Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Aranybánya a víz alatt

Kivételesen a szó szoros értelmében véve aranybányáról van szó: Lengyelország délnyugati részén található Zloty Stok, ahol évszázadokon át aranyat bányásztak. A német határhoz közel eső városka többször gazdát cserélt, így Reichenstein néven is emlegették.

A múlt század hatvanas éveiben hagytak fel a nemesfém kitermelésével. Ahogy az lenni szokott, a bánya sok vágatát elöntötte a víz, és manapság már csak búvárok tudnának itt bármit is kibányászni. Ám aki itt merül, nem aranyat keres, hanem élményt, méghozzá elég szélsőségeset. Túlzás lenne azt mondani, hogy a járatok szélesek lennének, sötét is van odabenn, sőt, már a merülési helyszínre jutás is igen kalandos a kis csillékkel. Ez már a speciális képzettségű barlangi búvárok világa...

Mázli, hogy ők is szeretnek videózni, így nekünk már nem kell bemerészkedni a hegy mélyébe, hogy lássuk ezeket a helyeket. 

0 Tovább

A Cetina forrása

Horvátországban nem csak az Adria kínál izgalmas merülési lehetőségeket: vakmerő búvárok a Cetina folyó forrását keresik egy barlang mélyén.

A Cetina Dalmácia legnagyobb vízhozamú folyója. Nagyjából 100 kilométer hosszan kanyarog, amíg beleömlik az Adriai-tengerbe Omisnál. Egy szakaszán felduzzasztották, és így egy mesterséges tavat alakítottak ki. Forrása 385 méter magasan van és egészen közel esik a bosnyák határhoz. Igazán látványos hely, ugyanis a kör alakú mészkőüreg egészen nagy mélységű, tiszta vize miatt olyan, mint egy kék lyuk. A lenti videó látható a különleges forrás.

Noha a tavacska nem túl nagy, a búvárok már rég rájöttek, a mélyben a járatok folytatódnak. Ezért pár éve már tudatosan tárják fel a vízzel telt barlangot. Talán a barlangi búvárok maguk sem számítottak rá, hogy ennyi ideig ellátja őket feladata a Vukovica Vrelo barlang: hamarosan már 600 méternyi feltérképezett járatnál tartottak. A legmélyebb pont pedig bőven 30 méter alatt volt.

Izgalmas merülésekben vehetnek tehát részt a magasan képzett búvárok, akiknek ilyen hosszú víz alatti tartózkodáshoz már különleges felszerelésekre van szükségük. A horvát hivatalok is figyelemmel kísérik a munka eredményeit, kíváncsiak, honnan jön a víz, illetve a jövőbeli útépítési munkák megkezdése előtt szeretnék tudni, van-e olyan rész, ahol a barlang felső része nagyon közel húzódik a felszínhez, így a teherautókat esetleg nem bírná el.

A barlang ugyanis nem csak hosszú, de néhol igen nagy átmérőjű is. A vize pedig kristálytiszta, a búvárok számára nagy élmény a merülés a látványos barlangban. Ráadásul nem egyszer olyan helyeken járnak, ahol előttük még soha, senki nem merült...

A horvátországi "Kék lyuk" még sok titkot rejthet, és igazolja azt, hogy az édesvízben éppen olyan izgalmas kihívás lehet a búvárkodás, mint a tengerek mélyén. A szerencsésebb országokban pedig van ilyen, meg olyan merülési lehetőség is...

A Project Morpheus Facebook oldala

1 Tovább

Teknősök nekropolisza

Van egy különös, baljós hangulatú barlang a malajziai Sipadan szigete alatt. A tenger felől lehet beúszni az üregbe, de minden búvár jól teszi, ha csak addig merészkedik, ameddig biztonságosan be tud hatolni.

A víz hiába kristálytiszta, hamar utat téveszthet a járatokban az, aki nem készül fel megfelelően. Volt már búvár, aki itt vesztette életét, de van valami más, ami mindenki számára intő jel lehet.

