Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy horgászbúvár kalandjai

Különleges élmény a lékhorgászat, de az az igazán menő, ha valaki a lék túlsó oldaláról fúr lyukat. Csak az okozhat ha problémát, ha odafenn a felszínen nem számítanak rá. Mert néha a horgász nem figyel oda, hol vág léket, és ha rossz időben van, rossz helyen...

Le a kalappal a finn búvárok vicces videója előtt! Úgy látszik, északi barátainknak a jég alatti merülés hozza meg az ihletet, tavaly az egész világot már bejárta egy agyament videójuk. Mi jön majd legközelebb?...

Persze végülis csak egy jópofa ötlet kell. Aztán a jég alá merülni, fejjel lefelé(!) járkálni a víz alatt már igazán könnyű. Javaslom mindenkinek kipróbálásra, aki úgy érzi, már nincs számára kihívás a búvárkodásban... Persze nálunk erre egy kicsit még várni kell, mert a mostani meleg január erre nem alkalmas, 10-12 fokokban aligha fagynak be a tavak.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Az ősi módszer

A régi búvároknak még nem kellettek drága cuccok: elég volt egy jó nagy kő, meg némi kötél.

A víz alá merülés nem a huszadik század találmánya, sokkal-sokkal korábban búvárkodtak már emberek. Az egyik jól dokumentált tevékenység a tengeri szivacsok gyűjtése volt, a régi időkben ugyanis műanyagok híján a természetes anyagokat kellett használni.

Szóval valahogy fel kellett hozni a mélyből a kincset érő szivacsot. Ennek legősibb módszerét a görög búvárok skandaloptera néven ismerik. A víz alá merülőknek nem viseltek semmilyen szemüveget vagy maszkot, nem volt uszonyuk, védőruhájuk sem. Egyetlen "felszerelési tárgyuk" volt: egy darab kő, amit megragadtak, a vízbe ugrottak, és a kő húzta le őket aránylag gyorsan a mélybe. A szivacsokért ugyanis nem volt elég a sekélyben úszkálni, és saját erőből lefelé tempózni túl sok energiát emésztett volna fel.

A búvár a tenger fenekére érve tapogatva próbálta megtalálni a szivacsokat, letépte azokat és zsákba tette. Amikor lejárt az idő, a derekára kötött kötéllel jelzett, és ekkor a hajóról a felszínre húzták.

A búvárkészülékek alapvetően változtatták meg ezt a módszert- de bármilyen hihetetlen, egyáltalán nem volt veszélytelenebb rézsisakkal merülni! A kezdet kezdetén még nem sokat tudtak a dekompresszióról, a szervezetben oldódó gázbuborékok hatásáról, és a búvárok jelentős része szenvedett súlyos sérülést vagy halt meg a merülés után. Érdekesség, hogy a legtöbb szivacsbúvár Kalymnos szigetéről származott (itt még múzeumot is szenteltek ennek a speciális munkának), és annak idején teljesen szokványos volt, hogy a tengerparton botra támaszkodva, nehézkesen mozogva sétáltak az öreg búvárok, akik megsérültek, részben lebénultak.

A skandalopetra ettől függetlenül elfeledett merülési módszer maradt, hiszen sokkal-sokkal kevesebb szivacsot tudtak így begyűjteni a búvárok, mint a korszerűbb felszereléssel- igaz, nem is tudták letarolni úgy a tenger fenekét, ezért nem kellett messzi vizekre hajózni, hátha ott még akad valami a mélyben.

Amióta viszont a szabadtüdős búvárkodás egyre népszerűbb sportággá vált, néhány, a múlt iránt érdeklődő lelkes búvár felélesztette a skandalopetra hagyományát. Szivacsgyűjtésről természetesen már szó sincs, a kövön kívül semmit nem használó búvárok egyszerűen csak a lehető legmélyebbre akarnak jutni. A legjobb búvárok eredményei igazolják, hogy a módszer egyszerűsége ellenére alkalmas a mélymerülésre, 2012-ben Karol Meyer például 68,9 méteres mélységű merülést hajtott végre, az osztrákok sztárja, Herbert Nitsch pedig 107 méterig jutott!

Ez a fajta merülés megmarad érdekességnek, de izgalmas lenne látni, a régen nap mint nap ilyen technikával víz alá bukó búvárok teljesítménye milyen lenne a ma sportból merülőkéhez képest. Furcsa belegondolni, hogy egykor a mindennapi betevőt ezzel a veszélyes munkával szerezték meg, miközben manapság a búvárkodás a többség számára csak a kedvtelésről, kikapcsolódásról szól...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Igazi sellők: Alice

A francia szabadtüdős búvársport sok remek versenyzőt adott már a világnak. Férfi és nő világcsúcstartók, bajnokok kerültek ki közülük, a szabadtüdőzésről szóló leghíresebb film, a Le grande bleu (Nagy kékség) is franciák keze munkája, Luc Besson rendezése.

Alice Modolo egyike a sikeres francia versenyzőknek, több szép eredménnyel büszkélkedhet már. Jelenleg is több kategóriában tartja a francia csúcsot: dinamikus kategóriában egy levegővel 185 méter a legjobbja uszonnyal és 123 méter uszony nélkül. A nyílt tengeri műfajban Constant Weight kategóriában 81 méterrel az övé a francia rekord, Free Immersionban pedig 71 méterrel. 

Mondani sem kell, a jelenleg 29 éves Alice oszlopos tagja a francia válogatottnak, és bizonyára hallunk még róla: legjobbjait szinte kivétel nélkül 2013-ban érte el, tehát még csúcsformában van.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Ahol nincs helye a szónak

Tegnap délelőtt Para-Kovács Imrével beszélgettünk egy negyedórát a búvárkodásról, az első lépésekről, a legjobb merülésekről. Azóta már a Klubrádió honlapjára is felkerült az adás, itt hallgatható meg az archívumban.

Mivel szeretek búvárkodni, szívesen beszélek is róla- igyekeztem a szebb oldalát felvillantani ennek a hobbinak, és a kérdéseknek köszönhetően kitérhettem még az anyagi oldalra is. Tény, vannak bizonyos tévhitek, elképzelések a légzőkészülékes merülésről, amiket érdemes eloszlatni, ám emellett sokakban él valamiféle kép is, egyszerűen azért, mert a televízióban meglehetősen sok a témába vágó természetfilmet lehet látni.

Aki pedig beleszerelmesedik a víz alatti világba még úgy is, hogy csak a képernyőn látja, az biztosan ki akarná próbálni előbb-utóbb a búvárkodást. A blogom ezért részben arról is szól, hogy néhány alapkérdést tisztázzunk. Ám értelemszerűen ennyi év után én már bizonyos dolgokat természetesnek veszek, ami másnak teljesen új, tehát lehet bátran kérdezni, érdeklődni. Nincs "rossz" kérdés, hiszen honnan tudhatná a felszínhez szokott ember, milyen érzés a mélységben lenni. A felvetésekre pedig mindig gyorsan jön a válasz is, a búvárok túlnyomó többsége szívesen segíti a kezdőbbeket.

Ahogy a beszélgetés végén elmondtam, ez egy befogadó közösség, gyorsan be lehet illeszkedni- csak a búvárkodást kell szeretni, minden más mellékes. A túráinkon a merülések, az élővilág jelentik a fő beszédtémát, zrikáljuk egymást ha valaki lemaradt egy-egy különleges találkozásról, mutatjuk a fotóinkat, és jól érezzük magunkat. A kor, a nemzetiség, a háttér nem sokat számít a tengeren, és főleg nem a tenger mélyén. 

Ami pedig a legjobb: a víz alatt nyomáscsökkentővel a szánkban még csak beszélni sem tudunk, szóval nem tudunk butaságokról fecsegni, és mások sem fáraszthatnak ilyesmivel. Csak a víz alatti világ van körülöttünk, és leginkább a légzésünk ütemes zaját halljuk. Ennél pedig nem is kell több! Ráérünk osztani az észt a felszínen, de akkor legalább már jó témánk lesz: a lenn látottak.

Kívánom, hogy mindenkinek sok ehhez hasonló élményben legyen része 2014-ben, akár még csak elkezdi felfedezni a mélység világát, akár már rutinos búvár! Boldog új évet!

0 Tovább

Buli a mélyben

Vannak érdekes búvármutatványok: ilyen a víz alatti italozás is.

Először is szögezzük le, a víz alatti ivás nem kezdőknek való dolog. Egyáltalán nem szabályos dolog az, hogy valaki kiveszi a légzőautomatát a szájából, visszatartja a lélegzetét, majd inni próbál. Megvan ennek a maga trükkje, hogyan kell ezt üvegpalackból megoldani: az üveg száját be kell fogni, hogy ne menjen be a víz, a palackot meg kell fordítani, és ahogy a talpával felfele néz, a szájhoz kell tenni. Ekkor lehet próbálkozni a kortyolással, ehhez nem árt, ha először egy kis levegőt fúj be előtte a búvár az üvegbe. Félre lehet nyelni, amúgy sincs reduktor a szájban, szóval ez az ártatlannak látszó móka akár balesetveszélyes is lehet.

Arról nem is beszélve, hogy nagyobb mélységben alkoholt fogyasztani azért meredek ötlet. A piálás és a búvárkodás nem egyeztethető össze, aminek egyszerű élettani okai vannak: a szervezetre többszörösen hat ugyanannyi alkohol mondjuk 30 méter mélyen, mint a tengerszinten. Ezért sem engedélyezett merülés előtt inni.

Kellően vagány búvárok viszont jeles alkalmakkor rendeznek víz alatti partit. Az egyik lehetséges időpont a szilveszter éjszaka, de ehhez azért kell önuralom. Az egész napot ki kell bírni italozás nélkül, hiszen nem lehet kapatosan merülni menni. Láttam már videókat, amiben nem is éjfélkor merülnek- no igen, délelőtt búvárkodni, délutántól bulizni, így jut mindenféle élményből pont elegendő.

A merülést is meg kell tervezni, kis mélységbe, felkészült búvárokkal, akik figyelnek is egymásra. A mi éghajlatunkon amúgy is elég hideg a víz ahhoz, hogy hosszú ne legyen a december végi merülés, ettől tulajdonképpen még biztonságosabb is lesz a program. Ám egy meleg vízű tengerben, korallok között bármennyire érdekes is a kaland, nem árt vigyázni a körülöttünk levő élővilágra se., a piálás nem ad ez alól felmentést.

Oké, nem kell ezt a dolgot túlóvatoskodni, azért ember a javából, aki víz alatti körülmények között túl sokat tudna akármiből benyakalni, amit ráadásul a víz is felhígít. Ésszel kell merülni, hallgatni kell az okosakra, mert minden csapatban pár rutinos, aki el tudja mesélni, hogy megy ez. És ha valaki bizonytalan, nem kötelező inni; garantálom, önmagában a szilveszteri merülést nagy élményként fogja megélni. (A parton maradó, és egész nap vígan bulizó emberek lesajnáló pillantásaitól kísérve, akik látják a merülésre készülődő, cipekedő, önmegtartóztató búvárokat. Persze, mit tudnak ők a mélység vonzásáról!...)

Aztán végre meg lehet törölközni, és bele lehet vetni magunkat a bulizásba. Másnap pedig elkezdődhet a kompromittáló képek és videók letörölgetése, elkérése- a víz alatt készült partizós felvételek viszont megmaradhatnak, azokra akár még büszke is lehet az ember...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Igazi sellők: Ljubica

A 19 éves szerb lány még csak három éve foglalkozik szabadtüdős merüléssel, de eredményei imponálóak.

A még egyetemre járó Ljubica Trutic szabadidejében edz. Nem csak a medencében gyakorol, hanem más jellegű sportokat is űz, mert szükség van a minél jobb kondícióra. A tengerben még kevesebb lehetősége volt mélymerülésben is gyakorolni magát, hiszen ennek sokkal nagyobbak a költségei, és amatőrként nehezebb finanszíroznia ezt. Azért itt is letette már a névjegyét, egyéni rekordja 42 méter.

A medencés számokban viszont már tényleg a legjobbak közé küzdötte magát. A szerb rekordokat ostromolja dinamikus (ebben a kategóriában minél hosszabb távolságot kell leúszni egy levegővel, uszonnyal vagy uszony nélkül) és statikus (a cél a minél hosszabb víz alatt tartózkodás) számokban egyaránt. 192 métert úszott le uszonnyal és 127 métert uszony nélkül, az időtartam rekordja pedig 6 perc és 17 másodperc. Ljubica nagy vágya az, hogy egyszer a világcsúcsot is megdöntse ezekben a számokban, és többet merülhessen nyílt tengerben.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

2 Tovább

Amit szívesen megkérdeznél...

Létezik pár gyakran elhangzó kérdés a búvárkodás témakörében, most ezek közül válogattam pár tipikusat. No és nyilván meg is válaszolom őket legjobb tudásom szerint, de még sok kérdés lehetne, szóval vélhetően visszatérek még néhány témára a későbbiekben.

- Nem félsz a cápáktól?

- Nem. Több száz merülés alatt nagyjából egy tucatnyi alkalommal láttam olyan cápát, ami elvileg veszélyes is lehet. Ebből közel egyetlen alkalommal jöttek, és akkor is csak azért töltöttünk velük több időt, mert mi akartunk velük lenni, a búvárhajó közelében. Ha a zátony felé úszunk, nem jöttek volna. Szóval egyetlen merülés több, mint egy évtized alatt, amikor valóban közel voltak a cápák. A szuper közeli felvételek gyakran úgy készülnek, hogy a cápákat etetik, csalikkal vonzzák- akik nem fizetnek be ilyenre, nem túl gyakran találkoznak nagytestű cápával igazi közelségben. Ha fel is bukkan a cápa és meg is közelíti a szerencsés, az állatokat el nem ijesztő búvárt, akkor sem akarnak támadni, a búvárokkal szemben szinte soha nem agresszívek. Szóval a cápa ránk nem különösebben jelent veszélyt.

- És mi van az óriáspolipokkal, piranhákkal?

- A merülés nem hasonlít a gagyi horrorfilmekben bemutatott víz alatti világhoz, ahol folyamatosan veszélyes fenevadak leselkednek a búvárokra. Aki nem zaklatja az állatokat, igyekszük elkerülni bármiféle érintést, az gyakorlatilag teljesen biztonságban lehet bármilyen élőhelyen. Az erős áramlás, a nagy hullámzás, vagy az emberi hibák sokkal nagyobb bajba sodorhatnak bárkit a tengerben.

- Rendben, az állatokkal nincs probléma, de nekem nincs kedvem sokat vacakolni a drága felszerelésekkel. Palack nélkül van értelme vízbe menni?

- Igen, feltétlenül! A felszíni búvármaszkos, légzőcsöves úszáshoz, az ún. sznorkelezéshez nem kell különösebb előképzettség. Ha valaki nem merül mélyre, csak nézelődik, még mindig sok szépet láthat a sekély vízben. Vigyázni kell a hullámzással, az áramlatokkal, és pár alapszabályt kell észben tartani, és kiváló, biztonságos tengerparti program lehet ez is.

- Mégiscsak jobb lehet lemerülni, testközelbe kerülni az élőlényekkel, roncsokkal. Hány percre elég egy palack levegő?

- Megválaszolhatatlan. Palackból többféle méretű van (10, 12, 15 literesek a leggyakrabban használtak), és minden búvárnak más a levegőfogyasztása, egy kis termetű lánynak szinte biztosan kevesebb, mint egy megtermett férfiembernek. Emellett ha többet kell tempózni mondjuk áramlással szemben, biztos jobban fogy a levegő. És ami a legfontosabb: a mélység is befolyásolja a fogyasztott levegő mennyiségét. Ez egyszerű fizika, részletezni felesleges, a lényeg így is látszik: a kérdésnek ebben a formában nincs értelme. Az viszont elmondható, hogy ha a búvár biztonságos tartalékkal fejezi be a merülést (mert soha nem töküres palackkal jövünk fel), akkor jellemzően 40-60 percesek szoktak lenni a merülések.

- Drága sport a búvárkodás?

- Nem maga a merülés a drága, hanem sokkal inkább az utazás. A tanfolyam egyszeri költség, nem kell frissíteni a képzettséget, szóval ezt megfizetjük és kész. A felszerelést nem kötelező megvenni, bérelhető is. Egy merülés egy nyaralóhelyen nagyjából 25-30 euro, nem olcsóbb egy kirándulás se. Szóval a nyaraláson merülni párat nem szélsőségesen drága- a gond talán inkább az, hogy manapság a nyaralásokra futja kevesebb embernek sajnos. A búvárkodás, más hasonló kedvtelésekhez hasonlóan, luxuskiadásnak számít, így drágának könyvelik el, de véleményem szerint a kiadások jól kézben tarthatóak- ha jut ilyesmire pénz.

- Jól kell tudni úszni, ha valaki búvárkodni akar?

- Érdekes, de tulajdonképpen nem, a felszerelések segítenek a lebegésben, sok merülésen ráadásul nagyon keveset úszkálunk. Ám a tanfolyamok előtt mégis ellenőrizni illik a jelentkezők úszástudását, mert soha nem akkor van gond, amíg minden tökéletesen működik, és baj esetén bizony életet menthet, ha valaki biztonsággal mozog a vízben. Egyébként is, tengerre szállunk egy hajóban, valaki véletlenül vízbe esik, és megfulladhat mert nincs rajta mellény és palack? Fura lenne. Aki a vízre, víz mélyére készül, boldoguljon el külső segítség nélkül is.

- Ha elkérek valakitől egy búvárfelszerelést, merülhetek?

- Egyszer biztosan... A búvárkodás nem bonyolult, aki az alapokkal tisztában van, az biztonsággal merülhet az átlagos merülőhelyeken, kis mélységben. Ám aki az alapszabályokat nem ismeri, az életét kockáztatja már pár méteres mélységben is. Ezért ostobaság tanfolyam nélkül légzőkészülékkel merülni, mindenkit lebeszélnék róla, még egy medencében sem szabad saját szakállára próbálkozni senkinek.

- Oké, ha nem bonyolult, kérek kölcsön egy könyvet, és elolvasom. Így már merülhetek?

- Nem. A víz alatti lét teljesen ismeretlen nekünk, szárazföldi lényeknek, szükséges az, hogy hozzáértő oktató segítsen az első alkalmak során. Kár ezen okoskodni, aki búvárkodni akar, az végezzen el egy tanfolyamot egy korrekt oktatónál és kész. (És nem feltétlenül kell bedőlni a szépen hangzó kuponos akcióknak.) Vannak egyszerűen elsajátítható készségek, amiket meg kell tanulni annak, aki legalább minimális szinten biztonságban akar lenni. Ezeket oktató nélkül gyakorolni esztelenség, nem megtanulni pedig felelőtlenség.

- És hosszú ez a tanfolyam?

- 5-7 nap alatt le lehet tudni, van benne némi elmélet, pár védett vízi gyakorlással töltött óra, majd az első nyílt vízi merülések. Kiderül, kinek melyik feladattal akad gondja, és az oktató segíthet leküzdeni a kezdeti problémákat. Biztonságosan, felügyelettel lehet tóban vagy tengerben búvárkodni az első merüléseken így, és az oktató a tapasztalata miatt egyből ki tudja javítani a hibákat. Ez nem csak a biztonságról szól, hanem a merülés élvezetességéről is: aki jobban merül, jobban is érzi magát a víz alatt.

Ennyit az alapokról, ha összegyűjtök még pár hasonló kérdést, akkor folytatom a megválaszolásukat.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Merülő hangulatfelelősök

A búvárkodás mindenkié: még a Dallas Cowboys cheerleaderei is szétnéztek a víz alatt. Mert manapság ez már igazán nem olyan extrém hobbi, hogy ne űzhetnék kicsik és nagyok; és a Cowboys csinos szurkolólányai a jelek szerint szintén nagyon élvezték a merülést.

Az amerikaifutball-csapatok jelentős részének vannak cheerleaderei (de nem az összesnek), akik a meccseken táncolnak a pálya szélén, szurkolásra biztatva a nézőket. A cheeleader-csapatokba bekerülni nagy megtiszteltetés, komoly válogatáson kell bizonyítani hozzá. Évről évre megújulnak a csapatok, mindig bekerül néhány új tag, a régiek közül páran búcsút intenek. A szurkolás természetesen nem főállás, a lányok munka vagy egyetem mellett gyakorolnak, hogy aztán hétvégén csinos egyenruháikba bújva örvendeztessék meg a közönséget. A téli hónapokban ez nem is feltétlenül kellemes szórakozás, mert időnként fogvacogtató hidegben kell szerepelniük.

Van azért kellemesebb oldala is ennek a hobbinak, és ez a rendes évi naptárfotózás. A lányok általában egy melegebb éghajlatú helyre, tengerpartra utaznak, ahol elkészülnek a következő évi naptárhoz a bikinis fotók. A csapatok oldalai komolyan tudósítanak ezekről a roppant fontossággal bíró eseményekről, sok képpel illusztrált naplók, beszámolók kerülnek fel az oldalakra.

Jut idő a kikapcsolódásra is: a dallasiak megismerkedhettek például a búvárkodás rejtelmeivel. Természetesen ők sem az Északi-sarkon jártak, a mexikói Cozumel szigeten kaptak lehetőséget arra, hogy a Karib-tenger néhány szép zátonyán szétnézzenek. Cozumel roppant népszerű az amerikai búvárok körében, hiszen Mexikó csak egy rövid repülőút, a Karib-tenger kellemesen meleg, van is mit nézni a mélyén, ráadásul tele van a környék a búvárbázisok mellett hotelekkel, bárokkal, éttermekkel.

