Vannak érdekes búvármutatványok: ilyen a víz alatti italozás is.

Először is szögezzük le, a víz alatti ivás nem kezdőknek való dolog. Egyáltalán nem szabályos dolog az, hogy valaki kiveszi a légzőautomatát a szájából, visszatartja a lélegzetét, majd inni próbál. Megvan ennek a maga trükkje, hogyan kell ezt üvegpalackból megoldani: az üveg száját be kell fogni, hogy ne menjen be a víz, a palackot meg kell fordítani, és ahogy a talpával felfele néz, a szájhoz kell tenni. Ekkor lehet próbálkozni a kortyolással, ehhez nem árt, ha először egy kis levegőt fúj be előtte a búvár az üvegbe. Félre lehet nyelni, amúgy sincs reduktor a szájban, szóval ez az ártatlannak látszó móka akár balesetveszélyes is lehet.

Arról nem is beszélve, hogy nagyobb mélységben alkoholt fogyasztani azért meredek ötlet. A piálás és a búvárkodás nem egyeztethető össze, aminek egyszerű élettani okai vannak: a szervezetre többszörösen hat ugyanannyi alkohol mondjuk 30 méter mélyen, mint a tengerszinten. Ezért sem engedélyezett merülés előtt inni.

Kellően vagány búvárok viszont jeles alkalmakkor rendeznek víz alatti partit. Az egyik lehetséges időpont a szilveszter éjszaka, de ehhez azért kell önuralom. Az egész napot ki kell bírni italozás nélkül, hiszen nem lehet kapatosan merülni menni. Láttam már videókat, amiben nem is éjfélkor merülnek- no igen, délelőtt búvárkodni, délutántól bulizni, így jut mindenféle élményből pont elegendő.

A merülést is meg kell tervezni, kis mélységbe, felkészült búvárokkal, akik figyelnek is egymásra. A mi éghajlatunkon amúgy is elég hideg a víz ahhoz, hogy hosszú ne legyen a december végi merülés, ettől tulajdonképpen még biztonságosabb is lesz a program. Ám egy meleg vízű tengerben, korallok között bármennyire érdekes is a kaland, nem árt vigyázni a körülöttünk levő élővilágra se., a piálás nem ad ez alól felmentést.

Oké, nem kell ezt a dolgot túlóvatoskodni, azért ember a javából, aki víz alatti körülmények között túl sokat tudna akármiből benyakalni, amit ráadásul a víz is felhígít. Ésszel kell merülni, hallgatni kell az okosakra, mert minden csapatban pár rutinos, aki el tudja mesélni, hogy megy ez. És ha valaki bizonytalan, nem kötelező inni; garantálom, önmagában a szilveszteri merülést nagy élményként fogja megélni. (A parton maradó, és egész nap vígan bulizó emberek lesajnáló pillantásaitól kísérve, akik látják a merülésre készülődő, cipekedő, önmegtartóztató búvárokat. Persze, mit tudnak ők a mélység vonzásáról!...)

Aztán végre meg lehet törölközni, és bele lehet vetni magunkat a bulizásba. Másnap pedig elkezdődhet a kompromittáló képek és videók letörölgetése, elkérése- a víz alatt készült partizós felvételek viszont megmaradhatnak, azokra akár még büszke is lehet az ember...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.