Odalenn ugyanis több tucat teknős maradványa nyugszik. A hatalmas hüllők közül nem kevés pusztult el ebben a barlangban, és ez bizony még a szakértők számára is fejtörést okoz. Miért pont itt van ennyi teknősmaradvány? Hiszen sok vízzel telt barlang van még a világon, ahol hasonlónak nyoma sincs.

A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy az eltévedő búvárokéhoz hasonló balesetről van szó. A teknősöknek időnként a felszínre kell emelkedni levegőért, de éjszakára védettebb helyre, üregbe húzódnak. Ahogy rájuk sötétedik, utat tévesztenek a barlang járataiban, és megfulladnak- ez lehet a magyarázat a maradványokra, így alakult ki ez a teknőstemető. Mivel eleve sok teknős él itt, ezért lehet ebből ilyen sok.

Noha a tengeri teknősök "kicsit" otthonosabban mozognak a mélyben, mint mi, ez a kísérteties hely figyelmeztető kell legyen a számunka: még ők is kerülhetnek bajba. Nekünk pedig kettőzött óvatossággal kell döntenünk ebben az idegen közegben, a felszín alatti világban...

Fotók: Terence Zahner

0 Tovább

Zuhanás az ismeretlenbe

Különleges hangulatú víz alatti film készült egy élvonalbeli szabadtüdős búvár főszereplésével.

Mexikóban a Yucatán-félszigeten találhatóak a leghíresebb vízzel telt barlangok, a cenoték. Misztikus helyek ezek, nagy jelentőséggel bírtak az maja kultúrában, akik áldozatokat mutattak be itt. Manapság a búvárok körében számítanak hasonlóan csodált helyeknek ezek az üregek, amelyek kristálytiszta vizében merülve egészen különleges fényjátékban lehet gyönyörködni.

Ám csak a hosszú járatok legelső szakaszai számítanak biztonságosnak az amatőr búvárok számára. Aki beljebb merészkedik, az életét kockáztatja, hiszen ha utat téveszt, örökre a mélyben rekedhet, a barlangból nem olyan egyszerű a felszínre úszni. A legbátrabb barlangi búvárok rengeteg hosszú járatot úsztak már be, és átjárókat fedeztek fel a barlangrendszerek között, ám ehhez rengeteg felszerelésre van szükségük.

A szabadtüdős búvárkodás világában jól ismert versenyzőnek számít Guillaume Nery, aki viszont még csak palackot sem visz magával a cenoték mélyére. Tisztában van a képességeivel, és úgy indul a járatok felfedezésére. Erről a kalandról készült egy dokumentumfilm: The Passage a címe, és ennek utolsó jelenetét töltötték fel az internetre.

Nem is tudom mit mondhatnék, ez a jelenet minden bizonnyal magáért beszél.

Eszembe jut, egy levegővel én még a négyméteres medence aljára se feltétlenül merülök le túl gyakran, az meg, hogy elkezdjek járatokba beúszkálni, hát kiver a hideg gondolattól is. No, ez a különbség egy amatőr búvár meg egy élvonalbeli szabadtüdős közt. Persze azért én is élvezhetem annyira a merülést, mint ő, csak kicsit másként. Még akár a cenotékban is, de szigorúan csak palackkal...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Merülés a rakétasilóban

Bevallom, van, ami azért nekem is extrém búvárkaland. Láttam már különös, furcsa merülőhelyeket, én is írtam elárasztott bányákról, gyógyfüdő alatti járatokról, mexikói édesvizes barlangokról, de azért egy elhagyott, egykor atomfegyverek tárolására használt létesítmény még az egyedi helyek között is különleges.

Az Egyesült Államok északnyugati részén, Washington államban található rakétasilókba leereszkedni klausztrofóbiásoknak biztosan nem ajánlható. Tehát nem árt a zárttéri merülés gyakorlat, a hatalmas silókban pedig a mélymerülésben is jártasnak kell lenni.

A látvány érdekes ugyan, de aki az élővilág kedvéért merül, az nem fog különösebben jól szórakozni a víz alatt. Meg lehet nézni az atomkorszak múzeumának számító silót, az ott maradt berendezéseket, és ez feltétlenül elgondolkodtatja az egyszeri búvárt. Itt ugyanis egykor olyan tömegpusztító fegyverek voltak, amelyek el tudtak volna törölni egy várost a föld színéről. És most éppen úgy csak egy maroknyi ember számára áll nyitva, mint annak idején, hiszen le kell merülni ahhoz, hogy megnézhesse valaki.

Az a szomorú, hogy hiába zártak be sok ilyen létesítményt az oroszok és az amerikaiak, még mindig túl sok van belőlük, ahol nem víz van, hanem atomfegyverek. Vajon mikor lesz az összesből efféle búvárlátványosság? Ha eljönne a nap, én is befizetnék ennek örömére egy merülésre.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Cseppkövek a víz alatt

A Bahamákra az adrenalinfüggő búvárok a cápák kedvéért utaznak, ám vannak, akik más kihívásokat keresnek a felszín alatt. Nem feltétlenül közismert, hogy nem csak Mexikóban vannak fantasztikusan tiszta vízű barlangok a Karib-térségben, ilyen helyekkel büszkélkedhetnek más országok is.

A búvárokra különleges élmény vár, amikor csodálatos cseppkövek között úszhatnak. Bizonyára sokakat meglep, hogy alakulhat ki cseppkő egy vízzel telt barlangban? Nos, a válasz az, hogy olyan időszakban, amikor ott még nincs víz. A Bahamák cseppkőbarlangjai a jégkorszakban alakultak ki, amikor jóval alacsonyabb volt a tengerek vízszintje. Aztán szép lassan a víz meghódította ezeket a barlangokat, és ma már csak a búvárok nézhetik meg ezeket a különleges cseppköveket.

Természetesen a búvárok ilyen helyeken nagyon ügyelnek rá, nehogy véletlenül letörjenek egy cseppkövet, mert egy ilyen rongálás soha nem állítható helyre.

És ezzel még nincs vége az érdekességeknek! A barlangok, amik annak idején nem voltak feltöltve vízzel, élőlényeknek adtak otthont, amiknek most megtalálhatóak a maradványaik a mélyben. Sokat elárulnak ezek a Bahamák múltbéli viszonyairól a szakértők számára. Ám a barlangi búvárkodás veszélyes, és ezért észnél kell lenni annak, aki nem szeretné, hogy az ő csontjai is a mélyben nyugodjanak...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Kilenc hosszú óra

Nem hogy átlagember, de átlagbúvár sem tudja elképzelni, micsoda előkészületek szükségesek egy extrém barlangi merüléshez.

Már ahhoz is komoly felkészülés, tanfolyamok sora kell, hogy valaki barlangba merészkedhessen. Eleinte az is nagy érzés, hogy alig pár ember által látott üregben úszhat valaki, de akadnak, akik ezek sem elég. Ők olyan helyre vágynak, amit még soha, senki nem fedezhetett fel előttük.

Ahogy sok barlangot járnak be a búvárok, egyre kevesebb olyan marad, ahol még senki nem merült. A már ismertek közül viszont többnek még nem találták meg a végét, pedig bizonyára az egyik csúcs ebben a műfajban, amikor valaki elér egy falhoz, ahonnan nincs tovább. 

A franciaországi Ressel barlang is olyan hely, ahol bőven akad felfedeznivaló. Egy 2012-es filmet illesztek be róla, ami azért jó, mert egy kicsit felvillant abból is, mennyi munka és előkészület szükséges egy ilyen különleges merüléshez: kilenc órán át tartott és két és fél kilométernyi távolságra hatoltak be! Néhol elromlott a látótávolság, máshol viszont kristálytiszta vízben úszhattak a felfedezők. 

Ha megkérdeznénk őket, megérte-e ez a sok ráfordított idő és pénz, miközben komoly veszélynek teszik magukat, nyilván azonnal rávágnák, hogy megérte- hiszen nyilván a felszínre emelkedés után rögvest elkezdték szervezni a következő merülést.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Feltárul egy régi bánya

A különleges merülőhelyek sorában következzen ismét egy bánya, ezúttal Németországban. Willingen Dortmundtól keletre található, itt van a Schiefergrube Christine nevű, 1971-ben bezárt palabánya. Jelenleg bizonyos részei szárazon tekinthetők meg, így bepillantást lehet nyerni a bányászat múltjába, de a megfelelő képzettséggel rendelkező búvárok merülhetnek is a járatokban.

barlang bánya

barlang bánya

barlang bánya

Számomra meglepő, egy-egy ilyen bányában milyen tiszta tud lenni a víz, valódi élménynek látszik a búvárkodás. Azért a bonyolultsága, veszélyessége miatt nekem épp elegendő a videókat megnézni, de az új kalandokra vágyó barlangi búvárok fantáziáját bizonyára megmozgatják az ilyen helyek... 

Persze némileg hasonló merülőhely még nálunk is akad Kőbányán, de merülnek bányát például az Egyesült Államokban is, a Bonne Terre Mine népszerű hely. Mivel sok bányát a felhagyás után elárasztanak, bizonyára bővülni fog folyamatosan az ilyen merülőhelyek sora, a barlangi búvárok örömére.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Bikiniben egy barlang mélyén

Toszkánában egy termálvízzel telt barlang mélyén is lehet búvárkodni, és közben még Kossuth és Garibaldi nyomdokaiban is járhatunk- ez aztán a kerek program! Persze ez a fajta merülés sok szempontból más, mint a nyílt vízi búvárkodás, de nem annyira zárt az üreg, mint egy igazi barlangban, szóval egy rövid tanfolyam után bárki belevághat a merülésbe.

A helyszín egészen pontosan a Grotta Guisti, ami Monsummano Termében található. A barlang a nevét Guiseppe Guistiról kapta, az ő családja volt a terület korábbi birtokosa. 1849-ben teljesen véletlenül fedezték fel a termálvizet, ami hatalmas föld alatti tavakat töltött meg, és a barlangokban különleges, meleg klímát hozott létre. Hamarosan híre ment a gyógyító hatású víznek, az 1800-as évek második felében olyan híressé vált, hogy többek között Guiseppe Garibaldi és Kossuth Lajos is megfordult itt. Jelenleg is egy kis szálloda található a fürdő felett, itt lehet jelentkezni a kalandvágyó búvároknak.

A 10-15 méteres maximális mélységet elérő merülés során természetesen egy helyi vezető kalauzolja a vendégeket, akiknek abban az élményben lehet része, hogy gyakorlatilag egy órán gyógyvízben lubickolnak. Azért viselnek csak fürdőruhát vagy pólót, mert a víz kellemesen meleg, 36 fokos, neoprénben meg is gyulladnának. Ráadásul a termálvíz kristálytiszta is, tehát mindig kellemes élmény a járatok mélyén sétálni, de azért egy tornacipő ajánlott a sziklák miatt. A szűk helyen ugyanis az uszonyra nincs szükség, gyakorlatilag kőről kőre lépnek a vendégek a barlangban.

Pont a fentebb említett szűkebb részek miatt bizonyra vannak, akik inkább kihagyják a merülést, de számukra is jó képet ad a barlangról ez az aránylag hosszabb videó.

Bár nem olcsó kaland, aki elvetődik a környékre, az bizonyára izgalmas élményeket szerezhet a Grotta Guisti mélyén.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

A Nohoch barlang mélyén

Mexikó számtalan látványos víz alatti barlangja közül az egyik a Nohoch rendszer, aminek kristálytiszta vize látványos, de felkészületlen búvárok számára életveszélyes merülési lehetőségeket kínál.

2007-ig 67 kilométer hosszú, 36 cenotéből álló rendszerként ismerték, hosszú évek merüléssorozatai során fedezték fel a barlangrendszer minden zegét-zugát. Ekkor derült ki, hogy összeköttetésben áll a még hosszabb Sac Actun rendszerrel, így most annak egy részeként tartják számon.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog