Van egy különös, baljós hangulatú barlang a malajziai Sipadan szigete alatt. A tenger felől lehet beúszni az üregbe, de minden búvár jól teszi, ha csak addig merészkedik, ameddig biztonságosan be tud hatolni.

A víz hiába kristálytiszta, hamar utat téveszthet a járatokban az, aki nem készül fel megfelelően. Volt már búvár, aki itt vesztette életét, de van valami más, ami mindenki számára intő jel lehet.

Odalenn ugyanis több tucat teknős maradványa nyugszik. A hatalmas hüllők közül nem kevés pusztult el ebben a barlangban, és ez bizony még a szakértők számára is fejtörést okoz. Miért pont itt van ennyi teknősmaradvány? Hiszen sok vízzel telt barlang van még a világon, ahol hasonlónak nyoma sincs.

A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy az eltévedő búvárokéhoz hasonló balesetről van szó. A teknősöknek időnként a felszínre kell emelkedni levegőért, de éjszakára védettebb helyre, üregbe húzódnak. Ahogy rájuk sötétedik, utat tévesztenek a barlang járataiban, és megfulladnak- ez lehet a magyarázat a maradványokra, így alakult ki ez a teknőstemető. Mivel eleve sok teknős él itt, ezért lehet ebből ilyen sok.

Noha a tengeri teknősök "kicsit" otthonosabban mozognak a mélyben, mint mi, ez a kísérteties hely figyelmeztető kell legyen a számunka: még ők is kerülhetnek bajba. Nekünk pedig kettőzött óvatossággal kell döntenünk ebben az idegen közegben, a felszín alatti világban...

Fotók: Terence Zahner