Tegnap délelőtt Para-Kovács Imrével beszélgettünk egy negyedórát a búvárkodásról, az első lépésekről, a legjobb merülésekről. Azóta már a Klubrádió honlapjára is felkerült az adás, itt hallgatható meg az archívumban.

Mivel szeretek búvárkodni, szívesen beszélek is róla- igyekeztem a szebb oldalát felvillantani ennek a hobbinak, és a kérdéseknek köszönhetően kitérhettem még az anyagi oldalra is. Tény, vannak bizonyos tévhitek, elképzelések a légzőkészülékes merülésről, amiket érdemes eloszlatni, ám emellett sokakban él valamiféle kép is, egyszerűen azért, mert a televízióban meglehetősen sok a témába vágó természetfilmet lehet látni.

Aki pedig beleszerelmesedik a víz alatti világba még úgy is, hogy csak a képernyőn látja, az biztosan ki akarná próbálni előbb-utóbb a búvárkodást. A blogom ezért részben arról is szól, hogy néhány alapkérdést tisztázzunk. Ám értelemszerűen ennyi év után én már bizonyos dolgokat természetesnek veszek, ami másnak teljesen új, tehát lehet bátran kérdezni, érdeklődni. Nincs "rossz" kérdés, hiszen honnan tudhatná a felszínhez szokott ember, milyen érzés a mélységben lenni. A felvetésekre pedig mindig gyorsan jön a válasz is, a búvárok túlnyomó többsége szívesen segíti a kezdőbbeket.

Ahogy a beszélgetés végén elmondtam, ez egy befogadó közösség, gyorsan be lehet illeszkedni- csak a búvárkodást kell szeretni, minden más mellékes. A túráinkon a merülések, az élővilág jelentik a fő beszédtémát, zrikáljuk egymást ha valaki lemaradt egy-egy különleges találkozásról, mutatjuk a fotóinkat, és jól érezzük magunkat. A kor, a nemzetiség, a háttér nem sokat számít a tengeren, és főleg nem a tenger mélyén. 

Ami pedig a legjobb: a víz alatt nyomáscsökkentővel a szánkban még csak beszélni sem tudunk, szóval nem tudunk butaságokról fecsegni, és mások sem fáraszthatnak ilyesmivel. Csak a víz alatti világ van körülöttünk, és leginkább a légzésünk ütemes zaját halljuk. Ennél pedig nem is kell több! Ráérünk osztani az észt a felszínen, de akkor legalább már jó témánk lesz: a lenn látottak.

Kívánom, hogy mindenkinek sok ehhez hasonló élményben legyen része 2014-ben, akár még csak elkezdi felfedezni a mélység világát, akár már rutinos búvár! Boldog új évet!