Bevallom, van, ami azért nekem is extrém búvárkaland. Láttam már különös, furcsa merülőhelyeket, én is írtam elárasztott bányákról, gyógyfüdő alatti járatokról, mexikói édesvizes barlangokról, de azért egy elhagyott, egykor atomfegyverek tárolására használt létesítmény még az egyedi helyek között is különleges.

Az Egyesült Államok északnyugati részén, Washington államban található rakétasilókba leereszkedni klausztrofóbiásoknak biztosan nem ajánlható. Tehát nem árt a zárttéri merülés gyakorlat, a hatalmas silókban pedig a mélymerülésben is jártasnak kell lenni.

A látvány érdekes ugyan, de aki az élővilág kedvéért merül, az nem fog különösebben jól szórakozni a víz alatt. Meg lehet nézni az atomkorszak múzeumának számító silót, az ott maradt berendezéseket, és ez feltétlenül elgondolkodtatja az egyszeri búvárt. Itt ugyanis egykor olyan tömegpusztító fegyverek voltak, amelyek el tudtak volna törölni egy várost a föld színéről. És most éppen úgy csak egy maroknyi ember számára áll nyitva, mint annak idején, hiszen le kell merülni ahhoz, hogy megnézhesse valaki.

Az a szomorú, hogy hiába zártak be sok ilyen létesítményt az oroszok és az amerikaiak, még mindig túl sok van belőlük, ahol nem víz van, hanem atomfegyverek. Vajon mikor lesz az összesből efféle búvárlátványosság? Ha eljönne a nap, én is befizetnék ennek örömére egy merülésre.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!