Toszkánában egy termálvízzel telt barlang mélyén is lehet búvárkodni, és közben még Kossuth és Garibaldi nyomdokaiban is járhatunk- ez aztán a kerek program! Persze ez a fajta merülés sok szempontból más, mint a nyílt vízi búvárkodás, de nem annyira zárt az üreg, mint egy igazi barlangban, szóval egy rövid tanfolyam után bárki belevághat a merülésbe.

A helyszín egészen pontosan a Grotta Guisti, ami Monsummano Termében található. A barlang a nevét Guiseppe Guistiról kapta, az ő családja volt a terület korábbi birtokosa. 1849-ben teljesen véletlenül fedezték fel a termálvizet, ami hatalmas föld alatti tavakat töltött meg, és a barlangokban különleges, meleg klímát hozott létre. Hamarosan híre ment a gyógyító hatású víznek, az 1800-as évek második felében olyan híressé vált, hogy többek között Guiseppe Garibaldi és Kossuth Lajos is megfordult itt. Jelenleg is egy kis szálloda található a fürdő felett, itt lehet jelentkezni a kalandvágyó búvároknak.

A 10-15 méteres maximális mélységet elérő merülés során természetesen egy helyi vezető kalauzolja a vendégeket, akiknek abban az élményben lehet része, hogy gyakorlatilag egy órán gyógyvízben lubickolnak. Azért viselnek csak fürdőruhát vagy pólót, mert a víz kellemesen meleg, 36 fokos, neoprénben meg is gyulladnának. Ráadásul a termálvíz kristálytiszta is, tehát mindig kellemes élmény a járatok mélyén sétálni, de azért egy tornacipő ajánlott a sziklák miatt. A szűk helyen ugyanis az uszonyra nincs szükség, gyakorlatilag kőről kőre lépnek a vendégek a barlangban.

Pont a fentebb említett szűkebb részek miatt bizonyra vannak, akik inkább kihagyják a merülést, de számukra is jó képet ad a barlangról ez az aránylag hosszabb videó.

Bár nem olcsó kaland, aki elvetődik a környékre, az bizonyára izgalmas élményeket szerezhet a Grotta Guisti mélyén.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!