egy csinos hölgy volt. Carole Bouquet egyike volt a kor divatos, elegáns francia színésznőinek, megjelenése alapján jó társa volt Bondnak.

film történelem híresség sztori

Ám akadt egy kis probléma: a forgatás során derült ki, hogy a színésznőnek olyan fülproblémája volt, ami lehetetlenné tette számára a búvárkodást. Az nyilván köztudott, hogy a komolyabb víz alatti akciókat kaszkadőrök hajtják végre a filmekben, de majdnem mindig készül pár közelkép is a sztárok arcával, amit be lehet vágni. Ehhez legalább 1-2 méterre le kell merülni, gyakran forgatnak ilyen snitteket medencében.

A filmből viszont nem akarták kihagyni azokat a közelképeket, amikor Carole Bouquet merül- megoldották hát a felszínen! Nyilván nem akartak egész testet és a fejet is fedő búvárruhát adni a csinos sztárra, a haj vízbeli lebegésének a problémáját kellett hát megoldani. Az történt tehát, hogy alulról egy ventillátorral fújták a haját, majd az egész jelenetet belassították. A buborékokat már effektként oldották meg.

Igazság szerint ezen a kis csaláson nem múlt semmi. A rajongók nem számítják a legjobb Bond-filmek közé a Szigorúan bizalmast, nem volt igazán erős a történet, Moore-ral kapcsolatban pedig sokaknak vannak fenntartásai. Azért nézhető darabról van szó, és talán egyszer még előveszik ezt a sztorit is egy Bond-újrafeldolgozáshoz. Meglehet, sikerül majd egy olyan színésznőt is találni, aki úgy alakít búvárrégészt, hogy nincs eltiltva a merüléstől...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog