Nem hogy átlagember, de átlagbúvár sem tudja elképzelni, micsoda előkészületek szükségesek egy extrém barlangi merüléshez.

Már ahhoz is komoly felkészülés, tanfolyamok sora kell, hogy valaki barlangba merészkedhessen. Eleinte az is nagy érzés, hogy alig pár ember által látott üregben úszhat valaki, de akadnak, akik ezek sem elég. Ők olyan helyre vágynak, amit még soha, senki nem fedezhetett fel előttük.

Ahogy sok barlangot járnak be a búvárok, egyre kevesebb olyan marad, ahol még senki nem merült. A már ismertek közül viszont többnek még nem találták meg a végét, pedig bizonyára az egyik csúcs ebben a műfajban, amikor valaki elér egy falhoz, ahonnan nincs tovább. 

A franciaországi Ressel barlang is olyan hely, ahol bőven akad felfedeznivaló. Egy 2012-es filmet illesztek be róla, ami azért jó, mert egy kicsit felvillant abból is, mennyi munka és előkészület szükséges egy ilyen különleges merüléshez: kilenc órán át tartott és két és fél kilométernyi távolságra hatoltak be! Néhol elromlott a látótávolság, máshol viszont kristálytiszta vízben úszhattak a felfedezők. 

Ha megkérdeznénk őket, megérte-e ez a sok ráfordított idő és pénz, miközben komoly veszélynek teszik magukat, nyilván azonnal rávágnák, hogy megérte- hiszen nyilván a felszínre emelkedés után rögvest elkezdték szervezni a következő merülést.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.