Visszatérve a búvárkodó pomponlány-csapatra, a bikinis brigád a fotós beszámoló szerint először a tengerparton készült a merülésre, de aztán hajóra szálltak, és csobbantak egyet. Valószínűleg a búvárhajó legénységének ritkán van benne része, hogy ilyen speciális csoportot merültethetnek, de ki tudja, talán más cheerleader-csapatok is rendszeresen programba iktatják a búvárkodást, és minden évben lesz pár szuper napja egy búvároktatónak...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

2 Tovább

Váratlan vendég

Vajon hogy nézne ki a bohóchalak karácsonya?

Valószínűleg nem kell túlbeszélnem azt, hogy mi, emberek szeretünk eljátszani a gondolattal, milyen lenne az állatok világában egy-egy nagyon emberi esemény. Sok mese, film, festmény létezik ahol a különféle állatok kézfogót tartanak, nagygyűlésen vitatják meg az aktuális problémákat, seregben egyesítik erejüket vagy ünnepelnek.

Mi, búvárok is szívesen töprengünk az ilyesmin, és ilyenkor nagyon jellemző, hogy régi képeinket elővesszük, és az arra alkalmasokból kiindulva víz alatti karácsonyi jeleneteket hozunk össze. Nekem sem az idei az első próbálkozásom: keresek egy fotót, ami megfelelőnek látszik, és aztán indulhat a móka.

Mert a képek ilyen átalakítása játék, természetesen, hiszen nem vagyok profi a képmanipulációban. Nem is baj, ha nem tökéletesen hibátlan a mikulássapka vagy a karácsonyfadíszek odaillesztése, hiszen végülis nem becsapni akarok senkit, inkább csak a magam saját búvármódján ilyen formában is karácsonyozok. Az idei évben például az egyik képet elnézve arra gondoltam, milyen érdekes lenne egy olyan jelenetet összehozni, amikor váratlanul toppan (vagyis inkább úszik...) be a bohóchalak karácsonyi partijába egy búvár, aki rácsodálkozik a feldíszített víz alatti "nappalira".

Vajon mit kérhetne egy ilyen halacska karácsonyra? Nagyobb anemonát, ahol lakhat? Kevesebb vakut villogtató, hangosan buborékot eregető búvárt? Vicces lenne elképzelni, ahogy a tengeri élőlények sellőformájú angyalkákról mesélnének ivadékaiknak... A fantáziánkban bármi megtörténhet, akár ez is, és ennek köszönhetően lettek sikeresek a tenger mélyén játszódó rajzfilmek, mint a Nemo nyomában, a Cápamese, a Spongyabob, sőt, még a Vízipók-csodapók is majdnem ide sorolható.

Szóval az évnek ebben az időszakában nyugodtan eljátszhatunk a víz alatti karácsony gondolatával. Ezt a képet is azért osztom meg, hátha akad aki szívesen töpreng ilyesmin lazításként- és aztán ha a tenger élővilágáról, a karácsonyról, és végül rólunk emberekről, a mi tevékenységünkről filozofálunk, a végén még az is lehet, tanulunk valami újat magunkról.

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Igazi sellők: Alena

A cseh és a nemzetközi szabadtüdős búvárkodás egyik sikeres alakja az ostravai Alena Zabloudilová. A fiatal sportoló 2003 óta versenyez, először hazai versenyeken bizonyított, utána pedig külföldön is letette a névjegyét.

Meg kell jegyezni, hogy a kelet-európai szabadtüdős búvárok jelentős részben a karrierjük első szakaszában a medencés kategóriákban bizonyítanak. Mivel kedvtelésként, külső támogatók nélkül űzik ezt a sportot, nincs eleinte arra lehetőségük, hogy hosszabb időt tölthessenek edzéssel egy távoli országban, ahol biztonsággal lehet a mélymerüléseket gyakorolni. Nem elég ugyanis az, hogy egyedül nekivág valaki a tengernek, szükség van a felszíni biztosításra is.

Alena viszont elég tehetségesnek bizonyult ahhoz, hogy már rangos nemzetközi versenyeken is részt vehessen. 2011-ben az AIDA világbajnokságán két érmet szerzett, Constant Wieght No Fins kategóiában első, Free Immersion kategóriában második lett. Az egyiptomi Dahabban majd a Bahamákon rendezett Vertical Blue versenyen szintén remekül szerepelt 2012-ben. Több országos rekord birtokosa, a legjobb eredménye Constant Weight kategóriában 90 méter, Free Immersion kategóriában pedig 82 méter. 2013-ban Variable Weight kategóriában javított a nemzeti rekordon, 107 méteres merüléssel. Bizonyára hallunk még róla a jövőben.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog